Zahrada v zimě - krmítko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2016 16:19
peterconnery

XXX.XXX.195.108

Podělím se o zážitek z dneška a hned se zeptám na vaše tipy.
Na Silvestra u nás napadlo trochu sněhu a mrzlo, dnešní ranní pohled na krmítko byl úžasný. Koňadry, modřinky, babky, uhelníček, vrabci, brhlíci... ale překvapilo mě něco, na co se tu chci zeptat.

- Kousek od krmítka dosedl pták s jasně modrými zády a zařivým žluto-oranžovým břichem. Na krmítku nebyl, poseděl, přelétl do koruny velké třešně a pak odlétl pryč.
Bylo to dost daleko, nějakých 30m, všiml jsem si jen té výrazné modré a žluto-oranžové barvy, nevšiml jsem si ani zobáku.
Ať hledám jak hledám, vychází ze všech zimujících ptáků jen ledňáček. V okolí moc potoků není, pouze pár rybníků...
Nebo má někdo jiný tip a nápad, co to mohlo být?

1.1.2016 16:39
maxichov

XXX.XXX.232.4

Jak dlouhý měl ocas

1.1.2016 16:49
peterconnery

XXX.XXX.195.108

maxichov napsal(a):
Jak dlouhý měl ocas

Na vzdálenost třiceti metrů... ocas byl poměrně krátký. Jeho let taky nebyl ničím zvláštní... Zaujala mě barva toho ptáka, velikostí byl o málo málo větší než brhlík.

1.1.2016 20:13
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

peterconnery napsal(a):
Na vzdálenost třiceti metrů... ocas byl poměrně krátký. Jeho let taky nebyl ničím zvláštní... Zaujala mě barva toho ptáka, velikostí byl o málo málo větší než brhlík.

Pane,
Vy se ptáte, ale asi jste si už odpověděl sám, ikdyž ledňáček dál od vody je trochu neobvyklý jev. Tipoval jsem brhlíka, sám jste ho vyloučil. Zářivé barvy by pro toho ledňáčka odpovídaly, ale tvar těla a hlavy se zobákem by Vás měl přesvědčit i na dálku. A ten krátký ocásek bych považoval za určující.
Podle písemného sdělení je to věštění z kříšťálové koule. Sám jsem zvědav na reakce v nepříliš diskutovaném " papouškářskám fóru".

1.1.2016 20:38
peterconnery

XXX.XXX.195.108

Moudivláček napsal(a):
Pane,
Vy se ptáte, ale asi jste si už odpověděl sám, ikdyž ledňáček dál od vody je trochu neobvyklý jev. Tipoval jsem brhlíka, sám jste ho vyloučil. Zářivé barvy by pro toho ledňáčka odpovídaly, ale tvar těla a hlavy se zobákem by Vás měl přesvědčit i na dálku. A ten krátký ocásek bych považoval za určující.
Podle písemného sdělení je to věštění z kříšťálové koule. Sám jsem zvědav na reakce v nepříliš diskutovaném " papouškářskám fóru".

Začnu od konce.
- Pokud by ten popis seděl na Ara hyacintový, věřím, že by tu reakcí bylo víc, ale u alternativy k ledňáčkovi s tím moc nepočítám.
Ledňáček mi připadal také dost "nepravděpodobný", proto se zde ptám na případné názory, co to jiného mohlo být. Zimujících ptáků je spousta.
Na pozorování tvaru hlavy a zobáku opravdu nebylo dost času, - na 30 metrů a jen pár vteřin, pak odlétl na 60 metrů vzdálený strom. A než jsem sáhl pro dalekohled, byl pryč.
Z místních zimujících ptáků to prozatím opravdu vypadá na ledňáčka, - pokud tedy někomu v okolí neuletělo něco exotického.
Brhlíky opravdu spolehlivě poznám, hnízdí mi na zahradě, létají na krmítko a v létě i k voliéře s drobotinou.
Děkuji za Váš příspěvek, zatím je to tedy 2:0 pro ledňáčka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2016 11:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

peterconnery napsal(a):
Podělím se o zážitek z dneška a hned se zeptám na vaše tipy.
Na Silvestra u nás napadlo trochu sněhu a mrzlo, dnešní ranní pohled na krmítko byl úžasný. Koňadry, modřinky, babky, uhelníček, vrabci, brhlíci... ale překvapilo mě něco, na co se tu chci zeptat.

