Dva papoušci jako mazlíčci, "parrot wizard" a kšíry

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2015 14:41
vrabcak

XXX.XXX.104.146

Dobrý den,
mým snem vždy byl žako kongo, svou povahou a vzhledem, mluvení mi je celkem fuk (nevadí mi a celkem bych i chtěla aby pár slůvek uměl, ale kvůli tomu si papouška nepořizuji). Ale nejenže jsem neměla podmínky, také se nedoporučuje jako první papoušek. Nyní po několika letech se mi ty podmínky změnily a mám možnost už papouška mít, žil by místo v kleci v 2,5×3 m velké místnosti a téměř neustálém kontaktu se mnou. Bohužel se čím dál víc začínám bát toho, že by nebyl mazlivý (jediný "zdroj", který tvrdí, že nejsou tak nekontaktní to sice dokazuje svým opravdu miloučkým žakounem. ale stále je to jen jeden), nebo bych něco ve výchově pokazila. Přeci jen žije 60 let a já bych ho pak nedokázala dát pryč. Už vůbec ne kvůli mé chybě.

Začala jsem nad tím uvažovat, zda to risknout nebo ne. A dospěla jsem k názoru, že bych to nejraději neriskovala, a zjistila jsem si info o pár lehčích a menších papoušcích. Nejvíce se ke mně hodí senegalský papoušek, ač také není moc vhodný pro člověka, kdo nikdy papouška neměl. Povahou mi hodně žaka připomíná, no je mazlivější, menší a dožívá se jen 30 let. A hlavně si myslím, že je mnohem vhodnější než žako.

A tady přichází můj problém, proč píšu tenhle dotaz. Po tom senegalovi bych si ráda svůj sen pořídila. Ale četla jsem, že za a) senegalové nejsou moc tolerantní (oba by byli samci), za b) žakové také nejsou moc tolerantní (oba se upínají na jednoho člověka) a za c) prý pak nejsou papoušci tak mazliví, protože se víc zabaví s tím druhým.

Takže mé otázky jsou:
1) Bude velký problém naučit je na sebe, aby se alespoň tolerovali?
2) Bude pak žako stejně mazlivý, jako by byl, kdyby byl jediný? (s tím, že se mu budu věnovat stejně, jako bych se mu věnovala, kdyby byl jediný)
3) Nezmění se senegalovi povaha? (s tím, že se mu budu věnovat stále stejně)
4) Nebo je lepší pořídit si jen toho žaka (jen senegala nechci a jiní papoušci se mi povahou nelíbí)?

A otázky, kvůli kterým nechci zakládat nové téma:
5) Sleduji na youtubu člověka, který si říká parrot wizard. Hodně se mi líbí, jak si od něj nechají ty papoušci dělat úplně vše. Ale dočetla jsem se, že dělá velké chyby ve výchově, nerozumí řeči těch papoušků, atd. Jestli ho znáte, co si o něm myslíte?
6) Ještě o tom parrot wizard. Zdá se mi, že si ti jeho papoušci moc neužívají hlazení a drbání. Buď je to papouškama (že nejsou moc kontaktní), mnou (že nepoznám, že si to užívají) a nebo jeho přístupem. Ale nevím čím konkrétně by to on udělal.
7) Kšíry se kupují už mláďatům, nebo až dospělým, když se ví, jak velké je budou potřebovat, nebo se to ví, už u mláďat? (nepište mi, ať je nekupuji, děkuji - na vytahování je nemám a nosit papoušky v klecích nebudu).

