Zdravím přátelé, mám prosbu ohledně papouška královského jako mazlíka. Máte někdo s tím to druhem zkušenost? Nejde mi o to aby papoušek mluvil od toho jsou jiné druhy, ale jen mít krásného barevného opeřeného a hlavně ochočeného kamaráda. Rád bych ho měl hned od odstavu ručně dokrmeného a pokud možno zvyklého i na ptačí " kšíry" mám zahradu a tak by byl semnou často venku. Budu rád za Vaše zkušenosti se kterýma se semnou podělíte.
Po tomto papouškovi pokukuju už dlouho a moc se mi líbí. Tak ještě jednou díky za Vaše podněty.
Mám králováka ve voliéře, každý den za ním chodím, okamžitě mi skočí na hlavu a chce se mazlit.Říkám, že je to můj nejinteligentnější papoušek.Jak reaguje na hračky a chce si povídat tou jeho ptačí řečí.koupila jsem pár a on je ručně dokrmený.Takže jestli ho budete mít doma a věnovat mu čas, budete v něm mít kamaráda:).
olgasvarhova
napsal(a):
Mám králováka ve voliéře, každý den za ním chodím, okamžitě mi skočí na hlavu a chce se mazlit.Říkám, že je to můj nejinteligentnější papoušek.Jak reaguje na hračky a chce si povídat tou jeho ptačí řečí.koupila jsem pár a on je ručně dokrmený.Takže jestli ho budete mít doma a věnovat mu čas, budete v něm mít kamaráda:).
Děkuji Vám za odpověď. Tihle papoušci jsou opravdu nádhera. No alespoň mě to ubezpečilo, že si snad vyberu správně. Tak ještě najít pak chovatele se kterým se domluvím i na naučení na kšíry... Tak děkuji Moc a ať se Vám daří.
Králováci jsou opravdu chytří, mám dva páry, ale v bytě si je představit nedovedu.Rádi lítají
a přece jen to rozpětí křídel je dost velké.A hovínka mají jak slepice .
Mám v bytě ochočenou korelu, kterou jsem zachránil když ji rodiče ve voliéře přestali krmit.
Proti králováku je to prcek a furt se po ní musí uklízet, když ji nechci zavírat do klece.
Hapalainen
napsal(a):
Králováci jsou opravdu chytří, mám dva páry, ale v bytě si je představit nedovedu.Rádi lítají
a přece jen to rozpětí křídel je dost velké.A hovínka mají jak slepice .
Mám v bytě ochočenou korelu, kterou jsem zachránil když ji rodiče ve voliéře přestali krmit.
Proti králováku je to prcek a furt se po ní musí uklízet, když ji nechci zavírat do klece.
Tak je pravda že jsou to větší papoušci a já s tím počítám. v kleci bude mít jen krmení vodu a budu ho učit tam mít svoje království přes noc. Jinak byt mám velký tak se i proletí a proto taky chci aby uměl na "kšíry"... ty se dají prodloužit na navíjecí zařízení jako mají psy... takže venku by byl taky schopen lítat.. i když tedy nic se nevyrovná samozřejmě volnosti. No a co se týče trusu... s tím počítam.. a myslím že tzv. " průtokáč " to rozhodně není. :).
Kanafas
napsal(a):
Tak je pravda že jsou to větší papoušci a já s tím počítám. v kleci bude mít jen krmení vodu a budu ho učit tam mít svoje království přes noc. Jinak byt mám velký tak se i proletí a proto taky chci aby uměl na "kšíry"... ty se dají prodloužit na navíjecí zařízení jako mají psy... takže venku by byl taky schopen lítat.. i když tedy nic se nevyrovná samozřejmě volnosti. No a co se týče trusu... s tím počítam.. a myslím že tzv. " průtokáč " to rozhodně není. :).
Průtokáč ne, ale náš domácí mazlík má neskutečnou schopnost ulevit si v nejméně vhodnou
dobu na nejméně vhodném místě.
Kanafas
napsal(a):
Tak ja doufam ze s tim vodítkem na psa si delate jen srandu... kralovaci rychle litaj a co az dojde snura?to bude rana
stewe5
napsal(a):
Tak ja doufam ze s tim vodítkem na psa si delate jen srandu... kralovaci rychle litaj a co az dojde snura?to bude rana
Nevím co Vám na to napsat.. víte jak vypadají ptačí kšíry?... Mají dost dlouhou a pružnou gumu, takže to " naražení" nehrozí... pouze jí tím prodloužím... to jen na vysvětlenou. Jo a věřte že to funguje... :).
stewe5
napsal(a):
Tak nejak...blbej napad, kralovak je rychlej letec, ale když je to dobrej napad
Vazeny prve razy bude skubat ako pes to je samozrejme preto odporucam ucit ho na traki od mala teda uz ked zacina lietat nauci sa snimi casom i bez nich. mozno ho raz budete takto vetrat http://www.ararauna.cz/2015/06/arove-nad-hradcem-kralove-volnoletci-se-sesli-na-dnu-deti-u-rybnika-biricka/.
Kanafas
napsal(a):
Nevím co Vám na to napsat.. víte jak vypadají ptačí kšíry?... Mají dost dlouhou a pružnou gumu, takže to " naražení" nehrozí... pouze jí tím prodloužím... to jen na vysvětlenou. Jo a věřte že to funguje... :).
Papousek královsky se do bytu nehodí, potřebuje voliéru a létat na slunci. Ani když ho budete pouštět doma. Nebude šplhat po kleci jako zako, ale kroužit a shazovat vše na zem. Ručně dokrmit a ochocit se dá cokoliv, třeba hroch, ale do bytu se hodí jen něco. Nepodlehejte mylné představě. A kšíry to nezachrání.
lenetloweznam.cz

XXX.XXX.23.91
Dobrý den my máme papouška královského a jsme s ním spokojený a k přítelovi se jde pomazlit a co má nejradši je okusování ucha a naučil se i mlucit a toho máme rok.
Zdravím, pár králováčků jsem již dokrmila, tak se podělím o pár poznatků co jsem vypozorovala (nemusí souhlasit na všechny. Každý papouch je originál). Papoušek královský je ochočitelný, celkem kontaktní, není agresivní, ale vzteknout se umí, když se mu něco nelíbí. Potřebuje větší klec a častější prolet, než třeba korela, která je i mazlivější. Taky aspoň jednou týdně bude potřebovat rosit peří. Bez toho by bylo po čase poničené, matné a neuhlazené. Doteky nemají moc v lásce, ale jako společník na rameno, na ruku není špatný. Je chytrý a vymýšlí docela lumpárny, nic nenechá napokoji, vyhledává kde co shodit, sezobnout nebo ukrást. Nábytek neničí, ale pokojové květiny jsou celkem lákadlo. Zvládne se naučit i pár slovíček nebo zvuků. V ranních hodinách dokáže být neskutečně hlučný svým pískáním.
Na kšíry se vykašlete a postavte raději na zahradě letní voliérku. Královák není kliďas, co se týká leknutí a nezůstane jen tak sedět, ale vystartuje a bude se snažit úletnout, ať je ochočený jak chce. A to že ho sice bezpečně zastaví kšíry nehraje roli v tom, že ho to bude stresovat. Kromě toho mu bude úplně jedno jestli bude u vás na rameni na kšírech nebo pohodlně poletovat ve voliérce. Není takový závislák na lidech, aby s vámi musel být 24h denně.
Doufám, že vám těch pár řádků trochu pomůže při rozhodování. Královák je dobrý papoušek, ale není vhodný pro každého. Nečekejte od něho víc, než může dát. Rozhodně se nevyrovná amazoňanům, žakům apod.
Na fotce loňský odchov, který šel na mazla.
Mám v obýváku pokojovou voliéru,200*120*60 a v pohodě... Čiko je ručně dokrmený královák, na prolet má celý byt a zvládá to skvěle... naopak, zdá se mi, že když lítat nemusí, nedělá to, kolikrát jde radši přes půl obýváku pěšky a pak se vyškrábe zobákem do voliéry, ... lenoch Že by se vyloženě chodil mazlit, to ne, ale nemá rád, když je sám, začne vyloženě "brečet"... nevím jak to popsat, ale poznáte to. Pusinkuje, když se vydovádí (hlavně navečer) vydrží v objetí, odpočívá, probírá vlasy... mluvit neumí (ani ho aktivně neučím) ale vydává neskutečně roztomilé zvuky... jsou trochu podobné gumové hračce, ale milejší. Za mě určitě doporučuji, pokud máte prostor na velkou voliéru do pokoje... rád blbne a nedokážu si představit, že by měl menší prostor bez možnosti si protáhnout křídla :)