Ahoj,
s přítelem uvažujeme o pořízení papouška jako domácího mazlu. Bydlíme v bytě 3+1 takže vysněný ara nebo kakadu nepřichází v úvahu. (Strašně se mi líbí Kakadu Goffinův ale ten je pro nás asi taky nereálný) A vás bych tedy chtěla poprosit jestli byste mi pomohli s výběrem jiného druhu.
Chtěli bychom papouška tak do 35 cm, mazlíka u kterého je šance že se naučí mluvit. (Osobně bych se strašně ráda věnovala i "volnoletství" ale to je spíš ve hvězdách). Po dlouhém čtení všude možně jsem začala uvažovat o Ara Nobilis, nebo nějakém amazoňanovi. Který z těchto dvou druhů byste nám doporučili? (Přítel má zkušenosti s amazonanem modročelým) Pokud amazonana tak jakého?
Chtěla bych aby to byl druh který se neupne na jednoho z nás a toho druhého bude napadat. Proto jsem zavrhla žaka. A taky pokud by jednou za rok zvládl dvoutýdenní hlídání u známých když budeme na dovolené aniž by si vyškubal všechno peří bylo by to fajn. Občas taky jedeme na víkend pryč (Praha - Opava), tak pokud by zvládal cestovat s námi byla by to paráda.
Za zmínku asi stojí, že pořízení plánujeme až po letní dovolené, takže nejdříve v srpnu 2016 - tudíž času dost na vybírání a případné přestavování bytu tak aby papouškovi více vyhovoval.
Všem díky za rady a pokud byste potřebovali nějaké bližší informace k tomu abyste poradili lépe určitě odpovím ;-)
Dík moc.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Možností mnoho já bych navrh surinamce nobiliska řve jak magor.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Ano ale vybrat papouška jako ideal pet skoro nelze každej vam řekne něco jinýho jestli vám jde o mluvení a neřešite barvu tak i liberijec tyto papoušky pořidíte do 10 000 kč surinamec taky do desitky.
verčák
napsal(a):
Ahoj,
s přítelem uvažujeme o pořízení papouška jako domácího mazlu. Bydlíme v bytě 3+1 takže vysněný ara nebo kakadu nepřichází v úvahu. (Strašně se mi líbí Kakadu Goffinův ale ten je pro nás asi taky nereálný) A vás bych tedy chtěla poprosit jestli byste mi pomohli s výběrem jiného druhu.
Chtěli bychom papouška tak do 35 cm, mazlíka u kterého je šance že se naučí mluvit. (Osobně bych se strašně ráda věnovala i "volnoletství" ale to je spíš ve hvězdách). Po dlouhém čtení všude možně jsem začala uvažovat o Ara Nobilis, nebo nějakém amazoňanovi. Který z těchto dvou druhů byste nám doporučili? (Přítel má zkušenosti s amazonanem modročelým) Pokud amazonana tak jakého?
Chtěla bych aby to byl druh který se neupne na jednoho z nás a toho druhého bude napadat. Proto jsem zavrhla žaka. A taky pokud by jednou za rok zvládl dvoutýdenní hlídání u známých když budeme na dovolené aniž by si vyškubal všechno peří bylo by to fajn. Občas taky jedeme na víkend pryč (Praha - Opava), tak pokud by zvládal cestovat s námi byla by to paráda.
Za zmínku asi stojí, že pořízení plánujeme až po letní dovolené, takže nejdříve v srpnu 2016 - tudíž času dost na vybírání a případné přestavování bytu tak aby papouškovi více vyhovoval.
Všem díky za rady a pokud byste potřebovali nějaké bližší informace k tomu abyste poradili lépe určitě odpovím ;-)
Dík moc.
Z vlastnej skúsenosti doporučujem amazoňana modročelého.Neupína sa na jedného človeka a nenapáda ostatných(pokiaľ mu niekto v minulosti nerobil "zle"...Hlavne netreba zabúdať že to nie je hračka.)
Cez leto ho nechávam u sesternice a žiadny problém.Samozrejme záleží na povahe jedinca a určite zohráva istú úlohu aj pohlavie.
O rozprávaní ani nehovorím...Od rána do večera je ticho asi len keď je alebo pije.
