milda 33

XXX.XXX.142.32
Dejte si do vyhledavani cites a máte tam veškere diskuze na to tema.
matusko

XXX.XXX.39.199
Pane, chovateľ milda 33 bol ochotný a poskytol vám najlepšiu odpoveď na abstraktnú otázku. Keď vás zaujíma niečo bližšie okrem uvedených informácií, kontaktujte Ministerstvo životného prostredia SR.
http://www.cites.sk/cites.html.
matusko
napsal(a):
Pane, chovateľ milda 33 bol ochotný a poskytol vám najlepšiu odpoveď na abstraktnú otázku. Keď vás zaujíma niečo bližšie okrem uvedených informácií, kontaktujte Ministerstvo životného prostredia SR.
http://www.cites.sk/cites.html.
Dakujem za link.ospravedlnujem sa za abstraktnu otazku no co je natom blbe? Lepsie sa tomu chape ked sa da niekym do reci.
matusko

XXX.XXX.39.199
Nie je tam tom nič blbé, ale nikto z vašej otázky nevie, čo potrebujete vedieť. Spýtajte sa na to, čo vás konkrétne zaujíma.
matusko

XXX.XXX.39.199
Pokiaľ chcete kúpiť papagáje zaradené do CITES I, tak ich nekupujte bez tzv. žltého euroCITESU. Keď od nich odchováte mladé, tak si požiadate o vydanie CITESu na mláďatá, ktoré vám vydá MŽP SR, ale len na základe protokolu o kontrole nezameniteľného označenia papagájov vykonaným pracovníkom miestneho orgánu ŽP. Nie je to nič zložité, chce to len dodržiavať predpisy a nerobiť napriek úradníkom.
matusko

XXX.XXX.39.199
Žltý euroCITES je formálny dokument vytlačený doslova na žltom papieri. Nemusíte sa nahlásiť pri kúpe papagájov, hlásiť budete až prípadný odchov. Tým je zaručená (pre)registrácia rodičovského páru.
Pistik251
napsal(a):
Je tu niekto kto by mi poucil ohladne citesu a veci okolo toho pripadne neaky link dakujem.
sharon
napsal(a):
Http://www.minzp.sk/files/sekcia-ochranyprirodyakrajiny/obchodovanie-s-ohrozenymi-druhmi-organizmov-cites/druhova-karta-exemplara-zivocicha.pdf
0905 424 735.
To cislo je na vas? Ako to je ked niekto ma papagaje co nepodliehaju citesu a pise ze ma papier o povode.
milda 33

XXX.XXX.142.32
S vámi je to těžký doted jste nenapsal duvod nebo podstatu vašeho dotazu dejte si do vyhledávače ararauna.cz a vpravo dole nad reklamou časopisu exota mate rubriku cites a tam mate napsaný všechno a cites je stejnej v každým státě kterej s k tomu upsal takže cites slovensko je stejnej jako cites česko a na papir o puvodu si musite zavolat k tomu co ho nabizí a zeptat se ho co vlastně nabízí.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Někdo nabízí doklad o puvodu a přitom je to jen vytisknuta dna.
Pistik251
napsal(a):
To cislo je na vas? Ako to je ked niekto ma papagaje co nepodliehaju citesu a pise ze ma papier o povode.
Ano toto číslo je moje, zavolajte ja Vám všetko vysvetlím, a ohladom Vašej otázky: papagáje na ktoré sa nemusí viesť teraz evidencia, predtým sa musela, napr. pred určitým časom bolo treba viesť evidenciu na pap. královské a červenokrídle, papiere boli vydané, ale nikto ich nezlikvidoval, keď sa zákon zmenil, je nový zoznam druhov zvierat na ktorý sa nemusí viesť evidencia, a je zoznam kategórie A na ktorý treba viesť evidenciu, napr kakariky, pap. chocholaté, amazonan kubánsky a iné
0905 424 735.
matusko

