Dobrý den, jedno moje mládě mělo rozjeté nožičky a na internetu jsem se dočetla že by se měli nožičky narovnat do původní polohy, pak mezi ně dát kousek houbičky a poté je omotat leukoplastem. Všechno jsem to provedla a dala jsem jí zpátky do budky. Když jsem se ale šla za den na andulku podívat, zjistila jsem že kvůli těmto slepeným nožičkám andulka leží na jednom boku a zalehává si křídlo. Mohl by mi někdo poradit jak mám nožičky slepit aby neležela na jednom boku ale aby normálně seděla ?
Děkuji za odpověď.
Nevím, jestli leukoplast nebude překážet správnému růstu. Fixace by měla trvat minimálně 10 dnů u tak velkého mláděte. A za tu dobu ještě povyroste.
Žel, v popsaném problému Vám neporadím. Právě kvůli té nepohyblivosti a neschopnosti se dostat do správné polohy jsem začala dokrmovat mnohem mladší mládě s rozjetými nožkami, než máte Vy. Ani takové řešení není zrovna nejlepší, pokud nemáte kvalitní dokrmovací směs a zkušenosti. I když tak velké mládě, jako je to Vaše, by to mohlo zvládnout. Kvůli jedné andulce jsem dokrmovací směs nekupovala, nakonec ani v okolí nemám kde. I když jsem předtím úspěšně dokrmila jiná mláďata, toto moje nynější, které mělo asi týden, když jsem ho brala z budky, přestalo prospívat.
Již jsem sem dávala odkaz na tuto metodu http://budgerigarsforum.proboards.com/thread/620/splayed-legs-make-sponge-method
kde se používá jenom houbička, do které se přes dvě co nejmenší dírky pomocí trubiček převlečou obě nožičky a natáhne se až nad kolena. Prý starší mládě se s takovou bandáží dokáže i trochu pohybovat a být ve správné poloze. To mé mnohem mladší to nedokázalo. Proto jsem ho nechtěla vrátit do budky. Dnes bych již zkoušela houbičku upravit tak, aby bylo schopno se na nožkách udržet.
geldek
napsal(a):
Nevím, jestli leukoplast nebude překážet správnému růstu. Fixace by měla trvat minimálně 10 dnů u tak velkého mláděte. A za tu dobu ještě povyroste.
Žel, v popsaném problému Vám neporadím. Právě kvůli té nepohyblivosti a neschopnosti se dostat do správné polohy jsem začala dokrmovat mnohem mladší mládě s rozjetými nožkami, než máte Vy. Ani takové řešení není zrovna nejlepší, pokud nemáte kvalitní dokrmovací směs a zkušenosti. I když tak velké mládě, jako je to Vaše, by to mohlo zvládnout. Kvůli jedné andulce jsem dokrmovací směs nekupovala, nakonec ani v okolí nemám kde. I když jsem předtím úspěšně dokrmila jiná mláďata, toto moje nynější, které mělo asi týden, když jsem ho brala z budky, přestalo prospívat.
Již jsem sem dávala odkaz na tuto metodu http://budgerigarsforum.proboards.com/thread/620/splayed-legs-make-sponge-method
kde se používá jenom houbička, do které se přes dvě co nejmenší dírky pomocí trubiček převlečou obě nožičky a natáhne se až nad kolena. Prý starší mládě se s takovou bandáží dokáže i trochu pohybovat a být ve správné poloze. To mé mnohem mladší to nedokázalo. Proto jsem ho nechtěla vrátit do budky. Dnes bych již zkoušela houbičku upravit tak, aby bylo schopno se na nožkách udržet.
Děkuji, tento návod vyzkouším hned jak se dostanu do města pro tyto make-up houbičky. Napadlo a mě a vyzkoušela jsem dát mládě do takové hranaté misečky aby na těch nožičká jakokdyby stálo a opíralo se o ty stěny aby nepadalo. Mysíte že to může fungovat ?
kejt
napsal(a):
Děkuji, tento návod vyzkouším hned jak se dostanu do města pro tyto make-up houbičky. Napadlo a mě a vyzkoušela jsem dát mládě do takové hranaté misečky aby na těch nožičká jakokdyby stálo a opíralo se o ty stěny aby nepadalo. Mysíte že to může fungovat ?
Také jsem to dělala, jenže mimo budku a s menším mládětem. V budce tomu nedávám velikou šanci na úspěch. Zkusit to můžete, po hodině zkontrolujte...odhaduji, že mládě bude mimo mističky opět ležet na boku. Zatím mě nic rozumného nenapadá.
geldek
napsal(a):
Také jsem to dělala, jenže mimo budku a s menším mládětem. V budce tomu nedávám velikou šanci na úspěch. Zkusit to můžete, po hodině zkontrolujte...odhaduji, že mládě bude mimo mističky opět ležet na boku. Zatím mě nic rozumného nenapadá.
