Obtiažnosť chovu holúbkov diamantových

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kakadu123456

5.9.2015 20:53
kakadu123456

XXX.XXX.176.15

Tento rok na jar som si kúpil 4 páry holúbkov.Dal som ich medzi zebricky ked sa pekne spárovali, aj dokonca zniesli vajička, ale zebričky im ich vyhadzovali z hniezda, tak som im spravil samostatné chovné boxy.Tam holúbky za krátku dobu zniesli novú znášku, ale vajíčka vždy zaschli, ale keďže boli na slnku dal som boxy do chládku, ale vajíčka aj tak zasichali.Jeden chovateľ mi odporúčil vajíčka 3x denne kropiť vodou(tak sa aj stalo) a dočkal som saprvého malého holúbka-drúhé vajíčko bolo prázdne.Rodičia ho kŕmili, holúbok na desiaty deň z hniehda vyletel, a o 5 dní uhynul(bol chudý, ako keby ho nekŕmili).Takto sa mi to opakovalo ešte dva krát, potom som im hniezda odobral.Čím to môže byť?Starý holúbci boli odčervený, boli starý 6-8 mesiacov a boli na 100% nepríbuzný.Mohlo to spôsobiť teplo ?Môžem ich ďalšiu sezónu nechať v pivnici ?(je tam chladnejšie a vlhko).
Ďakujem za vsetky radi.

5.9.2015 22:49
lupus4

XXX.XXX.92.255

Tak chlad + vlhko NE. Milují teplo a literatura uvádí jejich slunění na písku v +40°C.
Nepíšete čím krmíte, takhle to typuji na odchov jen na suchém prosu...
Důležité je, je navyknout na co nejpestřejší jídelníček. Pak se dostaví i výsledky. Bohužel většina "chovatelů" je drží jen na prosu + max troše máku.
Holoubky jsem choval asi 15let. Podaří-li se sestavit dobrý pár, množí se skoro jako myši
V kleci (120 š x 90v x 60h) odchovávali jen některé páry. Nej úspěchy byli vždy ve voliérách (3 x 2 x1 v m), kde byli od května do konce září (dle počasí).Stihli vždy tak 4 -5 hnízd. Zimováni byli v cca +10°.
Choval jsem je společně po 1,1 s neofémami, kanáry, č. křepelkami a rýžovníky - vždy bez problémů. Se zebrami bych nedával nic.

5.9.2015 23:19
zbosace

XXX.XXX.6.142

Jr to preklep alebo ste vážne chceli odchov od 6-8 mesačných vtákov? Holubky sú síce otužile vtáky ale zároveň sú aj milovníci slnka a radi sa vyhrievaju. Vysychanie vajec som nikdy nezaznamenal, teda správne ovapnenych z riadne vytvorenou skrupinou. Avšak vajcia z defektnou poreznou skrupinou a vajcia poškodené v priebehu inkubacie vyschnut môžu. Preto si myslím že je vo vašom prípade chyba vo výžive- nedostatok Ca v KD a pokiaľ ste použili vtáky vo veku aký uvádzate aj neschopnosť v tomto veku vytvoriť plnohodnotnu škrupinu. Ak takéto samičky opakovane zahniezdili mohol sa ich org.úplne odvapnit.

6.9.2015 10:40
lupus4

XXX.XXX.76.4

Tak ten věk jsem přehlédl, zbosace má samozřejmě pravdu a můžu říct, že jste si ty mladé holky
odrovnal...
já bych je v chovu už nepoužil, budou "podražené" a nic pořádného už z nich nevypadne

kakadu123456

6.9.2015 12:29
kakadu123456

XXX.XXX.176.15

lupus4 napsal(a):
Tak chlad + vlhko NE. Milují teplo a literatura uvádí jejich slunění na písku v +40°C.
Nepíšete čím krmíte, takhle to typuji na odchov jen na suchém prosu...
Důležité je, je navyknout na co nejpestřejší jídelníček. Pak se dostaví i výsledky. Bohužel většina "chovatelů" je drží jen na prosu + max troše máku.
Holoubky jsem choval asi 15let. Podaří-li se sestavit dobrý pár, množí se skoro jako myši
V kleci (120 š x 90v x 60h) odchovávali jen některé páry. Nej úspěchy byli vždy ve voliérách (3 x 2 x1 v m), kde byli od května do konce září (dle počasí).Stihli vždy tak 4 -5 hnízd. Zimováni byli v cca +10°.
Choval jsem je společně po 1,1 s neofémami, kanáry, č. křepelkami a rýžovníky - vždy bez problémů. Se zebrami bych nedával nic.

Kŕmim ich vlastnou zmesou-Proso -červené, žlté, zelené(pomer 1:1:1), lesklica, hrachový šrot, strúhanka, riečny piesok a majú sépiovku.

kakadu123456

6.9.2015 12:36
kakadu123456

XXX.XXX.176.15

zbosace napsal(a):
Jr to preklep alebo ste vážne chceli odchov od 6-8 mesačných vtákov? Holubky sú síce otužile vtáky ale zároveň sú aj milovníci slnka a radi sa vyhrievaju. Vysychanie vajec som nikdy nezaznamenal, teda správne ovapnenych z riadne vytvorenou skrupinou. Avšak vajcia z defektnou poreznou skrupinou a vajcia poškodené v priebehu inkubacie vyschnut môžu. Preto si myslím že je vo vašom prípade chyba vo výžive- nedostatok Ca v KD a pokiaľ ste použili vtáky vo veku aký uvádzate aj neschopnosť v tomto veku vytvoriť plnohodnotnu škrupinu. Ak takéto samičky opakovane zahniezdili mohol sa ich org.úplne odvapnit.