XXX.XXX.39.199
sharon
napsal(a):
Navštívte Okresné Mžp a tam Vám všetko vysvetlia dopodrobna, nakoľkopredošlé vyjadrenie je zavádzajúce.
Pane, máte pravdu, ďakujem za upozornenie. Aby som to upresnil: Pokiaľ chovateľ nadobudne kúpou papagáje CITES I, zapíše ich do druhovej karty a jej fotokópiu pošle na obvodný úrad ŽP. Na Ministerstvo ŽP túto skutočnosť neoznamuje.
http://www.papagaj-shop.sk/chovpapagajov/dobre-rady/postup-pri-prihlasovani-a-odchove-zivocichov-zaradenych-do-cites-i-a-ii/.
Pistik251
napsal(a):
Oslovil jste někoho jiného, přesto odpovídám.
Dal jste otázku, dostal jste celkem solidní odpovědi a tak reaguji hlavně na poznámku: Doklad o původu.
V doporučených odkazech se vše dočtete, je toho moc a chce to chvíli času.
Žlutý CITES - originál se předává s jedincem. Koupíte - li jedince se žlutým papírem, musíte ho nahlásit do 30 dnů na příslušný krajský úřad k přeregistraci a ne až odchováte mladé, jak Vám někdo tvrdil. Upravuje to vyhláška platná v ČR, mám dojem z roku 2010, nevím jaká je na Slovensku. Má to evidenční logiku. Prodaný pták přece nemůže být registrován na př. v Praze a přitom být prodán několikrát po celé republice, pokud něco neodchová. Toho ptáka by nikdo nenašel.
Ptáci CITES B se neregistrují, ale naše legislativa ukládá vést Záznamy o chovu a obchodu. Každý, kdo koupí jedince CITES II, v EU odpovídá příloze B, je povinen prokázat legální nabytí. Nedělený kroužek nestačí. Doklad o nabytí může být kupní smlouva, vyhláška to nenařizuje nebo Doklad o původu exempláře. Jednoduchý formulář si stáhněte z internetu.
Tímto papírem asi na jednu a čtvrtinu stránky splníte vše pro případné spory, že jste ptáka neodcizil a pod. Jak Vám někdo napsal, analáza DNA s prokázáním původu nemá nic společného, tu Vám může prodávající dát k papíru jako přílohu určení pohlaví ptáka uvedeného v Dokladu o původu.
Napsal jsem mnoho slov, ve skutečnosti je to otázka patnácti minut, máte - li papír připravený, tak pár minut. Každému kupujícímu Doklad o původu dám, vzbuzuje to důvěru kupujícího. Smlouvu kupní nedávám ani protokoly různých vyšetření. V příloze dokladu původu kupující potvrdí, že si předávaného jedince prohlédl, že nemá viditelné vady, je v dobrém výživném stavu a číslo kroužku odpovídá. / případně další dodatky, že pták byl nebo nebyl odčerven, čím, a pod./.
milda 33
napsal(a):
S vámi je to těžký doted jste nenapsal duvod nebo podstatu vašeho dotazu dejte si do vyhledávače ararauna.cz a vpravo dole nad reklamou časopisu exota mate rubriku cites a tam mate napsaný všechno a cites je stejnej v každým státě kterej s k tomu upsal takže cites slovensko je stejnej jako cites česko a na papir o puvodu si musite zavolat k tomu co ho nabizí a zeptat se ho co vlastně nabízí.
Jednoznacne svami nesuhlasim Cites sa lisi mierne v kazdom stàte. Co sa tyka okresnych uradov mzp.neviem ako vy.Ja a aj dalsi clovek tu z tohto fora sme hladali info o Bazantovy edwardsovom ;okresnè urady trvaly na zltom citese nevedeli sa dohladat vynimky az moj email vedeckèmu orgànu cites objasnil problematiku.Preto zadàvatelovi doporucujem informujte sa tam.Màte to naj istejsie a dostanete relevantnè informàcie priamo z ich ustredia;a posluvàm urcite aj odkazy kde sa viac info dohladàte.Spozdravom Jakab.
matusko

