Zdravím všechny chovatele a příznivce papoušků!
Pořád se rozhoduji, zda jako mazlíčka do rodiny pyrurku nebo mníška. U mníška se mi líbí schopnost mluvení, u pyrurky se mi líbí povaha, ale zase říkají, že pyrurky jsou v pubertě někdy hodně protivné. U mníška zase čtu, že se upne na jednoho člena rodiny. Pořád nevím, poradíte, prosím?
Za mne mníšci... chovám je i dokrmuji a jsou to skvělí mazlíci naučí se nejen mluvit ale i skládat věty, o upnutí na jednoho člena domácnosti je to různé záleží na jedinci i na přístupu rodiny... puberta je u každého papouška náročným obdobím takže i mníšek má svoje ale abych jen nevychvaloval mníšky tak musím říct že pyrurky neznám tak dobře jen jsem někde četl že mají řidčí trus...
Dobrý večer.
Chovám v panelovém bytě šest párů pyrur zelenolících a vše v pohodě. To, že v pubertě může docházet ke změně chování je u všech papoušků. Je potřeba si uvědomit, že papouška je potřeba stále vychovávat, práce s ním nikdy nekončí. Jinak se bude papoušek snažit převzít velení a pak je zle. Na facebooku existuje několik skupin, kde se můžete seznámit s názory lidí, kteří chovají pyrury jako mazlíčky. https://www.facebook.com/groups/739329786148611/ ;.
Měla jsem mníška a nyní mám pyrurku. A tak alespoň jak to bylo u nás z mého pohledu. Mníšek byl i přes veškerou snahu papoušek pro jednoho člena. Opravdu jsme se snažili aby reagoval na všechny stejně, ale papoušek si vybral a bylo. A tak do klece jsem mohla pouze já, pokud byl někdo blízko mě, tak jsem měla okamžitě osobního strážce... Přes tento docela důležitý fakt byl mníšek úžasný mazlík, neustále mi dělal společnost, byl aktivní a vynalézavý. Krásně zřetelně vyslovoval několik slov. Prostě "MILÁČEK".A když uhynul, velmi jsem zvažovala, jestli opět mníška nebo něco jiného a byla z toho shodou okolností pyrurka. Oba byli ručně dokrmení. A teď, pokud mohu srovnávat, oba jsou si opravdu velmi velmi povahově podobní, jen pyrurka členy domácnosti bere téměř stejně. Neřeší to. Třeba to bylo u mníška jen výchovou, ale... Z mého pohledu jsou úžasní oba a není možné je nemít rád takové, jaké jsou...