Ak ho chcete nechávať častejšie doma samého a bude vám ho niekto chodiť kŕmiť tak si kúpte pár aby mu nebolo smutno.
Môžem tiež doporučiť alexandra malého alebo mníška šedého(obaja nadaný na rozprávanie), alebo papagája konžského.
Prajem šťastnú ruku pri výbere toho "správneho" .
milda 33

XXX.XXX.142.32
Duležitejší jak druh tak spíš jak byl dokrmen někteří chovatele je dokrmují pozdě at s tím není prace a pak to nemusí bejt ono štípou bojí se atd.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Nikdo nobilisku nezatracuje ale když je ochočený papoušek vetší tak je to podle mě lepší a jak se hlasově nobiliska projevuje se radši předem přesvedčte samý než si ji pořídíte.
Ina123

XXX.XXX.96.6
Doporučuji amazoňana modročelého. Můj má tři roky, umí říct asi 30 slov a pár delších vět, hlučný není narozdíl od amazonků, z kterých mi praskají bubínky :). Neútočí na cizí lidi a je celkově pohodář. Bezvadně snáší cestu autem a byl už dvakrát na hlídání na dva týdny a taky bez problému.
Dobrý den, přistupujete k výběru papouška zodpovědně, ale přes to všechno bych Vám doporučil zvážit možnost jako je třeba tato:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2644933/krotke-korelky/
Upozorňuji, že to není moje nabídka ! Moje je pouze rada, že až Váš vysněný amazoňan bude dospívat, tak přijdou třeba děti a zde může nastat velký problém. Opakuji se zde už poněkolikáté, ale papoušek je pouze ochočené divoké zvíře a může se v různých situacích zachovat překvapivě. Zvláště u větších papoušků se to stává velmi často i po mnoha letech chovu v rodině.
Je to jenom úvaha k zamyšlení, času máte dost
verčák
napsal(a):
Ahoj,
Dík moc.
Dobrý večer..doporučuji Vám ručně dokrmenou Korelu.Cituji:(Přítel má zkušenosti s amazonanem modročelým) Pokud amazonana tak jakého?...Jaké zkušenosti s jakým druhem Amazonana má přítel?Jestli Vás, nebo někoho z rodiny bude napadat Korela, nebo Amazonan či Ara to v budoucnu NIKDO NEVÍ...a de-facto si odpovídáte ve zbytku dotazu sama...
Dobrý večer,
děkuji za rady.
Je mi naprosto jasné, že každý jedinec je originál a žádný se nebude chovat podle nějakého manuálu, nicméně ohledně např. toho napadání - k němu mají určité druhy větší sklony (nebo lépe řečeno, u některých druhů je odpozorováno častěji než u jiných) proto jsem např. vyřadila žaka . A je mi jasné že určitě existují žakové kteří tohle nedělají a určitě existují amazonani nebo korely které nějaké osoby napadají
Korelky bychom asi nechtěli. O mníšcích a pyrurách už jsme se bavili, nicméně pořád u nás vyhrává spíše ta představa amazonana nebo jiného většího papouška. Ale zkusíme o tom zauvažovat znovu. (Já osobně jsem se zamilovala do aratingy sluneční, ale kvůli jejímu nesnesitelnému křiku o kterém jsem četla v nejednom příspěvku jsem ji musela zavrhnout.).
verčák
napsal(a):
Dobrý večer,
děkuji za rady.
Je mi naprosto jasné, že každý jedinec je originál a žádný se nebude chovat podle nějakého manuálu, nicméně ohledně např. toho napadání - k němu mají určité druhy větší sklony (nebo lépe řečeno, u některých druhů je odpozorováno častěji než u jiných) proto jsem např. vyřadila žaka . A je mi jasné že určitě existují žakové kteří tohle nedělají a určitě existují amazonani nebo korely které nějaké osoby napadají
Korelky bychom asi nechtěli. O mníšcích a pyrurách už jsme se bavili, nicméně pořád u nás vyhrává spíše ta představa amazonana nebo jiného většího papouška. Ale zkusíme o tom zauvažovat znovu. (Já osobně jsem se zamilovala do aratingy sluneční, ale kvůli jejímu nesnesitelnému křiku o kterém jsem četla v nejednom příspěvku jsem ji musela zavrhnout.).