13.7.2015 15:50
geldek

XXX.XXX.237.194

Dobrý den,
odpovědi na tolik otázek si budete asi muset poskládat z vícero reakcí, z nichž některé se Vám asi líbit nebudou. Asi bych se Vás dotkla dotazem, jaké papoušky jste již chovala?
Nicméně podle poslední sedmé otázky si říkám, že Vám chybí dost vědomostí. Kšíry dospělému papoušku sice koupit můžete, ale používat je téměř 100% nebudete, zejména, jestli by to mělo být pro žaka. Na kšíry se učí velmi mladá mláďata.
Osobně nemám senegalce, jen jsem nedávno prodávala mladičkou andulku mladým manželům, kteří senegalce mají. Paní si stěžovala, že i když o něj pečuje více ona, nemůže na něho ani jen sáhnout, je na ni velice agresivní, akceptuje jenom jejího manžela.
Mám žaka, proto si dovolím tvrdit, že místnost 3x2,5 m, navíc částečně zabraná nábytkem je na celý život (tedy i prolet) tak velkého papouška dosti malá. Žaka si z několika důvodů raději nepořizujte, to není pro kšíry vhodný druh.
Ten náš 2letý žako není vybíravý, i když asi mě upřednostňuje, má rád i návštěvy, bez problémů zvědavě přistane na zcela cizím člověku, což některých děsí. Vleze pod peřinu do postele, nechá se drbat, chytit do náruče, jenže má silný zobák a ostré pařáty, jeho projevy náklonnosti, zejména, když se jaší, dost bolí a ne vždy jsou bez stop na pokožce. Žako se vskutku dokáže nudit a nemyslete si, že ho dokážete vždy zabavit. je to jiný živočišní druh. Dokáže být žárlivý - někdy hodně - na jiného papouška je dobré, když si zvyká od mlada. Do malého prostoru dva žaky, to v žádném případě ne. Opakuji, nejlépe ani jednoho.

Celkem mám problém s Vaší představou o povaze (druh, který se Vám líbí - nelíbí povahou) - u větších a inteligentních papoušků je dost individuální - viď třeba ty žaky, jiní jsou zcela odlišní než je ten náš. Už andule mají své individuální vlastnosti. I proto na některé Vaše otázky stěží naleznete jednoznačnou odpověď. Chcete senegalce? Tak si kupte co nejmenší (případně dokrmované) mládě a hned vhodné kšíry, na které ho musíte začít učit co nejdříve. Ideální by bylo zvládnout výchovu jednoho papouška a pak si koupit toho druhého. Žel, tak to u větších, na člověka upjatých druhů nemusí fungovat kvůli nezvládnutelné žárlivosti. Začít bez dostatečných zkušeností na relativně malém prostoru bez klecí se dvěma náročnějšími druhy - no nevím, neradila bych. Co tak kombinace pyrura a andulka (spolu od malička), jak je to v jednom ze současných diskusních vláken? To by šlo, jenže to neodpovídá Vaší představě. Vím, andulku na kšíry nepřipoutáte, ale klidně ji můžete někdy nechat na den - dva doma doma. Když bude mít dost interaktivní prostředí, bez újmy to přežije. A může se naučit krásně a hoooodně mluvit (viz budgie Disco na YouTube). A pyrura - i když malá, má chování většího papouška a také se naučí mluvit. Možná může zůstat mazlivá i v dospělosti, to nevím. Jen nepodléhejte naivním představám a hezkým videím z YouTube.

I tak budete muset mít klec a v nepřítomnosti, když nebudete moci papouška vzít ven (což bude v drtivé většině případů) ho budete muset zavřít, jinak budete mít poničené vše kolem, na co bude stačit jeho zobák. Zobák žaka stačí na všechno, kromě tvrdého kovu.

13.7.2015 16:05
skaia

XXX.XXX.104.146

Souhlas.

13.7.2015 16:10
vrabcak

XXX.XXX.104.146

geldek napsal(a):
Dobrý den,
odpovědi na tolik otázek si budete asi muset poskládat z vícero reakcí, z nichž některé se Vám asi líbit nebudou. Asi bych se Vás dotkla dotazem, jaké papoušky jste již chovala?
Nicméně podle poslední sedmé otázky si říkám, že Vám chybí dost vědomostí. Kšíry dospělému papoušku sice koupit můžete, ale používat je téměř 100% nebudete, zejména, jestli by to mělo být pro žaka. Na kšíry se učí velmi mladá mláďata.
Osobně nemám senegalce, jen jsem nedávno prodávala mladičkou andulku mladým manželům, kteří senegalce mají. Paní si stěžovala, že i když o něj pečuje více ona, nemůže na něho ani jen sáhnout, je na ni velice agresivní, akceptuje jenom jejího manžela.
Mám žaka, proto si dovolím tvrdit, že místnost 3x2,5 m, navíc částečně zabraná nábytkem je na celý život (tedy i prolet) tak velkého papouška dosti malá. Žaka si z několika důvodů raději nepořizujte, to není pro kšíry vhodný druh.
Ten náš 2letý žako není vybíravý, i když asi mě upřednostňuje, má rád i návštěvy, bez problémů zvědavě přistane na zcela cizím člověku, což některých děsí. Vleze pod peřinu do postele, nechá se drbat, chytit do náruče, jenže má silný zobák a ostré pařáty, jeho projevy náklonnosti, zejména, když se jaší, dost bolí a ne vždy jsou bez stop na pokožce. Žako se vskutku dokáže nudit a nemyslete si, že ho dokážete vždy zabavit. je to jiný živočišní druh. Dokáže být žárlivý - někdy hodně - na jiného papouška je dobré, když si zvyká od mlada. Do malého prostoru dva žaky, to v žádném případě ne. Opakuji, nejlépe ani jednoho.

