Dobrý den, v sobotu jsem si domů přivezl Amazoňana Modročelého.
Koupil jsem ho od člověka který na něj z pracovních důvodů neměl čas.
Papoušek má kroužek s označením a když jsem se předchozího majitele ptal jestli k němu má veškeré doklady odvětil na to tím, že ho koupil přímo od chovatele a žádné doklady mu k němu nedal.
Rád bych se proto informoval kde se nechá ověřit jestli spadá pod CITES případně kde si tato data mohu ověřit a kde se tento doklad nechá vystavit.
Děkuji za informace.
Aggresso
napsal(a):
Dobrý den, v sobotu jsem si domů přivezl Amazoňana Modročelého.
Koupil jsem ho od člověka který na něj z pracovních důvodů neměl čas.
Papoušek má kroužek s označením a když jsem se předchozího majitele ptal jestli k němu má veškeré doklady odvětil na to tím, že ho koupil přímo od chovatele a žádné doklady mu k němu nedal.
Rád bych se proto informoval kde se nechá ověřit jestli spadá pod CITES případně kde si tato data mohu ověřit a kde se tento doklad nechá vystavit.
Děkuji za informace.
Modročelý nespadá do Cites 1 doklad nepotřebujete kdyby patřil do cites 1 tak vám doklad nikdo nevystaví, protože koupě papouška bez dokladů je trestný čin.
Vážený tazateli, jasnou odpověď jste dostal.
Já se k otázce vyjádřím poněkud obšírněji. Rád bych věděl, kolik je Vám let, protože stačí dát do vyhledávače a znáte vše podle zákona. Jen dodám, že v mých sedmdesáti letech bych neměl poučovat svižnější. Ale nedalo mně to.
Jak Vám mhm2 napsal, nemusíte mít doklad, ale dodám, že i u jedince CITES 2, příloha B je povinnost mít doklad o legálním nabytí jedince. Jak z praxe znám, většina prodávajících nic nevyhotovuje, protože mnozí to ani neví, ikdyž se jedná o jeden jednoduchý list papíru s adresami a podpisy obou stran.
Představte si, že byste koupil amazoňana, který podléhá registraci, že má kroužek nic neznamená, mohl být ukraden. Pokud by se přišlo na to, že ho vlastníte déle než 30 dní bez registrace, byl by Vám papoušek zabaven, dostal byste pokutu, že byste se nestačil divit a možná byste byl i v televizi NOVA, protože jste spáchal trestný čin, jak Vám bylo výše uvedeno a ten řeší příslušné orgány.
Takže jste dopadl dobře, ale informace je třeba mít předem. Po by už mohlo být pozdě.