Dobrý den, můžete mi pomoci s určením pohlaví těchto rosel.Já si myslím, že pták s více žlutou hlavou by mohl být samec a pták s červenější hlavou samice.Oba jsou z loňského jarního odchovu.Jsou od dvou párů.Díky za rady.
Zdravím,
pták s červenější hlavou je určitě samice
a podle doložených fotek ptáka s více žlutou hlavou se mně stále zdá, že jde o hrubší samici. Pokud to je samice, tak velice pěkná. Uvádíte, že ptáci jsou téměř rok staří - loňský jarní odchov. Roční pták, pokud by se jednalo o samce, by měl mít v tomhle věku již typicky samčí projevy. Předpokládám, že by jste je zaznamenal. Samozřejmě, že se v určení pohlaví můžu mýlit, bylo by dobré, kdyby se vyjádřili i ostatní chovatelé a přispěli svým názorem.
radek63
napsal(a):
Zdravím,
pták s červenější hlavou je určitě samice
a podle doložených fotek ptáka s více žlutou hlavou se mně stále zdá, že jde o hrubší samici. Pokud to je samice, tak velice pěkná. Uvádíte, že ptáci jsou téměř rok staří - loňský jarní odchov. Roční pták, pokud by se jednalo o samce, by měl mít v tomhle věku již typicky samčí projevy. Předpokládám, že by jste je zaznamenal. Samozřejmě, že se v určení pohlaví můžu mýlit, bylo by dobré, kdyby se vyjádřili i ostatní chovatelé a přispěli svým názorem.
Zdravím také, rosely (penanty, pestré, žlutolíci) chovám cca 15 let, ale žlutohlavé jsem si pořídil teprve loni.Většinou nemám problém s určením pohlaví, ale žlutohlavé jsou pro mně takový oříšek.Obě dvě na zapískání zareagují tak, že se vzpřímí a roztahují ocas a třepou s ním ze strany na stranu.Když přiletí jedna k druhé na bidlo, tak většinou ta druhá uletí.Do budky nelezou.Jinak obě mají na spodní straně křídla bílý pásek, ale jelikož nejsou kompletně přepeřené, tak to nemusí být směrodatné.Takže mají některé chování typické pro samce a některé pro samice.
kládík
napsal(a):
Dobrý den, můžete mi pomoci s určením pohlaví těchto rosel.Já si myslím, že pták s více žlutou hlavou by mohl být samec a pták s červenější hlavou samice.Oba jsou z loňského jarního odchovu.Jsou od dvou párů.Díky za rady.
Zravím:ten stou žlutou hlavou je samec, aspon mě se tak jeví...
Dobrý den,
je těžké určit pohlaví na dálku dle fota, ale mohu přidat postřeh podle mého páru. Má samice má kulatější hlavu a kolem očí má takovou tu "myšinu" a zobák, nepatrně menší než samec. U Vás dle fotek samice s více červenou hlavou. Můj samec má "hranatější" hlavu a peří jemné "vyhlazené" hned od oka, silný zobák. U Vás pták s více žlutou hlavou, který má silný zobák, ale kolem očí nemá tak "hladké peří".Takže možná samec, nebo také samice. Třeba lépe rozpoznáte až dokončí přepeření. Takže jen odhad, ale uvidíte dále v chovu. Ať se daří.
Dobrý den!Protože o nich také uvažuji, přečetl jsem toto vlákno a přijde mi, že rozdíl je stejný, ve tvarech(zobák, hlava), jako u penantů a přikláním se k názoru, že se jedná o dva samce.Na googlu jsem našel dva obrázky, podle mne samice a samce.