Celkem mám problém s Vaší představou o povaze (druh, který se Vám líbí - nelíbí povahou) - u větších a inteligentních papoušků je dost individuální - viď třeba ty žaky, jiní jsou zcela odlišní než je ten náš. Už andule mají své individuální vlastnosti. I proto na některé Vaše otázky stěží naleznete jednoznačnou odpověď. Chcete senegalce? Tak si kupte co nejmenší (případně dokrmované) mládě a hned vhodné kšíry, na které ho musíte začít učit co nejdříve. Ideální by bylo zvládnout výchovu jednoho papouška a pak si koupit toho druhého. Žel, tak to u větších, na člověka upjatých druhů nemusí fungovat kvůli nezvládnutelné žárlivosti. Začít bez dostatečných zkušeností na relativně malém prostoru bez klecí se dvěma náročnějšími druhy - no nevím, neradila bych. Co tak kombinace pyrura a andulka (spolu od malička), jak je to v jednom ze současných diskusních vláken? To by šlo, jenže to neodpovídá Vaší představě. Vím, andulku na kšíry nepřipoutáte, ale klidně ji můžete někdy nechat na den - dva doma doma. Když bude mít dost interaktivní prostředí, bez újmy to přežije. A může se naučit krásně a hoooodně mluvit (viz budgie Disco na YouTube). A pyrura - i když malá, má chování většího papouška a také se naučí mluvit. Možná může zůstat mazlivá i v dospělosti, to nevím. Jen nepodléhejte naivním představám a hezkým videím z YouTube.

I tak budete muset mít klec a v nepřítomnosti, když nebudete moci papouška vzít ven (což bude v drtivé většině případů) ho budete muset zavřít, jinak budete mít poničené vše kolem, na co bude stačit jeho zobák. Zobák žaka stačí na všechno, kromě tvrdého kovu.

Asi jsem to napsala špatně.
1) Papouška žako bych chtěla jen jediného, ne dva. Dva bych chtěla papoušky (nikoliv žaky), kdyby byl první senegalec. Senegala jako jediného papouška nechci a k němu by přibyl žako.
2) Nevím, kde jste vzal/a, že by byl jen v té místnosti. To by byla jen jeho voliéra na dobu mé nepřítomnosti/na noc. Naprostou většinu dne by byl u mě a malý dům opravdu nemáme. Prolítnul by se jak tam tak i venku - proto ty kšíry.
3) Papoušky jsem nechovala, to je tam myslím psané.
4) Sedmá otázka je možná hloupá, ale nechápu jak z ní můžete vyčíst, že nemám dost vědomostí. Například právě parrot wizard naučil 13-15 letou zelenokřídlou aru (adoptovanou) aby si na sebe kšíry nechala dát. A nechá. Nevidím v tom problém, když se na to jde správně.
5) Místnost by částečně zabraná nábytkem nebyla. Jak píši, byla by to jeho voliéra a myslím, že je tak velká místnost (a ještě by v ní skoro vůbec nebyl) dost dobrá, mnohem lepší než klec.
6) To co popisujete o vašem žakovi, na to jsem připravená. Načetla jsem si toho o nich hodně a tohle by mě nepřekvapilo. A počítám i s tím, co popisujete o tom senegalovi.
7) Papoušci by samozřejmě nebyli kupovaní najednou. To bych si toho senegala vůbec nepořizovala. Myšleno je to zhruba 2-3 roky po něm, koupě žaka.
8) I na andulky se kšíry vyrábí.
9) Jak jsem psala o mluvení mi nejde. I kdyby byl žako papoušek, který se nikdy nenaučí mluvit, tak chci žaka, kvůli jeho povaze
10) Ač jsem papoušky nikdy neměla, vím o nich dost. Oproti tomu jsem měla dost jiných zvířat, které jsem měla vždy perfektně vychované (nebyli to jen psi a kočky), ač všude psali jak těžce se vychovávají.

