adam.cizinsky
napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s krmením andulek v době hnízdění rohlíkem místo vaječné míchanice?
Bylo mi řečeno, že je to lepší z časových důvodů se k nim nedostanu každý den, tak proto řeším toto. Vaječina by se kazila..
Vajecina by se nekazila ale musí byt kupovana, rohlik je k nicemu-je to jen doplněk stravy, vajicka jsou dosti bulezita, obsahuji bilkoviny a proteiny bez nich odchovate vlaštovky které budou k smichu., leda tak mozna pro vykup. Jestli nemam cas nedelam to, nebo nedam budky.
Rohlík andulkám v době odchovu.
Nerad bych rozpoutal nějakou vášnivou debatu.Ti, co odpověděli mají pravdu. Samozřejmě je namočený rohlík náhrada bez kvalitní bílkoviny. Záleží na další potravě, kterou dostanou. Jen připomenu, že je to už 40 let co jsme namočeným rohlíkem odchovávali nejen plné budky andulek, ale i rozel, mníšků a neofém. Nebyly to žádné vlaštovky, jak vidíme mnohdy dnes. Samozřejmě, že jsme různě přilepšovali z toho, co tehdy bylo. Zmenšování postavy nebo špatnou plodnost dnes má na svědomí mimo jiné i degenerace nekontrolovanou stále opakovanou příbuzenskou plemenitbou. I namočený rohlík v létě zkvasí, suchá průmyslová míchanice ne. Myslím si, že kdo na chov nemá čas, mohl by mít něco pro potěšení, co se dá poklízet třeba jednou za dva dny. Hodně chovatelů to tak dělá, ale já si nedovedu představit, že bych nebyl každý den u voliér, nebo že bych ptáky někomu svěřil a jel třeba jen na týden na dovolenou. Ale to už je daň za koníčka, kterému jsme propadli.
Koukám, že se člověk nemůže ani slušně zeptat, aniž by byl kamenován, že nemá čas na své svěřence atd... Nevíte jak to mám a už jsem ten nejhorší? Dobře kvůli dvěma měsícům zruším celý chov na Vaše rady
simacek123 - vaječina je základ? Nandeje a patagonce jsem odchovával na piškotech, protože vaječinu mě nabrali a byly větší jak rodiče.
Moudivláček - Děkuji za Váš příspěvek, ze kterého jako jediného je patrná odpověď na můj dotaz
adam.cizinsky
napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s krmením andulek v době hnízdění rohlíkem místo vaječné míchanice?
Bylo mi řečeno, že je to lepší z časových důvodů se k nim nedostanu každý den, tak proto řeším toto. Vaječina by se kazila..
Taky nemám čas denně dělat vaječnou směs... dávám obden, nebo i co tři dny.. a jak klasickou míchanici, tak třeba i tvrdý tvaroh, i ten namočený rohlík.. Dám po příchodu z práce, ráno při odchodu do práce zbytky odstraním, i s miskama.. Projdou mytím, a pak další dávka. ty dny, kdy není tahle bílkovinná miska, tak je ovoce, zelenina...
a z červených pacek, a záporného hodnocení si nic nedělejte...
prostě jsou lidé, kteří si myslí, že jenom oni mají patent na pravdu..
simacek123
napsal(a):
Ano staci suchy rohlik., bez obav.
Tak tady si asi nerozumíme... Rohlík - suchý, není podle mne to pravé ořechové, já ho dávám máčený... ovšem v mléce. To živočišné bílkoviny taky obsahuje. Ovšem - taky se rychle kazí, proto ho dávám k dispozici na krátkou dobu.
adam.cizinsky
napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s krmením andulek v době hnízdění rohlíkem místo vaječné míchanice?
Bylo mi řečeno, že je to lepší z časových důvodů se k nim nedostanu každý den, tak proto řeším toto. Vaječina by se kazila..
