Před chvílí jsem si dočetl článek na webu ararauna.cz kde pan Sojka popisuje chovatelské zařízení pana Jelínka. Doslova jsem se pousmál nad tvrzením, že délka voliér 3,5 metrů je nadstandartní. Zvláště velcí arové se v takovém prostoru nemůžou přece ani proletět.
Asi máme každý jiné představy o prostoru, já chovám druhy do velikosti 30 cm a délku voliér mám 5 a 6 metrů.
Dobrý den. Vy máte vnitřní temperované zálety délky 5 až 6 metrů? Já chovám také velké ary, zálety mám 3,5 a výlety 4 metry. Venkovní voliery jsem koupil i s ptáky, jinak bych volil délku 6 metrů. Ale co se týče vnitřních volier, tak jsem s velikostí spokojen. Je rozdíl 6ti metrová voliéra na austrálii a 6ti metrová voliéra na ary, to je třeba si uvědomit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Voliéry pana Jelínka vyhovují jako minimální pro chov běžné austrálie. Výlety 1 x 1 m jsou pro chov arů už hraničící s týráním. A napsat, že arové stejně ve velkém prostoru nelétají je hodně špatná výmluva. Arové když mají prostor tak lítají a opravdu lítají rádi.
loufan
napsal(a):
Dobrý den. Vy máte vnitřní temperované zálety délky 5 až 6 metrů? Já chovám také velké ary, zálety mám 3,5 a výlety 4 metry. Venkovní voliery jsem koupil i s ptáky, jinak bych volil délku 6 metrů. Ale co se týče vnitřních volier, tak jsem s velikostí spokojen. Je rozdíl 6ti metrová voliéra na austrálii a 6ti metrová voliéra na ary, to je třeba si uvědomit.
Samozřejmě že uvedené rozměry jsou venkovní výlety + zálety dohromady. U některých volier je nemám oddělené takže je to jeden prostor.
ararauna.cz
napsal(a):
Jako autor zmiňovaného článku přidám taky trochu do mlýna. V reportáži to nemohlo být přímo napsané, ale řešení se závěsnými klecemi je znouzecnost kvůli úřadům, které panu Jelínkovi nepovolily stavbu klasických venkovních výletů. Zálety o délce 3,5 m jsou podle mě úplně v pohodě.
No holým faktem je, že zařízení pro ary o délce 3,5 m a k tomu výlet do "klece" je prostě malé. Můžeme obdivovat chovatelské úspěchy dotyčného, ale zařízení je tak na rosely a ne na ary. Chápu, že musel reagovat na rozhodnutí úřadů, ale stejně nemá zařízení "v pohodě", ale malé.
Ladislav Žoha.

ararauna.cz
napsal(a):
Jako autor zmiňovaného článku přidám taky trochu do mlýna. V reportáži to nemohlo být přímo napsané, ale řešení se závěsnými klecemi je znouzecnost kvůli úřadům, které panu Jelínkovi nepovolily stavbu klasických venkovních výletů. Zálety o délce 3,5 m jsou podle mě úplně v pohodě.
Znouzecnost? V tom případě má mít rozum a netýrat ve voliérkách, rozměrově pro papoušky velikosti rozel, největší papoušky světa kterými arové jsou.
Já bych chtěl tygra, ale mám už málo místa na zahradě a do psího kotce o rozměrech 9m2 se mi ho dávat nechce.
Smekám před chovatelskými úspěchy dotyčného. Ale třeba jeho názor - že ve velké kleci se ptáci rozptylují, v malé se víc soustředí na budku a hnízdění... to mi přijde až děsivé. Já se svým ptákům snažím to rozptýlení pořád poskytovat! Ať okusem, hrabáním, drny, tráva, větvičky, pravidelně obměňovaná podestýlka.. A tady - malá klec a bouda - nerozptyluj se a vyváděj mladé... Je to věcí vkusu a přístupu k živým tvorům, ale mi se to opravdu nelíbí. Pokud má dotyčný pán finance na tyto stavby, a na pořízení hyacintových, tak mohl řešit i jiné bydlení, kde by vystavěl větší chovatelské zařízení.
Tím "v pohodě" jsem myslel velikost záletů, nikoli závěsné klece. Jak jsem pochopil, a z volného prostoru před chovným zařízením to bylo patrné, měly tam být klasické velké výlety, ale chovatel narazil u úřadů a prostě se i přes pomoc právníka nedomohl územního rozhodnutí, které by mu umožnilo klasické velké výlety realizovat. Taže stavba zůstala v polovině - zálety jsou komplet, výlety bez povolení stavět nemohl, tak tam dal alespoň závěsné klece, aby ptáci nebyli pořád zavření uvnitř. Ne vždy lze realizovat to, co si člověk usmyslí, a tady se to bohužel nepodařilo i přes mnohaleté snažení... Věřím tomu, že pokud se postoj úřadu změní, chovatel postaví klasické výlety.
ararauna.cz
napsal(a):
Tím "v pohodě" jsem myslel velikost záletů, nikoli závěsné klece. Jak jsem pochopil, a z volného prostoru před chovným zařízením to bylo patrné, měly tam být klasické velké výlety, ale chovatel narazil u úřadů a prostě se i přes pomoc právníka nedomohl územního rozhodnutí, které by mu umožnilo klasické velké výlety realizovat. Taže stavba zůstala v polovině - zálety jsou komplet, výlety bez povolení stavět nemohl, tak tam dal alespoň závěsné klece, aby ptáci nebyli pořád zavření uvnitř. Ne vždy lze realizovat to, co si člověk usmyslí, a tady se to bohužel nepodařilo i přes mnohaleté snažení... Věřím tomu, že pokud se postoj úřadu změní, chovatel postaví klasické výlety.
Tyto informace ale měli v reportáži zaznít, neboť je to velice podstatné. V opačném případě se nelze divit reakcím ostatních chovatelů, neboť bez tohoto vysvětlení jsou naprosto oprávněné!
Ladislav Žoha.
zoha
napsal(a):
Tyto informace ale měli v reportáži zaznít, neboť je to velice podstatné. V opačném případě se nelze divit reakcím ostatních chovatelů, neboť bez tohoto vysvětlení jsou naprosto oprávněné!
Ladislav Žoha.
Dobrý den
Podle mne je zde kritika velice mimo mísu. Pokud chovatel chce postavit voliéry, ale problém je s úřady tak hold zatím nic nenadělá. Pokud reagujete a nevíte o všem podrobnosti, tak je lépe se informovat a poté reagovat. Tyhle informace opravdu zazněli na serveru ararauna a pokud zde reagujete na článek, tak pozorně čtěte vše co s článkem souvisí a poté pište. Tyto články jsou na serveru ararauna a přečíst si je může každý a zadarmo. Názor, že vnitřní ubikace o délce 3,5 metru je pro rozelu tak pánové ukažte vaše voliéry se záletem 3,5 metru, které jsou temperované rád se pokochám. A ještě lépe napište článek ať se do Vás také ostatní chovatelé pustí a zkritizují. Hold momentálně to má chovatel tak jak to je a časem se mu snad podaří uspět s úřady a postavit venkovní výlety. Serveru ararauna děkuji za nový článek, je zde vidět chovatelské nadšení a kritika je také ohlas, aspoň je vidět že se článek nepíše jen tak a chovatelé opravdu tyto články čtou. Ondřej Kaplánek.