Takže jediná možnost je vzít si andulku domů a dokrmovat?
kejt
napsal(a):
Takže jediná možnost je vzít si andulku domů a dokrmovat?
To nevím, ale o cokoli se pokusíte, nemáte co ztratit, s rozjetými nožkami andula buď nepřežije, nebo její život bude utrpením pro ni i pro Vás při pohledu na ni.
Jestli začnete dokrmovat, pravděpodobně již není cesta zpět, po několika dnech ji rodiče již nemusí přijmout. Máte na dokrmování čas a odhodlání? Jestli ne, nechte s bandáží v budce a jen kontrolujte. S velikou pravděpodobností přežije.
Jestli máte čas, pak je to nejlepší příležitost se naučit dokrmovat. Také není moc co pokazit.
Dokrmovala jsem vždy doma vyráběnou kaší z "mouky" z jemně pomletých jáhel, ovesných vloček, pohanky, jako základu, do níž jsem dávala trošku uvařeného žloutku, pár kapek čerstvé mrkvové nebo jablečné šťávy, kousíček rozmrazeného špenátu... měnila jsem to. Samozřejmě vápník - nejlépe když se do základní "mouky" naškrábe na velice jemno trošičku sépiové kosti. Tak by se měly zajistit základní živiny. Používat převařenou vodu. Mohu pak napsat podrobněji, kdybyste měla zájem.
Ale faktem je, že rodiči živené mládě, když rodiče mají bohatou stravu, je na tom nejlépe.
geldek
napsal(a):
To nevím, ale o cokoli se pokusíte, nemáte co ztratit, s rozjetými nožkami andula buď nepřežije, nebo její život bude utrpením pro ni i pro Vás při pohledu na ni.
Jestli začnete dokrmovat, pravděpodobně již není cesta zpět, po několika dnech ji rodiče již nemusí přijmout. Máte na dokrmování čas a odhodlání? Jestli ne, nechte s bandáží v budce a jen kontrolujte. S velikou pravděpodobností přežije.
Jestli máte čas, pak je to nejlepší příležitost se naučit dokrmovat. Také není moc co pokazit.
Dokrmovala jsem vždy doma vyráběnou kaší z "mouky" z jemně pomletých jáhel, ovesných vloček, pohanky, jako základu, do níž jsem dávala trošku uvařeného žloutku, pár kapek čerstvé mrkvové nebo jablečné šťávy, kousíček rozmrazeného špenátu... měnila jsem to. Samozřejmě vápník - nejlépe když se do základní "mouky" naškrábe na velice jemno trošičku sépiové kosti. Tak by se měly zajistit základní živiny. Používat převařenou vodu. Mohu pak napsat podrobněji, kdybyste měla zájem.
Ale faktem je, že rodiči živené mládě, když rodiče mají bohatou stravu, je na tom nejlépe.
Zájem bych měla, ale mohla bych se zeptat po jaké době a jak dlouho andulku dokrmovat?
Andulka vylétává z budky ve věku cca 35 dnů od vylíhnutí, pak ji táta ještě dokrmuje venku, ale již se učí zobat proso, lesknici a u mne i klíčenou pšenici sama. Na cca 40. den by to měla zvládnout sama, obvykle i dřív.
Krmení by se podle mne mělo řídit hlavně plností volete. Znovu nakrmit mládě, kterému to z nějakých důvodů hůř tráví a má i po 4-5 hodinách nevyprázdněné vole, je celkem účinná cesta k jeho záhubě. Ale běžně se po 3 - 4 hodinách ozývá samo a do nabízené kašičky se pouští s vervou. V noci by měla u třítýdenního mláděte být minimálně 6 hodinová pauza s tím, že se vole zcela vyprázdní, aby nedocházelo ke zkvašení potravy. Hustota i složení kaše se mění s věkem, pro mladší mládě řidší, hladší, méně ale častěji, pro starší pak hustější, hrubozrnnější, v době výletu již zamíchat i několik celých zrníček loupaného prosa (jáhel). Nakonec pozorování krmících rodičů i vlastní intuice hodně napoví.