Zdravím, myslím, že rohlíkem nic nepokazíte. Je to vlastně pšeničná mouka, obohacená stopově o sůl, možná s podílem kvasnic, zřejmě snáze stravitelná bílkovina než samotná pšenice. Zvláště pak, jestli vaše andulky mají k dispozici běžný sortiment zrnin. Reaguji ale spíš kvůli nesouhlasným reakcím, především těch, které zastávají názor neodmyslitelné nutnosti živočišné bíkloviny.
V literatuře, víc ornitologického než chovatelského charakteru, někdy najdeme záznamy průzkumu volete zastřelených nebo jinak získaných ptáků. Zjistíme, že andulka je skoro přísným vegetariánem, živícím se semeny, pupeny a jinými rostlinnými prvky. Živočišná bíklovina je tedy pro ni spíš nepřirozenou stravou. Na rozdíl od jiných, kteří jsou schopni se živit semeny v době nedostatku, v době hojnosti jsou jednoznačnými hmyzožravci. U nás se vaječná míchanice stala jakousi tradicí, kterou krmíme vše, ale není to spíš proto, že vejce jsou asi nejdostupnější živočišnou bílkovinou? Je to vždy na místě? Krávě když přidáme živočišnou bílkovinu, také zvýšíme produkci.
K průmyslově vyráběným vaječným směsím se odmítám vyjadřovat.
Dobrý den.
Já dávám suchý rohlík ne kvůli bílkovinám, nebo jejich náhradě, ale ptáci se zabaví oštipováním, trochu si brousí zobáky a také jim to chutná. Namočený v mléce se kazí spíše to mléko, než rohlík. Proto se doporučuje pro zvířata dávat rohlík a ne chleba, který v zažívacím traktu kvasí.
S pozdravem M. Zedlitzer.
saroun
napsal(a):
Zdravím, myslím, že rohlíkem nic nepokazíte. Je to vlastně pšeničná mouka, obohacená stopově o sůl, možná s podílem kvasnic, zřejmě snáze stravitelná bílkovina než samotná pšenice. Zvláště pak, jestli vaše andulky mají k dispozici běžný sortiment zrnin. Reaguji ale spíš kvůli nesouhlasným reakcím, především těch, které zastávají názor neodmyslitelné nutnosti živočišné bíkloviny.
V literatuře, víc ornitologického než chovatelského charakteru, někdy najdeme záznamy průzkumu volete zastřelených nebo jinak získaných ptáků. Zjistíme, že andulka je skoro přísným vegetariánem, živícím se semeny, pupeny a jinými rostlinnými prvky. Živočišná bíklovina je tedy pro ni spíš nepřirozenou stravou. Na rozdíl od jiných, kteří jsou schopni se živit semeny v době nedostatku, v době hojnosti jsou jednoznačnými hmyzožravci. U nás se vaječná míchanice stala jakousi tradicí, kterou krmíme vše, ale není to spíš proto, že vejce jsou asi nejdostupnější živočišnou bílkovinou? Je to vždy na místě? Krávě když přidáme živočišnou bílkovinu, také zvýšíme produkci.
K průmyslově vyráběným vaječným směsím se odmítám vyjadřovat.
Jsem rád pane Šaroune, že si v této bezbřehé diskuzi mohu občas přečíst i názor zkušeného chovatele. Otázka soli se diskutuje, co pamatuji 40 let a jednoznačnou odpověď dosud nikdo nepublikoval. S trochou máku na rohlíku bych si nedělal problém.
Váš negativní postoj k průmyslovým vaječným míchanicím jste už publikoval, vypadlo mně kde. Škoda, že si to nemohou diskutující přečíst. ON Nové Město na Moravě.
Moudivláček
napsal(a):
Jsem rád pane Šaroune, že si v této bezbřehé diskuzi mohu občas přečíst i názor zkušeného chovatele. Otázka soli se diskutuje, co pamatuji 40 let a jednoznačnou odpověď dosud nikdo nepublikoval. S trochou máku na rohlíku bych si nedělal problém.
