Kakadu růžový - zabití mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

uživatel

14.3.2016 00:59
uživatel

XXX.XXX.139.17

Dobrý den, rád bych poprosil chovatele, zda má někdo zkušenosti s následující naší, bohužel špatnou zkušeností.
Vloni v létě jsme pořídili páru růžáků.Samici /2013/ jsme dovezli ze Slovenska, samce /2014/ z ČR.Samec byl polokrotký.Dokrmovaný. Už od začátku se jevili jako plně harmonizující pár.
Kolem Vánoc začali navštěvovat budku a měli snahu o páření. Před měsícem začala samice snášet.Po prvním vejci nasedla.Během sezení jsem se dostal podívat do budky jen jednou, a to jen opravdu na vteřinu, viděl jsem 4vejce.Pára začala být od té doby agresivní, tak nebyl čas zjistit, jestli jsou oplozená nebo čistá.Na snůšce se vzorně střídali.Řekl jsem si, že to nechám osudu.Teď ve středu večer jsem slyšel pískání vylíhnutého mláděte.Do budky jsem se nedostal, protože byl problém je i nakrmit, střežili si budku.Stále se poctivě střídali, vždy byl jeden z nich v budce.Kolem 25.dne sezení jsem uslyšel z budky pískot.Následující 3 dny se ozývalo drobné pískání.Tak jsem pochopil, že krmí.
Dneska ráno bylo slabě slyšet taky mládě.Jenomže dnes odpoledne byli poprvé oba dva venku, což se od nasednutí ještě nestalo.Vlezl jsem do voliéry, a v budce jsem našel jen jedno čisté čisté vejce, na straně byli skořápky ze tří vylíhnutých vajec.A mláďata nikde!Prohlédl jsem důkladně budku, hledal jsem ušlapaná nebo nenakrmená uhynulá mláďata, a nic.
To samé ani na zemi nebo venku ve výletu.Takže jediná možnost je, že je museli sežrat.A to vždy po chvíli čerstvě vyklubané mládě.A dnes ráno, časově by to odpovídalo, se vylíhlo to poslední, takže pak už neměli na čem sedět, tak vyletěli už oba. Zaráží mě, že jsem nenašel vůbec nic z mláděte, v budce čisto.
Teď řeším, kdo z páru to byl.Jestli samice/3-letá/ nebo samec/letos dvouletý/. Má někdo z Vás nějakou radu, co do budoucna udělat.Jsem rozhodnutý nainstalovat kameru do budky, a vysledovat je při dalším hnízdění.Říkám si, že samec je moc mladý, tak nevěděl, co dělat, anebo jsme mohli koupit samici, která už to chovateli jednou udělala, tak se jí zbavil. Do ptáků nikdo nevidí.
Budu rád, když se někdo ozve.Díky.

milda 33

14.3.2016 07:49
milda 33

XXX.XXX.142.32

No myslim si že samice je dost mladá aby to byl jeji druhej pokus o odchov takže dle mého osobního názoru se jí nikdo nezbavil podle mě to bylo první pokus obou jedincu o hnízdění takže jen být trpělivý někteří chovatelé udajně v době odchovu přídavaj víc živočišné potravy mleté maso atd.

14.3.2016 09:19
brona20

XXX.XXX.96.155

Dobrý den, chci se zeptat jak velkou budku nebo máte více budek daních. A jaké krmení používáte.Máme doma také kakadu růžový a postupně získáváme zkušenosti.
brona.kasna@seznam.cz.
Děkuji Kašná.

milda 33

14.3.2016 18:40
milda 33

XXX.XXX.142.32

No ještě bych k tomu napsal když se nikdo jinej neozval že máte perspektivní mladý pár tak bych neklesal na mysli kdyby se jednoduše odchovávali tak nestojí co stojí.

