Chtěl bych se zeptat, jakou máte úmrtnost mladých andulek v boudách, já mam např skore v průměru ze 100vajec 25 odchovaných kusů,50% oplození a 50% úmrtnosti vylíhlích mladých, stravu mají rozmanitou, kontroly dělám jednou za 2 dny,15 párů ve voliéře 1.7x2x5metrů, nevím zda jsou páry na prd, nebo je to běžné.
Cel

XXX.XXX.226.103
mira6
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat, jakou máte úmrtnost mladých andulek v boudách, já mam např skore v průměru ze 100vajec 25 odchovaných kusů,50% oplození a 50% úmrtnosti vylíhlích mladých, stravu mají rozmanitou, kontroly dělám jednou za 2 dny,15 párů ve voliéře 1.7x2x5metrů, nevím zda jsou páry na prd, nebo je to běžné.
I ta 50% úmrtnost u andulek je vysoká.
mira6
napsal(a):
Pary nemusi byt na prd, jak uvadite. Vzhledem k tomu co popisujete lze jen dodat ze bez vysetreni nelze rici.Pricina muze byt i bakteriálního puvodu.Tez hraje ulohu zda se jedna o andulky mlade v chovu ještě neoverene.Dostatek vitaminu a mineralu beru jako samozrejmost. jinak zdravy par dostatecne pohlavne dospely by mel mit na jedno hnizdo minimalne 5mladych, bavim se o andulkach obyčejných ne vystavek.
Dobrý den,
já mám podobný problém...vloni jsem měl poměrně velkou úmrtnost Letos chovám 11 kusů andul (2 páry,4 starší samci a 3 mladší samce) voliéra 1,5x1,5x2m. Jeden pár leze už přes měsíc do budky, ale samice nesnáší, byť vloni odchovala. Ten druhý pár se jen pořád krmí, ale do budky vůbec neleze.
Přemýšlel jsem, že bych ten jeden pár dal zvlášť do menší voliéry, třeba zasednou a vyvedou...?
luky.de
napsal(a):
Dobrý den,
já mám podobný problém...vloni jsem měl poměrně velkou úmrtnost Letos chovám 11 kusů andul (2 páry,4 starší samci a 3 mladší samce) voliéra 1,5x1,5x2m. Jeden pár leze už přes měsíc do budky, ale samice nesnáší, byť vloni odchovala. Ten druhý pár se jen pořád krmí, ale do budky vůbec neleze.
Přemýšlel jsem, že bych ten jeden pár dal zvlášť do menší voliéry, třeba zasednou a vyvedou...?
No kazdej normalni chovatel by dal dva pary do nejvetsi klece ci volierky aby zahnizdily a ostatni samce by bud prodal kdyz jsou ted lepsi ceny nekde i 110 kc a nebo by je separoval aby nerusily ty dva pary a hlavne nechapu proc sis uz na podzim nesehnal samice k tem 6 volnej samcum
kubanec
napsal(a):
No kazdej normalni chovatel by dal dva pary do nejvetsi klece ci volierky aby zahnizdily a ostatni samce by bud prodal kdyz jsou ted lepsi ceny nekde i 110 kc a nebo by je separoval aby nerusily ty dva pary a hlavne nechapu proc sis uz na podzim nesehnal samice k tem 6 volnej samcum
To bude asi tím, že ještě nejsem tak dobrý chovatel. Holt chybama se člověk učí.
Každopádně Vám děkuju za radu.
kubanec
napsal(a):
Počet paru andulek musiš přizpusobit velikosti klece nebo voliery jestli je maš klecově tak je lepši je chovat po páru andule jsou potvory klidně ti vlezou do druhy budky a tam zabiji mlady.
Jasně, chápu. A myslíš, že 5 párů je moc na voliéru 1.5x1.5x2m? Jinak mám dvě menší voliéry 1mx1mx35cm a tam bych chtěl dát po dvou párech...
mira6
napsal(a):
Loni 3 páry - 22 mladých na bidlo z 24 vajec v PRVNÍM hnízdění, budky jsem otevírala až 1.6. když jsem začala nacházet vejce na zemi...pak rychle budky zavřít a vyházet nakladená vejce (nechávám hnízdit jen jednou, nevím co bych s tolika ptáčaty dělala - výkup nee).