Dal som ich spárovať medzi zebričky a keď som videl že sú tam 4 páry tak som nič nemenil a nechal ich tam, ale asi o 2 týždne na to samičky začali znášať vajíčka všade kam sa dalo(myska z prosom, na budky zebričiek...)
V akom veku sú pohlavne dospelý ?Nikde som nič nenašiel.

6.9.2015 13:48
zbosace

XXX.XXX.12.143

Bolo by dobré držať sa pravidla 12 mesiacov. Vták sa síce zdá že je pohlavne vyspelý ale fyzická dospelosť je dokončená neskôr. Ide tu hlavne o dokonalé vyzretie kostnej hmoty z dostatočnou zasobou vápnika- dôležité hlavne pre samicie pohlavie. Mechanizmús ukladania Ca je trocha zložitejší a bude treba vaše holubky zadotovat vitamínmi. Pre vtáky je potrebný D3, da sa aplikovať v kombinácii AD3. Na podporu životaschopnosti pohlavných buniek, a neskôr i zarodkov použite vit E. Či je prísun Ca u holubkov dostatočný vo forme kusovej sepiovky neviem posúdiť nakoľko neviem či ju konzumujú. Skôr by som ju podrvil alebo nahradil drvenymi prevarenymi skrupinami. Prípadne pouzite mineralny kŕmny doplnok.z obsahom Ca- vapenny grit pre ex.alebo holuby.

kakadu123456

6.9.2015 18:43
kakadu123456

XXX.XXX.56.176

zbosace napsal(a):
Bolo by dobré držať sa pravidla 12 mesiacov. Vták sa síce zdá že je pohlavne vyspelý ale fyzická dospelosť je dokončená neskôr. Ide tu hlavne o dokonalé vyzretie kostnej hmoty z dostatočnou zasobou vápnika- dôležité hlavne pre samicie pohlavie. Mechanizmús ukladania Ca je trocha zložitejší a bude treba vaše holubky zadotovat vitamínmi. Pre vtáky je potrebný D3, da sa aplikovať v kombinácii AD3. Na podporu životaschopnosti pohlavných buniek, a neskôr i zarodkov použite vit E. Či je prísun Ca u holubkov dostatočný vo forme kusovej sepiovky neviem posúdiť nakoľko neviem či ju konzumujú. Skôr by som ju podrvil alebo nahradil drvenymi prevarenymi skrupinami. Prípadne pouzite mineralny kŕmny doplnok.z obsahom Ca- vapenny grit pre ex.alebo holuby.

Dakujem za radu.Kde by som zohnal tie vitamíny alebo čo ich obsahuje ?

7.9.2015 07:30
zbosace

XXX.XXX.12.143

Mal by ich mať každý veterinar. Držia ich aj niektoré lekárne prípadne sú ochotné vám ich objednať. Prípadne na chovateľských burzách. Niektorý predajcovia krmív majú komplet sortiment a vedia aj poradiť keďže sú to väčšinou tiež chovatelia. Chovu zdar.

kakadu123456

7.9.2015 19:07
kakadu123456

XXX.XXX.56.176

Dakujem pekne za rady popitam sa na burze ci to nemaju.

Mildo

4.11.2022 21:54
Mildo

XXX.XXX.0.180

Dobry den, chcem pokojne a neproblemove vtaky do klietky na chatu kde dochadzam obden dakedy kazdy den, uvazujem nad holubkami. Nechcem ziaden chov, ani mlade, len aby mi tam nieco hrkutalo. Klietka asi 55 x 40 x 70. Mozem kupit dvoch samcekov.. nebudu sa bit? Pripadne ryzovniky ci hrdlicky tiez samceky ? Moze byt klietka aj pod strieskou vonku, poradi mi niekto?
Dakujem.

5.11.2022 00:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

Klietka asi 55 x 40 x 70.

na holoubky MALÉ

Mildo

6.11.2022 17:28
Mildo

XXX.XXX.0.180

Dakujem, som neznaly chovu vtactva, kazda rada dobra, cital som doporucenu klietku pre holubky este mensiu nez som uviedol, no viem ze cim vecsia tym lepsia.
Ktovie ako by to slo z jednym holubkom ci by hrkutal, o moznosti dvoch samcekov nemam tiez info. (ved aj kanarik spieva sam)
Nechcem ziadny parik, ked si predstavim nejake mlade a co potom s tym...
Najradsej by som domaceho vtacika alebo hoci aj straku 😀.
No nakoniec bude jeden holubok, a dve andulky, a jeden ryzovnik.. mozno.
Uvedeny je rozmer klietky ktora je zvonku, cez drevenu stienku diera, a v predsienke zahradneho domceka vovnutri dalsia klietka malinko mensia z dosiek a jednou stenou pletivo, teda priestory hoc male su dva.
Zatial citam co sa da, no teoria je dakedy mimo, dakedy je lepsia rada od skuseneho, ako ste mi poradil vy.
A nakoniec preco holubok ? Cital som ze je tichy, pretoze na zimu by to vtactvo slo ku mne na balkon uzavrety zaskleny, 7posch.
Ked Vas nieco k tomuto amaterizmu napadne, napiste budem rad.

Přidejte reakci

Přidat smajlík