leari

14.3.2016 20:36
leari

XXX.XXX.64.165

Treba byť trpezlivý. Neskúsenosť páru alebo nejaký rušivý faktor mohol spôsobiť likvidáciu mláďat. Známy mal páru žakov, kde samec po náhlom vyrušení vbehol do búdky a zlikvidoval mláďatá. Akú stravu podávate počas hniezdenia? Aké ďalšie druhy papagájov chováte vo voliérach? Akú búdku používate pre kakadu?

uživatel

14.3.2016 22:18
uživatel

XXX.XXX.50.209

milda 33 napsal(a):
No myslim si že samice je dost mladá aby to byl jeji druhej pokus o odchov takže dle mého osobního názoru se jí nikdo nezbavil podle mě to bylo první pokus obou jedincu o hnízdění takže jen být trpělivý někteří chovatelé udajně v době odchovu přídavaj víc živočišné potravy mleté maso atd.

Díky, že se ozvalo pár chovatelů.Maso dáváme občas/vařené -kuřecí/, ale moc ho neberou.S tím mletým masem to zkusíme při dalším hnízdění.Dnes jsme je pozorovali, tak pára je zas klidná, neagresivní.celý den se obírali, jen samec neustále chodil do budky a divně pískal.

uživatel

14.3.2016 22:38
uživatel

XXX.XXX.50.209

leari napsal(a):
Treba byť trpezlivý. Neskúsenosť páru alebo nejaký rušivý faktor mohol spôsobiť likvidáciu mláďat. Známy mal páru žakov, kde samec po náhlom vyrušení vbehol do búdky a zlikvidoval mláďatá. Akú stravu podávate počas hniezdenia? Aké ďalšie druhy papagájov chováte vo voliérach? Akú búdku používate pre kakadu?

Díky za reakci na můj dotaz.Stále mě zaráží, že že mladé sežrali úplně celé, že jsem nic v budce nenašel.Úplně čisto.
Na krmení si buď mícháme sami, nebo používáme Duvo Laroy /č.360-směs pro žaka a kakadu/.V zimě jsme začali přidávat slunečnici, teď i naklíčenou směs anebo jen naklíčenou pšenici.V době nasednutí začali velice brát vaječnou míchanici, lesknici, pohanku, senegal, brokolici a granátové jablko.Berou stále jeřabiny, šípky moc ne, dále klasika mrkev, jabka, čínské zelí, ale opravdu poslední tři jmenované sporadicky.Mé´áme zamraženou ještě kukuřici, ale tu jsme teď ještě nedali.
Budku mají kmenovou, horní stropní desku téměř sežrali, takže někdy prolézají vrchem, ale většinou předním otvorem.
Růžáky máme v samostatné voliéře, zálety jsou zděné, výlety jsou z dvojitého pletiva, a mezi pletivem je lexan.Tato pára je na kraji, vedle nich je samotná samice růžová/náš loňský odchov od další páry, ta už půjde brzo k prodeji/ přes jedno od nich je další pára růžových/rodiče té liché loňské samičky/.
Naproti přes chodník máme voliéry s Austrálií/zpěváci, žlutí horáci, modří klonkuři, čapkáči, penanti, pap. alexandřini/.
Pak ještě samici oratrixku, ta je ale krotká, mluvící, venku je jenom přes den, na noc jde domů do klece.
Taky už nás napadlo, jestli ta lichá samice nemohla zapříčinit, to, co se stalo.Protože v zimě jí ta chovná, o které se tu debatuje chytla za nohu, a cvakla kus drápku/naštěstí už jí zpoloviny dorostl/.Tak proto jsme mezi pletiva vsunuli ještě lexan.Ale i tak stále na sebe doráží a naráží na sebe i přes ten lexan.

