Farebné kanáriky a ich krížence

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.8.2015 09:50
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Chovateľský poznatok z praxi o plodnosti „neplodných medzidruhových krížencov“.

Foto – R1 - KRÍŽENEC v štandardnej hnedej farbe (výlet z hniezda august 20015)

Vysvetlenie skratiek;
P – Európska fauna x kanárik, alebo Kanárik x európska fauna (zloženie páru)
F1 - KRÍŽENEC (prvá generácia kríženia)
F2 - MIEŠANEC (Kríženec F1 x kanárik = druhá generácia kríženia)
F3 - PODMIEŠANEC (Miešanec F2 x kanárik = tretia generácia kríženia)
R1 – Plodný KRÍŽENEC (napr. konôpka) x európska fauna (konôpka) = Prvá generácia zo spätného kríženia.

9.8.2015 10:16
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Obr.1 Krížence R1 x F1

Obr.2 Krížence R1 x R1 hnedá

Obr.3 Kríženka R1 hnedá s chochlíkom

Obr.4 Miešanka F2 bieločierny pastel s chochlíkom.

9.8.2015 10:52
mozaik

XXX.XXX.150.188

Dobrý den, Pane Pavelko, máte v chovu nebo nějakou zkušenost s plodnou samicí R1 (konopka x kanár)? Dál, pokud máte zkušenost, jaká plodnost je u R2? Hodně zdrojů uvádí, že v dalších generacích zpětného křížení se opět objevuje neplodnost a to i u některých samců. Mám jistý záměr s konkrétním cílem a zajímají mě právě zkušenosti s dalšími generacemi za R1 a to i u samic. Díky.

9.8.2015 15:09
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mozaik napsal(a):
Dobrý den, Pane Pavelko, máte v chovu nebo nějakou zkušenost s plodnou samicí R1 (konopka x kanár)? Dál, pokud máte zkušenost, jaká plodnost je u R2? Hodně zdrojů uvádí, že v dalších generacích zpětného křížení se opět objevuje neplodnost a to i u některých samců. Mám jistý záměr s konkrétním cílem a zajímají mě právě zkušenosti s dalšími generacemi za R1 a to i u samic. Díky.

Otázok je oveľa viac.. Štatisticky v % musíme v chove testovať min. cez 100 samičiek vo spätnej väzbe v troch možných variant a ešte na druhu t. j.3x príbuzný partner (Inbreeding) + 3x nepríbuzný partner. Konôpka, kanárik, kríženec od konôpky.

V mojom prípade je to rozšírené i o trojdruhové krížence / miešance. Viď foto.

Trojdruhový kríženec R1 x trojdruhová kríženka R1 (

Z krátkej praxi dostatočnú odpoveď dnes nepoznám.

9.8.2015 15:18
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Alebo

Stehlík pestrý X R1 miešanec od stehlíka pestrého x konôpka x kanárik (samička F2), atď.

Prajem veľa rokov chovateľského žitia a veľa šťastie

10.8.2015 13:20
mozaik

XXX.XXX.150.188

Nechci do toho plést cokoliv jiného než kanára a konopku. Pokud jde o stehlíka, nepokoušel bych se vůbec zkoušet prakticky něco zjišťovat ohledně plodnosti kříženců (natož křížených samic). Na tom si vylámalo zuby a obětovalo spoustu místa už mnoho trpělivých. Jde mi jen o zkušenost s mírou plodnosti kříženců a míšenců po konopce a kanárovi a to u obou pohlaví v dalších R-generacích. Ptám se Vás na tuto věc, protože jste uvedl svoje zkušenosti ohledně zpětného křížení kříženců a míšenců konopka x kanár.

10.8.2015 15:58
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mozaik napsal(a):
Nechci do toho plést cokoliv jiného než kanára a konopku. Pokud jde o stehlíka, nepokoušel bych se vůbec zkoušet prakticky něco zjišťovat ohledně plodnosti kříženců (natož křížených samic). Na tom si vylámalo zuby a obětovalo spoustu místa už mnoho trpělivých. Jde mi jen o zkušenost s mírou plodnosti kříženců a míšenců po konopce a kanárovi a to u obou pohlaví v dalších R-generacích. Ptám se Vás na tuto věc, protože jste uvedl svoje zkušenosti ohledně zpětného křížení kříženců a míšenců konopka x kanár.

Skúsenosti sú skromné, cieľ ďaleko...

Momentálne rieši sa kvantita, aby bola plodná kvalita.

11.8.2015 19:25
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Jde mi jen o zkušenost s mírou plodnosti kříženců a míšenců po konopce a kanárovi a to u obou pohlaví v dalších R-generacích. Ptám se Vás na tuto věc, protože jste uvedl svoje zkušenosti ohledně zpětného křížení kříženců a míšenců konopka x kanár.

Nerád odpovedám konkrétne, lebo Vaša reakcia a ďalších pokročilých kolegov je mi známa z minulosti, napr.; Prečo dávam vzácnu mutáciu stehlíka pestrého na farebného kanárika a nie na stehlíka pestrého?!

K veci, plodnosť konôpky R1;
Samica R1 „Rodičia F3 x P“ bola v roku 2013 testovaná s dvomi samcami, a to; 1-vý krát so krížencom F1 a 2. x so žltočiernym opálom A. S kanárikom (nevhodný žltý opál) bol úspešný odchov. Oranžové opály samce a 1 oranžovo hnedá samička.

Plodná R1 „od F3 x P“ bola v roku 2014 testovaná v páre so stehlíkom pestrým št. na hnedú. S úspešným odchovom, a to trojdruhových krížencov !

V tom istim roku 2014, bol neobvyklý odchov trojdruhových krížencov i od Stehlíka pestrého x miešanky F2, a taktiež Stehlíka pestrého x podmiešanky F3...

Otestovaná plodná R1 bola v tejto „chovnej sezóne 2015“ v chovnom pare so samčekom podmiešancom F3 - červený opál. Potomkov je neúrekom... v troch štandardných farbách.

Trojdruhové krížence (3 samičky) z roku 2014 v tejto sezóne 2015 viackrát zahniezdili. V tejto sezóne mali čisté vajíčka.

Poznamenávam, že tohto roku je odchov viacerých vtákov R1. Je predpoklad že budú i samce R1 v hnedej farbe a s chochlíkom.

Čitatelia, budte zhovievavý ku skutočnosti, že nebol použitý samec konôpka prírodného sfarbenia na samicu R1 z čistej línii konôpka.

Prečo som nepoužil samca z čistej línii konôpka na plodnú samicu R1? Lebo nevlastním zaujímavého samca (Carduelis cannabina - mutácia, straka) Samec prírodného sfarbenia je v tomto prípade „nosenie dreva do lesa“.

12.8.2015 17:56
mozaik

XXX.XXX.150.188

Díky moc za konkrétní informace.

3.2.2016 23:16
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Na čerstvom vzduchu začne nová chovná sezóna, pravdepodobne o mesiac. Samce s génom konôpky, začínajú mať purpurovo ružové, alebo purpurovo červené perie.

10.6.2017 20:48
edie

XXX.XXX.0.211

Túto sezónu sa mi podarilo zostaviť chovný pár samica konôpky a samec achátový topaz mozaika. Postačila im chovná klietka 60 x 30 x 30 cm.
Aké mladé akého rázu môžem očakávať, resp. aké je % plodnosti týchto krížencov?

10.6.2017 23:19
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Čo sa týka otázky plodnosti krížencov od prírodnej samici konôpky s kanárikom, je to beh na dlhé trate. Taktiež sa teším na odpovede skúsených chovateľov. Odpovede z ich vlastného odchovu.

Osobne sa špecializujem a pravidelne odchovávam a testujem potomkov od konôpok samičiek so samčekmi „krížencov a miešancov s génom konôpky x konôpka“.
Čo je už iné kaffé; F2 x konôpka, F3 x konôpka, F4 x konôpka, R1 x konôpka!

Foto zo zatiaľ neúspešne zloženého páru R1 x F3 = samica, biely opál s chochlíkom.

31.8.2017 22:41
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

edie napsal(a):
Túto sezónu sa mi podarilo zostaviť chovný pár samica konôpky a samec achátový topaz mozaika. Postačila im chovná klietka 60 x 30 x 30 cm.
Aké mladé akého rázu môžem očakávať, resp. aké je % plodnosti týchto krížencov?

Počas preperovania vitaminujete a prifarbujete mladých krížencov?

1.9.2017 22:13
edie

XXX.XXX.33.116

rastislavmpavelka napsal(a):
Počas preperovania vitaminujete a prifarbujete mladých krížencov?

Po 1. hniezde pár odchoval len 2 mladé. Hniezdo som po vyliahnutí nekontroloval, ale na 5 deň po zasadnutí samičky sa mi podarilo presvietiť vajíčka. Z 5 bolo 5 oplodnených. Po vyliahnutí aj keď bola samička mimo hniezda pri vstupe do miestnosti, automaticky zasadla na hniezdo a zhadzovať som ju nechcel, aby prípadne nezanechala hniezdo. Na 4 deň boli 2 mladé pravdepodobne neživotaschopné samičkou z hniezda vyhodené, tie som našiel až večer po príchode z práce, nenakŕmene, k veku menšie.1mladé nevyliahnuté. Zhodil som ju až na 7 deň pri krúžkovaní..2 mladé som okrúžkoval.
Odchov bol v 2 polovici júna, momentálne mladé preperujú.1 mladé je vo fenotype samice konôpky.2 mladé vo fenotype samca, resp. matky samca-achátová červená mozaika. Pohlavie zatiaľ je ťažko rozoznať, ale predpokladám že 1 mladé je samček vo fenotype konôpky (začínajú sa objavovať mozaikové znaky..). A druhé mlade asi samička, tá má len nepatrné samičie náznaky mozaiky..
Sú prifarbované farbivom easyyem.com s ktorým nie som spokojný (ale to je už iná téma).

2 hniezdo (júl) bola celá znáška neoplodnená, samček pravdep. už začal preperovať.
3 hniezdenie už samička nezačala..

Žiadne vitamínovanie nepoužívam s výnimkou obsahu vitamínov v priem.farbivách + muta-vit počas preperovania /verselelaga/.

27.4.2019 23:16
edie

XXX.XXX.149.117

Pokračovanie k príspevku z 10.6.2017 20:48 : potomok od tohto páru z uvedeného príspevku (samec), bol do chovu použití s červenou achátovo mozaikovou samicou.

Zaujímal by ma názor chovateľov ktorý majú skúsenosť s krížencami kanar a konôpka. Na foto dnes vyliahnute 2 mladé od páru:
samica červená achatova mozaika +
samec kríženec od páru:
samica konôpka + achatovo topazovy samec červená mozaika.
Je malá pravdepodobnosť plodneho kríženca od tohto páru. Samice sú neplodné, ale u samcoch je tam to % vyssie.
Môžem potvrdiť ze pri tomto prvom hniezde je samček kríženca plodný! (vek 2 roky).
Mlaďa v pravo je zjavne viac geneticky príbuzné od samčeka kríženca s konopkou. Mláďa v lavo je klasický "achát"?

9.6.2019 16:16
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

„Dňa 9.6.2019 na sviatok zoslanie Ducha Svätého“, na každých správach televízie TA3 je krátky klip z návštevy u chovateľa spevavého vtáctva v Košiciach. Z podnetu sťažovania sa na spev vtákov a lietanie holubov...

P.S. Vyše 80 ročný dobrý sused Ing. J. H. na I. poschodí, (pod našim balkónom) umýva okno 1x max. 2x do roka, jeho manželka MUDr. Z. H. v živote okna neumývala. Číže suseda Kissová (na videu prvá) zo IV. posch verejne klame, suseda Brutovská z prízemia (na videu je druhá), hovorí o svojej palici...

https://www.ta3.com/clanok/1157083/na-balkone-chova-desiatky-vtakov-podla-uradov-je-to-v-poriadku.html

Ilustračné foto z netu

13.6.2019 23:31
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Krížence a miešance s génmi konôpky;

Obr. 1, krížence F1 vo vajíčku, obr.2, v hniezde štyri mladé F1

Obr. 3, 4, rodičia R1 (samec v type A s chochlíkom) x F4 (samica v type CI) + 3 mladé miešance všetci s chochlíkom. Mladí vtáci sú potencionálni partneri pre prírodné konôpky.
Cieľ, konôpka (Carduelis cannabina) s chochlíkom v rôznych farebných variantach. Nech nám Pán Boh pomáha.

25.11.2019 20:51
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Klubová výstava KCHFPKaK na Slovensku v Žiline 1.12.2019

https://kanarikyklub.com/

Přidejte reakci

Přidat smajlík