Uživatel s deaktivovaným účtem

were
napsal(a):
Dobrý den, dnes jsem byl u jednoho chovatele a ten mi trochu popletl hlavu. Chovám austrálii a ptáci mají celý rok přístup ke gritu. Od toho chovatele jsem se dozvěděl, že bych měl podávat i písek. Mylel jsem si, že stačí jedno nebo druhé. Díky za odpovědi.
V gritu je obsazeno o mnoho vice mineralnich latek a vetsinou tam jsou primichane i jine veci jako napriklad anyz ci drcene musle nebo jak pise kolega nademno muzete si tam pridat prakticky cokoli co ptakum prispiva tudiz treba i ten pisek ale podavat kazde zvlas je zbytecne.

Vtom je ten problem je az moc jemny melo by to byt 2-3mm.coz kremicity nesplnuje ani nahodou kremicity se dela ve frakci 0,1-0,3mm...sem dlazdic.

boza
napsal(a):
No tak to bude asi tak jak píšete jasem se na ten pytel koukal na podzim tak si to nepamatuju jinak dík.Tak že nedávat a mám dát písek i když mám ve voliérách spodek ornici.
Pokud tam mate ornici zasadte tam travu(obycejnou ne ganju ikdyz i to by slo konopne seminka jsou ptakum taky hodne prospesne
)jemny pisek jako klasicky zluty(maltovy) nebo kremicity se dava hrabavym na popeleni...
were
napsal(a):
Dobrý den, dnes jsem byl u jednoho chovatele a ten mi trochu popletl hlavu. Chovám austrálii a ptáci mají celý rok přístup ke gritu. Od toho chovatele jsem se dozvěděl, že bych měl podávat i písek. Mylel jsem si, že stačí jedno nebo druhé. Díky za odpovědi.
Řiďte se tím, co napsali: KELE a BFLMPZ.
Malé doplnění. Je tředa si ujasnit co se rozumí pod pojmem grit.
Grit je nebo by měla být směs jak rozpustných nerostů např. vápník, což je mletý vápenec prodávaný pro holuby či slepice a dalších nerostů, a nerozpustných, např. křemen atd. Obě složky mají v žaludku hlavně zrnožravců svou úlohu. Nové poznatky trávení ptačího žaludku do toho dnes vnášejí pro dosavadní pohled trochu zmatek. Uvidíme. Nakonec i v obyčeném říčním písku je mnoho minerálů včetně jílu, ale ten vápník je třeba přidat. Výrobci dnes nabízejí různé zázraky, např.vychvalovaný Merklův kámen (nemám bohužel vlastní zkušenost), stačí číst a vybrat si.
Jedna kacířská věta:
Kdysi, když nic nebylo, jsme vystačili s říčním pískem, starou omítkou, slepičími skořápkami a trochou zde uváděného Plastinu a trochu přírodní sepie. Bylo a je to dostupné a skoro zadarmo. A přečtěte si složení minérálů skořápky slepičího vejce a zjistíte nejoptimálnějsí poměr všech prvků potřebných ke tvorbě vejce i kostí mláděte. A lidi házejí skořáky do popelnice, pardon, někdo do eko odpadu.
Hovořím o mineráliích ne vitamínech. Promiňte, někdo si to plete.