Zdravím všechny slušné chovatele,
letošní sezona zatím nic moc, z 23 oplozených vajec (z třiceti celkových) od šesti párů mi 16 uhynulo ve vejci (některé pár dní před líhnutím, některé zhruba v půlce vývoje), co se vylíhlo skoro nepřežilo, uhynuly 4 kusy těsně po vylíhnutí (1-3 dny), přežili tři nejsilnější (nejšťastnější?) jedinci od dvou různých párů. Chovám rosely žlutolící ve voliérách 3*2*1 - 2*2*1, krmím směsí avicentra deluxe, před hnízděním sem dával zelené (trávu ze zahrady, natrhanou hrst na pár, různá všemožná směska zeleného), krmné piškoty, jablka, švestky, pomeranče, mandarinky, banány, okurky, rajčata, papriky a salát, každý den čerstvou vodu bez jakýchkoliv přípravků. Vápník jsem nepřidával, protože ve směsi zrní jsou nadrcené mušle co mám odpozorované, že ptáci berou.
Setkal se někdo s podobným problémem? Nevím jak přesně to řešit. Chci zkusit ptáky vystimulovat do druhé snůšky a rád bych se vyhnul chybě a ještě něco odchoval. Budu rád za každé slušné rady.
P.s - jak je vidno na fotce, někteří začali s druhou snůškou sami bez mého přičinění.
Matýšek L.
Dobrý den.
Myslím si že nejste sám kdo má tento problém. Já letos nějaké odchovy sice mám, ale byli roky že to pár vytáhnul až na bidlo. Jindy mě přestali krmit, když mladé měli vylítávat z budek. Někdo řiká že byla mírná zima. Těžko říct, příroda si to udělá tak jak bude chtít. V inzerci je jasně vidět jak každý prodává páry co nic letos neměli. Je tam toho spousta. Ale nevím jestli Vám páry sednou podruhé. Hodně úspěchů vám přeji. Radek.
Myslím si a nikomu svůj názor nevnucuji že problem je ve výživě.Před pěti lety jsem ze stejného problemu měl těžkou hlavu a na doporučení pana doktora dnes již nežijícího MvDr.Tukače jsem radikálně změnil krmení našich svěřenců a problem se již neobjevil.Může to být náhoda ale myslím si že ne.
Taky se pokusím o reakci na letošní sezonu, osobně se především věnuji chovu papoušků zpěvavých v mutaci rudoprsých rubin. Letos jsem si složil celkem 6 párů, kde jsem bral v potaz aby jednotlivé páry harmonizovali a tím si zajistil větší oplozenost.
Letošní sezóna začala celkem slibně každý pár zasedl a dva z toho (ze šesti) měli snůžky čisté a ostatní páry nechávali mladé uhynout brzy po valíhnutí, pouze z jedné páry v prní snůšce mám 3 mladé. V druhém kole hnízdění mi páry opět sedly ale pouze u dvou se samice starají o mladé, z toho plyne že můj letošní rok je celkem 9 mladých od dvou párů. Hrůza a děs.
Krmení dávám už několik let stejné, ale letos je to opravdu bída. Já osobně připisuji nezdar počasí. To je můj názor a žádné zázračné krmení a další popopravdy s vitamínovými doplňky. JP.
faap
napsal(a):
Myslím si a nikomu svůj názor nevnucuji že problem je ve výživě.Před pěti lety jsem ze stejného problemu měl těžkou hlavu a na doporučení pana doktora dnes již nežijícího MvDr.Tukače jsem radikálně změnil krmení našich svěřenců a problem se již neobjevil.Může to být náhoda ale myslím si že ne.
Myslíte že byste mi mohl, klidně do zprávy, popsat trošku detailněji v čem spočívala změna a co konkrétně podle vás (v čem ztotožňujete můj problém s kdysi vaším), dělám chybu?
Děkuji,
Matýšek L.
Díky všem za reakce, mám typ na jeden pár, kde je problémem samice, už loni mi vyvedla ze dvou oplozených vajec jedno mládě, ale myslel jsem že to bylo tím, že to byl mladý pár (oba kr.13), ale když se jí letos vylíhlo jedno co uhynulo a zbytek nic, začínám uvažovat s chybou na mojí straně. U ostaních párů jsem lońský rok problémy tolik neměl a když, bylo to zapříčiněno úhynem chovného kusu nebo mojí chybou. Proto mi to nejde na mozek a myslím, že někde budu dělat chybu já. Co se týká druhé snůšky nepočítám, že nasednou všechny páry, ale snad aspoň dva by mohly.
Vždy je nekde chyba, nekdy v chovateli jindy u chovných paru, bez radneho vysetreni se tezko někdo dovi a presne stanovi problém, Ale na druhé strance, kolika chovatelum to jde a kolika ne?Je vas jenom hrstka, mozna o par desitek vice nez zde, a co zbyvajici tisice chovatelu ti jsou bez problemu.Dle mého u každého něco a reseni zde nikomu nepomuze jelikož to nejde.
simacek123
napsal(a):
Vždy je nekde chyba, nekdy v chovateli jindy u chovných paru, bez radneho vysetreni se tezko někdo dovi a presne stanovi problém, Ale na druhé strance, kolika chovatelum to jde a kolika ne?Je vas jenom hrstka, mozna o par desitek vice nez zde, a co zbyvajici tisice chovatelu ti jsou bez problemu.Dle mého u každého něco a reseni zde nikomu nepomuze jelikož to nejde.