Za reakci děkuji.

13.7.2015 17:51
nosfi

XXX.XXX.169.163

Nevím, co jste si kde přečetla o povaze žaků. Čím dál víc docházím k závěru, že žako je jako druh povahově dosti nestabilní, někteří chovatelé dokonce říkají, že je to šance 50:50. Papoušek může být skvělý a hodný nebo naopak šílený autista napadající všechny ostatní. V tom případě se připravte třeba i na to, že se bude škubat i při maximální péči, bude napadat manžela a dovolovat si na děti a jiné členy domácnosti. Stejně tak by samozřejmě mohl pacifikovat senegalce atd. Náš žako napadal malého bratra i sestru, protože věděl, že si na ně může dovolovat. Přitom v přítomnosti své lidské partnerky se chová naprosto mile, mazlivě, je hodný a hravý. Jsou i případy, kdy žako pokloval o mnoho větší aru, protože ta má častěji povahu, jakou má dobře vychovaný velký pes a nebránila se.
Podle mé zkušenosti je tedy žako zákeřný žárlivec, ale moc se o tom nemluví, protože je to prostě atraktivní druh. Troufla bych si říct, že pozířením žaka se senegalcovi určitě povaha změní. Zvláště když bude pozorovat, jak se žakovi věnujete. I když váš společný čas nebude o nic ochuzen, ptáci jsou velmi inteligentní a citliví na vetřelce. Berte to tak, že jste v roli životní partnerky papouška, on má pocit, že jste mu nevěrná. Může to nést v pohodě, ale může také začít kousat, škubat si peří nebo přestat žrát. Dva velké papoušky různého druhu (na mazlíky) bych jednomu člověku nedoporučovala.
Ke každému papouškovi byste také měla mít člověka, který se o něj v případě vaší nepřítomnosti (dovolená, nemoc, smrt -pokud vám není 30, je třeba myslet i na nejhorší) postará a kterého bude papoušek dobře snášet. Ideálně člověk stejného pohlaví, který může trávit s papouškem nějaký čas.
Velcí papoušci se navážou obvykle na jednoho člověka, nejsou to zvířata do rodiny (kromě pár druhů) a pro lidi, kteří cestují, mají dlouhou pracovní dobu nebo hodně zájmů. Nechci vás od rozhodnutí zrazovat, jen dát protiváhu líbivým informacím nadšených chovatelů a prodejců, kteří se snaží vydělat peníze na mláďatech. Nikdo se nechlubí, že má doma kousavou potvoru.

Moje cynická rada, kterou nechcete slyšet je: pořiďte si andulku, korelu, aymaru, pyruru nebo něco jiného malého, co nežije tak dlouho. Pokud svého ptáčka dokážete dokonale vychovat podle svých představ a naučit povely, uvažujte o žakovi. Ptáci jsou hodně specifičtí mazlíčci, chce to zkušenosti.

