milanplšek
napsal(a):
Pozor si davat nemusite. Zaka za 3 nebo 5 tisic vam nikdo neproda to je nesmysl.
Pavel6 Vám doře odpověděl.
Jen dodám. Inzeráty na internetu jsou zamořeny podvodníky. Lámanou češtinou jsou nabízeni vzácní papoušci, záloha podmínkou. Žakové se drží na 10 000 samci a do 15 000 samice, na rozdíl od mnoha jiných, jejichž ceny padají katastrofálně dolů. Asi proto, že je to mluvící papoušek, propagovaný a že má i negativa se už příliš
nepíše. Tzv. pudr, prach, alergie, škubání, vázanost na jednu osobu atd.
Já bych preferoval amazoňana, i s rizikem občasného křiku ráno. A ušetříte na př na modročelém 3 - 7 tisíc Kč.
Naso

XXX.XXX.61.26
tomsa1234
napsal(a):
Jen by me zajimalo proc jsou takove cenove rozdily tohoto papouska?
Nekdo je prodava za 3tis nekdo za 5tis a nekdo za 15tis? Muze mi to nekdo odborneji vysvetlit na co si dat pozor?
S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že každý chovateľ si svoje papagáje cení inak...
Ale vážne - taká nízka cena za žaka je podozrivá a stačí si dať otázku, či by som ich ja predával takto pod cenu? To si potom žaka kúpi každý trotl a žako bude mať hrozný život.
Síce nie som príliš starý, ale nepamätám si, že by niekedy boli žaky za 3-5 tis. KČ, aspoň čo sa týka novodobého chovateľstva (po zmene režimu). Najnižšie ceny za žaky - a to dovozové - som videl u firmy AquaCzech v roku 2004. Jeden žako bol predávaný za 8 250, - KČ, pričom pár predávali za 15 500, - KČ. K tomu si firma účtovala 500, - KČ/kus za vyšetrenie pohlavia pomocou DNA. Samozrejme, jednalo sa o odchytové žaky z prírody. Netvrdím však, že niekto si nedokázal žaky zohnať aj lacnejšie, ale to je medzi kamártmi normálne.
Ako pikošku uvediem cenu za pár kakadu ružových z roku 1998 od firmy Animal Source Czechia s.r.o.: Chovný pár kakadu ružových bol za 92 000, - KČ! Samostatný kus stál 36 000, - KČ! Ary ararauny predávali za 106 000, - KČ/pár. To boli ceny, čo?
Naso
napsal(a):
S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že každý chovateľ si svoje papagáje cení inak...
Ale vážne - taká nízka cena za žaka je podozrivá a stačí si dať otázku, či by som ich ja predával takto pod cenu? To si potom žaka kúpi každý trotl a žako bude mať hrozný život.
Síce nie som príliš starý, ale nepamätám si, že by niekedy boli žaky za 3-5 tis. KČ, aspoň čo sa týka novodobého chovateľstva (po zmene režimu). Najnižšie ceny za žaky - a to dovozové - som videl u firmy AquaCzech v roku 2004. Jeden žako bol predávaný za 8 250, - KČ, pričom pár predávali za 15 500, - KČ. K tomu si firma účtovala 500, - KČ/kus za vyšetrenie pohlavia pomocou DNA. Samozrejme, jednalo sa o odchytové žaky z prírody. Netvrdím však, že niekto si nedokázal žaky zohnať aj lacnejšie, ale to je medzi kamártmi normálne.
Ako pikošku uvediem cenu za pár kakadu ružových z roku 1998 od firmy Animal Source Czechia s.r.o.: Chovný pár kakadu ružových bol za 92 000, - KČ! Samostatný kus stál 36 000, - KČ! Ary ararauny predávali za 106 000, - KČ/pár. To boli ceny, čo?
Jen na Vás navážu. Kdeže ty doby jsou. Za 2o let se svět změnil daleko víc než jen v chovu a obchodu s papoušky.
Prezentovaný ekonomický růst snad někde bude, ikdyž jsem trochu skeptický, všeho je dost. Až skončí poptávka po autech, bude propad navazujícího průmyslu, pokud cena aut nespadne jak u papoušků. Chovám desetiletí zájmově. Odchovy jsem vždy prodal a protože řozšiřuji chov
o "lepší " druhy, jsem ekonomicky stále v mínusu. Jeden plus. Mohu si dnes v důchodu dovolit papoušky, o kterých jsem dřív mohl jenom snít. Škoda jen, že než dojde k věku odchovu schopného páru nemusím vzhledem k mému věku toho být už svědkem.
Mladým přeji trpělivost, výdrž, výsledy se dostaví.
Ručně dokrmení žakoušek se pohybuje od 11 do 35 tis. Tech 35 udávám z důvodu že ve zverimexech takové ceny mají rozhodně ale nedoporučuji ho takto pořizovat
já osobně mám žakouška na 5 tis. ale jednalo se a 10dní staré mládě k ručnímu odchovu přičemž placeno bylo až po gen.testech a téměř ve třech měsících kdy bylo znát že by žádný problém už nastat neměl
letos je mu 5 let a zpetně vydím spoustu výhod vlastního ručního odchovu což alůe zase nedoporučím někomu bez zkušeností s ručním odchovem.
Tak už ho tady máme žaka jednoho.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2582465/zako-kongo-papousci/.
pavel6
napsal(a):
Tak už ho tady máme žaka jednoho.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2582465/zako-kongo-papousci/.
No jo, ale inzerát je jedna věc, skutečnost druhá. Dejte si takový inzerát taky, nic Vám nebrání. Někdo si chce koupit levně papouška, tak podává takové inzeráty. Je to ale průhledný. Já osobně bych k inzerátu pod 10 tisíc neměla důvěru. Myslím odstavené mládě. Mládě k dokrmení tipuji tak 7 tis. Ale je to jen můj názor a tip, žakouny nechovám.
Naso

XXX.XXX.61.26
Treba vyskúšať a podeliť sa s nami o skúsenosť.
eli22
napsal(a):
No jo, ale inzerát je jedna věc, skutečnost druhá. Dejte si takový inzerát taky, nic Vám nebrání. Někdo si chce koupit levně papouška, tak podává takové inzeráty. Je to ale průhledný. Já osobně bych k inzerátu pod 10 tisíc neměla důvěru. Myslím odstavené mládě. Mládě k dokrmení tipuji tak 7 tis. Ale je to jen můj názor a tip, žakouny nechovám.
Váš názor, i když žaky nechováte, je vpodstatě správný.
Když chce někdo kupovat, tak má obrovské možnosti získat informace o cenách a kvalitě. Ale musí umět číst, čož mnozí asi neumí nebo jsou líní, dokázat úplné minimum na počítači, mít schopnost osobně se zeptat chovatelů. Umět samostatně uvažovat a hodnotit věrohodnost poskytnutých informací. Nevěřit slepě všemu, co na internetu najde, pokud není uveden zdroj citovaného. Tak nás to před desetiletími učili.
Bohužel dnes mnozí chtějí všechno a hned a podle toho to vypadá. Myslím, že stále platí: Chybami se člověk učí a jen hlupák opakuje chybu dvakrát.
Přeji všem šťastnou ruku při nákupech a hodně chovatelského štěstí.