Tak vám děkuju za přínosnou odpověď
U mně bída a kolegové v okolí také. u alexandrů 9 vajec a 2 mladé, králováci lezou do budky a nic 2 roky po sobě mněli po 4ks mladých z jednoho hnízda, červenokřídlí 6 vajec a vše čisté, korely 7 párů jen 5 mladých z cca 40 vajec loni bylo cca 30 mladých od těch 7 párů na 1 hnízdo, anduly z cca 64 vajec na první hnízdo bylo pouze 5 mladých loni to byli moje TOP páry. nikdy problém nebyl krmím stejně. Byli u mně lidi ro ptáky a taky jsme se o tom bavili a taky říkaly že to mají taky stejný problém. Můj názor je že za to může to počasí.
bartrand
napsal(a):
Zdravím všechny slušné chovatele,
letošní sezona zatím nic moc, z 23 oplozených vajec (z třiceti celkových) od šesti párů mi 16 uhynulo ve vejci (některé pár dní před líhnutím, některé zhruba v půlce vývoje), co se vylíhlo skoro nepřežilo, uhynuly 4 kusy těsně po vylíhnutí (1-3 dny), přežili tři nejsilnější (nejšťastnější?) jedinci od dvou různých párů. Chovám rosely žlutolící ve voliérách 3*2*1 - 2*2*1, krmím směsí avicentra deluxe, před hnízděním sem dával zelené (trávu ze zahrady, natrhanou hrst na pár, různá všemožná směska zeleného), krmné piškoty, jablka, švestky, pomeranče, mandarinky, banány, okurky, rajčata, papriky a salát, každý den čerstvou vodu bez jakýchkoliv přípravků. Vápník jsem nepřidával, protože ve směsi zrní jsou nadrcené mušle co mám odpozorované, že ptáci berou.
Setkal se někdo s podobným problémem? Nevím jak přesně to řešit. Chci zkusit ptáky vystimulovat do druhé snůšky a rád bych se vyhnul chybě a ještě něco odchoval. Budu rád za každé slušné rady.
P.s - jak je vidno na fotce, někteří začali s druhou snůškou sami bez mého přičinění.
Matýšek L.
Zdravím, když se vyskytne podobný problém, lze celkem s jistotou řící, že problém je v krmení. Mnohdy proto, že chovatel jen chce svým chovancům "přilepšit". Nejpravděpodobnějším důvodem je předávkování některých vitamínů, mohly by to ovlivnit i třeba plísně. Protože ptáky už nějakou dobu chovám a něco podobného jsem též zažil, vsadil bych na krmení. Především se zamyslete, co jste ve svém chovu změnil oproti létům, kdy to prostě šlo. Nesvádějte to ani na počasí ani na smůlu. Ještě poznámku. Ti, co krmí v podstatě prosem a vodou, ti podobné problémy nemají.
saroun
napsal(a):
Zdravím, když se vyskytne podobný problém, lze celkem s jistotou řící, že problém je v krmení. Mnohdy proto, že chovatel jen chce svým chovancům "přilepšit". Nejpravděpodobnějším důvodem je předávkování některých vitamínů, mohly by to ovlivnit i třeba plísně. Protože ptáky už nějakou dobu chovám a něco podobného jsem též zažil, vsadil bych na krmení. Především se zamyslete, co jste ve svém chovu změnil oproti létům, kdy to prostě šlo. Nesvádějte to ani na počasí ani na smůlu. Ještě poznámku. Ti, co krmí v podstatě prosem a vodou, ti podobné problémy nemají.
Myslím, že na tom co se píše výše něco bude. První hnízda, a to nasedlo 70% párů byla oplozeno 90%. Avšak líhnutí už tak veselé nebylo cca 40%. Ale i tak si zatím nestěžuji, musím být spokojen s tím co se dostalo z budky až na bydlo.Druhá hnízda jsou již ve fázi líhnutí a zatím musím zaklepat 90% oplozeno prozatím 70-80 % líhnutí ok. Takže když to tak shrnu tak teď mám u deseti párů zpěvavých cca 40 mladých. Chybu jsem hledal hlavně v sobě, přestal jsem dávat zelené a piškoty, vše dávám až pátý šestý den po vylíhnutí. Něco na tom je, že je to v krmení a zřejmě i příroda nám letos nepřeje. Otec mi vždy říkával, plíseň do vejce přejde i ze špatně usušených hoblin. Takže i na to je dobré myslet. Přeji všem, aby se sezóna ještě vydařila, a všichni se potěšili svými odchovy.
saroun
napsal(a):
Ano presne jste to napsal, cim vice se stim clovek babra tim mensi radost, ja krmim tim cim jsem krmil před 30lety, vesmes suche, proso oves trocha slunecnice.A v době odchovu zadne predavkovani vajecinou a uz vůbec ne nejake michanice chemicke.Davam prednost krmeni tez ovoce a zelenina, Staci si všimnout na burzách co jsou lidi schopni vse koupit z domenkou jak prospeji svému sverenci, pravda je pak opakem.A svadeni na počasí je tu každý rok, tak jak i letos si budou stěžovat opet i zemedelci., a to same bude i naprezrok.
saroun
napsal(a):
Souhlasím plně s vámi co jste napsal.Ve stejném duchu jsem se vyjádřil i já v předchozím příspěvku.Tehdy jsem v Brně nechal u pana Tukače udělat důkladný rozbor a závěr byl jednoznačný krmení.Nikomu tento názor nevnucuji a taky zde nepopisuji nápravu která vedla k tomu, že tento problem se u mne už vícekrát neobjevil.Ne že bych nechtěl ale dovedu si představit nenávistnou reakci lidí kteří se tím co jsme odbourali živí.