No vidíte a aratinga je taktiež individualita, jedna je ukričaná a iná zasa pomerne tichá, všetko je o povahe papagája a v neposlednom rade i o výchove. Aratingy patria medzi top mazlíkov, sú to veľmi inteligentné a hravé papagáje, ktoré sa naučia i zopár slov.
verčák
napsal(a):
Prosím nenapadejte se tady. Já jsem ráda za každý podnět a Váš příspěvek mi teda v ničem nepomohl. Díky :).
Klobouk dolů slečno, vážím si Vaší reakce - tady se takováto témata téměř vždy zvrhnou v podobné ataky. Do očí by si to chlapci asi něřekli - na internetu to je jiná ! Přitom kdo má rád zvířata nemůže být špatný člověk - z toho já vycházím celý život.
verčák
napsal(a):
Dobrý večer,
děkuji za rady.
Vážená "přítelkyně"-paní...Vám poradit je těžké...viz:A je mi jasné že určitě existují žakové kteří tohle nedělají. A je mi jasné že určitě existují žakové a určitě existují amazonani nebo korely které nějaké osoby napadají...tak si raději pořidte akvarium...bez urážky...koupit si papouška i psa, kočku je velice zodpovědná věc...jinak na baveko.j@seznam.cz...děkuji a opakuji bez urážky... cituji Vás :amazonani nebo korely které nějaké osoby napadají dle čeho?
Karlosara
napsal(a):
Klobouk dolů slečno, vážím si Vaší reakce - tady se takováto témata téměř vždy zvrhnou v podobné ataky. Do očí by si to chlapci asi něřekli - na internetu to je jiná ! Přitom kdo má rád zvířata nemůže být špatný člověk - z toho já vycházím celý život.
Vážený příteli..proč bych Vám neřekl svůj názor do očí?Mé přijmení je uvedeno...chovu zdar...
V.N.
napsal(a):
Vážená "přítelkyně"-paní...Vám poradit je těžké...viz:A je mi jasné že určitě existují žakové kteří tohle nedělají. A je mi jasné že určitě existují žakové a určitě existují amazonani nebo korely které nějaké osoby napadají...tak si raději pořidte akvarium...bez urážky...koupit si papouška i psa, kočku je velice zodpovědná věc...jinak na baveko.j@seznam.cz...děkuji a opakuji bez urážky... cituji Vás :amazonani nebo korely které nějaké osoby napadají dle čeho?
Omlouvám se, ale vašemu příspěvku tak uplně nerozumím.
psala jsem jen a pouze že je mi jasné, že každý papoušek nezávisle na druhu je osobnost která se může svým chováním lišit od "obvyklého chování svého druhu." A že chápu že mi NIKDO nemůžete to a to chování zaručit. Ale navzdory tomu se budu raději řídit obecným doporučením a tím co je odpozorováno a nepořídím si žaka právě proto že má sklony k něčemu čemu bych se ráda vyhla (např. oblíbení si jedné osoby a "nesnášenlivost" k ostatním). A ano, chápu že je pořízení si jakéhokoli zvířete velice zodpovědná věc. Žádné zvíře, at už pes, kočka, agamy nebo i ty rybičky, u mě nikdy nestrádalo
V.N.
napsal(a):
Vážená přítelkyně omlouvám se, ale došlo k omylu, odpověd měl dostat přítel verčak...chovu zdar...i všem chovatelům dobrou noc...
Vážený pane Novotný, tak z tohoto příspěvku jsem zmatená ještě více. Nevím k jakému omylu došlo ani co za odpověď jsem měla dostat.
Nicméně asi jsme se s diskuzí dostali tam, kam jsem přesně nechtěla.
Dobrou noc.
Karlosara
napsal(a):
To nie je napadanie. Tento pán v každom vlákne kde diskutuje, tak preferuje pyrury a vy osobne nemajte strach, nemám problém povedať i do očí, to čo si myslím.
istambul2005
napsal(a):
To nie je napadanie. Tento pán v každom vlákne kde diskutuje, tak preferuje pyrury a vy osobne nemajte strach, nemám problém povedať i do očí, to čo si myslím.
