Pyrury drobnějšího vzrůstu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2016 13:22
bathory

XXX.XXX.119.32

Můžu se zeptat, které druhy pyrurek patří mezi nejdrobnější. Uvažuju o jejich chovu, ale v zimovišti mám jen omezený prostor ve větší bednovce, jinak by samozřejmě byli většinu roku v prostorné volieře. Líbí se mi prakticky všechny druhy, ale nemám moc představu, jak moc se od sebe liší velikostně a cm v knize dost klamou. Moc děkuji :)

10.2.2016 13:46
bubanek

XXX.XXX.191.18

Hnedouche, zelenolici, zlutoprse.

10.2.2016 14:40
oldpavel

XXX.XXX.216.126

Myslím že z těch běžně chovaných druhů ( zelenolící, perlový, žlutoprsý a hnědouchý) jsou všichni stejně velcí okolo 25 cm.Z dalšich dostupných druhů je prý větší modrobradý (30 cm) a menší modročelý (22 cm).

10.2.2016 14:48
bathory

XXX.XXX.119.32

Já mám právě jen představu jak velký je rudohlavý a hnědouchý a ten hnědouchý mi přišel takový drobnější :) Takový "sportovnější" ostatní druhy jsem prakticky nikdy neviděla na živo :( Četla jsem, že i bělouchý má být snad menší :).

10.2.2016 15:23
milanplšek

XXX.XXX.144.38

bathory napsal(a):
Já mám právě jen představu jak velký je rudohlavý a hnědouchý a ten hnědouchý mi přišel takový drobnější :) Takový "sportovnější" ostatní druhy jsem prakticky nikdy neviděla na živo :( Četla jsem, že i bělouchý má být snad menší :).

Dobry den. Rudohlavy a Perlovy jsou spise zavalitejsi postavy, hnedouchy, belouchy a ricni jsou drobnejsi a zelenolici jsou z techto jmenovanych nejvetsi. Ale pro laika jsou prakticky z hruba vsechny stejne . Chovu zdar. Plšek.

10.2.2016 15:47
bathory

XXX.XXX.119.32

Děkuji, ještě se zeptám na černohlavou? ke kterému druhu by se dala přirovnat? :).

10.2.2016 21:13
silver62

XXX.XXX.193.106

Dobrý večer, pyruru černotemennou (p. rupicola) mohu doporučit, jedná se o ptáky cca 23-25 cm velké. Chovám pět druhů a právě tento druh v mém chovu patří mezi ty klidnější. Ke kterému druhu je přirovnat - těžko říct, protože každý jedinec co se týče projevu může být jiný. Ale každopádně jejich hlasový projev je obecně "přijatelnější" než je tomu např. u pyrur rudoramenných ( p. egregia ), červenohlavých ( p. roseifrons), nebo u červenobřichých (p. perlata)... Ale samozřejmě každý chovatel může mít jiné zkušenosti. Hezký večer a hodně chovatelských úspěchů přeje P.O.

10.2.2016 21:30
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry vecer,
mel bych otazku z jineho soudku. Ma nekdo zkusenosti s hejnovym choeme pyrur? Rad bych si poridil nejake hejnove papousky na oziveni rady volier s jednim parem. Andulky nechci z duvodu castych prenasecu chorob, mnisky kvuli jejich kriku. Pyrury jsou barevne zajimavi a hlasovy projev nebude tak zly.
S pozdravem smidla.eu.

10.2.2016 21:54
bibin

XXX.XXX.107.241

smidla napsal(a):
Dobry vecer,
mel bych otazku z jineho soudku. Ma nekdo zkusenosti s hejnovym choeme pyrur? Rad bych si poridil nejake hejnove papousky na oziveni rady volier s jednim parem. Andulky nechci z duvodu castych prenasecu chorob, mnisky kvuli jejich kriku. Pyrury jsou barevne zajimavi a hlasovy projev nebude tak zly.
S pozdravem smidla.eu.

Zdravím,
choval jsem 5 párů zelenolících v hejnu. Naprosto bez problémů, ale hejno musíte vytvořit z mladých ptáků a vpustit najednou! Za týden už tam nepřidáte ani brko. Půjdou po něm hromadně, než ho uštvou.
Odchovu jsem se ale dočkal až 2 rokem, od 2 párů. Potom jsem je rozdělil po páru.
Jinak, když chovám po páru, tak mi běžně hnízdí roční ptáci.

11.2.2016 08:04
bathory

XXX.XXX.119.32

bibin napsal(a):
Zdravím,
choval jsem 5 párů zelenolících v hejnu. Naprosto bez problémů, ale hejno musíte vytvořit z mladých ptáků a vpustit najednou! Za týden už tam nepřidáte ani brko. Půjdou po něm hromadně, než ho uštvou.
Odchovu jsem se ale dočkal až 2 rokem, od 2 párů. Potom jsem je rozdělil po páru.
Jinak, když chovám po páru, tak mi běžně hnízdí roční ptáci.

