Dobrý den,
od loňského roku mám dva páry aymar, které už dvakrát letos zahnízdily, ale bohužel nic z toho. Vajíčka měla v průběhu hnízdění žilky, půlka vajíčka byla tmavá. V době, kdy se měla klubat, bylo jedno vajíčko naklované asi od rodičů a bylo tam mládě, které nepřežilo. Další vajíčka v sobě měla nějaké nevzhledné černé cosi (byl jsem nucen vajíčka rozbít, čas už uplynul). Nebo takhle vypadají pukavci? Nevím, jestli je to tím, že tam neustále dávám piliny a ony je pokaždé z budky vyhází do poslední piliny, takže to nakonec pokaždé vzdám. Teď jsem na třetí pokus dal úplně nové budky (včera), ze kterých by hobliny už neměly vyhodit. Do budek jsem dal cca 2,5 cm hoblin a na povrch jemně usušenou trávu, myslíte si, že tato varianta na hnízdění postačí? Co byste dělali Vy? Už jsem z toho celkem bezradný a nevím, co dělám špatně. Přitom u předchozího majitele měly (údajně) mladé bez problémů.
Děkuji :).
Doktor z hôr

XXX.XXX.66.210
Dobrý deň! Nahraďte hobliny podstielkou z jemnej drevnej štiepky a vŕbových konárikov bez lístia. Pomôcť môže aj zmena hniezdnej búdky - ponúknunite im prírodný kmeň. Dopĺňanie podstielky počas sedia papagájov na znáške je rizikové z pohľadu rušenia samičky, ktorá nedostatočne zahrieva vajíčka a plod sa nevyvinie.
Ono těsně před vyklubáním jsou vajíčka ze dvou třetin tmavá, to ale neznamená, že je něco špatně, i z poškozeného (jen skořápka) se vyklube mrně. Ale to co popisujete mi přijde, že jsou ti ptáci příbuzní sestra s bratrem - tam se ty zárodky špatně vyvíjejí a když se mládě vyklube žije jen pár dní i vývoj je s porovnáním se zdravým mádětem o dvě třetiny pomalejší. Na druh podestýlky toto opravdu vliv mít nebude. Aymaři jsou vesměs tak pečlivé matky, že je musím z hnízda vystrkat nebo rovnou vzít do ruky, po kontrole se ihned vrací zasednout - nezáleží na tom zda jsou to zatím vajíčka nebo už prcci. Jako podestýku používáme kukuřičnou drť jemnou a asan. Některé samičky dostávají do budek na okus drobné klacíčky. Nepíšete jak jsou ptáci staří, ale pokud chcete radu tak si opatřete novou krev do chovu a tento pár přepárujte.
No tak nevím zda někoho napadlo aymary měřit. My je tedy neměříme ani nevážíme, zkrátka to necháváme na rodičích. Důležité je, že mláďata rostou a prospívají zdárně až tzv. na bidlo. Nutné je kvalitní a pestré krmení a za 60 dní se úspěch (plná samostatnost mladých) určitě dostaví. Kuci jsou o něco větší než samičky a mají větší hlavu když rostou - v dospělosti to platit nemusí.
V 11 dni je kroužkování opravdu brzo, aymaři se kroužkujou až v 13-14 dni, je třeba to zkusit. Některému kroužek drží ve 13 dni, jinému spadne a druhý den už drží (nebo už večer, pokud kroužkujete ráno). Pokud mládě zdárně roste, určitě nebude malé. Časem zjískáte praxi, žádný strach.
tocidlak
napsal(a):
V 11 dni je kroužkování opravdu brzo, aymaři se kroužkujou až v 13-14 dni, je třeba to zkusit. Některému kroužek drží ve 13 dni, jinému spadne a druhý den už drží (nebo už večer, pokud kroužkujete ráno). Pokud mládě zdárně roste, určitě nebude malé. Časem zjískáte praxi, žádný strach.
Tak já kroužkuju taky 11 den, a zatím mi v tomto věku ptáka kroužek nikdy nespadl.10. den kroužek ještě spadne, ale 12. den ho již nenavleču. Je to pták od ptáka
Rozdíl ve velikosti tedy je, to je pravda. Když jsme si zařizovali chov nakoupili jsme od různých chovatelů a jedna naše samice je obryně a druhá naopak miniaturkyně ta je zase ručně dokrmená, tak i to asi bude hrát roli. Jinak mladí z druhého hnízdění byli vždy větší, u všech párů a tam by kroužkování 13 den už neprošlo, takže je to různé.
Někdy se povede výjimečná snůška popřípadě i odchov. Kdysi jsem měl pár korel, který jednu sezónu měl v prvním hnízdě 12 mladých, všechna vypiplaly až na bidlo, jedno zakrátko uhynulo a druhé hnízdo 10, uletěl mi nešťastnou náhodou samec a samice vyvedla 8 mláďat na bidlo. A taky nikde v literatuře nepíšou, že korely mají snůšku 14 vajec a nám se to stalo.