13.7.2015 18:32
vrabcak

XXX.XXX.104.146

nosfi napsal(a):
Nevím, co jste si kde přečetla o povaze žaků. Čím dál víc docházím k závěru, že žako je jako druh povahově dosti nestabilní, někteří chovatelé dokonce říkají, že je to šance 50:50. Papoušek může být skvělý a hodný nebo naopak šílený autista napadající všechny ostatní. V tom případě se připravte třeba i na to, že se bude škubat i při maximální péči, bude napadat manžela a dovolovat si na děti a jiné členy domácnosti. Stejně tak by samozřejmě mohl pacifikovat senegalce atd. Náš žako napadal malého bratra i sestru, protože věděl, že si na ně může dovolovat. Přitom v přítomnosti své lidské partnerky se chová naprosto mile, mazlivě, je hodný a hravý. Jsou i případy, kdy žako pokloval o mnoho větší aru, protože ta má častěji povahu, jakou má dobře vychovaný velký pes a nebránila se.
Podle mé zkušenosti je tedy žako zákeřný žárlivec, ale moc se o tom nemluví, protože je to prostě atraktivní druh. Troufla bych si říct, že pozířením žaka se senegalcovi určitě povaha změní. Zvláště když bude pozorovat, jak se žakovi věnujete. I když váš společný čas nebude o nic ochuzen, ptáci jsou velmi inteligentní a citliví na vetřelce. Berte to tak, že jste v roli životní partnerky papouška, on má pocit, že jste mu nevěrná. Může to nést v pohodě, ale může také začít kousat, škubat si peří nebo přestat žrát. Dva velké papoušky různého druhu (na mazlíky) bych jednomu člověku nedoporučovala.
Ke každému papouškovi byste také měla mít člověka, který se o něj v případě vaší nepřítomnosti (dovolená, nemoc, smrt -pokud vám není 30, je třeba myslet i na nejhorší) postará a kterého bude papoušek dobře snášet. Ideálně člověk stejného pohlaví, který může trávit s papouškem nějaký čas.
Velcí papoušci se navážou obvykle na jednoho člověka, nejsou to zvířata do rodiny (kromě pár druhů) a pro lidi, kteří cestují, mají dlouhou pracovní dobu nebo hodně zájmů. Nechci vás od rozhodnutí zrazovat, jen dát protiváhu líbivým informacím nadšených chovatelů a prodejců, kteří se snaží vydělat peníze na mláďatech. Nikdo se nechlubí, že má doma kousavou potvoru.

Moje cynická rada, kterou nechcete slyšet je: pořiďte si andulku, korelu, aymaru, pyruru nebo něco jiného malého, co nežije tak dlouho. Pokud svého ptáčka dokážete dokonale vychovat podle svých představ a naučit povely, uvažujte o žakovi. Ptáci jsou hodně specifičtí mazlíčci, chce to zkušenosti.

Moc díky za reakci.
Že je takhle malá šance na "normálního" a hodného žaka, jsem opravdu netušila.
Podle prvního odstavce to vypadá, že svůj sen odsunu pryč a pořídím asi "jen" senegala. Ještě jsem si našla info o aře ararauně, docela by mi povahou také vyhovovala. Nebo kakadu. O velikost ani náročnost na kontakt s člověkem mi nejde - pracuji z domova a prostory, kde by mohla být, jsou velké až až.

Já na ty malé papoušky vůbec nejsem (navíc jsou prý největší přenašeči nemocí /korela, andulka/ a o jedné nemoci jsem četla, že v domě i po úhynu papouška v domě vydrží hodně dlouho /možná rok/). Pravděpodobně i proto jak málo jsou schopní se učit (výjimky jsou, ale jaká je šance na ní narazit), mazlit a i velikost hraje roli. Navíc přeci jen žijí nějakých 10 let a čekat takovou dobu, než si budu moct pořídit většího papouška nemůžu. To už by mě mohl přežít a to já nechci. A jestli to dá plus ke mně, jako dítě jsem pomohla mláděti vrabce - neschopný letu + zdeformovaná, pravděpodobně od narození, pravá noha. Ač byl nalezený až po "vtiskávacím" (tak nějak jsem si to před pár měsíci našla na internetu) období, skvěle se na mě upnul, reagoval na hlas, naprostou většinu dne se dožadoval být na rameni a dokonce se snažil (nebo to tak minimálně vypadalo) aby kadil jen do klícky a na hracím hřišti. Dožil se 13,5 let. Takže nějaké zkušenosti s ptáky mám.

13.7.2015 22:26
eli22

XXX.XXX.181.33

geldek napsal(a):
Dobrý den,

Musím říci, že Vás obdivuji, že se do odpovědi pouštíte. Fakt to myslím naprosto upřímně. Já bych to nedala (na tak koncipovaný dotaz). Máte můj obdiv.

13.7.2015 22:59
vrabcak

XXX.XXX.104.146

Všem díky za odpovědi a dotaz uzavírám. Rozhodla jsem se úplně jinak a žaka ani senegala si raději pořizovat nebudu. Našla jsem mnohem vhodnějšího papouška, který splňuje vše, co od papouška chci. Jakého, sem psát raději nebudu, asi by se z toho nikdo tady neradoval, ale hodně lidí si tohoto papouška jako prvního papouška kupuje a nemají s ním problémy, takže jdu do něj. Snad jen napíšu, že já dokáži plně naplnit všechny jeho potřeby a strádat nebude.