Musím reagovat:
Bavíme se zde o tom, co je dobré pro papoušky nebo o bezmoci chovatele, kterému nebylo umožněno postavit odpovídající chovatelské zařízení. Pokud nebudu komentovat velikost chovatelského zařízení, tak bych se chtěla zmínit o tom, co mne v článku zarazilo:
- že arové stejně ve velkém prostoru nelétají,
- že ve velké kleci se ptáci rozptylují a v malé se víc soustředí na budku a hnízdění,
a poslední věc - čtvrtá snůška?
ok312157
napsal(a):
Dobrý den
Podle mne je zde kritika velice mimo mísu. Pokud chovatel chce postavit voliéry, ale problém je s úřady tak hold zatím nic nenadělá. Pokud reagujete a nevíte o všem podrobnosti, tak je lépe se informovat a poté reagovat. Tyhle informace opravdu zazněli na serveru ararauna a pokud zde reagujete na článek, tak pozorně čtěte vše co s článkem souvisí a poté pište. Tyto články jsou na serveru ararauna a přečíst si je může každý a zadarmo. Názor, že vnitřní ubikace o délce 3,5 metru je pro rozelu tak pánové ukažte vaše voliéry se záletem 3,5 metru, které jsou temperované rád se pokochám. A ještě lépe napište článek ať se do Vás také ostatní chovatelé pustí a zkritizují. Hold momentálně to má chovatel tak jak to je a časem se mu snad podaří uspět s úřady a postavit venkovní výlety. Serveru ararauna děkuji za nový článek, je zde vidět chovatelské nadšení a kritika je také ohlas, aspoň je vidět že se článek nepíše jen tak a chovatelé opravdu tyto články čtou. Ondřej Kaplánek.
Dobrý den,
zde se nebavíme o tom, že zálet o 3,5m je pro rozelu. Pokud má rosela výlet 3m, může mít třeba jen 2m zálet - nicméně má dohromady 5m. V případě výše popsaných arů je to ale jinak - zkrátka nemají zálet a výlet - oni mají voliéru 3,5m a k tomu na pár hodin metrovou klec, výlety jsou spíše v nedohlednu, jak jsem pochopil z vyjádření pana Potůčka. A o tom je zde řeč a na to jsem poukazoval. Zkrátka momentálně to není o záletu 3,5m a velkém výletu - ten neexistuje a bůh ví, zda existovat bude. A voliéra 3,5m pro ary je malá, nemyslím to ani jako kritiku, je to prostě konstatování reality.

Neda mi nezapojit sa do diskusie. Pani chovatelia viac ako velkost voliery by som skor u chovu riesil a zaujimal sa o krmenie. Pozrite sa ako pan Jelinek krmi: rano ovocie a zelenina/urcite nie len jablko a mrkva/, na obed zrno /urcite nie nasypane od kambajna/, vecer orechy /urcite nie len vlasaky/. Takze ti co tu kritizujete velkost volier, radsej sa pozerajte na zlozenie krmnej davky. Tie voliery niesu az tak male.

Tady není ani o čem diskutovat. Jisté je to, že ary chová v nevyhovujícím chovatelském zařízení. Vše ostatní kolem toho jsou jen výmluvy, snad napřed vybuduji zařízení, na jaké mám a jaké můžu vybudovat a pak teprve do něj pořizuji ptactvo.
To, že se ary a nejen ary, krmí 2x – 3x denně je snad chovatelům jasné. Neznám nikoho, ze svých přátel, kdo naběhne ráno do voliér a do misek dá vše najednou a tím krmení končí.
akrobat
napsal(a):
Se děte bodnout, o co vám všem jde. Pochlubte se vy s vašima Hyacintama v desetimetrových voliérách a ještě z odchovem. Že vlastně někdo zveřejňuje svůj unikátní odchov. Asi aby ho tady rozebírali nějací rejpalové.
A je to tady zase.Zdejší rejpalové řeší jenom to negativní /velikost voliér/co se v článku uvedlo, ale vůbec neřeší úspěšný odchov vzácného druhu ar.Zase zapracovala závist, nepřejícnost a hloupost.
akrobat
napsal(a):
Se děte bodnout, o co vám všem jde. Pochlubte se vy s vašima Hyacintama v desetimetrových voliérách a ještě z odchovem. Že vlastně někdo zveřejňuje svůj unikátní odchov. Asi aby ho tady rozebírali nějací rejpalové.
Jo moje řeč, všecí tu machrujou a skutek utek.Jeďte se taky někdy podívat ven v čem tam odchovávají a jaké ptáky, dříve jsem měl chuť také napsat nějaký článek a podělit se také o nějaké ty zkušenosti z nějakých odchovů ale lidé jsou zlý a závistivý aby mě pak někdo vláčel po netu a nevím kde všude děkuji nechci .Pan Jelínek je kapacita o tom žádná .Chovatelské zařízení má podle svých podmínek jako každý z nás, ptákům to vyhovuje jinak by nehnízdily.
Jediní komu to nevyhovuje jste tady vy pánové!
Dobrý deň Páni ary nechovám a ani neviem o čom zmiňovaný článok pojednáva ale reakciami na článok už vopred odraďujete ďaľších chovateľov, ktorí sa chceli podeliť o svoje skúsenosti z chovu v odborných časopisoch či weboch. Asi pred 2 rokmi som bol vyzvaný k publikovaniu článku v jednom
odbornom časopise a práve pre tákéto reakcie som od toho nakoniec upustil, aj keď by to možno mnohým chovateľom pomohlo. Niet sa čomu čudovať platí staré známe za dobrotu na žobrotu.

To že jsou tady chovatelé a já patřím mezi ně, kteří nepějí pochvalné ódy na pana Jelínka, neznamená, že mu něco závidí.
Rovněž mu nikdo nebere jeho úspěch při odchovu papoušků. Ale jako chovatel a milovník papoušků nemůžu souhlasit s jeho názory, které tady už někdo výše zmínil, že arové nepotřebují velké voliéry ať se nebaví tím, že létají po velkém prostoru, ale ať se v malém prostoru pohybují jen okolo hnízdní dutiny a nutí je to do ní vlézt.
Kdo viděl tyhle velké a inteligentní ptáky ve velkých voliérách a viděl jak se hlavně k večeru baví tím, že s radostí poletují a pokřikují na okolí tak nemůže jinak než se k tomuto vyjádření pana Jelínka stavit odmítavě.
Takže vypisování o závisti a nepřejícnosti si nechejte pro sebe.
bobin
napsal(a):
Dobrý deň Páni ary nechovám a ani neviem o čom zmiňovaný článok pojednáva ale reakciami na článok už vopred odraďujete ďaľších chovateľov, ktorí sa chceli podeliť o svoje skúsenosti z chovu v odborných časopisoch či weboch. Asi pred 2 rokmi som bol vyzvaný k publikovaniu článku v jednom
odbornom časopise a práve pre tákéto reakcie som od toho nakoniec upustil, aj keď by to možno mnohým chovateľom pomohlo. Niet sa čomu čudovať platí staré známe za dobrotu na žobrotu.