V žádném případě s Vámi nechci diskutovat na této úrovni, ale Ing.Zedlitzera jste napadl a jeho příspěvek označil za trapný. K danému tématu to není a na Vaši podrážděnou reakci slečna zvědavá také není. Aspoň si udělala obrázek o zdejší komunitě a bude se třeba radit jinde a efektivněji.
istambul2005
napsal(a):
Už ste videl i iného vymazleného vtáka okrem pyrury ? Už je to trápne ako ponúkate tie pyrury.
Dobrý den istambul 2005.
Jestli je podle vás trapné doporučit papouška se kterým mám zkušenost neboť chovám šest párů v panelovém bytě, tak nevím. Nebudu doporučovat něco, o čem jsem pouze slyšel. Je s podivem, jak vás to irituje.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den istambul 2005.
Jestli je podle vás trapné doporučit papouška se kterým mám zkušenost neboť chovám šest párů v panelovém bytě, tak nevím. Nebudu doporučovat něco, o čem jsem pouze slyšel. Je s podivem, jak vás to irituje.
Mňa udivuje ten váš chov v tom paneláku, to je trápenie chovať vtáky v klietkach bez možnosti riadneho preletu, bez slnka, dažďa a čerstvého vzduchu.
To vaše doporučovanie pyrúr zvádza k myšlienke, že sa potrebujete zbaviť odchovu, no možno sa mýlim, to pripúšťam, ale vyzerá to tak. Máte skúsenosti s pyrurami ako s mazlíkmi ?
Väčšina ľudí totižto tvrdí, že pyrura je síce hravá, ale vie nepríjemne poštípať, takže určite nie je vhodná napr. k deťom.
istambul2005
napsal(a):
Mňa udivuje ten váš chov v tom paneláku, to je trápenie chovať vtáky v klietkach bez možnosti riadneho preletu, bez slnka, dažďa a čerstvého vzduchu.
To vaše doporučovanie pyrúr zvádza k myšlienke, že sa potrebujete zbaviť odchovu, no možno sa mýlim, to pripúšťam, ale vyzerá to tak. Máte skúsenosti s pyrurami ako s mazlíkmi ?
Väčšina ľudí totižto tvrdí, že pyrura je síce hravá, ale vie nepríjemne poštípať, takže určite nie je vhodná napr. k deťom.
Dobrý den.
Nevím s kterými lidmi hovoříte vy, ale já diskutuji v rámci velké skupiny chovatelů pyrur jako mazlíků a mám zkušenosti jiné. Je všechno o přístupu a výchově. Dále nevím co jak vypadá, ale já se zbavovat chovu nechci a pokud bych měl více místa, tak bych ho ještě rozšířil. Já pyrury chovám jako zálibu a dělá mi to potěšení.
Již nebudu na vaše útoky reagovat, tolik času zase nemám. Stejně by to bylo o ničem a zbytečné.
Přeji hodně chovatelských úspěchů a více asertivity v mezilidských vztazích.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Nevím s kterými lidmi hovoříte vy, ale já diskutuji v rámci velké skupiny chovatelů pyrur jako mazlíků a mám zkušenosti jiné. Je všechno o přístupu a výchově. Dále nevím co jak vypadá, ale já se zbavovat chovu nechci a pokud bych měl více místa, tak bych ho ještě rozšířil. Já pyrury chovám jako zálibu a dělá mi to potěšení.
Již nebudu na vaše útoky reagovat, tolik času zase nemám. Stejně by to bylo o ničem a zbytečné.
Míro klídek, vždyť tě známe! Málokdo se tak stará o své chovance jako ty!
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Vážený pane asertivita je i o kritike a nesúhlase a ja chápem, že vám to nie je po vôli ak niekto s vami nesúhlasí akritizuje vás.
istambul2005
napsal(a):
Už ste videl i iného vymazleného vtáka okrem pyrury ? Už je to trápne ako ponúkate tie pyrury.
A proč by to bylo jako trapné?Pokud má někdo dobré zkušenosti s pyrurama, tak poradí pyrury.Pokud Vy máte zkušenost s něčím jiným, tak se také podělte.To je Vaše věc.Někdo se tu ptá na názor a zkušenosti, tak asi každý hodnotí to svoje co zná.
Pokud jste mladý pár, rozhodně radím něco menšího a nenáročnějšího -korelu, andulku, pyruru, mníška (?), apod. Jde o to, že do vašeho vztahu pravděpodobně během života vašeho papouška přibudou děti a nenamlouvejte si, že na ptáčka budete mít stále tolik času. Proto bych volila nějaký "hloupější" druh, který tohle zvládne nebo rovnou pár.
