Dobrý den dnes jsem si ke svým klukům pořídila ještě jednu chůvičku ze zveráče bylo tam celkem 7 chůviček a prodavačka řikala že druhý den po tom co je dostala našla dvě vajíčka.Ptáky jsem pozorovala a vybrala toho co se zvukově neprojevoval a mý samečci se začly před tím novým hned pucovat hopkat na budku a pojímat nováčka je možné že ten nový by byla samička i když slabě švitoří?
Dobrý deň, už v obchode ste nemala ju brať bez toho aby ste ju neumiestnila do samostatnej klietky a sledovala či zaspieva. Ten výrok pracovníčky obchodu mohol byť len obchodný ťah. Keď ste ju doniesla domov mala byť umiestnená osobitne aby sa prejavil spev ak je samček. Pri umiestnení k dvom samcom ste nemohla čakať, že zaspieva. Ako môžete teraz cez diskusiu chcieť určiť či je to samička? Pôvodné dva vtáky sú dominantné a preto spievajú a posledná pestúnka je nová a preto môže byť aj samec, ktorý pri nich nezaspieva.
Slovo dominancia mi ku chuvickam moc nepasuje. Skôr by som to nazval uvitaci ceremoniál. Musíte u vašich 3 jedincov rozlíšiť zvuky ktoré vydávajú v komunikácii medzi sebou pri bežnej činnosti a vypozorovať spev u samcekov s charakteristickým, tancom". Vtedy sa samcek trocha nasponuje, naježi perie na brušku a niekedy aj tancuje. Pritom vydáva rozličné zvuky, vrzganie alebo ako by som to nazval. Ak je na blízku samička, postupne sa k nej približuje. Toto robí aj keď nie je v tej istej klietke ako ona. Takže môžete vyskúšať prilozenim klietok a pozorovaním správania jednotlivcov.