Ale zase platí aj - Odvážnym patrí svet.
zoha
napsal(a):
Dobrý den,
zde se nebavíme o tom, že zálet o 3,5m je pro rozelu. Pokud má rosela výlet 3m, může mít třeba jen 2m zálet - nicméně má dohromady 5m. V případě výše popsaných arů je to ale jinak - zkrátka nemají zálet a výlet - oni mají voliéru 3,5m a k tomu na pár hodin metrovou klec, výlety jsou spíše v nedohlednu, jak jsem pochopil z vyjádření pana Potůčka. A o tom je zde řeč a na to jsem poukazoval. Zkrátka momentálně to není o záletu 3,5m a velkém výletu - ten neexistuje a bůh ví, zda existovat bude. A voliéra 3,5m pro ary je malá, nemyslím to ani jako kritiku, je to prostě konstatování reality.
Dobrý deň pán Žoha! Rešpektujem Váš názor, ale aj tak mi nedá nezacitovať Vaše slová z časopisu Papoušci 3/2012:..."Základem úspěšného chovu je krmení. Krása voliéry a její rozměry nehrají hlavní roli, ta patří vždy jen krmení."...
Každopádne pre mňa tvrdenie o tom, že keď papagáje odchovávajú mladé, nepostačuje ako argument pre veľkostne nevyhovujúce voliéry. Akurát je škoda, že sa viac vyzdvihuje tento nedostatok u p. Jelínka ako fakt, že sa o papagáje stará a je to na nich vidieť.
Veľké voliéry sú rozhodne dobré pre zdravie papagájov. Pán MVDr. Faga endoskopoval kamarátove kakadu žltochochlé fitzroyi a bol prekvapený, že endoskop nemal oleptaný tukom. Podľa jeho slov je to bežným javom u kakadu, pretože sú chované v malých voliérach. Kamarát ich chová v 8 m voliére, kŕmi ich zmesou pre ary a napriek tomu sú vo vynikajúcej kondícii. Keď to nejde voliérou, musí to ísť stravou.
Chovám ary ararauny vo voliére takmer identických rozmerov ako kedysi v Brnenskej zoo. Pôvodne som voliéru staval pre malé kakadu Goffinove, ktoré som neskôr prenechal chovateľovi z Teplic. Táto voliéra arám nepostačuje, som si toho vedomý, preto hľadám pozemok, kde ary dostanú adekvátnu voliéru. A do susednej si zadovážim ary hyacintové - možno aj od p. Jelínka.
P.s.: Bolo by fajn spraviť malý prieskum medzi chovateľmi, v akých veľkých voliérach ary chovajú.
M&M
napsal(a):
Dobrý deň pán Žoha! Rešpektujem Váš názor, ale aj tak mi nedá nezacitovať Vaše slová z časopisu Papoušci 3/2012:..."Základem úspěšného chovu je krmení. Krása voliéry a její rozměry nehrají hlavní roli, ta patří vždy jen krmení."...
Každopádne pre mňa tvrdenie o tom, že keď papagáje odchovávajú mladé, nepostačuje ako argument pre veľkostne nevyhovujúce voliéry. Akurát je škoda, že sa viac vyzdvihuje tento nedostatok u p. Jelínka ako fakt, že sa o papagáje stará a je to na nich vidieť.
Veľké voliéry sú rozhodne dobré pre zdravie papagájov. Pán MVDr. Faga endoskopoval kamarátove kakadu žltochochlé fitzroyi a bol prekvapený, že endoskop nemal oleptaný tukom. Podľa jeho slov je to bežným javom u kakadu, pretože sú chované v malých voliérach. Kamarát ich chová v 8 m voliére, kŕmi ich zmesou pre ary a napriek tomu sú vo vynikajúcej kondícii. Keď to nejde voliérou, musí to ísť stravou.
Chovám ary ararauny vo voliére takmer identických rozmerov ako kedysi v Brnenskej zoo. Pôvodne som voliéru staval pre malé kakadu Goffinove, ktoré som neskôr prenechal chovateľovi z Teplic. Táto voliéra arám nepostačuje, som si toho vedomý, preto hľadám pozemok, kde ary dostanú adekvátnu voliéru. A do susednej si zadovážim ary hyacintové - možno aj od p. Jelínka.
P.s.: Bolo by fajn spraviť malý prieskum medzi chovateľmi, v akých veľkých voliérach ary chovajú.
Vážený, Váš příspěvek mě zaujal, má úroveň. Citoval jste text pana Žohy 2 roky starý, což se mně líbí. Máme se držet faktů. Pan Žoha, kterého znám pouze z textů a vidím ho na výstavách je pro mě chovatelská autorita, ale chov v ZOO Praha je trochu něco jiného než drobnochov. Ary jsem z finančních důvodů nikdy nechoval. Jsem bývalý státní zaměstnanec nyní důchodce.
Odpovězte mně, proč kamarád krmí kakaduy směsí pro ary. Nechápu. Věřím, že ten tuk v osmimetrových voliérách vylítají. Chovám mnoho druhů, ale krmení nenasypu všem stejné.
Váš nápad průzkumu velikosti voliér a to nejen pro ary se mně líbí. Ale velikost ne pro chov, ale odchov. Příště se tuto otázku pokusím otevřít v diskuzi.
napsal(a):
Neda mi nezapojit sa do diskusie. Pani chovatelia viac ako velkost voliery by som skor u chovu riesil a zaujimal sa o krmenie. Pozrite sa ako pan Jelinek krmi: rano ovocie a zelenina/urcite nie len jablko a mrkva/, na obed zrno /urcite nie nasypane od kambajna/, vecer orechy /urcite nie len vlasaky/. Takze ti co tu kritizujete velkost volier, radsej sa pozerajte na zlozenie krmnej davky. Tie voliery niesu az tak male.
Nemám nic proti Vašemu příspěvku, jen mě zaujal použitý termín "zrno nasypané od kombajna". Vaše rodačka MVDr. Ĺubica Nečasová tento termín ve svém rozhovoru pro březnový časopis EXOTA použila. A nebyl v negativním slova smyslu ve srovnání s kvalitou vzorně čistých krmiv zahraničních firem. Sám používám slunečnici černou, jak říkáte skoro od kombajnu, ale několikanásobně properu, hrozného prachu, černá voda, nechám naklíčit. Téměř stoprocentní klíčivost. Spousta práce, beru důchod, sleduji cenu. Suchou černou nekrmím. Samozřejmě krmím dalšími dražšími kvalitními krmivy včetně granulí.
Pán Moudivláček, ďakujem za otázku. Kamarát kŕmi kakaduy rovnako ako ary v podstate zo zaneprázdnenosti. Chová toho veľa, podniká v potravinárskom priemysle a nezostáva mu čas kŕmiť každý druh iným krmivom. Ale sám prichádza na to, že na papagáje čas mať treba.