Je to jako si pořídit psa- i ta andulka se dožívá 8-10 let, často více. Zvažte změny, které u vás během této doby mohou nastat.
Btw. S dokrmenými ptáky bývá později problém jim najít ptačího partnera (nechápou to). Nepředstavujte si, že seženete partnera, strčíte ho do klece a do večera si budou probírat peří.
nosfi
napsal(a):
Pokud jste mladý pár, rozhodně radím něco menšího a nenáročnějšího -korelu, andulku, pyruru, mníška (?), apod. Jde o to, že do vašeho vztahu pravděpodobně během života vašeho papouška přibudou děti a nenamlouvejte si, že na ptáčka budete mít stále tolik času. Proto bych volila nějaký "hloupější" druh, který tohle zvládne nebo rovnou pár.
Je to jako si pořídit psa- i ta andulka se dožívá 8-10 let, často více. Zvažte změny, které u vás během této doby mohou nastat.
Btw. S dokrmenými ptáky bývá později problém jim najít ptačího partnera (nechápou to). Nepředstavujte si, že seženete partnera, strčíte ho do klece a do večera si budou probírat peří.
Dobrý den, souhlasím s Vámi, jen bych byla opatrná s tím "hloupějším" druhem, což jsem zcela nepochopila, ale předpokládám, že jste měla namysli ty, co jste zmínila v první větě. Stojí za to mrknout sem: http://www.ararauna.cz/2013/10/papousicci-jsou-chytrejsi-nez-arove-a-kakaduove-zjistili-vedci-z-univerzity-v-hamburku/
Hanz.Nespor

XXX.XXX.195.189
nosfi
napsal(a):
Dokrmení papoušci se i po letech dokážou normálně spářit a odchovat mláďata. Nešiřte tady pořád hlouposti, když s tím nemáte dostatečné zkušenosti. To se netýká jen Vás, ale i ostatních co to tady jeden od druhého opisují pořád dokola. Samozřejmě nepočítejte s tím, že každý pták Vám přijme hned prvního partnera, kterého mu strčíte do klece a to bez ohledu na to jestli byl dokrmený nebo odchovaný rodiči. To celkem funguje u mláďat, ale ne u dospělých kusů.
Vážení diskutující.
Jednoduchý, ikdyž textově delší, což není na škodu, laický dotaz k tématu Jakého papouška doporučíte, vyprovokoval několik jedinců k neplodnému duelu, který se trochu vzdálil dotazu.
V chovu ptáků nemuže být nikdo prorokem. Tak jako u lidí záleží nejen na původu
a temperamentu, což jsou, omlouvám se za poučování, předpoklady chování jedince neměnné, ikdyž částečně "výchovou" ovlivnitelné platí i u toho papouška. Trpělivost a vytrvalost. Kdo tyto vlasnosti nemá, ať chová andulku, kanára nebo kočku. Budou všichni spokojeni.
Někdo nesnáší křik papouška, ale každý člověk má jiný práh vnímání hlučnosti.
Žako produkuje víc prachu než amazoňan, ale ten dokáže víc řvát. A mohl bych pokračovat do nekonečna.
Souhlasím s tím, že někdo doporučuje to, co chová. Ví o čem mluví, nepodsouval bych mu komerční motiv. Nejvíc mně vadí rady typu. "Já je nechovám, ale doporučuji."
A kritika trápení ptáků v paneláku a pod. je též trochu zcestná.
Co na vlastní oči nevidím, musím brát s rezervou.
Přeji hodně štěstí těm, co je chov ptáků, jak jsme dřív říkali baví.
Moudivláček
napsal(a):
Vážení diskutující.
Jednoduchý, ikdyž textově delší, což není na škodu, laický dotaz k tématu Jakého papouška doporučíte, vyprovokoval několik jedinců k neplodnému duelu, který se trochu vzdálil dotazu.
V chovu ptáků nemuže být nikdo prorokem. Tak jako u lidí záleží nejen na původu
a temperamentu, což jsou, omlouvám se za poučování, předpoklady chování jedince neměnné, ikdyž částečně "výchovou" ovlivnitelné platí i u toho papouška. Trpělivost a vytrvalost. Kdo tyto vlasnosti nemá, ať chová andulku, kanára nebo kočku. Budou všichni spokojeni.