Váš negativní postoj k průmyslovým vaječným míchanicím jste už publikoval, vypadlo mně kde. Škoda, že si to nemohou diskutující přečíst. ON Nové Město na Moravě.
saroun
napsal(a):
Zdravím, myslím, že rohlíkem nic nepokazíte. Je to vlastně pšeničná mouka, obohacená stopově o sůl, možná s podílem kvasnic, zřejmě snáze stravitelná bílkovina než samotná pšenice. Zvláště pak, jestli vaše andulky mají k dispozici běžný sortiment zrnin. Reaguji ale spíš kvůli nesouhlasným reakcím, především těch, které zastávají názor neodmyslitelné nutnosti živočišné bíkloviny.
V literatuře, víc ornitologického než chovatelského charakteru, někdy najdeme záznamy průzkumu volete zastřelených nebo jinak získaných ptáků. Zjistíme, že andulka je skoro přísným vegetariánem, živícím se semeny, pupeny a jinými rostlinnými prvky. Živočišná bíklovina je tedy pro ni spíš nepřirozenou stravou. Na rozdíl od jiných, kteří jsou schopni se živit semeny v době nedostatku, v době hojnosti jsou jednoznačnými hmyzožravci. U nás se vaječná míchanice stala jakousi tradicí, kterou krmíme vše, ale není to spíš proto, že vejce jsou asi nejdostupnější živočišnou bílkovinou? Je to vždy na místě? Krávě když přidáme živočišnou bílkovinu, také zvýšíme produkci.
K průmyslově vyráběným vaječným směsím se odmítám vyjadřovat.
Hoci je andulka prísny vegetarián, tak mláďatá potrebujú k zdravému vývinu bielkoviny či už rastlinné, alebo živočíšne, vo väčšom pomere ako dospelí vtáci. Suché zrniny ich obsahujú veľmi málo, preto treba podávať v dobe odchovu máčané a klíčené zrniny a nie ako náhradu rohlíky potom i tie vtáky sú také "rohlíkové"
Pán Saron zabudli ste napísať, že tie andulky v Austrálii hniezdia po období dažďov a mladé kŕmia nedozretými semenami, ktoré obsahujú oveľa viac bielkovín ako keď dozrejú.
atobajus
napsal(a):
Http://www.saroun.estranky.cz/clanky/krmeni.html.
Děkuji, nejen za sebe za upozornění na uvedené stránky.
aymara55
napsal(a):
Hoci je andulka prísny vegetarián, tak mláďatá potrebujú k zdravému vývinu bielkoviny či už rastlinné, alebo živočíšne, vo väčšom pomere ako dospelí vtáci. Suché zrniny ich obsahujú veľmi málo, preto treba podávať v dobe odchovu máčané a klíčené zrniny a nie ako náhradu rohlíky potom i tie vtáky sú také "rohlíkové"
Pán Saron zabudli ste napísať, že tie andulky v Austrálii hniezdia po období dažďov a mladé kŕmia nedozretými semenami, ktoré obsahujú oveľa viac bielkovín ako keď dozrejú.
Zdravím, musím bohužel s vaší poslední větou nesouhlasit. Bylo by asi možné doložit z důvěryhodných zdrojů a výzkumů složení semen z hlediska obsahu jednotlivých látek v průběhu vývoje semena, ale vezměte si to logicky. Bíkloviny a tuky jsou zásobními látkami, které rostlina ukládá do semena průběžně jako zásobu pro její pokračování.
saroun
napsal(a):
Zdravím, musím bohužel s vaší poslední větou nesouhlasit. Bylo by asi možné doložit z důvěryhodných zdrojů a výzkumů složení semen z hlediska obsahu jednotlivých látek v průběhu vývoje semena, ale vezměte si to logicky. Bíkloviny a tuky jsou zásobními látkami, které rostlina ukládá do semena průběžně jako zásobu pro její pokračování.
Dobre, možno máte pravdu, ale prečo napr. slnečnica obsahuje až okolo 50% tuku, ktorý sa pri máčaní a následnom klíčení mení na bielkoviny ? Takisto mladá nedozretá slnečnica obsahuje bielkoviny, ktoré sa až dozretím zmenia na tuky. Ten istý proces sa deje u všetkých zrnín a preto keď vtáci vo voľnej prírode kŕmia mláďatá nedozretými semenami, tak do nich dostávajú väčšie množstvo bielkovín, ako keby kŕmili dozretými semenami.Ďalšia vec je, že nedozreté semená (v mliečnej zrelosti ) sú oveľa ľahšie stráviteľné ako dozreté, tým prakticky vtáci "zabijú" jednou ranou dve muchy.
Většina semenožravých ptáků přijímá v době hnízdění i živočišnou stravu. Andulky jsou jedním z mála chovaných druhů, u kterých je uváděno, že odchovají mladé i na suchém. Ovšem je třeba počítat s tím, že na kvalitě mladých se to odrazí - velikost, opeření, odolnost to může nepříznivě ovlivnit. Ale nemusí mít nutně bílkoviny každý den. Pokud předložíte čerstvou míchanici, ptáci ji obvykle berou okamžitě a během hodiny ji zkonzumují dostatek na celý den. Pokud zbytky seberete a další jim dáte za dva dny, je to mnohem lepší, než tam krmivo nechat. Rohlík nevadí, ale na odchov ho berte jako nouzové řešení. Do mléka nemáčejte, to se kazí ještě rychleji než míchanice a navíc je uváděno, že ptáci mléčné bílkoviny neumějí trávit. Je to logické, ale někdo ho přesto dává bez problémů. Otázkou je, co si z něj ptáci vezmou. Máčené a naklíčené je vynikající, kromě výše popsaných důvodů obsahuje obrovské množství vitamínů a enzymů, ale také se kazí. Pokud ho nemůžete denně měnit, dávejte ho jen tolik, kolik sežerou za den, případně krmte z cedníku, aby větralo a nekvasilo.
Přeji vám, abyste měl brzy na své svěřence dostatek času, každý odchov vyžaduje své.
marketag
napsal(a):
Většina semenožravých ptáků přijímá v době hnízdění i živočišnou stravu. Andulky jsou jedním z mála chovaných druhů, u kterých je uváděno, že odchovají mladé i na suchém. Ovšem je třeba počítat s tím, že na kvalitě mladých se to odrazí - velikost, opeření, odolnost to může nepříznivě ovlivnit. Ale nemusí mít nutně bílkoviny každý den. Pokud předložíte čerstvou míchanici, ptáci ji obvykle berou okamžitě a během hodiny ji zkonzumují dostatek na celý den. Pokud zbytky seberete a další jim dáte za dva dny, je to mnohem lepší, než tam krmivo nechat. Rohlík nevadí, ale na odchov ho berte jako nouzové řešení. Do mléka nemáčejte, to se kazí ještě rychleji než míchanice a navíc je uváděno, že ptáci mléčné bílkoviny neumějí trávit. Je to logické, ale někdo ho přesto dává bez problémů. Otázkou je, co si z něj ptáci vezmou. Máčené a naklíčené je vynikající, kromě výše popsaných důvodů obsahuje obrovské množství vitamínů a enzymů, ale také se kazí. Pokud ho nemůžete denně měnit, dávejte ho jen tolik, kolik sežerou za den, případně krmte z cedníku, aby větralo a nekvasilo.
Přeji vám, abyste měl brzy na své svěřence dostatek času, každý odchov vyžaduje své.
Dobrý večer.