Ja nerád niekoho poučujem, skôr napíšem svoj názor a pokiaľ má niekto záujem, niečo si z neho vezme. S pánom Žohom som sa nestihol zoznámiť, spravím tak pri najbližšej príležitosti. Pevne verím, že nebude mať problém s citáciou jeho slov, nakoľko aj jeho cieľom je len to, aby sa nami chované exotické vtáctvo malo lepšie. A každý to dosahuje po svojom.
Akurát chcem podotknúť, že mňa viac zaujímajú voliéry pre chov ako pre odchov. Odchovať veľké papagáje sa dá aj v malých voliérach, resp. klietkach, ale otázna je kvalita ich života. Na druhej strane vybudovať veľké a pevné voliéry pre ary a kakaduy vôbec nie je lacná záležitosť, a práve vtedy vyhráva vášeň pre chov nad racionálnym prístupom. Často je vášeň oveľa prínosnejšia ako striktný rozum. Chov papagájov je umením a umenie sa nerobí rozumom, ale srdcom.
M&M
napsal(a):
Pán Moudivláček, ďakujem za otázku. Kamarát kŕmi kakaduy rovnako ako ary v podstate zo zaneprázdnenosti. Chová toho veľa, podniká v potravinárskom priemysle a nezostáva mu čas kŕmiť každý druh iným krmivom. Ale sám prichádza na to, že na papagáje čas mať treba.
Ja nerád niekoho poučujem, skôr napíšem svoj názor a pokiaľ má niekto záujem, niečo si z neho vezme. S pánom Žohom som sa nestihol zoznámiť, spravím tak pri najbližšej príležitosti. Pevne verím, že nebude mať problém s citáciou jeho slov, nakoľko aj jeho cieľom je len to, aby sa nami chované exotické vtáctvo malo lepšie. A každý to dosahuje po svojom.
Akurát chcem podotknúť, že mňa viac zaujímajú voliéry pre chov ako pre odchov. Odchovať veľké papagáje sa dá aj v malých voliérach, resp. klietkach, ale otázna je kvalita ich života. Na druhej strane vybudovať veľké a pevné voliéry pre ary a kakaduy vôbec nie je lacná záležitosť, a práve vtedy vyhráva vášeň pre chov nad racionálnym prístupom. Často je vášeň oveľa prínosnejšia ako striktný rozum. Chov papagájov je umením a umenie sa nerobí rozumom, ale srdcom.
Dávám hlas Vaší odpovědi na moji otázku krmení arů a kakaduů stejnou směsí semen. Je upřímná, pravdivá a to oceňuji. Ať se Vám daří.
Mám dotaz. Na jedné z fotografií u tohoto článku je vidět místostarosta ACHEP Jan Sojka, proto bych se chtěl zeptat, jak ACHEP zasáhne proti takto krátkým voliérám arů? Má se nastavovat nějaký standart na velikosti, přepravek, klecí, voliér, předpokládám že pan Jelínek bude muset s chovem arů skončit, děkuji za odpověď.
Nezabúdajte na pravidelné výlety freeflight;
https://www.youtube.com/watch?v=SfUDtABZo1k Amerika
https://www.youtube.com/watch?v=yB9aggTb5eI Európa
https://www.youtube.com/watch?v=wlF4TfE1TdI Česko
Ilustračné foto net.
caukyjooo
napsal(a):
Mám dotaz. Na jedné z fotografií u tohoto článku je vidět místostarosta ACHEP Jan Sojka, proto bych se chtěl zeptat, jak ACHEP zasáhne proti takto krátkým voliérám arů? Má se nastavovat nějaký standart na velikosti, přepravek, klecí, voliér, předpokládám že pan Jelínek bude muset s chovem arů skončit, děkuji za odpověď.
Myslím, že jakkoliv zasahovat do chovů jednotlivých chovatelů je zcestné a spíše nemožné. Asi jen prodej papoušků na burzách z přepravek odpovídajích rozměrů a čistoty nebo z výstavních klecí časem půjde prosadit, ale to je asi tak vše co se ACHEPu může podařit.
Spíše bych viděl větší problém v sestavování složení krmných dávek u některých chovatelů, nepodávání obyč jablka a mrkve mi bylo na dvou návštěvách zdůvodněno jako " dělá to ve voliéře bordel".No a zda jsou žakové, kteří odchovávají drženi v odpovídajících rozměrech? Velmi málo kde.Vesměs jsou natlačeni do metrových klecí.
Takže za sebe bych se v kritizovaní pana Jelínka, ACHEPu či pana Sojky omezil.
šiška ol.
faap
napsal(a):
Já chovám ary ve volierách širokých 3 metry a zálety jsou 3x1,5 metru a výlety 3x9 metrů.A mám je stejné jak pro vojenské tak i pro ararauny a i pro zelenokřídlé.
Naprosto souhlasím... Nemohl bys mi prosím ukázat nějaké fotky, také bych rád vybudoval větší zařízení, tak bych měl inspiraci...
DÉLKA VOLIÉR, ikdyž ne jen pro ary. K tomto tématu jsem se už stručně ozval, jen dodám k výše uvedeným příspěvkům, že jsou v diskuzi přínosem.
Ať chováme obyčejnou zebřičku, žaky nebo amazoňany, ary jsem nikdy nechoval a ani z finančních důvodů chovat nebudu, platí, že čím větší, tím lepší. Je to o prostoru a financích. I ptáci, kteří v korunách stromů v tropech hlavně šplhají, letí daleko na nocoviště, jílové břehy nebo za potravou na plantáže. Nedostatek proletu v zajetí srovnáme krmením, různými houpačkami a pod. Toto téma není na pár vět. Jestliže se chovateli chov daří a nejen dva tři roky, asi to dělá dobře. Krátkodobě lze vybičovat organismus nejen papouška, ale jakéhokoli živočicha k obrovské produkci. Kdo ví o čem je řeč, může uvést produkční věk slepic nosnic, dojného skotu a dalších druhů, kde jde o maximální produkci v krátké době, jaký je dnes a jaký byl v minulosti. Mnozí by se divili. Myslím si, že většina z nás, kteří na naši chovatelskou vášeň doplácí víc, než by vydělávali, směřuje k něčemu jinému. Toto vše je známé, ale nedalo mně to nepřipomenout.

Moudivláček
napsal(a):
DÉLKA VOLIÉR, ikdyž ne jen pro ary. K tomto tématu jsem se už stručně ozval, jen dodám k výše uvedeným příspěvkům, že jsou v diskuzi přínosem.
Ať chováme obyčejnou zebřičku, žaky nebo amazoňany, ary jsem nikdy nechoval a ani z finančních důvodů chovat nebudu, platí, že čím větší, tím lepší. Je to o prostoru a financích. I ptáci, kteří v korunách stromů v tropech hlavně šplhají, letí daleko na nocoviště, jílové břehy nebo za potravou na plantáže. Nedostatek proletu v zajetí srovnáme krmením, různými houpačkami a pod. Toto téma není na pár vět. Jestliže se chovateli chov daří a nejen dva tři roky, asi to dělá dobře. Krátkodobě lze vybičovat organismus nejen papouška, ale jakéhokoli živočicha k obrovské produkci. Kdo ví o čem je řeč, může uvést produkční věk slepic nosnic, dojného skotu a dalších druhů, kde jde o maximální produkci v krátké době, jaký je dnes a jaký byl v minulosti. Mnozí by se divili. Myslím si, že většina z nás, kteří na naši chovatelskou vášeň doplácí víc, než by vydělávali, směřuje k něčemu jinému. Toto vše je známé, ale nedalo mně to nepřipomenout.
