Dobrý den, potřeboval bych poradit od zkušenějších chovatelů. Mám rok páru papoušků nádherných a letos bych se chtěl pokusit o odchov. Budku už mám hotovou, jen nevím, zda-li už ji do voliéry vyvěsit nyní, nebo počkat.
honyk
napsal(a):
Dobrý den, potřeboval bych poradit od zkušenějších chovatelů. Mám rok páru papoušků nádherných a letos bych se chtěl pokusit o odchov. Budku už mám hotovou, jen nevím, zda-li už ji do voliéry vyvěsit nyní, nebo počkat.
Měsíc bych ješte počkal, záleží kde je máte ale pokud jsou venku bez vytápěného záletu tak bych to nechal na konec března.
Ono je to tezke, pocasi laka ptaci delaj jak pominuti.Je to na kazdem z nas kdy zacit.Ve starsich knihách a v dobach kdy počasí bejvalo jak ma byt, to bylo jednodusi.Chovatele i ja daval nebo otviral ve venkovních voliérách koncem brezna.Poslednich par let je počasí ale jak na houpačce, jednou tak za tyden jinak.Mozna ten kdo otevre ted bude na tom lip jak ten to otevre za mesic.Ono teoreticky muzou prijit mrazi kdykoliv třeba az v dubnu.Bohuzel nejsme tak daleko abychom mohli rici jak bude.
Rozhodne počkejte, na tom nic nezkazite, i ja cekam a to mam pary osvedcene a dosti otuzile.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není kam spěchat, úplně stačí budky otevírat duben - květen a udělat si jedno pěkné hnízdo v pěkném jarním počasí. Není třeba se honit aby se to stihlo během sezony otočit 2-3x. Stejně je pak na burzách austrálií přeplněno a je to neprodejné.
Hlásím, že budku jsem minulý víkend vyvěsil a vypadá to, že se líbí. Samička se už zabydlela. Jen na samce zatím letošní jaro nechává klidným. Není vidět, že by se dvořil a pářil se samicí, na to je ještě dost času.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Není kam spěchat, úplně stačí budky otevírat duben - květen a udělat si jedno pěkné hnízdo v pěkném jarním počasí. Není třeba se honit aby se to stihlo během sezony otočit 2-3x. Stejně je pak na burzách austrálií přeplněno a je to neprodejné.
Souhlasím a je skoro jedno, jestli jsou v zimě venku nebo doma, nespěchat. Podle mé zkušenosti u těch, co jsou venku nevadí, že je budka je celou zimu otevřená. Kdysi jsem měl problém u horských, kdy samice s nášela čistá vejce a samec šel do toku, až když seděla. Pak jsem otvor uzavíral a bylo po problému.
Vážení, rady zde je třeba brát s zezervou. Nevíte, kdo odpovídá, posuzuje podle sebe a ne vašich podmínek. Co platí pro jednoho, nemusí platit pro Vás. A v tom je to kouzlo chovatelství exotů.
velpap
napsal(a):
Choval jsem nádherné cca 20 let, budku jsem nechával celoročně otevřenou a stejně mi sedali až v průběhu června, nechal bych to být, ona si příroda poradí.
Ano jsme na tom stejne a to i u rozel a kouraku, lezou tez do budek ale zahnizdi jako každý rok koncem kvetna začátkem cervna, Jinak me stejne nedaji vic a ani nechci, staci pro okrasu.
simacek123
napsal(a):
Ano jsme na tom stejne a to i u rozel a kouraku, lezou tez do budek ale zahnizdi jako každý rok koncem kvetna začátkem cervna, Jinak me stejne nedaji vic a ani nechci, staci pro okrasu.
U me taky, kazdy rok oteviram budky na Josefa ale stejne třeba penanti hnizdej na prelomu kvetna-cervna...