Někdo nesnáší křik papouška, ale každý člověk má jiný práh vnímání hlučnosti.
Žako produkuje víc prachu než amazoňan, ale ten dokáže víc řvát. A mohl bych pokračovat do nekonečna.
Souhlasím s tím, že někdo doporučuje to, co chová. Ví o čem mluví, nepodsouval bych mu komerční motiv. Nejvíc mně vadí rady typu. "Já je nechovám, ale doporučuji."
A kritika trápení ptáků v paneláku a pod. je též trochu zcestná.
Co na vlastní oči nevidím, musím brát s rezervou.
Přeji hodně štěstí těm, co je chov ptáků, jak jsme dřív říkali baví.
Naprostý souhlas, všechno tohle "radění" co si má kdo pořídit za papouška je naprosto ve finále k ničemu. Je to prostě fenomén dnešní doby - na straně jedné chovatelský průmysl, který chrlí umělé "ochočené" ptactvo a na straně druhé neznalý, ale sebevědomý spotřebitel. S tím tady na diskusi nic neuděláme - většinou je totiž tazatel již dávno rozhodnutý a doufá, že mu to tady někdo posvětí. Chybu v rozhodování už nikdo nepřizná - potom tady máme jen další témata typu "co dělat když".
No a mě chov papoušků už dlouho stále baví.
franzi2760

XXX.XXX.128.34
Nobiliska neřve jako magor.. Neviem odkiaľ to máte ale nie je to pravda.. Je to veľmi inteligentný vták, hravý a prítulný. Je to proste mazel. Nie je o nič hlučnejší ako iné druhy papagájov. Tichý papagáj neexistuje. Keď porovnám našu nobilisku s takým Alexandrom malým.. tak ten reve asi trikrát hlasnejšie.
franzi2760

XXX.XXX.128.34
milda 33
napsal(a):
Možností mnoho já bych navrh surinamce nobiliska řve jak magor.
Nobiliska neřve jako magor.. Neviem odkiaľ to máte ale nie je to pravda.. Je to veľmi inteligentný vták, hravý a prítulný. Je to proste mazel. Nie je o nič hlučnejší ako iné druhy papagájov. Tichý papagáj neexistuje. Keď porovnám našu nobilisku s takým Alexandrom malým.. tak ten reve asi trikrát hlasnejšie.
verčák
napsal(a):
Ahoj,
Dík moc.
Dobrý den,
zkuste se podívat na amazonka černotemenného je to asi největší šašek a i vzhledově je unikátní. Já mám jednoho ochočeného a maximální spokojenost.
rudo aris
napsal(a):
Nobiliska řve jako magor. U kamaráta som nemohol vydržať ten rev. Doporučil by som amazoňana auropalliata. Je krásny a pekne rozpráva.
Uz ste poculi řvát amazonana ? Tak to je ina kava. Ja naopak doporucujem nobilisku.. ktore rovnako krasne rozpravaju, len sa im treba venovat a nebude mat dovod vykrikovat. Zaujimave ze nasa nobiliska nekričí.. asi preto ze pochopila ze krikom nic nedosiahne.
Vsetci sa tu bavime o tom ci papagaj krici alebo nie.. ale ved o tom to absolutne nie je. Kazdy jedinec je osobnost a je uplne jedno ci je to zako alebo pako ( zakom sa ospravedlnujem) Nas milacik si parkrat zaskrieka ked deti idu do skoly a snazi sa ich prekricat.. ale to je vsetko.. cely den je ticho, neratam ostatne zvukove prejavy do hlasitosti ludskeho hovoru.. samozrejme ked sa mu nieco nepaci tak si zakričí.. ale nie je to nic neprijemne nakolko to netrva ani 5 sekund. Doprajem vam pocuvat dve hodiny v kuse piskanie agapornisa a budete si trhat vlasy. Moja nobiliska este nekricala dlhsie ako 20 sekund a to musela byt riadne nasrdená Je rozdiel ak mate papagaje rucne dokrmeneho alebo z voliery.. a to sa tyka aj hlasoveho prejavu. Takze ak mate zaujem o aru cervenoramennu.. kludne si ju zaobstarajte.. ja nelutujem.
