Dobrý deň! Som Slovenka tak dúfam, že mi budete rozumieť. Mám doma novú korelu. Pokiaľ viem má 4 mesiace. Kúpili sme ju v Tescu kde je otvorený nový obchod so zvieratami. Pred tým ako sme si ju kúpili sme mali andulku (Timi) ktorá nám zomrela. Keď sme ju už kúpili tak sme ju dali do tej klietky čo mal Timi. Máme ju už 4 dni a on (je to samček) stále stojí na tom istom bidieľku. Nejedáva nepije a ani nevie kde má misky od jedla a vody. Len čaká kedy mu dám zrniečko cez klietku alebo pohár vody. Ani si na nás nezvyká. Rozprávame sa s ním. Dávame mu jedlo. Stále sa nás bojí, keď dám ruku do klietky hneď sa zľakne. Prosím poraďte mi čo mám robiť. Bojím sa že takto umrie od hladu alebo keď sa k nemu čo len priblížim dostane infarkt. Prosííííím pomôžte a vopred ďakujem.
PS:jeho meno je Riko.
natus
napsal(a):
Dobrý deň! Som Slovenka tak dúfam, že mi budete rozumieť. Mám doma novú korelu. Pokiaľ viem má 4 mesiace. Kúpili sme ju v Tescu kde je otvorený nový obchod so zvieratami. Pred tým ako sme si ju kúpili sme mali andulku (Timi) ktorá nám zomrela. Keď sme ju už kúpili tak sme ju dali do tej klietky čo mal Timi. Máme ju už 4 dni a on (je to samček) stále stojí na tom istom bidieľku. Nejedáva nepije a ani nevie kde má misky od jedla a vody. Len čaká kedy mu dám zrniečko cez klietku alebo pohár vody. Ani si na nás nezvyká. Rozprávame sa s ním. Dávame mu jedlo. Stále sa nás bojí, keď dám ruku do klietky hneď sa zľakne. Prosím poraďte mi čo mám robiť. Bojím sa že takto umrie od hladu alebo keď sa k nemu čo len priblížim dostane infarkt. Prosííííím pomôžte a vopred ďakujem.
V obchodoch sa predávajú vtáci, ktorí sa vykúpia na burzách, či už mladí, alebo starí, ale nie ručne dokŕmení.
Najlepšie urobíte, keď sa korelky čo najrýchlejšie zbavíte a kúpite inú (nie v obchode, ale u chovateľa) ručne dokŕmenú.
Navyše to budete mať od chovateľa i lacnejšie, ako z obchodu, kde pýtajú i trojnásobok ceny.
Raz som videl v Piešťanoh v obchode žaka za viac ako 1500 €, vtedy sa cena na burzách pohybovala okolo 550 - 600 €.
natus
napsal(a):
Dejte jí na dno klece misku s krmením a misku s vodou. Určitě ji najde.
Za 4 dny si na vás určitě nezvykne, a jestli mu budete strkat ruku do klece pořád, tak ho ještě víc stresujete. Dopřejte mu klid, nevšímejte si ho, jenom ať má v miskách vodu a zrní, možná mezi dráty kousek jabka a piškot, lístek salátu. Jestli je z voliéry, je v obrovském šoku už z toho, jak se kousek od něj pohybují lidi, a on nemá možnost odletět na dva metry vzdálenost! To ubohé zvíře je vystresované na maximální hranici, tak mu to neztěžujte. Chce to čas a trpělivost! Ne na něj hned žvatlat přes dráty, strkat zbytečně ruce, a zbytečně se přibližovat! O hluku a prudkých pohybech ani nemluvím.
natus
napsal(a):
Nedá sa to napraviť aj nejak inak ako zbavením sa jej?
Už vám napísal hodonák ako k nemu pristupovať, ale...
Ak chcete mať doma vtáka v klietke, tak je to OK (myslím pre vás, nie pre toho vtáka )
Pravdepod. nepoznáte jeho vek, ktovie či je krúžkovaný, on je z výkupu a preto môže mať i viac ako 10 rokov, z neho už mazlík nebude (ak mám pravdu, čo sa týka veku )
Ľudia totižto po väčšine dávajú do výkupu mladé vtáky, ktoré sú slabšie (exteriérovo), alebo staré, z chovu vyradené kusy, preto som vám napísal aby ste sa ho čo najrýchlejšie zbavili a kúpili si ručne dokŕmené mláďa.
aymara55
napsal(a):
Už vám napísal hodonák ako k nemu pristupovať, ale...
Ak chcete mať doma vtáka v klietke, tak je to OK (myslím pre vás, nie pre toho vtáka )
Pravdepod. nepoznáte jeho vek, ktovie či je krúžkovaný, on je z výkupu a preto môže mať i viac ako 10 rokov, z neho už mazlík nebude (ak mám pravdu, čo sa týka veku )
Ľudia totižto po väčšine dávajú do výkupu mladé vtáky, ktoré sú slabšie (exteriérovo), alebo staré, z chovu vyradené kusy, preto som vám napísal aby ste sa ho čo najrýchlejšie zbavili a kúpili si ručne dokŕmené mláďa.
Teraz som si všimol, že v úvode píšete, že má 4 mesiace, ako to viete, má krúžok s r 15 ?Alebo vám to povedali v obchode ?
Oni sú totižto poslední, ktorí vedia ako je vták starý, každý obchodník sa snaží predať a povie laickému zákazníkovi, že je to mláďa.
Taky myslím, že je starší a potřeboval by manikůru...Pokud můžu poradit, určitě bych nespoléhal na ta krmítka a volil bych potravu do misek, samozřejmostí je písek a jako první pomoc bych mu podal klásek senegalu.Snížil bych počet bydýlek na max 3 ks, ale o větším průměru. Mám zkušenost s korelou, která byla odchycena v zahradě a nový majitel si s ní nevěděl rady, protože byla divoká. Dal mi ji a do půl roku z ní byl mazel - člen rodiny , taže bych v tomto směru neházel flintu do žita, ale rozhodne její věk.
natus
napsal(a):
Nedá sa to napraviť aj nejak inak ako zbavením sa jej?
Může se vám podařit ji ochočit, ale bude to chtít velké úsilí a výsledek není zaručen. Já bych ji radši prodal nebo daroval do chovu a pořídil mladou, ručně dokrmenou. Pokud to nechcete, tak to zkuste, držím vám palce.