Krmením můžeme srovnat to, že ptáci neztloustnou a krmením je rovněž dokážeme přivézt k toku a hnízdění.
Ale v žádném případě krmením nesrovnáme, jak píšete nedostatek proletu. Papoušci jsou hodně inteligentní tvorové a dle toho musí vypadat i jejich životní prostor, který jim v zajetí poskytujeme. Máme za ně zodpovědnost a proto jim musíme dopřát kvalitní život.
Jinak ten odchov byl jen částečný úspěch, rodiče nekrmí a nechávají mláďata uhynout. Takže něco je špatně.
Chovateli samozřejmě tleskám za úspěšný ruční odchov, který je hlavně u tohoto druhu hodně náročný a on ho zvládl naprosto bravurně.
akrobat
napsal(a):
Myslíte si, že z Vašeho příspěvku se hodně chovatelů "poučí"? A dokonce jste dostal 1 hlas za kvalitní příspěvek, se 3 chybami pravopisu. Gratuluji.
napsal(a):
Krmením můžeme srovnat to, že ptáci neztloustnou a krmením je rovněž dokážeme přivézt k toku a hnízdění.
Ale v žádném případě krmením nesrovnáme, jak píšete nedostatek proletu. Papoušci jsou hodně inteligentní tvorové a dle toho musí vypadat i jejich životní prostor, který jim v zajetí poskytujeme. Máme za ně zodpovědnost a proto jim musíme dopřát kvalitní život.
Jinak ten odchov byl jen částečný úspěch, rodiče nekrmí a nechávají mláďata uhynout. Takže něco je špatně.
Chovateli samozřejmě tleskám za úspěšný ruční odchov, který je hlavně u tohoto druhu hodně náročný a on ho zvládl naprosto bravurně.
Děkuji za Vaši reakci. Měl jsem napsat, že nedostatek pohybu MUŽEME srovnat krmením. Samozřejmě prolet je nenahraditelný. Ale na začátku jsem uvedl čím větší, tím lepší, takže se shodujeme.
petrz
napsal(a):
Naprosto souhlasím... Nemohl bys mi prosím ukázat nějaké fotky, také bych rád vybudoval větší zařízení, tak bych měl inspiraci...
Zdravím, niečo pre išpiráciu, Ary nechovám, ale sú krásne.Mal by som obavy čo susedia, bývam v centre malého mestečka a asi by bol problém.
alex66
napsal(a):
Ještě mě napadla jedna věc ve spojitosti s tímto vláknem. V některých státech jsou určeny pro všechny druhy minimální rozměry voliér. Nemáte někdo přehled kolik je to pro Ary ?
keram1
napsal(a):
Heh všichni me tvrdili ze pro ary bohate stačí 4x2x2,5 výlet a3x2x2,5 zalet a pro kakadu by to bylo male ale kdyz čtu ty tabulky tak je to presne naopak tenhle rozměr pro ary malý a pro kakadu je predepsany.
Tabulky mají pěkné to je fakt, ale jedtě se tam k někomu podívat v čem to chovají a hned Vám bude jasné že to nedodržují ani z poloviny.
Sice nemám ararauny, hyacinty. Ale mám královský, aratingy zlaté, nobilisky který mají u mně celoroční voliéry o celkové délce 7m. Kde z toho na zimoviště připadá 3m a na výlety 4m. Přitom šíře je 1,1m a výška 2,8m. Pro žaky mám zimoviště 2,8m x 3m x 1,4m VxDxŠ a výlet 2,8m x 4m x 1,4m VxDxŠ. Pro patagonce, alex velké a čínské mám klece zimoviště 2,8m x 3m x 1,3m VxDxŠ a výlety 2,8m x 5m x 1,4m. A co mně říkali kolegové tak že tyto klece jsou velké že na délku by pro ně stačilo o polovinu kratší a celková šíře by prý stačilo jen 1 metr. Ale jelikož jsem přemýšlel do budoucna o araraunách tak jsem je už udělal 3 klece velké.
petikk
napsal(a):
Tabulky mají pěkné to je fakt, ale jedtě se tam k někomu podívat v čem to chovají a hned Vám bude jasné že to nedodržují ani z poloviny.
Stále ma zaráža akurát predpísaný rozmer pre zázemie. Uvedené 2 x 1 m pre pár veľkých ár a dokonca kakadu je extrémne málo. Predpísané rozmery zázemia sú kategorizované podľa veľkosti papagájov, ale nie podľa charakteru druhu. Alebo niekto pri ich tvorbe zohľadnil rozmery vlastného zázemia. Neviem, kto tvorí takéto normy v Nemecku... Ale aj pre eklektusy a ary červenobruché je 1 meter štvorcový veľmi málo. Vonkajšie voliéry kiežby mali všetci chovatelia také aké sú napr. v tabuľke, pre kakadu ideálne veľké ako pre ary.
keram1
napsal(a):
Heh všichni me tvrdili ze pro ary bohate stačí 4x2x2,5 výlet a3x2x2,5 zalet a pro kakadu by to bylo male ale kdyz čtu ty tabulky tak je to presne naopak tenhle rozměr pro ary malý a pro kakadu je predepsany.
Môj názor je, že arám bohate nestačí 4 m dĺžka voliéry. Bidlá máte zhruba 40 - 50 cm od koncov, a tým je prelet z bidla na bidlo 3 m. To ara preletí tak 3mi - 4-mi zamávaniami krídel. Veľké papagáje ako ara potrebujú veľký prelet, aby mali silné srdce. Často trpia kardiovaskulárnymi problémami spôsobenými pravdepodobne nedostatkom niektorých zložiek v strave, a oslabené srdce je voči problémom menej odolné. Ara si trochu zaletí v 5 m, lepšie 6 m a viac m voliére.
Pre malé druhy kakadu by som volil voliéru 3 x 3 x 3 m so záletom aspoň 2 x 2 x 2,5 (v) m. Pre veľké druhy 5 x 3 x 3 m a zálet 3 x 3 x 2,5 (v) m. Ale to keby sme boli spolkovou republikou v Nemecku, čo nie sme.
arčí88
napsal(a):
Sice nemám ararauny, hyacinty. Ale mám královský, aratingy zlaté, nobilisky který mají u mně celoroční voliéry o celkové délce 7m. Kde z toho na zimoviště připadá 3m a na výlety 4m. Přitom šíře je 1,1m a výška 2,8m. Pro žaky mám zimoviště 2,8m x 3m x 1,4m VxDxŠ a výlet 2,8m x 4m x 1,4m VxDxŠ. Pro patagonce, alex velké a čínské mám klece zimoviště 2,8m x 3m x 1,3m VxDxŠ a výlety 2,8m x 5m x 1,4m. A co mně říkali kolegové tak že tyto klece jsou velké že na délku by pro ně stačilo o polovinu kratší a celková šíře by prý stačilo jen 1 metr. Ale jelikož jsem přemýšlel do budoucna o araraunách tak jsem je už udělal 3 klece velké.