XXX.XXX.39.199
Pán Moudlivláček, na Slovensku to funguje obdobne ako v ČR. Citujem z odkazu v mojom predchádzajúcom príspevku.
Zásadné úkony, ktoré treba urobiť pri chove a odchove živočíchov zaradených do skupiny CITES I.
1. Každý živočích musí byť nezameniteľne označený a musí mať potvrdenie – žltý papier.
2. Pri nadobudnutí – kúpe takéhoto živočícha treba zapísať do druhovej karty (DK).
3. Na príslušný OÚ ŽP chovateľa treba do 30 dní od nadobudnutia alebo každej inej zmeny poslať fotokópiu DK alebo jej časti, na ktorej je zaznačený živočích. Nič iné posielať netreba.
4. V prípade odchovu mláďat ich chovateľ musí nezameniteľne označiť (krúžkom alebo mikročipom) a ich označenie zapísať do DK.
5. Chovateľ požiada OÚ ŽP o fyzickú identifikáciu (viď príloha).
6. OÚ ŽP po fyzickej identifikácii chovateľovi odovzdá kópiu zápisu o identifikácii.
7. Chovateľ vypíše pre každého jedného živočícha žiadosť, na ktorú nalepí spodným okrajom do kolónky č.20 kolok o hodnote 6 euro. V prípade udania pohlavia v žiadosti v kolónke č.4 stanoveného DNA analýzou treba doložiť aj fotokópiu o tejto analýze.
8. Vyplnené tlačivá treba doporučene poslať na MŽP SR spolu so sprievodným listom, ktorý musí obsahovať dátum narodenia chovateľa, číslo telefónu a druh komerčnej činnosti. Prílohou tohto sprievodného listu okrem žiadosti (vyplnené tlačivo) musí byť fotokópia DK alebo jej časti živočícha, na ktorého žiadame potvrdenie (žltý papier), fotokópia potvrdenia oboch rodičov a fotokópia fyzickej identifikácie. Preukaz o pôvode nie je treba žiadať na OÚ ŽP ani na MŽP SR, nahrádza ho doklad o fyzickej identifikácii.
9. Do 30 dní by mal chovateľ obdržať potvrdenie (žltý papier).
Zásadné úkony, ktoré treba urobiť pri chove a odchove živočíchov zaradených do skupiny CITES II.
1. Každý živočích musí byť nezameniteľne označený a musí mať doklad o nadobudnutí (faktúra, čestné prehlásenie, preukaz o pôvode a i. ).
2. Pri nadobudnutí – kúpe takéhoto živočícha treba zapísať do druhovej karty (DK).
3. Na príslušný OÚ ŽP chovateľ žiadnu zmenu (kúpa, predaj, výmena, odchov) nemá povinnosť nahlasovať.
4. V prípade odchovu mláďat ich chovateľ musí nezameniteľne označiť (krúžkom alebo mikročipom) a ich označenie zapísať do DK.
5. Chovateľ vypíše pre každého jedného odchovaného živočícha tlačivo – doklad o nadobudnutí (viď príloha), ktorý v prípade predaja alebo výmeny odovzdá novému majiteľovi a túto zmenu (dátum a adresu nového majiteľa) zapíše do DK.
matusko