Je asi dobré a jednodušší mít přímo kupovaný dokrmovací prášek na kaši, jenže pro jednu andulku, jejíž osud není zcela jasný, je celé balení dost nákladná investice. Můžete se třeba na ifauně zeptat, jestli ve vašem okolí nemá někdo trochu na prodej. Já jsem namíchala cca 50 - 60 % jáhel a cca 40% (ovesné vločky + pohanka) a na jemno umlela v čistém elektrickém kávomlýnku na prášek ("mouku"). Do něho (nejlépe ale již při mletí) zamíchala přiměřeně (trochu) naškrábané sépiové kosti. Při každém krmení z tohoto základního prášku odebírám za velmi malou lžičku do porcelánového kelímku na vařené vejce a zaliji asi 3 mililitry převařené vody (nebo víc - dělám to od oka). Dobře zamíchám a tuto velice řídkou kaši dám do mikrovlnky na asi 5 - 6 sekund (podle výkonu) trochu zatuhnout. Pak do tohoto základu vmíchám např kousíček vařeného žloutku, případně pár kapek mrkvové šťávy, nebo i ždibeček v kelímku zrajícího bílého jogurtu. Na požadovanou hustotu buď ředím kapkami převařené vody nebo zahušťuji základním práškem, který již pak - zejména pro starší mládě nevařím. Krmím upravenou malou stříkačkou, ale lze i upravenou malou lžičkou. Podávaná kaše by měla mít cca 37, max 40 °C. Chladnou ji mládě odmítá. Proto se mi osvědčila malá mililitrová stříkačka, které jsem uřízla zúžený konec a pak ji ještě šikmo seřízla. Natáhnu kaši, vložím do malého hrnku s vřelou vodou na asi 10-15 sekund, pak ověřím rty teplotu kaše a rychle zkrmím. Takové množství nestihne vychladnout. Pak opět natáhnu, ohřeji... mládě mezičasem si vydechne a začne opět řvát...
Toto moje nynější dokrmované mládě je však důkazem, že ne vždy to vyjde. Nedaří se mu, ale může to být i důsledek pádu a neurologický problém (soudě podle dalších komplikací). Předloni jsem tak (jen trochu větší stříkačkou) bez problémů dokrmovala andulčata od věku 21 dnů. Za úvahu i pokus by kvůli chybějícím enzymům stálo, jestli by na ředění základního prášku nebyla dobrá tekutina, která se získá scezením dobře umyté naklíčené pšenice, zalité vlažnou převařenou vodou a rozmixované. Klíčením se aktivují štěpící enzymy měnící škroby na jednodušší cukernaté složky... žel, sama jsem to neodzkoušela. Ale měla jsem.
Dobrý den, já jsem kdysi tento problém řešila obyčejnou tělovou náplastí. Ustřihla jsem dva proužky, kterými jsem nožičky oblepila a křižmo slepila k sobě, ale tak, ba byly volněji od sebe. Denně jsem andulku kontrolovala, přelepovala, co si pamatuji tak asi 1 týden, pak již nožky O.K. a mládě také. Bez dokrmování, při 100% rodičovské péči.
atka
napsal(a):
Dobrý den, já jsem kdysi tento problém řešila obyčejnou tělovou náplastí. Ustřihla jsem dva proužky, kterými jsem nožičky oblepila a křižmo slepila k sobě, ale tak, ba byly volněji od sebe. Denně jsem andulku kontrolovala, přelepovala, co si pamatuji tak asi 1 týden, pak již nožky O.K. a mládě také. Bez dokrmování, při 100% rodičovské péči.
Ano, také, kdybyste četla celé vlákno, doporučuji nechat v budce. Nevím, v jaké poloze po fixaci mělo nožky to mládě u Vás, ale to "mé" mrně jsem našla v budce vždy opět rozpláclé na bříšku pod staršími sourozenci, jen díky fixaci nohy natažené ne do boku, ale dozadu. A tak jsem nevěděla, jak tomu pomoci.
Houbička jinak vydrží více dní, vyměňovala jsem ji spíše kvůli trusu. Po několika dnech, když mládě zesílilo a nožky byly téměř v pořádku i starší sourozenci vyletěli, jsem chtěla do budky vrátit, rodiče ho vyhodili.
Ano, jinak bych to sem nenapsala.Sedělo na "bříšku", jak ostatní mláďata, protože mu náplast nijak nezavazela. Bohužel nemám fotku. Houbička byla moc vysoká(zkoušela jsem) a mládě bylo stále na boku. Měla jsem obavy, jak asi matka mládě nakrmí, tak jsem vyzkoušela toto a s úspěchem. Jen je to nepříjemné, to odlepování a povolování, jak mládě roste, ale vyšlo to.
Jinak na příští sezonu jsem všem andulkám dala rezolutně budky s důlky a hobliny. Od té doby jsem tento problém neměla-ale může to být souhra náhod...
Souhlasím, že dokrmovací kaše je rozumnější, ale když právě není po ruce... Mám jen 5 budek, všechno s důlky, i hobliny. Průměrně 5 mladých na budku a hnízdění. Žádné úmrtí nebo zdravotní problém, jen u toho jednoho ty nožky. Možná důsledek velkého rozdílu mezi sourozenci, kteří Benjamínka jednoduše převálcovali.
atka
napsal(a):
Mohla bych poprosit foto ? Neumím si to představit...