Tu nie je čo dodať, iba pochváliť vhodné rozmery celoročných voliér.
M&M
napsal(a):
Tu nie je čo dodať, iba pochváliť vhodné rozmery celoročných voliér.
Protože jsem mněl daný prostor do kterého jsem udělal příčky ale jelikož jsem to rozpočítal tak by bylo více voliér ale zase méně prostorných tak jsem udělal méně voliér ale větších. Není nad to viděl králováky jak létají po prostorné voliéře.
miro1970
napsal(a):
Zdravím, niečo pre išpiráciu, Ary nechovám, ale sú krásne.Mal by som obavy čo susedia, bývam v centre malého mestečka a asi by bol problém.
Zdravím! Tu by mali krásny prelet a ani by sa nezaujímali o tenšie pletivo, ak by mali dostatok inej zábavy. A susedia si zvyknú. Pokiaľ by ste chovali iba jeden pár, tak sa to dá. No počuť môžu byť po vetre viac ako pol kilometra. Každopádne je to oživenie nudy na dedine (aj v meste). Do Vašej voliéry by pasoval aj pár kakadu havraních v spoločnosti barnardov límcových. Každý by si najskôr všimol zelených barnardov a neskôr majestátne kakadu havranie. To kakadu havranie môžu byť menej náročné na chov ako v inom vlákne spomínané kakadu inka. Ale vyššia cena je tam zase problém.
Vážení přátelé na malé druhy rodu Ara jedná se o druhy Ara nobilis, severa, auricolis, marakána, couloni by měli být venkovní volíéry o délce aspon 4 - 6 metrů vyšce 2-2,5m, šířce 1m-.1,5m zálet mimo jiné temperovaný na 15 stupnů o délce 1m, šířce 1m, výšce 2m, tam by měli být instalovány budky... pro velké Ary-ararauny, chloroptery, macao...a jiné velké druhy venkovní voliéra o délce aspon 10 metrů šířce 2 metry a výšce aspon 3 metry...
zoha
napsal(a):
No holým faktem je, že zařízení pro ary o délce 3,5 m a k tomu výlet do "klece" je prostě malé. Můžeme obdivovat chovatelské úspěchy dotyčného, ale zařízení je tak na rosely a ne na ary. Chápu, že musel reagovat na rozhodnutí úřadů, ale stejně nemá zařízení "v pohodě", ale malé.
Ladislav Žoha.
Ty sem ještě chodíš...
Merlot
napsal(a):
Co čekáte jako je Žoha a spol...
Dobrý den.Pana Žohu neznám a ani jsem u něho nikdy nebyl a tak se k jeho osobě nemám právo vyjadřovat.Ale co chci tady napsat úzce souvisí s daným tématem.Navštívil jsem chovatele který se prezentuje ve vysokých funkcích zmíněných organizací co rády vymíšlejí a nařizují některé nesmysly.Ale co jsem tam viděl to bych nepřál nikomu z vás.Svrab, špína, neštovice a to nemluvím o kutlozích kterým dotyčný říká voliery.Rozměry minimální a maximální bordel kde nikdo neuklízel snad sto roků a v tom všem se pohybovali hlodavci konkrétně myši které se krmily v miskách snad do půl metru od nás.Na dotaz co to znamená dotyčný z úsměvem dodal že je to problem, který už ale patří jako inventář k jeho chovu.Tak jsem si hned v hlavě vybavil jak musím mít čisté a rozměrově dané přenosky a co vlastně je to za frašku.Když to vydím jak dotyčný stojí na burze s čistou bodovačkou a v ní ptáky které před chvílí vytáhl z toho bordelu je mi na blití.Proto můj dlouhodobý názor že nakupovat papoušky po burzách je problem po téhle zkušenosti platí dvojnásobně.Každý by se měl jet podívat kde se dotyční chovají a potom se teprve rozhodovat.A to že si do baráku nepustíte nikoho cizího není o tom že máte strach z vykradení to se dá zabezpečit ale ten strach pramení z toho že kdyby to někdo viděl už by jste nikdy nic neprodal.Takže navenek huj a doma fuj.Já se nikde neprezentuji a ani neangažuji ale když porovnám moje voliery jak jsem již v předchozím příspěvku psal šířka ubikace 3 metry x 1,5 a výlety šířky3 metry x 9 metrů délke a výška je trochu sporná protože se voliery nachází ve svahu tak ta nejnižší má 2,60 metru až po tu nejvyžší která má na výšku 3,80 mertru ale zhora jsou všechny ve stejné rovině.Tak si myslím že se ti moji svěřenci musí na rozdíl od zmiňovaného chovatele cítit jako v ráji a to nikomu nevymýšlím ani nenařizuji jak má nebo nemá co vypadat jako dotyčný.
faap
napsal(a):
Dobrý den.Pana Žohu neznám a ani jsem u něho nikdy nebyl a tak se k jeho osobě nemám právo vyjadřovat.Ale co chci tady napsat úzce souvisí s daným tématem.Navštívil jsem chovatele který se prezentuje ve vysokých funkcích zmíněných organizací co rády vymíšlejí a nařizují některé nesmysly.Ale co jsem tam viděl to bych nepřál nikomu z vás.Svrab, špína, neštovice a to nemluvím o kutlozích kterým dotyčný říká voliery.Rozměry minimální a maximální bordel kde nikdo neuklízel snad sto roků a v tom všem se pohybovali hlodavci konkrétně myši které se krmily v miskách snad do půl metru od nás.Na dotaz co to znamená dotyčný z úsměvem dodal že je to problem, který už ale patří jako inventář k jeho chovu.Tak jsem si hned v hlavě vybavil jak musím mít čisté a rozměrově dané přenosky a co vlastně je to za frašku.Když to vydím jak dotyčný stojí na burze s čistou bodovačkou a v ní ptáky které před chvílí vytáhl z toho bordelu je mi na blití.Proto můj dlouhodobý názor že nakupovat papoušky po burzách je problem po téhle zkušenosti platí dvojnásobně.Každý by se měl jet podívat kde se dotyční chovají a potom se teprve rozhodovat.A to že si do baráku nepustíte nikoho cizího není o tom že máte strach z vykradení to se dá zabezpečit ale ten strach pramení z toho že kdyby to někdo viděl už by jste nikdy nic neprodal.Takže navenek huj a doma fuj.Já se nikde neprezentuji a ani neangažuji ale když porovnám moje voliery jak jsem již v předchozím příspěvku psal šířka ubikace 3 metry x 1,5 a výlety šířky3 metry x 9 metrů délke a výška je trochu sporná protože se voliery nachází ve svahu tak ta nejnižší má 2,60 metru až po tu nejvyžší která má na výšku 3,80 mertru ale zhora jsou všechny ve stejné rovině.Tak si myslím že se ti moji svěřenci musí na rozdíl od zmiňovaného chovatele cítit jako v ráji a to nikomu nevymýšlím ani nenařizuji jak má nebo nemá co vypadat jako dotyčný.
To je ten pán s Achepu na Fotu a jejeich řád...
zoha
napsal(a):
Ladislav Žoha.
Rozelám stačí aj 1x1x1 metra...Neviem načo taká "klietka ako na aru" pre malé vtáčiky...V takýchto klietkach mám kralovakov ale rozely by som tam dal asi 10 párov do takýchto rozmerov .A zas je rozdel či tam dáte aru severu alebo hyacinta...
Megalorhynchos

XXX.XXX.2.170
Každý, kto chová ary a má možnosť, tak im dopraje aj 10m voliéry. Kto tú možnosť nemá, chová ich aj v 3-krát menšej voliére. Rozhodne však veľká ara patrí do 10m voliéry.
kakadu123456

XXX.XXX.34.94
Aj tak ary a nielen ary patria do prírody...Ale čo narobíme pekný sú i na dvore
Johnstoniae

XXX.XXX.121.153
Aj človek patrí do prírody a vidíme, kde všade žije. Papagáje robia človeka lepším. Preto by aj človek mal robiť papagájom lepšie.
waltin
napsal(a):
Já to beru tak, že když odchovává mláďata, zřejmě to tak špatné podmínky chovu nejsou... Já v tom vidím závist některých zhrzených...
Podmínky chovu a odchov mláďat jsou v divné relaci - vzpomeňte si na sklepní metrové kobky, ve kterých se odchovávali (či dokonce ještě odchovávají ) papoušci šedí - žakové. Takže bych obecně podle odchovů nehodnotil. Ale u kritizovaného chovatele bych to zas až tak špatně neviděl. šiška ol.
Simplex

XXX.XXX.121.153
waltin
napsal(a):
Já to beru tak, že když odchovává mláďata, zřejmě to tak špatné podmínky chovu nejsou... Já v tom vidím závist některých zhrzených...
Sám chovám ary vo voliére 3 x 3 x 2,5 m a veľmi túžim po tom, aby sa ich odchov dostal do najmenej 6m voliér. Veľké ary sa dokážu rozmnožovať aj v extrémne malých klietkach 0,9 x 0,9 x 2,1 m (výška) po desaťročia (Silva,2015). Otázne je, či sa chcem celý život pozerať na šplhajúce ary po pletive alebo na ich majestátny let.
Simplex

XXX.XXX.121.153
M&M
napsal(a):
Azda sa ale zhodneme na tom, že niekedy má pár ár krajší život vo voliére 2 x 2 m u ľudí, ktorí sa o nich s láskou starajú, ako mnohé páry vo farmových chovoch.
Pane waltine, mojou snahou je jediné - aby ďalší chovatelia, ktorí si chcú zaobstarať do chovu veľké ary, nepodľahli trendu chovať ich v malých voliérach s tým argumentom, že v nich adchovávajú. Áno, je to pravda, ale pokiaľ chce veľká ara lietať, ozaj musí mať aspoň 6-metrovú voliéru. Moje ary pokiaľ majú chuť zalietať si, tak v malej voliére lietajú prudšie z bidla na bidlo a sám vidím, že to nie je to pravé orechové. Prosto potrebujú prelet. A prečo to nezmením? Áno, zmením, ale časom, keď sa bude ďať. Možno práve tak ako u pána Jelínka. Ale stále platí moja prvá veta a to je podstatné. Videl som veľa chovov veľkých papagájov a nie vždy boli papagáje najspokojnejšie v najväčších voliérach. Iné aspekty chovu sú dôležitejšie, no ja by som už veľké ary do malej voliéry nedával.
Pseudeos

XXX.XXX.121.153
waltin
napsal(a):
Domluvte si návštěvu, uvidíte na vlastní oči a teprve potom posuzujte. Já viděl a s názorem, že ptáci živoří... se rozhodně neztotožňuji. Takové podmínky pro ptáky jaké má tento pan chovatel mu může dost lidí závidět. Nu což, jsme češi a co člověk to názor a taky u některých závist...
Možno som príliš trúfalý, ale tipujem, že pána Jelínka poznáte skrz výstavné andulky, ktoré tiež chová. Viackrát som upozorňoval na pozitívum vo forme odchovu ár hyacintových a snažil sa nevyzdvihovať negatívum malých výletov. Minimálne aj pre ochotu pomôcť kolegom chovateľom, napr. Z. Špalkovi pri ručnom odchove ár hyacintových. Závisť funguje všade bez ohľadu na národnosť. U chovateľov je treba ju potláčať. A to aj vhodnými radami, napríklad o adekvátnej veľkosti voliér.
Pseudeos

XXX.XXX.121.153
Pane waltin, o chovateľskom cite pána Jelínka ani prinajmenšom nepochybujem, a preto som rád, že naša debata neskončila nepríjemne. Z vlastnej skúsenosti viem, že množstvo chovateľov nemá výlety pre ary o takých rozmeroch, aké má pán Jelínek vnútorné voliéry. Pre juhomaerické papagáje je veľkosť záletu častokrát dôležitejšia ako veľkosť vonkajšich voliér, už len kvôli dĺžke pobytu v jednotlivých voliérach.
Pokiaľ tu miestni chovatelia diskutujúci napíšu, že ara potrebuje veľkú voliéru, tak to nemyslia spravidla zle alebo závistlivo, len chcú pre ary chované v zajatí čo najlepšie podmienky. Takto treba viesť ďalšie generácie chovateľov. Ďakujem Vám za názor a prajem veľa úspechov v chove!
Človek si musí uvedomiť aké má ara rozpetie krídel.Zebrička ho má cca 8-10 centimetrov a tiež ju nechováte v klietočke 30x30x10cm(d, v, š).Ara má rozpetie 1-1,5 metra(záleží na druhu), takže jej asi nedáme šírku voliéry 0,8 metra.
Ja mám pár araráun vo voliére 10x4x4m(dxvxš) so záletami rovnakej veľkosti.
A kto vraví že ara nelieta alebo lieta slabo, tak pravdou je že tá ara nemá kde lietať, ona by sa veľmi rada preletela.
Merlot
napsal(a):
Co čekáte jako je Žoha a spol...
Vážený pane.
Váš kritický příspěvek mě zaujal.
Pana Žohu znám jen od vidění a z reportážních textů a od známých jeho známých. Je pracovník ZOO a to ovlivňuje jeho pohledy na chovatelství laiků. Nejde mně o velikost voliér. Ano, čím větší, tím lepší. Souhlasím s ním i v názorech na přezimování.
Ale, jestli se ptáci více let, zdůrazňuji více let, rozmnožují v podmínkách, které nepovažujeme za optimální o něčem vypovídá. Někdo má super voliéry, ale nemá odchovy. Hovořím o dlouhodobých odchovech. Pozor - Super nosnice slepic i dojnice však vydrží zlomek života normálních jedinců.
Přiznávám, že hygiena mého chovu není nejlepší. To není omluva. Neumývám denně misky, nečistím každý týden podlahy, ale každý den je vymytá miska s čistou vodou a minimálně dvakrát denně krmení, pestrá, většinou přírodní strava. Je to hrozně pracné, hodně zbytků, ale spotřebují je slepice a holubi, jinak by to bylo plýtvání. A vajíčka zase "sežerou "ptáci.
V akademických diskuzích, mnohdy matoucích se skrývá mnoho nepravd a laici, kteří zde zablodí jsou mnohdy vedle.
Snad i tyto diskuze pomohou ke zlepšení našeho chovatelství, za které se Češi a ani ni Slováci, ikdyž jsme dnes dva státy, nemusí stydět.
Dobrý večer, já ale nemohu souhlasit s tím, že za odchov se považuje opakované odebírání vajec do líhně. Copak je normální, že má ara za rok tři až čtyři snůšky? To jsme zpátky u těch nosnic a dojnic. U mě za úspěšný odchov platí a platit bude mládě vyvedené rodiči k samostatnosti - to je důkaz optimálních podmínek pro chov. Taky velké téma.
Vazeny diskutujuci jednoducho a vecne nepoznàm osobne pàna Jelinka jeho uspech v odchove takto nàrocnèho v tàka je naozaj uctihodny, odchovat rucne tolko mlàdat je doslova heroicky vykon.Odznela tu krityka ze stvrtà znàska chcel by som vidiet toho chovatela ktory by im odobral budku, musit si uvedomit ze ary ale aj niektorè inè vtàky poniektorè roky nehniezdia vobec niekedy aj viackràt tolko k tomu.Urcite pàn jelinek ako pocujete riesi moznost vonkajsich vyletov a ruku nasrdce kto znàs by predàval chovny pàr hyacintov iba blàzon.takze je to tak.Urcite tie rozmery nie su vyhovujuce ale ako provizorium sa to dà.Mal som 32 volier pre austràliu o dlzke 6m a sirke od1.5do 0.8metra tieto voliery som rozobral a vràmci mojich moznosti staviam novè modernè chovatelskè zariadenie.nechal som si jeden pàr patagoncov ktory su v provizoriu o velkosti 2x3 metre toto je malè ale vtàky odchovavaju.CIze ak chcete sudit sudte, ale najprv odchovajte hoci aj v klietke.lebo ako sa hovori lepsie a lahsie je ohovorit suseda ako seba.nie som zastàncom klietok klietkovych chovov ale na jednu stranu si treba uvedomit ze ked vtàk nebude spokojny neznesie ani vajce je to schopny robit dlhè roky.jednoznacne prisposobenim vyzivy je moznè kontrolovat zdravotny stav.podnietit hniezdenie.Ale je nepekny pohlad ked vtàk ako ara a mnoho dalsich nelietaju ale spplhaju.Preto fandim pànovi Jelinkovi ze svoj konicek ani v takto tazkom boji s uradmi nenechal len tak a dufam ze im postavi adekvàtny vylet ak mu to byrokrati povolia.chovu zdar a prepàcte diakrityku.
jako001
napsal(a):
Vazeny diskutujuci jednoducho a vecne nepoznàm osobne pàna Jelinka jeho uspech v odchove takto nàrocnèho v tàka je naozaj uctihodny, odchovat rucne tolko mlàdat je doslova heroicky vykon.Odznela tu krityka ze stvrtà znàska chcel by som vidiet toho chovatela ktory by im odobral budku, musit si uvedomit ze ary ale aj niektorè inè vtàky poniektorè roky nehniezdia vobec niekedy aj viackràt tolko k tomu.Urcite pàn jelinek ako pocujete riesi moznost vonkajsich vyletov a ruku nasrdce kto znàs by predàval chovny pàr hyacintov iba blàzon.takze je to tak.Urcite tie rozmery nie su vyhovujuce ale ako provizorium sa to dà.Mal som 32 volier pre austràliu o dlzke 6m a sirke od1.5do 0.8metra tieto voliery som rozobral a vràmci mojich moznosti staviam novè modernè chovatelskè zariadenie.nechal som si jeden pàr patagoncov ktory su v provizoriu o velkosti 2x3 metre toto je malè ale vtàky odchovavaju.CIze ak chcete sudit sudte, ale najprv odchovajte hoci aj v klietke.lebo ako sa hovori lepsie a lahsie je ohovorit suseda ako seba.nie som zastàncom klietok klietkovych chovov ale na jednu stranu si treba uvedomit ze ked vtàk nebude spokojny neznesie ani vajce je to schopny robit dlhè roky.jednoznacne prisposobenim vyzivy je moznè kontrolovat zdravotny stav.podnietit hniezdenie.Ale je nepekny pohlad ked vtàk ako ara a mnoho dalsich nelietaju ale spplhaju.Preto fandim pànovi Jelinkovi ze svoj konicek ani v takto tazkom boji s uradmi nenechal len tak a dufam ze im postavi adekvàtny vylet ak mu to byrokrati povolia.chovu zdar a prepàcte diakrityku.
Dobrý den, dovolím si reagovat : můj příspěvek ohledně odebírání vajec vůbec nemířil na p.Jelínka. Tento jev je obecný a souvisí s chovatelským průmyslem jako takovým. Odebírají se vejce ptákům, kteří by normálně mláďata vychovali, ale holt to trvá dlouho a je jich málo. A já ary chovám, mám z nich radost a věřte, že nikomu nezávidím.
Pro velkého aru není žádná voliera dosti velká - jediné řešení nabízí chov pana Krňávka ze Šumperka. V odkazu je jen jeden díl seriálu o odchovu volně létajících arů v obýváku.
Za mě odvaha a obdiv
http://www.ararauna.cz/2015/07/jak-pokracuje-hnizdeni-araraun-v-sumperskem-panelaku-rodice-zvladli-stehovani-budky/.
Karlosara
napsal(a):
Pro velkého aru není žádná voliera dosti velká - jediné řešení nabízí chov pana Krňávka ze Šumperka. V odkazu je jen jeden díl seriálu o odchovu volně létajících arů v obýváku.
Za mě odvaha a obdiv
http://www.ararauna.cz/2015/07/jak-pokracuje-hnizdeni-araraun-v-sumperskem-panelaku-rodice-zvladli-stehovani-budky/.
Vážený,
moc děkuji za Váš odkaz na seriál o araraunech v paneláku. Pro pokročilý věk se už k těmto ptákům s cílem odchovu nedostanu. Nebýt Vašeho upozornění, tak by mně to uniklo. Je to inspirace i pro mé žaky.
Moudivláček
napsal(a):
Vážený,
moc děkuji za Váš odkaz na seriál o araraunech v paneláku. Pro pokročilý věk se už k těmto ptákům s cílem odchovu nedostanu. Nebýt Vašeho upozornění, tak by mně to uniklo. Je to inspirace i pro mé žaky.
Děkuji za pochvalu, na tom webu je celý seriál - je to neuvěřitelné a dojemné jak ti arové pečují o ta mláďata společně s člověkem. Můj spolužák bydlí v tom samém paneláku a to co mi popisuje - jak jede z práce autem a nad ním letí arové také domů. Lítají mu kolem okna kuchyně. Já i kvůli arům bydlím na polosamotě u lesa, takže můžu na něco takového zapomenout.