Naprosto souhlasím. Včera jsem byl na setkání chovatelů v Kozovazech, kde měla přednášku i MVDr. Ĺubica Nečasová na téma "Příprava ptáků na chovnou sezónu". Zde také uvedla, že v období snůšky, vývoje mladých, ale i při přepeřování potřebují ptáci zvýšený přísun bílkovin. A protože rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné, je potřeba podávat i živočišné bílkoviny, ale s mírou, protože předávkování způsobuje dnu. Možností je vajíčko - hlavně bílek (žloutek je tučný) a vařené nebo syrové kuřecí, či hovězí maso. V přírodě také s květy, pupeny a okusem kůry přijímají i různé larvy a brouky. To je jen tak v kostce. S tím rohlíkem je to také pravda, máčené v mléce není vhodné, mléko se kazí a nic dobrého ptákům nepřináší a obsahuje mléčný tuk.
S pozdravem M. Zedlitzer.
aymara55
napsal(a):
Dobre, možno máte pravdu, ale prečo napr. slnečnica obsahuje až okolo 50% tuku, ktorý sa pri máčaní a následnom klíčení mení na bielkoviny ? Takisto mladá nedozretá slnečnica obsahuje bielkoviny, ktoré sa až dozretím zmenia na tuky. Ten istý proces sa deje u všetkých zrnín a preto keď vtáci vo voľnej prírode kŕmia mláďatá nedozretými semenami, tak do nich dostávajú väčšie množstvo bielkovín, ako keby kŕmili dozretými semenami.Ďalšia vec je, že nedozreté semená (v mliečnej zrelosti ) sú oveľa ľahšie stráviteľné ako dozreté, tým prakticky vtáci "zabijú" jednou ranou dve muchy.
Zdravím, vaši teorii přeměny tůků na bílkoviny lze považovat za přinejmenším odvážnou, možná i novátorskou. Ale uvědomme si, že bílkoviny jsou podstatně složitější sloučeniny než tuky a v procesu štěpení dochází obvykle k opačným procesům a vlivem enzymů a ostatních biostimulátorů dochází k rozkladu na jednodušší látky (například na jednodušší cukry).
Připouštím, že pří klíčícím procesu, alespoň to odborné zdroje uvádí, dochází ke vzniku některým enzymům, které jsou nepochybně pro organismus prospěšné.
saroun
napsal(a):
Zdravím, vaši teorii přeměny tůků na bílkoviny lze považovat za přinejmenším odvážnou, možná i novátorskou. Ale uvědomme si, že bílkoviny jsou podstatně složitější sloučeniny než tuky a v procesu štěpení dochází obvykle k opačným procesům a vlivem enzymů a ostatních biostimulátorů dochází k rozkladu na jednodušší látky (například na jednodušší cukry).
Připouštím, že pří klíčícím procesu, alespoň to odborné zdroje uvádí, dochází ke vzniku některým enzymům, které jsou nepochybně pro organismus prospěšné.
No nič novátorské to nie je.
Enzým (z gr. εν- en- „v” a ζύμη zýme „kvas”) je proteín, ktorý katalyzuje chemickú reakciu.
Proteín je iný názov bielkoviny.
Zdravím, vaše tvrzení je nepřesné, apoenzym – bílkovinná součást enzymu. Spolu s nebílkovinnou složkou – koenzymem tvoří plně funkční enzym holoenzym apo-; enzym, jestliže má sloučenina proteinovou a neproteinovou složku, není to logicky ještě bílkovina. Je to podobné, jako byste tvrdil, že whisky je vlastně voda, protože obsahuje 50% vody nebo že elektrický vodič je vlastně jaderná elektrárna, protože samotná elektrárna obsahuje spoustu vodičů. A už vůbec to nedokazuje vaše tvrzení, že se při klíčení semen mění tuky na bílkoviny.
Dobrý den.
Posílám odkaz na článek Rudolfa Víta o nakličování.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/2136/ornitho-info/
S pozdravem M. Zedlitzer.