franzi2760
napsal(a):
Vsetci sa tu bavime o tom ci papagaj krici alebo nie.. ale ved o tom to absolutne nie je. Kazdy jedinec je osobnost a je uplne jedno ci je to zako alebo pako ( zakom sa ospravedlnujem) Nas milacik si parkrat zaskrieka ked deti idu do skoly a snazi sa ich prekricat.. ale to je vsetko.. cely den je ticho, neratam ostatne zvukove prejavy do hlasitosti ludskeho hovoru.. samozrejme ked sa mu nieco nepaci tak si zakričí.. ale nie je to nic neprijemne nakolko to netrva ani 5 sekund. Doprajem vam pocuvat dve hodiny v kuse piskanie agapornisa a budete si trhat vlasy. Moja nobiliska este nekricala dlhsie ako 20 sekund a to musela byt riadne nasrdená Je rozdiel ak mate papagaje rucne dokrmeneho alebo z voliery.. a to sa tyka aj hlasoveho prejavu. Takze ak mate zaujem o aru cervenoramennu.. kludne si ju zaobstarajte.. ja nelutujem.
Dobrý den, nechci se Vás v žádném případě dotknout, ale popisujete zde svoji zkušenost z chovu papouška několik měsíců starého. Problémy ale nastávají až při dospívání tohoto "vychovaného" papouška(myslím obrazně-nezáleží na druhu). Vy prozatím těžíte z imprintingu při ručním dokrmování kdy mládě považuje člověka za svoji rodinu. Existují samozřejmě vyjímky ale většinou v dospívání se chování ochočených jedinců mění, je proto velmi těžké takto někomu radit a srdnatě hájit některé druhy. Zrovna arové (malí, velcí) si v dospělosti stanoví svoje pravidla a vybudují si hierarchii v domácnosti podle sebe - i křikem.
KaVe
napsal(a):
Dobrý den, nechci se Vás v žádném případě dotknout, ale popisujete zde svoji zkušenost z chovu papouška několik měsíců starého. Problémy ale nastávají až při dospívání tohoto "vychovaného" papouška(myslím obrazně-nezáleží na druhu). Vy prozatím těžíte z imprintingu při ručním dokrmování kdy mládě považuje člověka za svoji rodinu. Existují samozřejmě vyjímky ale většinou v dospívání se chování ochočených jedinců mění, je proto velmi těžké takto někomu radit a srdnatě hájit některé druhy. Zrovna arové (malí, velcí) si v dospělosti stanoví svoje pravidla a vybudují si hierarchii v domácnosti podle sebe - i křikem.
Ja sa vas tiez nechcem dotknut, ale toto vsetko co tu popisujete viem davno predtym ako som sa rozhodol pre aru nobilis.. s tym musi kazdy chovatel pocitat. Len mi pripada smiešne ked niekto posudzuje papagaja podla toho ako krici.. ked je niekto citlivi na hluk nech si kupi rybicky K tejto teme koncim.. nakolko ziadny chovatel ary nobilis v tejto teme nieje a nic nove sa nedozviem. Prajem pekny den.
Je pravda, že každý kdo si chce pořídit jako mazlíka papouška tak udělá nejlíp když bude rovnou počítat s nějakým tím hlukem. Ono se totiž klidně může stát, že i tišší druhy papoušků se později naučí nějaké zvuky nebo hvízdání, které pojmou za své a budou je rádi a často používat.
A řeči o nějaké výchově ohledně hluku? Pokud je ten pták sám zavřený v kleci a nemá partnera tak co může dělat? Buď se Vám z nudy bude škubat nebo prostě bude procvičovat svůj repertoár.
atobajus
napsal(a):
Je pravda, že každý kdo si chce pořídit jako mazlíka papouška tak udělá nejlíp když bude rovnou počítat s nějakým tím hlukem. Ono se totiž klidně může stát, že i tišší druhy papoušků se později naučí nějaké zvuky nebo hvízdání, které pojmou za své a budou je rádi a často používat.
A řeči o nějaké výchově ohledně hluku? Pokud je ten pták sám zavřený v kleci a nemá partnera tak co může dělat? Buď se Vám z nudy bude škubat nebo prostě bude procvičovat svůj repertoár.