14.3.2016 22:56
aymara55

XXX.XXX.58.171

uživatel napsal(a):
Díky za reakci na můj dotaz.Stále mě zaráží, že že mladé sežrali úplně celé, že jsem nic v budce nenašel.Úplně čisto.
Na krmení si buď mícháme sami, nebo používáme Duvo Laroy /č.360-směs pro žaka a kakadu/.V zimě jsme začali přidávat slunečnici, teď i naklíčenou směs anebo jen naklíčenou pšenici.V době nasednutí začali velice brát vaječnou míchanici, lesknici, pohanku, senegal, brokolici a granátové jablko.Berou stále jeřabiny, šípky moc ne, dále klasika mrkev, jabka, čínské zelí, ale opravdu poslední tři jmenované sporadicky.Mé´áme zamraženou ještě kukuřici, ale tu jsme teď ještě nedali.
Budku mají kmenovou, horní stropní desku téměř sežrali, takže někdy prolézají vrchem, ale většinou předním otvorem.
Růžáky máme v samostatné voliéře, zálety jsou zděné, výlety jsou z dvojitého pletiva, a mezi pletivem je lexan.Tato pára je na kraji, vedle nich je samotná samice růžová/náš loňský odchov od další páry, ta už půjde brzo k prodeji/ přes jedno od nich je další pára růžových/rodiče té liché loňské samičky/.
Naproti přes chodník máme voliéry s Austrálií/zpěváci, žlutí horáci, modří klonkuři, čapkáči, penanti, pap. alexandřini/.
Pak ještě samici oratrixku, ta je ale krotká, mluvící, venku je jenom přes den, na noc jde domů do klece.
Taky už nás napadlo, jestli ta lichá samice nemohla zapříčinit, to, co se stalo.Protože v zimě jí ta chovná, o které se tu debatuje chytla za nohu, a cvakla kus drápku/naštěstí už jí zpoloviny dorostl/.Tak proto jsme mezi pletiva vsunuli ještě lexan.Ale i tak stále na sebe doráží a naráží na sebe i přes ten lexan.

Dvojité pletivo má význam iba vtedy, ak je medzera medzi pletivami min.3 - 4cm.

uživatel

14.3.2016 22:59
uživatel

XXX.XXX.50.209

aymara55 napsal(a):
Dvojité pletivo má význam iba vtedy, ak je medzera medzi pletivami min.3 - 4cm.

Tak mezera unás je míň, tak 2-3cm.

14.3.2016 23:01
aymara55

XXX.XXX.58.171

uživatel napsal(a):
Tak mezera unás je míň, tak 2-3cm.

Preto jej cvakla ten pazúr.

uživatel

14.3.2016 23:13
uživatel

XXX.XXX.50.209

aymara55 napsal(a):
Preto jej cvakla ten pazúr.

Došli jsme na to pozdě, proto ten lexan.

milda 33

15.3.2016 08:21
milda 33

XXX.XXX.142.32

Samec kakadu bude spíš agresivně reagovat na dalšího samce než na liché samice ale vliv to muže mejt a kakadacich se říká že je lepší když se slyší a ne když na sebe vidí jednodení mládě kakadací a vetší papoušci pozřou beze zbytku osobně si myslim že nepovedený odchov je zaviněn nezkušeností páru na ararauně je članek o chovatelých ze slovenska kteří se specializují na kakadu když si dáte tu prací a pujdete zpětně do historie tak ho najdete je tam na ně kontakt třeba budou ochotní a udělají si na vaše dotazy čas.

leari

15.3.2016 21:00
leari

XXX.XXX.64.165

uživatel napsal(a):

Ako píšete, chovnú samičku môže dráždiť prítomnosť druhej samičky vo vedľajšej voliére a svoju frustráciu rieši likvidáciou mláďat. Nemusí to byť tým, ale môže. Uvidíte časom, keď mladú samičku predáte. Eventuelne by ešte mohlo pomôcť nové veko na búdke, aby v nej bola väčšia tma. Ale skôr to tipujem na rozrušenie chovnej samice.

uživatel

19.3.2016 20:35
uživatel

XXX.XXX.50.209

...tak dneska se začali opět pářit...

20.3.2016 17:38
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Ikdyž chovám exoty 45 let, kak. růžové si chci teprve pořídit. Váš popis pokusu hnízdění je pro mě velice cenná informace. Bych rád, kdydby se mně takový pár podařilo koupit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík