ptacci

XXX.XXX.94.23
Domnívám se, že některé uvedené praktiky lze jen a pouze odsoudit.
Zimování astrildů rákosních venku v neizolované boudičce z palubek při teplotách-21°C je skutečně týráním zvířat a měl by se k tomu minimálně vyjádřit veterinář, případně redakce, protože takové zimování lze považovat za naprosto extrémní a nehodné následování, co na tento způsob říkají např.pánové Žoha, Prachař, Piskora a další?
Přejímat bezmyšlenkovitě zkušenosti chovatelů z Belgie, kteří se domnívají, že jejich zima není nic moc je naivní, viz.např.článek pana Laubeho o omrzlinách u hoků a dalších druhů..., a další články o přezimování exotického ptactva MVDr.Nečasová a další jdou naprosto mimo těchto "chovatelů"
Argumentace, že "padl" jeden pták neobstojí, co ti ostatní jak musí trpět a jak je jejich organismus stresován při -20°C? Zkuste si pane sám přečkat pár dní venku při takové teplotě a budete toho mít plné zuby...
Čištění zařízení dvakrát do roka je doopravdy neúnosné, ano trus se dle slov chovatele zahrabe dolů do vrsty štěpek, ale dále vysychá a práší a opět vlhne takže hygienické podmínky jako někde na farmách v Asii,.
ptacci

XXX.XXX.94.23
Pane, ale tady hovoříme o - 21°C ! tedy o hlubokém mrazu, to že máte gouldy v zimě v + 16°C je úplně normální.
Kolegové,
tohle přeci není normální. Nechápu proč má někdo potřebu chovat ptáky ze subtropického pásma v 16 -ti,5-ti stupních, nebo dokonce v mrazu. Je jasné, že každý nemá možnost mít vytápěné prostory, ale ať podle toho volí do svého chovu druhy. Gulda není kanár a ne vše co je ještě možné je dobré. To věděl snad i Mičurin.
ptacci
napsal(a):
Domnívám se, že některé uvedené praktiky lze jen a pouze odsoudit.
Zimování astrildů rákosních venku v neizolované boudičce z palubek při teplotách-21°C je skutečně týráním zvířat a měl by se k tomu minimálně vyjádřit veterinář, případně redakce, protože takové zimování lze považovat za naprosto extrémní a nehodné následování, co na tento způsob říkají např.pánové Žoha, Prachař, Piskora a další?
Přejímat bezmyšlenkovitě zkušenosti chovatelů z Belgie, kteří se domnívají, že jejich zima není nic moc je naivní, viz.např.článek pana Laubeho o omrzlinách u hoků a dalších druhů..., a další články o přezimování exotického ptactva MVDr.Nečasová a další jdou naprosto mimo těchto "chovatelů"
Argumentace, že "padl" jeden pták neobstojí, co ti ostatní jak musí trpět a jak je jejich organismus stresován při -20°C? Zkuste si pane sám přečkat pár dní venku při takové teplotě a budete toho mít plné zuby...
Čištění zařízení dvakrát do roka je doopravdy neúnosné, ano trus se dle slov chovatele zahrabe dolů do vrsty štěpek, ale dále vysychá a práší a opět vlhne takže hygienické podmínky jako někde na farmách v Asii,.
Položil bych si otázku: " Má tento chovatel výsledky ? ". Odpověď: " Ano má a je špičkový chovatel ". Potom si musím položit následnou otázku: " A nemá potom náhodou pravdu ? ". Pouze chovatel s lepšími výsledky může odpovědět "ne". A Vy jste odpověděl, že nemá pravdu, tak prezentujte své výsledky chovu a čtenář Exoty sám usoudí, který z těchto protichůdných názorů je správný. Teď jste na tahu Vy aby jste se prezentoval v Exotě se svým chovem a zkušenostmi a já si to se zájmem přečtu Váše zkušenosti.
Dobré ráno, případ zimování drobných ptáků v mrazu rozhodně není správný. Souhlasím s kolegou Jarošem. A myšlenka, jestli náhodou chovatel nemá pravdu když je úspěšný, je zcestná.