XXX.XXX.39.199
jako001
napsal(a):
Jednoznacne svami nesuhlasim Cites sa lisi mierne v kazdom stàte. Co sa tyka okresnych uradov mzp.neviem ako vy.Ja a aj dalsi clovek tu z tohto fora sme hladali info o Bazantovy edwardsovom ;okresnè urady trvaly na zltom citese nevedeli sa dohladat vynimky az moj email vedeckèmu orgànu cites objasnil problematiku.Preto zadàvatelovi doporucujem informujte sa tam.Màte to naj istejsie a dostanete relevantnè informàcie priamo z ich ustredia;a posluvàm urcite aj odkazy kde sa viac info dohladàte.Spozdravom Jakab.
Ja som pred rokmi pri kúpe kakadu zaredených do CITES I registroval na obvodnom úrade ŽP ich nadobudnutie. Po nejakom čase prišla inšpekcia priamo z Ministerstva ŽP a prvá otázka bola, aké papagáje chovám. A to som mal registrovaný aj druhý pár papagájov zaradených do CITES I. Tak ako medzi chovateľmi ani medzi úradmi nie je spolupráca vždy ideálna.
P.s.: Administrátora poprosím o vymazanie môjho príspevku napísaného o 00:19, nakoľko som v ňom neuviedol relevatné informácie. Ospravedlňujem sa a ďakujem.
matusko
napsal(a):
Ja som pred rokmi pri kúpe kakadu zaredených do CITES I registroval na obvodnom úrade ŽP ich nadobudnutie. Po nejakom čase prišla inšpekcia priamo z Ministerstva ŽP a prvá otázka bola, aké papagáje chovám. A to som mal registrovaný aj druhý pár papagájov zaradených do CITES I. Tak ako medzi chovateľmi ani medzi úradmi nie je spolupráca vždy ideálna.
P.s.: Administrátora poprosím o vymazanie môjho príspevku napísaného o 00:19, nakoľko som v ňom neuviedol relevatné informácie. Ospravedlňujem sa a ďakujem.
Ano suhlasim s vami ako viete na vlastnej kozi a ja nasvojej obidvaja sme uz kontrolu z mzp.prezily.Az nato ze ked som im ukazoval papagàje oni ani nemali sajnu coto tam za druhy lieta.takze o kompetentnosti nizsej instancie viem svoje a este priklad od jednèho mojho znàmeho prisli knemu na kontrolu na rybniku unho plàvali biele labute z prirody kontrola sa dozadovala dokladov nepomàhalo vysvetlovanie az kym tie labute neodohnal a oni nevzlietly.tolko otom.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Cites je mezinárodní umluva a ne že v čechach tak a na slovensku jinak.
milda 33
napsal(a):
Cites je mezinárodní umluva a ne že v čechach tak a na slovensku jinak.
Vàzeny pane uvediem jeden maly priklad ked je to podla vàs vsade rovnako preco zahranicnè orgàny cites akceptuju ako nezamenitelnè oznacenie aky kolvek kruzok spràvnej velkosti s cislom, kdezto unàs a uvàs sa na tito ucely pouzivàju kruzky z mzp.ako dalsi priklad uvediem testy paternity na urcitè druhy.niekde ich treba inde nie.tak potom su tam mierne rozdiely ale podla vàs to tak neni?
milda 33

XXX.XXX.142.32
Nemá smysl se tu dohadovat kuli citesu když je 1,2,3 a pán kterej tu diskuzi rozpoutal ani neřekl co ho zajimá.
milda 33

XXX.XXX.142.32
A řešit tu jak to kontrolují uředníci taky nemá smysl je to o lidskem faktoru a každá kontrola je jinačí někde v poho jinde problem.
milda 33

XXX.XXX.142.32
V praze paní lubici nečasove nevim přesně jak se jmenuje zabavily samici vinorudou odchov čr nebo sk kuli chybě čisla v papirech a vratily ji až myslim za tři roky než páni uřednici uznali že šlo jen o chybu a nenadělala nic.
jako001
napsal(a):
Vàzeny pane uvediem jeden maly priklad ked je to podla vàs vsade rovnako preco zahranicnè orgàny cites akceptuju ako nezamenitelnè oznacenie aky kolvek kruzok spràvnej velkosti s cislom, kdezto unàs a uvàs sa na tito ucely pouzivàju kruzky z mzp.ako dalsi priklad uvediem testy paternity na urcitè druhy.niekde ich treba inde nie.tak potom su tam mierne rozdiely ale podla vàs to tak neni?
Kdezto unàs a uvàs sa na tito ucely pouzivàju kruzky z mzp.ako dalsi priklad uvediem
- podľa mňa nemáte pravdu - ja som dochoval v roku 2011 pap. chocholatý, krúžky som si zakúpil sám, nahlásil som odchov až po vyletení, žiadna kontrola z obvodného úradu, ( stačil len telefón, že mám 3ks plodné vajcia a súhlas manažéra, že si je vedomí nahlásenia( u nás je manažér na obvodnom úrade na úrovni), kontrolu som mal až po osamostatnení( nakoľko som prezentoval možný úhyn pri kontrole, prípadnu škodu nahradí Mžp, všetci to pochopili, a nemal som problémy, pap. chocholatý patria do Cites I,
Pani vydite sami sme len ludia ktori sa seknu hovorit s jednim su informacie no s viacerimi znamena pripadne opravy. Chcem sa vsetkym podakovat za linki I prip. Tel c. urcite ic vyuzijem zRoven poprosim kazdy kto chce doplnit tuto temu nech ju doplni nech kazdy kto bude zvedavy ma moznost sa informovat. Dakujem
Pan Sharon dakujem za cislo zajtra by som sa ozval 0902389183 ak by to bolo nevhod zruste telefofonat ozvem sa neskor. Dakujem za ochotu.
sharon
napsal(a):
Kdezto unàs a uvàs sa na tito ucely pouzivàju kruzky z mzp.ako dalsi priklad uvediem
- podľa mňa nemáte pravdu - ja som dochoval v roku 2011 pap. chocholatý, krúžky som si zakúpil sám, nahlásil som odchov až po vyletení, žiadna kontrola z obvodného úradu, ( stačil len telefón, že mám 3ks plodné vajcia a súhlas manažéra, že si je vedomí nahlásenia( u nás je manažér na obvodnom úrade na úrovni), kontrolu som mal až po osamostatnení( nakoľko som prezentoval možný úhyn pri kontrole, prípadnu škodu nahradí Mžp, všetci to pochopili, a nemal som problémy, pap. chocholatý patria do Cites I,
Nechcem tu nikomu nic vytykat zadavatelovi som len ponukol moznost ako dostat info z prvej ruky teda od opràvnenej osoby, a tou je podlamna vedecky orgàn cites, aj ja som len chovatel ktory sa snazi dodrzat zàkony a predist neprijemnostiam ;doba ked jedna baba povedala je dàvno prec.A budte ràd ze uvàs je schopny uradnik no som zvedavy keby kvàm v rovnakej dobe zavitala kontrola priamo z ministerstva ci by ste bol taky spokojny ;telefonàt je nepreukàzatelny, ja robim dnes uz vsetko tak aby som mal otom aspon nejaky doklad napr.podaci listok z doporucenèho listu, emailovu komunikàciu..tolko k tomu inak gratulujem k odchovu su jedny z najkrajsich australanov aspon premna.
milda 33
napsal(a):
A řešit tu jak to kontrolují uředníci taky nemá smysl je to o lidskem faktoru a každá kontrola je jinačí někde v poho jinde problem.
Dobry den, to mate pravdu znamemu bola na kontrole mlada slecna zo žp pri volierach sa pitala aky su to vtaci on jej vysvetloval a medzi rečov sa jej opital či vie čo je zebrička jej odpoved znela ano viem je to mala zebra a taky ludia chcu urcovat pravidla, ja osobne koncim z chovom CITES l koli sikane z MZP SR.
michalek1

XXX.XXX.251.62
Chci se zeptat které druhy Kakaduů nemají registraci Cites.Vím Růžový a Bíly, ale u ostatních nevím.
sustek

XXX.XXX.195.189
amazonik
napsal(a):
Dobry den, to mate pravdu znamemu bola na kontrole mlada slecna zo žp pri volierach sa pitala aky su to vtaci on jej vysvetloval a medzi rečov sa jej opital či vie čo je zebrička jej odpoved znela ano viem je to mala zebra a taky ludia chcu urcovat pravidla, ja osobne koncim z chovom CITES l koli sikane z MZP SR.
To jsou pracovníci, kteří vám mají kontrolovat papíry od ptáků a jestli sedí čísla kroužků, ti neurčují pravidla jen dělají svoji práci, není třeba se na ně vytahovat.
A to, že nepozná nějaké druhy nic není, kdyby měla poznat všechny zvířata v CITES I tak se z toho může zbláznit. Když vás kontroluje policajt tak taky nezná všechny zákony nazpaměť, pak se na ně někteří chytráci vytahují.
sustek
napsal(a):
To jsou pracovníci, kteří vám mají kontrolovat papíry od ptáků a jestli sedí čísla kroužků, ti neurčují pravidla jen dělají svoji práci, není třeba se na ně vytahovat.
A to, že nepozná nějaké druhy nic není, kdyby měla poznat všechny zvířata v CITES I tak se z toho může zbláznit. Když vás kontroluje policajt tak taky nezná všechny zákony nazpaměť, pak se na ně někteří chytráci vytahují.
Pane, máte pravdu, ale ne v tom, že se zde nad úředníky někdo vytahoval. Znát vše z Cites I, myslím jen faunu, není schopen znát ani nadšený úředník zoolog.
Ale, jsem - li placený státní úředník, jdu kontrolovat papoušky a na otázku chovatele jak napsal
- sustek - co je zebřička, odpovědět, že malá zebra je upřímné, ale od pracovníka ČIŽP u nich asi MZP SR je katastrofální, snižující autoritu této instituce. Kdyby řekla ryba nebo že neví, nic se neděje. Ale aspoň ta dívenka svoji neznalost neskrývala.
Představte si, že takovému úředníkovi představíte pár amazoňanů s mládďaty s CITES kroužky a oni to budou amazoňani CITES II. Pokud je nepozná, žádné pochybení nezjistí. Ano, může udělat fotodokumentaci a pak má podvodník smůlu. Ale nevím, jestli takto někdy bylo postupováno.
Mám mnoho přátel chovatelů papoušků a o chovu astrildů, plodo a hmyzožravých neví vůbec nic, dokonce nepoznají ani naše ptactvo. Nikomu to nevadí, je to jejich problém, ale nejsou placeni za kontrolu jiných a tam by měl být ve znalostech rozdíl.
Moudivláček
napsal(a):
Pane, máte pravdu, ale ne v tom, že se zde nad úředníky někdo vytahoval. Znát vše z Cites I, myslím jen faunu, není schopen znát ani nadšený úředník zoolog.
Ale, jsem - li placený státní úředník, jdu kontrolovat papoušky a na otázku chovatele jak napsal
- sustek - co je zebřička, odpovědět, že malá zebra je upřímné, ale od pracovníka ČIŽP u nich asi MZP SR je katastrofální, snižující autoritu této instituce. Kdyby řekla ryba nebo že neví, nic se neděje. Ale aspoň ta dívenka svoji neznalost neskrývala.
Představte si, že takovému úředníkovi představíte pár amazoňanů s mládďaty s CITES kroužky a oni to budou amazoňani CITES II. Pokud je nepozná, žádné pochybení nezjistí. Ano, může udělat fotodokumentaci a pak má podvodník smůlu. Ale nevím, jestli takto někdy bylo postupováno.
Mám mnoho přátel chovatelů papoušků a o chovu astrildů, plodo a hmyzožravých neví vůbec nic, dokonce nepoznají ani naše ptactvo. Nikomu to nevadí, je to jejich problém, ale nejsou placeni za kontrolu jiných a tam by měl být ve znalostech rozdíl.
Ke svému příspěvku jen pro zajímavost připojím text z r.1979:
" Kdo by chtěl znát všechny druhy živočichů a rostlin na Zemi, musel by 50 roků každý den vyjmenovat 100 druhů rostlin nebo živočichů, než by se mu to podařilo.".
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím. Chcel by som oprášiť túto tému. Mám taký dotaz. Kúpil som staršieho papagája (kr 2013), ktorý podlieha cites A. Mám k nemu aj papiere (žltý CITES), len predošlí majitelia ho nemali zaregistrovaného na ŽP. Otázka znie-nebudem mať problém s registráciou? Prípadne ako mám postupovať?
Vopred ďakujem za solídne odpovede
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Zdravím. Chcel by som oprášiť túto tému. Mám taký dotaz. Kúpil som staršieho papagája (kr 2013), ktorý podlieha cites A. Mám k nemu aj papiere (žltý CITES), len predošlí majitelia ho nemali zaregistrovaného na ŽP. Otázka znie-nebudem mať problém s registráciou? Prípadne ako mám postupovať?
Vopred ďakujem za solídne odpovede
tak by se mělo jít na majitele který ho měl před nima.Spojit se s ním.Měl by jste mít jak žlutý cites tak bílý registr list. Ten ho musel z registr. bílého papíru odhlásit dle čísla v rohu nahoře na žp. když ho prodal těm majitelům. Na tomto registru pak budete vy uveden jako nový majitel. Pokud ho nemáte, tak vás nezaregistrují, alespon'si to tak myslím, třeba vám na žp vystaví nový dle žlutého citesu. Možná se zde ohlásí jiní s příspěvkem.