- Kousek od krmítka dosedl pták s jasně modrými zády a zařivým žluto-oranžovým břichem. Na krmítku nebyl, poseděl, přelétl do koruny velké třešně a pak odlétl pryč.
Bylo to dost daleko, nějakých 30m, všiml jsem si jen té výrazné modré a žluto-oranžové barvy, nevšiml jsem si ani zobáku.
Ať hledám jak hledám, vychází ze všech zimujících ptáků jen ledňáček. V okolí moc potoků není, pouze pár rybníků...
Nebo má někdo jiný tip a nápad, co to mohlo být?

Dobrý den a co hýl obecný...taky se potuluje a když jste ho pozoroval na dálku mohlo Vás upoutat
jeho červé zbarvení.

2.1.2016 12:44
peterconnery

XXX.XXX.195.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den a co hýl obecný...taky se potuluje a když jste ho pozoroval na dálku mohlo Vás upoutat
jeho červé zbarvení.

Hýl je krásný pták, ale toho také bezpečně poznám. Vídám je tu často na zahradě. Chovám drobotinu a zajímám se i o to, co tady kolem lítá...
Tenhle pták měl zářivě modrá záda a zespoda byl oranžovo-žlutý. Ty barvy se nedaly přehlédnout. Bohužel, - ty barvy jsou také to jediné, čeho jsem si na tu vzdálenost všimnul.
Už mě napadlo, že to mohla být i neofema modrohlavá, - velikost by tomu skoro odpovídala, ale neznám nikoho v okolí, kdo by je choval.

2.1.2016 15:05
zbosace

XXX.XXX.20.152

Neviem prečo ale vôbec ma pri čítani zadania nenapadol lednacek ale dlask. Vták hromotlk, opatrný, nikdy nepoletí priamo, najskôr sonduje a niekedy mu trvá aj dva tri dni pokiaľ navštívi krmidlo. Lednacek nesada do vyšších partii stromov ale na spodné konáre. Let má mierne tazkopadny trepotavy a za letu vydáva zvuky.

2.1.2016 18:42
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Pane.
Dlask mě též napadl, ale záda má okrově hnědá, ne zářivě modrá. Neoféma z dálky by odpovídala barvou, ale nemá krátký ocas, je podlouhlá. Hýl má břicho rudé, samice světle růžové, ne oranžové a ne zářivou modř na zádech, spíš modrou šeď.
Ledňáček odpovídá popisu, ikdyž usednutí do koruny třešně může překvapit, ale je to možné. Kam jinam by si měl sednout. U potoka taky sedí na holé větvi.
Myslím, že tazatel si správně odpověděl sám.
Snad se ozvou naši ornitologové, vždyť za pár let nebudou mít v přírodě co studovat.

3.1.2016 13:55
usak

XXX.XXX.89.193

No přidám obrázek naší zahrady s krmítkem a napajedlem. Ptáky nelze rozeznat, ale jsou tam sýkory, vrabci, pěnkavy, stehlíci.

3.1.2016 14:55
klas

XXX.XXX.208.18

Někdy na Brhlíka dopadne tak šikovně světlo, že si je i s Ledňáčkem podobný

náhodně vybrané foto:
http://www.fotolovci.sk/images/articles/021jesen10.jpg
http://www.naturfoto.cz/fotografie/jbohdal/lednacek-ricni-40072.jpg.

3.1.2016 18:46
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

klas napsal(a):
Někdy na Brhlíka dopadne tak šikovně světlo, že si je i s Ledňáčkem podobný

náhodně vybrané foto:
http://www.fotolovci.sk/images/articles/021jesen10.jpg
http://www.naturfoto.cz/fotografie/jbohdal/lednacek-ricni-40072.jpg.

Pane klas, nádherné srovnávací fotky. Ten brhlík je ledňáček jak vyšitý.
Pro méně znalého na 30 m jeden pták. Ale pohybově při příletu na větev je brhlík odlišný od ledňáčka, toho si mohl zadavatel jistě všimnout.

Přidejte reakci

Přidat smajlík