Z toho usuzuju, že pokud si pořídím pár nelze ho dát do společné voliery s dalšími ptáky ani na letnění, protože by to blbě dopadlo...Je to tak?

11.2.2016 12:31
jopa

XXX.XXX.235.82

Chovam 12 druhov pyrur, k mensim patri druh leucotis a to emma a griseipectus, k strednym patria picta, lepida, roseifrons, rupicola, a k vecsim perlata, rhodocephala, hoffmani, cruentata, zelenolica,...

11.2.2016 12:40
sunflowersman

XXX.XXX.254.207

smidla napsal(a):
Dobry vecer,
S pozdravem smidla.eu.

Dobrý den.

Jako vhodné pro hejnový chov jsou mnohdy uváděni pyrurové picta roseifrons. Myslím si, že v hejnu se dá chovat více druhů. Já zkoušel hejnový chov se čtyřmi druhy pyrurů, ale výsledky nebyly valné, byly to však již starší páry dané dohromady později. Každopádně Vám mohu říct, že hejno pyrurů Vám taky nadělá pěkný randál a to hlavně ráno a večer. Pokud se Vám okolo voliér pohybují osoby či jiná zvířata, nezavřou zobáky celý den. Výrazně se však omezí hlučnost, pokud nebudou mít vizuální kontakt s rušivými elementy.

M. Štěpán.

11.2.2016 12:47
atobajus

XXX.XXX.195.189

smidla napsal(a):
Dobry vecer,
S pozdravem smidla.eu.

Zdravím, měl jsem jak pyrury ve více druzích tak mníšky a můžu říct, že ohledně hluku je jedno jestli máte hejno mníšků nebo pyrur.
Mníšci budou pro chov v hejnu určitě vhodnější a zajímavější.

11.2.2016 19:05
smidla

XXX.XXX.199.215

atobajus napsal(a):
Zdravím, měl jsem jak pyrury ve více druzích tak mníšky a můžu říct, že ohledně hluku je jedno jestli máte hejno mníšků nebo pyrur.
Mníšci budou pro chov v hejnu určitě vhodnější a zajímavější.

Dobry den,
dekuji za nazor. Nastuduji tedy dukladne mnisky a uvidime.
S pozdravem smidla.eu.

Threonin

11.2.2016 19:56
Threonin

XXX.XXX.118.15

smidla napsal(a):
Dobry vecer,
S pozdravem smidla.eu.

Dobrý večer. V poslednom čísle časopise Papoušci (1-2016) popisujú nemeckí chovatelia skôr negatívnu skúsenosť so skupinovým chovom pyrúr. Podľa ich slov sa im osvedčil skôr "rodinný voliérový chov", tzn. že nechávajú mláďatá pri rodičoch rok aj dva, kým pohlavne dospejú. Takto chovajú napríkla pyrury rudoramenné. Viac sa dočítate na strane 18.

11.2.2016 20:19
smidla

XXX.XXX.199.215

Threonin napsal(a):
Dobrý večer. V poslednom čísle časopise Papoušci (1-2016) popisujú nemeckí chovatelia skôr negatívnu skúsenosť so skupinovým chovom pyrúr. Podľa ich slov sa im osvedčil skôr "rodinný voliérový chov", tzn. že nechávajú mláďatá pri rodičoch rok aj dva, kým pohlavne dospejú. Takto chovajú napríkla pyrury rudoramenné. Viac sa dočítate na strane 18.

Dobry den,
jiz nekolik roku odebiram pouze exotu. Kazdopadne dekuji za zpravu.
S pozdravem smidla.eu.

11.2.2016 20:34
bibin

XXX.XXX.107.241

bathory napsal(a):
Z toho usuzuju, že pokud si pořídím pár nelze ho dát do společné voliery s dalšími ptáky ani na letnění, protože by to blbě dopadlo...Je to tak?

No, mladé ptáky možná jo, ale u starších bych to nedělal. Zkoušel jsem tak dát mimo sezonu zelenolící s alexandrama malýma a pyrury jim jasně ukázali, kdo je pán voliéry, takže jsem je musel rozhodit. Moje zkušenost je taková.

11.2.2016 20:36
bathory

XXX.XXX.119.32

bibin napsal(a):
No, mladé ptáky možná jo, ale u starších bych to nedělal. Zkoušel jsem tak dát mimo sezonu zelenolící s alexandrama malýma a pyrury jim jasně ukázali, kdo je pán voliéry, takže jsem je musel rozhodit. Moje zkušenost je taková.

To je škoda, chtěla jsem je dát k aymarám, aby oživili volieru, asi to teda nebudu riskovat :(.

Threonin

11.2.2016 20:43
Threonin

XXX.XXX.118.15

Odporúčam odoberať aj časopis Papoušci, bývajú tam užitočné informácie. V poslednom čísle bola popísaná prednáška pána Nedělníka; ďalej Chov kakadu palmových Willama Horsfielda; Chov Povla Jorgensena, ktorý chová cca 100 druhov papagájov; Zaujímavý odchov loríčka rudobradého; Význam bielkovín vo výžive (kde sa mimochodom spomína uvarené vajíčko so skóre 100 % využiteľnosti bielkovín, zatiaľ čo strukoviny majú skóre 56 - 84 %); Aspergilóza a jej liečba; Hniezdenie ár vojenských v prírode a spomínaný chov pyrúr.

Keďže nemáte spomínaný časopis, tak len dopíšem, že chovatelia Sigrid a Gerhard Schmidtoví mali v skupinovom chove pyrúr (od rovnakého druhu) problém s prílišným presadzovaním sa dominantného páru.

Hoci mám ťažké srdce na redakciu tohto časopisu kvôli značnej neochote a ľahostajnosti niektorých jej členov, tento časopis prináša kvalitné informácie, ktoré stoja za jeho kúpu.

11.2.2016 21:49
smidla

XXX.XXX.199.215

Spoustu let jsem odebiral obe periodika. Papousci na mne zacali pusobit prilis komercne. Tak nejak se vytratil muj zajem to cist proto jsem je zrusil.
S pozdravem smidla.eu.

12.2.2016 10:45
Ortie

XXX.XXX.210.207

Hezký den,

u pyrurů hnědoocasých (souancei) už dvě sezóny s opatrností zkouším zmíněný "rodinný" odchov, kdy u chovného páru nechám ptáky z první snůšky i v době, kdy rodiče už sedí na snůšce druhé. (Podotýkám, že ptáci jsou v cca pětimetrové voliéře, včetně venkovního výletu.)
Ptákům jsem poskytla dvě budky, někdy všichni ptáci nocovali společně v jedné budce u chovného páru. Zdálo se mi, že rozhodujícím prvkem byl chovný samec, který mláďata vždy "srovnal". Kupodivu žádná vejce nebyla rozbitá a zárodky se úspěšně vyvíjely. Před očekávaným líhnutím jsem však zatím vždy odrostlá mláďata odebrala - ze strachu z možného zranění líhnoucích se mláďat.
Ale v budoucnu by se mi líbilo ponechat dohromady takový rodinný klan, aby starší mláďata pomáhala s výchovou těch mladších.

12.2.2016 10:47
ivana.k

XXX.XXX.89.23

Pyrurové černohlaví sou drobnější, ale u mně se projevují naopak hlasitěji než zelenolící. A jsou hodně temperamentní povahy. Měla jsem vedle nich ve voliéře amazonky, a jak sedli na pletivo, tak je pyrurové hned chytali za prsty Ale dohromady byli s párem zelenolících a to bylo v klidu, každý pár si hleděl svého.

13.2.2016 11:51
bathory

XXX.XXX.119.32

Je tady nekdo z Ostravska, kdo by choval p. bělouché? Moc bych stála o to vidět je "naživo".

ikor

14.2.2016 10:10
ikor

XXX.XXX.41.75

Može my niekto poradiť? može sa chovať 4-5 párov pyrhur zelenolícé vedla seba vo voljere?budu na sebe videť ale pleťivo je dvojmo.počul som že nebudu naraz chnizdiť alebo že iba 1 pár.budu tam celoročne.

14.2.2016 14:30
.martina.

XXX.XXX.166.131

silver62 napsal(a):
Dobrý večer, pyruru černotemennou (p. rupicola) mohu doporučit, jedná se o ptáky cca 23-25 cm velké. Chovám pět druhů a právě tento druh v mém chovu patří mezi ty klidnější. Ke kterému druhu je přirovnat - těžko říct, protože každý jedinec co se týče projevu může být jiný. Ale každopádně jejich hlasový projev je obecně "přijatelnější" než je tomu např. u pyrur rudoramenných ( p. egregia ), červenohlavých ( p. roseifrons), nebo u červenobřichých (p. perlata)... Ale samozřejmě každý chovatel může mít jiné zkušenosti. Hezký večer a hodně chovatelských úspěchů přeje P.O.

Dobrý deň, máte ešte k dispozícii Rupicolu? Zháňam samicu rok 2015 alebo 2014 s DNA. Ďakujem za odpoveď.

14.2.2016 20:18
silver62

XXX.XXX.193.106

Dobrý večer, bohužel, v současné době již nemám nic na prodej.
Zdraví P.O.

Přidejte reakci

Přidat smajlík