Aymarové

13.7.2015 23:25
Aymarové

XXX.XXX.234.217

Zadavatelce:
Vážená dámo, abych se přiznal, nevím, co chcete slyšet. Chovám roky jak senegalce, tak žaky. Proč si myslíte, že bude senegalec snazší na chov? Myslíte si, ze když nezvladnete žaka, zvládnete senegalce? To je nesmyslná dedukce! Senegalec je - jak kdysi říkal nestor chovatelství pan Veger - malý velký papousek. Se vším všudy. Takže když chcete žaka, neblbněte se senegalcem, pořiďte si ho a dejte mu maximum své lásky, času a trpělivosti. Vykašlete se na kraviny jako kšíry, to bude vždy jen trápení ptáka. Pouštějte ho doma, bude s vámi bydlet, vedle vás. Dávejte mu maximum péče, kvalitní (jen!) papoušci stravu, aditiva s rozumem, ne stravu lidskou, přečtete dostupnou odbornou literaturu (ne kecy na sociálních sítích). Kupte žaka malého, dokrmeného, ale samostatného. Nešetřete na kleci! Když vše dodržíte, snad se nezařadíte mezi ty, jejichž žako se dožije 10-12 let (tam někde je dokazaný průměrný věk žáků mazlíčků).
Závěrem: neváhejte a jděte do toho.

14.7.2015 08:08
Mirkama

XXX.XXX.24.24

vrabcak napsal(a):
Všem díky za odpovědi a dotaz uzavírám. Rozhodla jsem se úplně jinak a žaka ani senegala si raději pořizovat nebudu. Našla jsem mnohem vhodnějšího papouška, který splňuje vše, co od papouška chci. Jakého, sem psát raději nebudu, asi by se z toho nikdo tady neradoval, ale hodně lidí si tohoto papouška jako prvního papouška kupuje a nemají s ním problémy, takže jdu do něj. Snad jen napíšu, že já dokáži plně naplnit všechny jeho potřeby a strádat nebude.

Tak to je škoda, že se nepodělíte, pro jakého jste se nakonec rozhodla.Výběr papouška řeší dost lidí na různých diskuzích, bylo by zajímavé vědět, který Vás zaujal.A proč, třeba.Škoda, fakt.

25.4.2016 15:18
clayman

XXX.XXX.74.248

Musím říct, že mne také mrzí, že tazatelka nenapsala, pro jakého papouška se nakonec rozhodla, ale nedivím se jí. Už několikrát jsem totiž nabyl dojmu, že iFauna je plná neuvěřitelně arogantních, nafoukaných a sebestředných "chovatelů okrasného ptactva." Kdykoli čtu dotaz nějakého začátečníka, dostane se mu místo rozumně a přátelsky sepsané odpovědi na jeho (jakkoli jednoduché) otázky jen hromady pohrdlivých "doporučení", ať se na to raději předem vykašle a jde chovat andulky... co andulky, ať si pořídí králíka.

Vy, kteří jste tím vinni, z jaké pozice si vůbec dovolujete hodnotit, co ten dotyčný ví nebo neví o tom, jak chovat žaka, aru, nebo kteréhokoli jiného velkého papouška? A že se ptá na jednoduchou praktickou radu? No a, i vy jste kdysi začínali! Já sám též plánuji pořízení většího papouška a strávil jsem desítky hodin studiem všech možných knih, do nichž jsem zainvestoval dohromady už přes tisíc korun, diskusních fór a jiných internetových zdrojů o povaze velkých papoušků. Myslím si, že toho o nich z hlediska teorie vím dost. Možná mi chybějí praktické zkušenosti, ale ty nikdo jinak než chovem stejně nezískal.

Dokážu pochopit argument, že chcete aby pták nakonec netrpěl a neskončil někde v útulku, ale NIKDO z vás tady neví a ani nemůže vědět, jak pečlivě se tazatel na toto poslání připravil. Příšte si proto, prosím, laskavě odpusťte vaše dohady.

Výjimkám mezi vámi čest. Nechci házet všechny do jednoho pytle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík