Láďa Jihlava

XXX.XXX.224.206
Syn chce pořídit venkovní voliérku. Velikost předpokládám 2x1x1m. (2m na délku). Je nějaké drobné exotické ptactvo (mimo andulek), které může být celoročně venku? Ochrana před průvanem je samozřejmá. dík za tip.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hýl mexický.
Láďa Jihlava

XXX.XXX.224.206
Co zebřička pestrá?
Luuuu

XXX.XXX.141.217
Žebřičky jsem zkoušel. Ale na konci října musely dovnitř. Možná ale jen možná že postupnou aklimatizací by to zvládly. Kamarád to zkoušel u sebe doma ve stejnou dobu nechal je tam o 3 dny dýl zbyly mu 2 z 8.
Netrápil bych je, já jsem na jižní Moravě a stejně jsem je dával na vánoce domů. (zebry) a do jara se zbavovaly kašlání a sípání. Kanářicím zčernaly nožky a až doma se jim vrátila růžová barva. Droboť sice přežije, ale není to život, je to podle mne trápení. Známý má zebry na severním balkoně v malých klecích a tvrdí, že jsou v pohodě, ale nevím podle mne nevypadaly moc nadšeně. Já jsem také před lety tvrdil, že papouškům stačí dát na zimu silná bidla ze suchých větví a pak jednu zimu přišel velký skok a samici červenokřídlého omrzly prsty, když spala na pletivě. Dodnes si to vyčítám, že jsem ji zmrzačil.
Láďa Jihlava

XXX.XXX.224.206
Mám z toho takové smíšené pocity. Ohledně zeber venku celoročně mi chovatelé mezi čtyřma očima říkají, že znají chovatele co je mají venku celoročně, ale že trend je dneska jiný. Mám z toho pocit, že je strach vyslovit názor, že je to běžná praxe, ale každý se bojí obvinění z týrání. Zná někdo chovatele, který je má venku celý rok a chov je OK? případně za jakých podmínek? (nocovací budky, zateplení voliéry, přitápění žárovkou atd).
A viděl jste jak vypadají zebřičky? Viděl jste jaké mají tenké nohy a celkovou stavbu těla? Že ten pták má pár gramů? Vážně je chcete nechávat celoročně venku? Ještě k tomu s budkama, aby nesly dokud nezadrží vejce nebo se nevysílily permanentním hnízděním? Kdo chce chovat ptáky celoročně venku tak ať nepořizuje astrildy..
Dobrý den, zebřičky a jinou astrildy drobotinu nelze v klimatických podmínkách ČR držet v zimě venku bez vytápěného záletu. Už se jen stačí podívat na net, odkud ptáci pocházejí a jaké tam jsou klimatické podmínky. I když ptáci domovinu nikdy neviděli, jsou genově pořád vybaveni na jiné podmínky. A na ty chovatele, co říkají, že znají nebo viděli moc nedejte. Oni samy to nedělají. Proč asi? Tady na ifauně je hodně diskuzí. Kdyby byl rozšířený chov drobotiny přes zimu venku, tak se tady bude o tom hodně psát, budou fotky a hodně chovatelů to bude dělat. Zatím bych řekl, že to jsou pokusy, které se moc nedaří. Nebo jednu zimu se to povede z důvodu mírné zimy a hned se píše, že to jde. Za mě venku přes zimu prostě NE.
Láďa Jihlava
napsal(a):
Syn chce pořídit venkovní voliérku. Velikost předpokládám 2x1x1m. (2m na délku). Je nějaké drobné exotické ptactvo (mimo andulek), které může být celoročně venku? Ochrana před průvanem je samozřejmá. dík za tip.
Dobrý den,
pěkně ji osázejte a dejte jedem pár timálií čínských, krásní ptáci kteří i nádherně zpívají.
Zdtaví Míla tragopan.
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
pěkně ji osázejte a dejte jedem pár timálií čínských, krásní ptáci kteří i nádherně zpívají.
Zdtaví Míla tragopan.
Pane,
asi jste zkušený chovatel kurovitých podle profilu, ale tomu ať promine, podle dotazu usuzuji, že začátečníkovi doporučujete timálie a ještě do celoroční voliéry, tak takovou odpověď od chovatele nechápu. Škoda, že jste neuvedl, kolik zaplatí dnes za pár. Kdysi byly za 300 až 500 kus.
Choval jsem je a součaně vyšlo více textů našich i překladů, které každého usvědčí, že to není pták pro začátečníky.
Do klece samec v pohodě. Zpívá a na jednoduché potravě vydrží roky.
maximus.chov
napsal(a):
Zebry vydrží venku, ale musí mít na nocování budky
Máte pravdu. V budkách vydrží. I člověk vydrží dost, některý. Jde o to, zda chováme ptáky tak, aby vydrželi nebo aby měli optimální podmínky. Snášet nebudou. Bude půl roku krátký den. Ptáci během dlouhé noci budou hladovět a tak hnízdit nebudou. Obavy z problému zadržení vejce zde nejsou v tomto případě na místě. Záleží na výživě. Jestli jste někdo choval slepice, tak víte, že pokud budou mít krátký den, neponesou. Pokud bude den alespoň12 hod, tak nevadí pokles teploty v noci k nule, snášet budou. Ale to jsou obecně známé věci a každý, kdo něco chová to ví.
Nevěřil bych, jak mnozí chovatelé mají zkreslené představy o tom, co chovají. A dá se dnes všechno najít v teple u počítače.
Dobrý den, když jsem s chovem začínala, měla jsem malou -vysokou volierky na balkoně(cca 1 patro-jihovýchod), obalenou folií a v ní několik párů zebřiček celou zimu. Budky jsem jim ponechala. Nebyl žádný problém, žádná omrzlina, chybějící drápky, nebo předčasná snůška...
Na jaře byly zebřičky velice čilé a v dobré kondici.
Když jsem pak měla dřevěné volierky venku na zahradě, na slunném místě, celou zimu obalené folií, taky byly zebřičky v pohodě. Nyní mám voliery z roxoru a nemožnost je dostatečně zadělat tak, aby tam ani nefouklo a zebřičky zimuji doma.
Dobrý den
letošní odchovy z venkovního chovu a stránkách.
Něco jsem napal na internet.
http://www.zebrickyptaci.jsemin.cz/Chov-zebricek.html
Je potřeba si uvědomit v jaké nadmořské výšce jste a na jakou stranu máte natočené chovatelské zařízení.
Moje nadmořská výška je 350m.n.m a v dálce jsou Orlické hory a na Malou Hanou to mám stejně daleko jako do "Opičích hor".
Zatím chovu zdar Mak.
Moudivláček
napsal(a):
Pane,
asi jste zkušený chovatel kurovitých podle profilu, ale tomu ať promine, podle dotazu usuzuji, že začátečníkovi doporučujete timálie a ještě do celoroční voliéry, tak takovou odpověď od chovatele nechápu. Škoda, že jste neuvedl, kolik zaplatí dnes za pár. Kdysi byly za 300 až 500 kus.
Choval jsem je a součaně vyšlo více textů našich i překladů, které každého usvědčí, že to není pták pro začátečníky.
Volil bych výše zmíněné hýly mexické, naše zima jim nedělá problém, krmení je snadné a samec krásně zpívá. Žádné astrildy včetně zebřiček bych venku nenechával.
Moudivláček
napsal(a):
Pane,
Úplnému začátečníkovi bych timálie samozřejmě nedoporučil. U mě to byl první druh "měkkožravého" ptactva který jsem si pořídil a asi jsem měl štěstí a hned první sezonu se mi podařilo odchovat jedno mládě ve vícedruhové celoroční voliéře. Pro začátečníky s měkkožravými pěvci výborná volba
syrmaticus
napsal(a):
Úplnému začátečníkovi bych timálie samozřejmě nedoporučil. U mě to byl první druh "měkkožravého" ptactva který jsem si pořídil a asi jsem měl štěstí a hned první sezonu se mi podařilo odchovat jedno mládě ve vícedruhové celoroční voliéře. Pro začátečníky s měkkožravými pěvci výborná volba
Dobry den, jake slozeni osazenstva jste mel v celorocni voliere?dekuji.
Byli chovány ve voliéře 5x4x2m ve společnosti bažantů pavích, kurů bambusových, holubů zelenokřídlých a staršího páru alexandrů čínských. Voliéra byla hustě zarostlá bezem černým. Nyní jsou v nové voliéře 6x2x2m se stejným párem bažantů pavích a holubů zelenokřídlích. Z tohoto společenstva zimuji pouze zelenokřídlé.