Měli bychom si uvědomit, že zvíře je živý tvor i dle zákona a podle toho se chovat. To že máme demokracii, ještě neznamená, že si každý dělá se svými zvířaty co chce. Máme zde zákon proti týrání zvířat, kde je jasně napsáno, že chovatel je povinen poskytnout chovaným zvířatům, tedy i ptákům, vhodné podmínky odpovídající jejich biologickým a fyziologickým potřebám - to zcela určitě neznamená zimování malých tropických a subtropických ptáků v podmínkách okolo nuly či dokonce v mrazu. Až dá nějaký člověk podnět KVS (veterinární správě) a ta by takový případ šetřila, jsem zvědav, jak to chovatel vysvětlí. Pokuta za týrání zvířat je až 500000, -Kč. Kdekdo odsoudí týrání koně někde na zahradě, ale o ponechání astrildů či neofém v mrazu jsme ochotni diskutovat a dokonce uvažovat zda to není náhodou správné? Stále dokola si koledujeme a pak se divíme názorům veřejnosti či médií na chovatele.
Martina Papače znám osobně a vážím si jeho chovatelských znalostí a zkušeností. Tohle je ale těžko obhajitelné, ať má člověk úspěchy či nikoliv.
Ladislav Žoha.
otec_vojtika
napsal(a):
Položil bych si otázku: " Má tento chovatel výsledky ? ". Odpověď: " Ano má a je špičkový chovatel ". Potom si musím položit následnou otázku: " A nemá potom náhodou pravdu ? ". Pouze chovatel s lepšími výsledky může odpovědět "ne". A Vy jste odpověděl, že nemá pravdu, tak prezentujte své výsledky chovu a čtenář Exoty sám usoudí, který z těchto protichůdných názorů je správný. Teď jste na tahu Vy aby jste se prezentoval v Exotě se svým chovem a zkušenostmi a já si to se zájmem přečtu Váše zkušenosti.
Plně s vámi souhlasím.Nejsme přeci v patnáctém století kdy vše nové bylo kacířské a upalovalo se za to.Mám s chovem za těchto podmínek své zkušenosti a není to až tak od věci.Vyskoušel jsem to s Jihoamerickými druhy a mohu říci že to funguje.Chtěl jsem vytvořit v chovu dobu kdy mají chovnou sezonu a kdy období klidu.V domovině jim to řídí klima s hojností potravy a obdobím méně příznivým.V našich podmínkách to až tak dokonale nejde vytvořit.Proto jsem zvolil variantu útlumu v zimních měsících za asistence chladu a chovnou sezonu v přejaří.A mohu po 12 letech konstatovat že to funguje.Po tom co vymrznou bych vám přál vidět jak jsou z jara při prvních příznacích oteplení nažhavení na páření a na hnízdění.Odchovy realizují sami bez nutnosti dokrmování což u takto velkých papoušků není vždy samozřejmostí.
otec_vojtika
napsal(a):
Dobrý den,
znám několik chovatelů co mají velmi dobré chovatelské výsledky oproti ostatním, ale věřte mi, že když chodíte mezi pastičkami na myši, ve voliérách humus, že i vepř ve chlívku má oproti tomu uklizeno, tak s vaším argumentem nesouhlasím ( zde mluvím o chovateli ar z okolí ), zde spíš bude platit, všeho do času". To že p. Papač nechal ptáky v takovém mraze, a nic se jim nestalo, tak to měl kliku, jinak jste určitě viděl ptáky a jejich omrzlé nohy bez prstů atd...a to že je špičkový chovatel nehraje roli, to je o něčem jiným...!
Na druhou stranu, jeho článek se mi opravdu líbil a konečně někdo kdo ukázal svoje zkušenosti podrobně.
Viděl jsem v Insbrucku v zimě v parku poletovat několik alexandrů a byli v dobré kondici.Možná jim ani tak nevadil mráz, pokud mají dostatek potravy a pohybu, což občas ve voliéře nemají.Myslím tím ten pohyb. V televizi jsem před lety viděl reportáž jak v zasněženém rákosí u Tokia žilo spousta "uprchlíků z klecí" Byli tam malí astrildi šedí nebo tygříčci tečkovaní. V Německu jsou celé kolonie alexandrů velkých co zalétají v hejnech na krmítka.Je to hezký pohled jak se krmí a kolem je plno sněhu. Tím neobhajuji chov ptáků v mrazivých podmínkách, ale chci poukázat na to, že ptáci nejsou tak rozmazlení jak vypadají. V přírodě se mají možnost přizpůsobit daleko snadněji než ve voliéře.
Viděl jsem v Insbrucku v zimě v parku poletovat několik alexandrů a byli v dobré kondici.Možná jim ani tak nevadil mráz, pokud mají dostatek potravy a pohybu, což občas ve voliéře nemají.Myslím tím ten pohyb. V televizi jsem před lety viděl reportáž jak v zasněženém rákosí u Tokia žilo spousta "uprchlíků z klecí" Byli tam malí astrildi šedí nebo tygříčci tečkovaní. V Německu jsou celé kolonie alexandrů velkých co zalétají v hejnech na krmítka.Je to hezký pohled jak se krmí a kolem je plno sněhu. Tím neobhajuji chov ptáků v mrazivých podmínkách, ale chci poukázat na to, že ptáci nejsou tak rozmazlení jak vypadají. V přírodě se mají možnost přizpůsobit daleko snadněji než ve voliéře.
Já mám venku korely v mrazech, asi bych se měl modlit, aby na mě ochranáři neposlali fantoma a já tak dostal pokutu. V dnešním byrokratickém státě bych se tomu ani nedivil. Ale neni to o státě, ale o lidech, dělají si to sami. Martin se podělil se zkušenostmi ze svého chovu veřejně a málem byl zato byl ukamenován. S takovou brzy nebudeme mit co číst, lidi se budou bát něco napsat o svém chovu, aby se někdo nenašel a neřešil, žet má něco jinak než ostatní a proto je to špatné. Rozumné články soudit, to by šlo. Ale bláboly, co někdo napíše a mate tak hlavně začínající chovatele, nad tím se nikdo nepozastaví.80% článků, co se vydávají v časopisech jsou psané tipu- "papoušek žere zrní, hnízdí v budce" Hodně málo příspěvků je odborných a těch si musíme vážit.
Mám poznatek ze svého chovu. Mněl jsem červenokřídlý 5 let ve vytápěném prostředí a nic i když jsem vymněnil po 3 letech samici protože nešli k sobě pak jsem je dal na jaře do celoroční voliéry a nebylo nic a koncem dubna samice začala chodit do budky a dočkal jsem se že zasedla sice na čisté vajíčka ale zasedla. Měl jsem stejný problém u králováků a hned na poprvé se loni podařilo odchovat 3 mladý. Přikláním se tomu názoru že austrálie by mněla vymrznout. A můj známý chovatel který chová papoušky 60 let tak mě to taky potvrdil že by mněli vymrznout.
Vážení přátelé a i nepřátelé mé osoby nebo mého článku. Článek jsem pojal tak, že jsem řekl vše popravdě, tak jak to skutečně je. Upřímně sám nemám rád nepravdivé články, které mi nic nedají. To myslím článek ve kterém například padne otázka co dávám ptákům ze zeleného krmení a vyjmenoval bych tam celý herbář, jen abych vypadal zajímavě a přitom nic z toho nedávám. Nebo kolikrát měníte vodu a já řeknu, že třikrát i když to není pravda! To jsem uvedl pouze možný příklad. Jak jste jistě četli, tak ta situace, do které jsem se dostal s přezimováním astrildů venku, byla způsobená nezodpovědným zájemcem o ptáky. Můj přístup je takový, že držím slovo! Proto když mi někdo volá x krát za několik dní a prosí mne, abych tam ptáky nechal, tak je tam nechám! Pro ty, kteří si myslí, že trápím ptáky v zimě venku běžně, tak netrápím! Mám doma temperovanou místnost na zimování astrildů a gould. Jak jste si mohli přečíst, tak ta místnost byla plná= 4 ptáci v každé kleci. Víc jich nedávám a někdy jen tři. Takže ti zamluvení ptáci už nebyli kam dát. Tak jsem je měl radši pobít nebo co jsem měl dělat? Všechno to vzniklo nezodpovědností zájemce a mou až možná přehnanou vstřícností. Chovám i gouldy, jak jste si jistě přečetli a ty mám v temperované místnosti rovněž přes zimu a letním je venku. Ten zmiňovaný mráz nebyl dlouhodobě. Na ptáky nefouká a byli zalezlí v hnízdech na noc, takže se vzájemně zahřívali, alespoň trochu. Pokud odpovím na narážky na hygienu. Klece čistím dvakrát do roka tím způsobem, že vše umyji a vydezinfikuji Virkonem. Podestýlku čistím kompletně dvakrát do roka a průběžně podle potřeby. Zeptejte se paní veterinářky MVDr. Nečasové jestli je dobré pořád čistit klece!? Nikomu můj způsob chovu nenutím, jen jsem popsal způsob, který mi funguje. Každý z Vás, kteří si myslíte, že máte lepší způsob, tak se o něj podělte! Každý z Vás má možnost mne osobně navštívit, rád si s Vámi popovídám. Nikdy jsem nikoho nevyhodil a nikdy to neudělám. Rád se něčemu novému přiučím. Ale prosím Vás, když chovám neofémy skoro 12 let a úspěchy jsem začal mít až když jsem praktikoval tyto způsoby které popisuji, tak my vysvětlete proč bych je měl měnit? Já jsem se chtěl podělit pravdivě o své zkušenosti se širší veřejností, ale jak je vidět, úspěch se asi neodpouští. A jestli si myslíte, že mne baví poslouchat názory lidí, kteří se ani nepodepíší a jsou jen skrytí za stěnou anonymity tak to opravdu ne! Ještě by mě zajímal Váš názor na to, že jsem v loňském roce odchoval od 17 párů 104 mladých neofém modrohlavých. Asi to je tím, že to dělám špatně. Všem ostatním děkuji za podporu! Kdyby měl kdokoliv nějaké otázky, tak mi klidně napište nebo zavolejte. Všem přeji ať se daří a s chovatelským pozdravem Martin Papač.
Ještě jsem si teď všiml, že to tam je špatně napsané v tom článku. Nebo méně srozumitelně. Bylo -21°C ale venku. Tudíž v mém zařízení rozhodně tak nízká teplota nebyla a bylo to pouze jeden den. V největších mrazech mám možnost přitápět, takže možná tam nebyla paneláková teplota, jak si myslí někteří chovatelé, že je nezbytná, ale -21 °C přímo v kleci rozhodně nebylo. A ještě se zeptám jinak. Jak Vám ptáci hnízdí? Mě astrildi rákosní odchovávají průměrně přes 20 mláďat na pár za jeden rok přes léto. Pokud se nad tím zamyslíte, tak ten pták alespoň pozná, kdy má období hnízdění! Pokud však je zimování ve 20°C, kdy se teplota mění plus mínus o dva stupně a dáte ho na hnízdění ven v létě, kdy teplota kolísá, tak neví co se děje! To je také dobré si uvědomit a použít selský rozum. Ti co to mají doma celý rok, tak to může být samozřejmě jiné.
martinp.
napsal(a):
Vážení přátelé a i nepřátelé mé osoby nebo mého článku. Článek jsem pojal tak, že jsem řekl vše popravdě, tak jak to skutečně je. Upřímně sám nemám rád nepravdivé články, které mi nic nedají. To myslím článek ve kterém například padne otázka co dávám ptákům ze zeleného krmení a vyjmenoval bych tam celý herbář, jen abych vypadal zajímavě a přitom nic z toho nedávám. Nebo kolikrát měníte vodu a já řeknu, že třikrát i když to není pravda! To jsem uvedl pouze možný příklad. Jak jste jistě četli, tak ta situace, do které jsem se dostal s přezimováním astrildů venku, byla způsobená nezodpovědným zájemcem o ptáky. Můj přístup je takový, že držím slovo! Proto když mi někdo volá x krát za několik dní a prosí mne, abych tam ptáky nechal, tak je tam nechám! Pro ty, kteří si myslí, že trápím ptáky v zimě venku běžně, tak netrápím! Mám doma temperovanou místnost na zimování astrildů a gould. Jak jste si mohli přečíst, tak ta místnost byla plná= 4 ptáci v každé kleci. Víc jich nedávám a někdy jen tři. Takže ti zamluvení ptáci už nebyli kam dát. Tak jsem je měl radši pobít nebo co jsem měl dělat? Všechno to vzniklo nezodpovědností zájemce a mou až možná přehnanou vstřícností. Chovám i gouldy, jak jste si jistě přečetli a ty mám v temperované místnosti rovněž přes zimu a letním je venku. Ten zmiňovaný mráz nebyl dlouhodobě. Na ptáky nefouká a byli zalezlí v hnízdech na noc, takže se vzájemně zahřívali, alespoň trochu. Pokud odpovím na narážky na hygienu. Klece čistím dvakrát do roka tím způsobem, že vše umyji a vydezinfikuji Virkonem. Podestýlku čistím kompletně dvakrát do roka a průběžně podle potřeby. Zeptejte se paní veterinářky MVDr. Nečasové jestli je dobré pořád čistit klece!? Nikomu můj způsob chovu nenutím, jen jsem popsal způsob, který mi funguje. Každý z Vás, kteří si myslíte, že máte lepší způsob, tak se o něj podělte! Každý z Vás má možnost mne osobně navštívit, rád si s Vámi popovídám. Nikdy jsem nikoho nevyhodil a nikdy to neudělám. Rád se něčemu novému přiučím. Ale prosím Vás, když chovám neofémy skoro 12 let a úspěchy jsem začal mít až když jsem praktikoval tyto způsoby které popisuji, tak my vysvětlete proč bych je měl měnit? Já jsem se chtěl podělit pravdivě o své zkušenosti se širší veřejností, ale jak je vidět, úspěch se asi neodpouští. A jestli si myslíte, že mne baví poslouchat názory lidí, kteří se ani nepodepíší a jsou jen skrytí za stěnou anonymity tak to opravdu ne! Ještě by mě zajímal Váš názor na to, že jsem v loňském roce odchoval od 17 párů 104 mladých neofém modrohlavých. Asi to je tím, že to dělám špatně. Všem ostatním děkuji za podporu! Kdyby měl kdokoliv nějaké otázky, tak mi klidně napište nebo zavolejte. Všem přeji ať se daří a s chovatelským pozdravem Martin Papač.
Martine,
jak píšete žijeme v Česku a tady se úspěch neodpouští.
Daří se Vám na co sáhnete a jdete svojí cestou a to se mi líbí.
Váš chov Neofém je úžasný a držím palce ať se daří.
Hlavně nepřestaňte publikovat, vaše články jsou zajímavé.
Děkuji Spáčil.
Zdravím všechny. Nedá mi než reagovat. Většinu již napsal Martin ve své "obhajobě".
Zimovat australské papoušky v nevytápěných celoročních voliérách není naprosto nic nového a neofemy z toho nevyjímaje. Již v roce 1978, kdy já jsme začínal s chovem, tuto metodu praktikovalo mnoho chovatelů a velmi úspěšně. Kdo neofemy někdy vážně choval, tak ví, že nebezpečím pro ně je průvan a vysoká vlhkost. Nic takového se u Martina nedělo. Další věc je, jaká vůbec byla zima na přelomu roku 2014 a 2015? Od Martina, který tyto teploty poctivě sledoval vím, že pouze jednu noc bylo -11 stupňů, ale VENKU ! Padla tu správná připomínka, že ptáci, kteří nemají rozdíl v teplotě v období mimo hnízdění a v době hnízdění, mají trochu chaoz. To mohu potvrdit. Můj chov je v místnostech, neboť nemám jinou možnost, kde v období mimo hnízdění mají okolo 8 stupňů. To bohužel dostačuje samicím ke snášení vajec i když nemají předloženu hnízdní budku. Snáší na dno klece.
Musím říct, že mne dost pobavila připomínka o tropických a subtropických ptácích. není to zas tak dlouho, co se zde rozebírala dostikace ptáků. Hodně mi to připomíná, že se v Čechách věci hodnotí podle toho, jak se to hodí.
Martine, nevěš hlavu. Jeď si svojí cestou a pokračuj ve svém kvalitním chovu. Nehleď na příspěvky lidí, kteří někdy ani nejsou schopni mít v profilu své jméno, kontakt a co chovají, natož aby se podepsali. Tady jsou všichni odborníci na slovo vzatí a pak si člověk prohlédne inzerci a zjistí, že se nabízejí mutace světle skořicoví a tmavě skořicoví, stříbrnomodré, dokonce přírodní samice štěpitelné na lutino a podobné hrůzy. Lze očekávat jenom to, že budeš obviněn ještě z množitelství. Ani z toho si nic nedělej. Nenapíše to nikdo z těch, kdo o šlechtitelské práci něco ví. Ta tuto lavici obžalovaných si rád sednu s tebou, neboť jak víš, měl jsem v loni ještě o pár mladých více. Pokud ale každý, kdo má doma jednu andulku, nebo jejich pár například, a považuje se za chovatele, pak já osobně klidně budu hrdý množitel. Vlastnit nějaké zvíře ještě neznamená je chovat. Jen malý příklad z očkovacího průkazu psů : zde se uvádí jak chovatel tak majitel, myšleno tedy v jaké - čí chovatelské stanici bylo štěně odchováno a kdo se stal jeho majitelem.
A dejme možnost všem, aby presentovali své chovy. Rádi si to přečteme a třeba převezmeme i nějakou dobrou zkušenost, která nás posune dál.