Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2016 10:26
atobajus

XXX.XXX.195.189

Papoušci žako patrně přejdou do CITES I. Požadují to africké státy, ale také EU včetně Česka.

V souvislosti s možným přeřazením žaka do přílohy CITES I (a může se to vzhledem ke stávající podpoře návrhu jevit jako pravděpodobné) je na místě doporučit chovatelům, aby nově narozeným jedincům žaků již teď nasazovali bezešvý uzavřený kroužek od licencovaného výrobce („kroužek CITES“). Vyhnou se tím případné povinnosti „dooznačit“ papouška mikročipem, “ říká Silvie Ucová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

http://www.ararauna.cz/2016/05/papousci-zako-patrne-prejdou-do-cites-i-pozaduji-to-africke-staty-ale-take-eu-vcetne-ceska/.

9.5.2016 22:57
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

atobajus napsal(a):
Papoušci žako patrně přejdou do CITES I. Požadují to africké státy, ale také EU včetně Česka.

V souvislosti s možným přeřazením žaka do přílohy CITES I (a může se to vzhledem ke stávající podpoře návrhu jevit jako pravděpodobné) je na místě doporučit chovatelům, aby nově narozeným jedincům žaků již teď nasazovali bezešvý uzavřený kroužek od licencovaného výrobce („kroužek CITES“). Vyhnou se tím případné povinnosti „dooznačit“ papouška mikročipem, “ říká Silvie Ucová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

http://www.ararauna.cz/2016/05/papousci-zako-patrne-prejdou-do-cites-i-pozaduji-to-africke-staty-ale-take-eu-vcetne-ceska/.

Děkuji za informaci, sám bych ji nehledal. Uvidíme, jak to dopadne. Minule jaksi zapomněli jak legalizovat ptáky, co byli z dovozů a odchovů před přijetím povinné registrace. To dodatečné čipování, to by bylo chovatelské radosti.

10.5.2016 09:10
milanplšek

XXX.XXX.144.38

atobajus napsal(a):

Tak to je fakt dobry. Konecne sem si splnil sen a koupil paru zaku a muzu je zase prodavat. Delam ptaky pro radost abych prisel domu a utekl od toho zas..nyho policejniho statu kde se porad neco narizuje, zakazuje, kontroluje a ne abych zase delal to sami. Chodil neco prihlasovat, odhlasovat nejakymu urednikovy kterej o chovu papousku nema ani sajnu. Co si v te africe myslijou za kdyz daji zaky do Cites za je domorodci nebudou odchitavat je to jejich obziva za tech par korun co dostanou od prekupniku je jim jedno jestli maji cites nebo ne. Zase to akorat zneprijemni zivot vsem chovatelum kteri se o ne dobre staraji a maji radost kdyz se rozmnozi. Co jim pomuze ze chranijou slony, nosorozce kdyz se jich vybiji vic jak narodi ze se kacijou destny pralesy a neumijou proti tomu udelat nic.

10.5.2016 09:33
kubanec

XXX.XXX.103.251

Taky nějak nechapu jak česka republika přispěje k ochraně žaku když se už dost dlouho nesmi nic dovazet z odchytu a ta trocha co se propasuje je kapka v mori ale že si tam ti blbci vše vykáci to je v poradku viz malajzie sumatra kuli oleji z palem tam vse znici aby v evrope mohli ekologicky jezdit v autech.

10.5.2016 09:42
Karlosara

XXX.XXX.45.15

milanplšek napsal(a):
Tak to je fakt dobry. Konecne sem si splnil sen a koupil paru zaku a muzu je zase prodavat. Delam ptaky pro radost abych prisel domu a utekl od toho zas..nyho policejniho statu kde se porad neco narizuje, zakazuje, kontroluje a ne abych zase delal to sami. Chodil neco prihlasovat, odhlasovat nejakymu urednikovy kterej o chovu papousku nema ani sajnu. Co si v te africe myslijou za kdyz daji zaky do Cites za je domorodci nebudou odchitavat je to jejich obziva za tech par korun co dostanou od prekupniku je jim jedno jestli maji cites nebo ne. Zase to akorat zneprijemni zivot vsem chovatelum kteri se o ne dobre staraji a maji radost kdyz se rozmnozi. Co jim pomuze ze chranijou slony, nosorozce kdyz se jich vybiji vic jak narodi ze se kacijou destny pralesy a neumijou proti tomu udelat nic.

Moje řeč, už mě tady taky přestává bavit uplatňování principu kolektivní viny. Citesové ptáky schválně nechovám, ale nechal jsem si poslední odchovy žaků s tím, že v důchodu se jimi budu zase zabývat. Měl jsem po revoluci žaky z odchytu a nebavilo mě, že jsou věčně schovaní - proto jsem si nechal odchovy (žerou všechno, nejsou divocí atd.) Jestli zase budou v Cites I. tak bohužel, stačí že mi bude úředník kontrolovat čím topím.

16.5.2016 16:34
atobajus

XXX.XXX.195.189

World Parrot Trust
Tens of thousands of Grey parrots could soon be saved.
An end to the trade in wild-caught African Grey parrots has come one step closer. Gabon, together with several other African States, the European Union and the USA, has submitted a proposal to transfer Grey and Timneh parrots to Appendix 1. If passed this will prohibit all international trade in wild Greys saving tens of thousands of wild birds each year. Recent data suggest that wild populations have collapsed in some areas and trappers are traveling to ever more remote sites to supply the international trade. The proposal will be voted on at the CITES Conference of Parties to be held in Johannesburg South Africa later this year. WPT will be there to support the process and ensure the voices of parrots are heard.
The proposal can be viewed at https://cites.org/eng/cop/17/prop/index.php.

17.5.2016 07:26
milanplšek

XXX.XXX.144.38

Karlosara napsal(a):
Moje řeč, už mě tady taky přestává bavit uplatňování principu kolektivní viny. Citesové ptáky schválně nechovám, ale nechal jsem si poslední odchovy žaků s tím, že v důchodu se jimi budu zase zabývat. Měl jsem po revoluci žaky z odchytu a nebavilo mě, že jsou věčně schovaní - proto jsem si nechal odchovy (žerou všechno, nejsou divocí atd.) Jestli zase budou v Cites I. tak bohužel, stačí že mi bude úředník kontrolovat čím topím.

No myslim ze uz zacina byt v inzerci cim dal vic zaku a ne jenom mladat.

17.5.2016 07:35
kubanec

XXX.XXX.103.251

Tak to se prodavaj ti co přes sezonu nic nepředvedli ale finančak bude mit snažší praci jestli žako padne pod cites.

17.5.2016 20:48
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

kubanec napsal(a):
Tak to se prodavaj ti co přes sezonu nic nepředvedli ale finančak bude mit snažší praci jestli žako padne pod cites.

S tím důvodem prodeje souhlasím, ale jaksi nerozumím tomu, v čem bude mít finančák snadnější práci, kdyby byl žako přeřazen z CITES II - příloha B do CITES I - příloha A.

17.5.2016 21:03
kubanec

XXX.XXX.103.251

Možná se pletu když tak mě opravte cites l znamena povinou registraci jedincu a jejich odchovu na krajskem odboru żivotniho prostředi ne ?

17.5.2016 21:10
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Máte pravdu, nutno registrovat, ale opravdu nevím, co to má společného s finančákem.

17.5.2016 21:21
kubanec

XXX.XXX.103.251

No když mate v republice chovatele kteri maji doma 5-10 -15 paru odchytovejch zaku a odebiraj jim mlady a zaci jim zahnizdi bezne 3 rocne tak vyprodukuji vetsi mnozstvi mladat ktere musi zaregistrovat a tyto mladata odebiraji obchodnici co je vyvazi na ukrajinu a do ruska takze plno papirovani ktere se da dohledat a kdyz chodi financak na chovatele psu co dodavaj stenata firmam tak driv nebo pozdejc navstivi financak i chovatele registrovanejch papoušku to je muj nazor nikomu ho nevnucuju.

17.5.2016 21:42
KaVe

XXX.XXX.45.15

kubanec napsal(a):
No když mate v republice chovatele kteri maji doma 5-10 -15 paru odchytovejch zaku a odebiraj jim mlady a zaci jim zahnizdi bezne 3 rocne tak vyprodukuji vetsi mnozstvi mladat ktere musi zaregistrovat a tyto mladata odebiraji obchodnici co je vyvazi na ukrajinu a do ruska takze plno papirovani ktere se da dohledat a kdyz chodi financak na chovatele psu co dodavaj stenata firmam tak driv nebo pozdejc navstivi financak i chovatele registrovanejch papoušku to je muj nazor nikomu ho nevnucuju.

Dobrý večer, může to být sice Váš názor, ale je velký rozdíl mezi zájmovým chovem a registrovaný chovem ( na IČ). To, že v této malebné zemičce co nevidět počet státních zaměstnanců se téměř vyrovná počtu produktivních občanů je jen otázka času - ale inspirovat je ještě ve veřejné diskusi?
A ten Vámi uváděný vývoz mimo EU musí být evidován už nyní a ti obchodníci musí uvádět nabytí zvířat - takže nestrašte nás prosím.

17.5.2016 21:52
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

kubanec napsal(a):

Děkuji za odpověď. Asi máte pravdu. Ten, kdo obchoduje ve velkém, měl by příjmy zdanit, jako každý jiný poctivý podnikatel. Je fakt, že neregistrované jedince nikdo nedohledá. Ale domnívám se, že obavy z chovu zájmového jen kvůli nahlášení na úřad, jak se zde někdo vyjádřil, jsou zbytečné. Není to žádné velké papírování.
Sám jsem druhy podléhající registraci nechoval, též z obav. Zatím jsem zkusil jen a. kubánské, šlo to vyřídit přes e-mail a žlutý cites na přeregistraci poštou.
Statistika z r.2012 uvádí v ČR registrovaných z CITES I nejvíce amazoňanů kubánských,1 043.
Myslím si, že to na celou republiku není mnoho a že důvodem jsou obavy z registrace. Také ceny amazoňanů kubánských šly proto asi značně dolů.
Spíš mohou být obavy z nepřejícího souseda, který může dát podnět inspekci životního prostředí. A z této návštěvy by mohl vzejít postih, třeba proto, že ve vedlejší voliéře létá bez povolení kavka, stehlík apod. Ptáci by byli zabaveni, pokuta vyměřena a o takovou návštěvu věřím, že nikdo nestojí.
Ale zase to s tím vstupem na soukromý pozemek není tak jednoduché.

17.5.2016 21:54
lupus4

XXX.XXX.149.25

Moudivláček napsal(a):
Máte pravdu, nutno registrovat, ale opravdu nevím, co to má společného s finančákem.

U Cites A musíte navíc žádat o "žlutý papít EU radosti" dle nařízení Rady /ES/ č.338/97 a komise č.865/2006...
o vyjímku pro prodej...teď to stojí 100Kc/ks nad 20 ks paušál 2 000, -
na uděleńí vyjímky není právni nárok...takže libo(z)vůle ouřady a navíc bývá časově omezená...

pro běžně množené druhy je to totální kravina
co s tím "dělala" naše slavná asociace, nebo to s ní nebylo konzultováno?

17.5.2016 22:18
kubanec

XXX.XXX.103.251

KaVe napsal(a):
Dobrý večer, může to být sice Váš názor, ale je velký rozdíl mezi zájmovým chovem a registrovaný chovem ( na IČ). To, že v této malebné zemičce co nevidět počet státních zaměstnanců se téměř vyrovná počtu produktivních občanů je jen otázka času - ale inspirovat je ještě ve veřejné diskusi?
A ten Vámi uváděný vývoz mimo EU musí být evidován už nyní a ti obchodníci musí uvádět nabytí zvířat - takže nestrašte nás prosím.

Ja nikoho nestrašim prodaval jsem štěnata firmam a papoušky polákum na vymyšleny jmena a adresy u citesu to asi nebude tak jednoduchy a hodně lidi ani netuši jake množství žaku jde do ruska a ukrajiny ti žaci se v inzerci neobjeví.

agosci

11.8.2016 19:31
agosci

XXX.XXX.195.189

Neregistrovaný uživatel

27.9.2016 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Takový dotaz, lidi co mají doma žaky, třeba už nějaký rok, ne na chov ale jako mazlíky, tak je taky budeme muset někam přihlašovat?
Díky.

27.9.2016 13:47
atobajus

XXX.XXX.195.189

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Takový dotaz, lidi co mají doma žaky, třeba už nějaký rok, ne na chov ale jako mazlíky, tak je taky budeme muset někam přihlašovat?
Díky.

„Pokud bude návrh na CoP 17 odsouhlasen, bude žako („celosvětově“) zařazen do přílohy I. Pokud není stanoveno jinak, vstupují změny v přílohách v platnost 90 dní po jejich schválení na konferenci. Pokud dojde ke schválení zpřísnění jeho ochrany, bude s platností ke stejnému datu v rámci EU tento druh zařazen do přílohy A, k čemuž se samozřejmě váže jednak povinnost získání potvrzení o výjimce ze zákazu obchodních činností v případě komerčního nakládání s exempláři žaků a také povinná registrace exemplářů, “ popsala serveru Ararauna.cz Silvie Ucová. V praxi by to znamenalo, že všichni majitelé žaků by museli tyto papoušky zaregistrovat na odboru životního prostředí příslušného krajského úřadu.

Neregistrovaný uživatel

27.9.2016 14:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

atobajus napsal(a):
„Pokud bude návrh na CoP 17 odsouhlasen, bude žako („celosvětově“) zařazen do přílohy I. Pokud není stanoveno jinak, vstupují změny v přílohách v platnost 90 dní po jejich schválení na konferenci. Pokud dojde ke schválení zpřísnění jeho ochrany, bude s platností ke stejnému datu v rámci EU tento druh zařazen do přílohy A, k čemuž se samozřejmě váže jednak povinnost získání potvrzení o výjimce ze zákazu obchodních činností v případě komerčního nakládání s exempláři žaků a také povinná registrace exemplářů, “ popsala serveru Ararauna.cz Silvie Ucová. V praxi by to znamenalo, že všichni majitelé žaků by museli tyto papoušky zaregistrovat na odboru životního prostředí příslušného krajského úřadu.

Děkuji, nevidím v tom problém, máme žaka od chovatele, který chová žaky doma, jak to má pořešené on to nevím, ale máme k našemu žakovi smlouvu o koupi, takže v tom nevidím problém, psy mám taky evidované na úřadě a ruky ani nohy mi z toho zatím neupadli.Jen se chci zeptat kdyby to přišlo v platnost tak kde se to dozvím? asi i tady, že?

27.9.2016 16:14
ok312157

XXX.XXX.167.57

Dobry den.
Me by spise zajimalo jak prihlasite Zaka s neCites krouzkem na papiry. Jestli bude vyjimka do doby nez presunuly Zaky do Cites I, nebo nutnost cip. V tomto pripade nechci vydet uhyny Zaku ze stresu atd.

27.9.2016 16:24
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

ok312157 napsal(a):
Dobry den.
Me by spise zajimalo jak prihlasite Zaka s neCites krouzkem na papiry. Jestli bude vyjimka do doby nez presunuly Zaky do Cites I, nebo nutnost cip. V tomto pripade nechci vydet uhyny Zaku ze stresu atd.

Pane,
máte pravdu. Doufám, že v případě platnosti tohoto návrhu někdo rozumný vymyslí, co s ptáky, kteří nemají citesové kroužky.
Nějaké dodatečné čipování může vymyslet jen ouřada, který o tom nemá páru. Snad i v legislativě pracují lidé, kteří se nevzdálili od reálného života.

27.9.2016 16:46
atobajus

XXX.XXX.195.189

ok312157 napsal(a):
Dobry den.

Ano, nutnost bude čip, bohužel.

„V souvislosti s možným přeřazením žaka do přílohy CITES I (a může se to vzhledem ke stávající podpoře návrhu jevit jako pravděpodobné) je na místě doporučit chovatelům, aby nově narozeným jedincům žaků již teď nasazovali bezešvý uzavřený kroužek od licencovaného výrobce („kroužek CITES“). Vyhnou se tím případné povinnosti „dooznačit“ papouška mikročipem, “ říká Silvie Ucová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

27.9.2016 16:54
ok312157

XXX.XXX.167.57

Ano to je mozne. Ale dle meho nazoru pokud by jsme sli do detailu a napadli tuhle povinnost u soudu, tak to nebude potreba. To mate jako s povinnosti mit v dnesni dobe euronormy na auta a splodiny. Nikdo preci nemuze chtit po majiteli stareho auta normy dnesni doby. A tak je dana povinnost splnovat normy z toho roku, kdy bylo vyrobeno. A v tom je kamen urazu. Proc bych mel zpetne cipovat, kdyz do te doby zakon neplatil. Dle meho selskeho rozumu by museli udelat vyjimku a prijmout neCites krouzek. Ale tohle je muj nazor a domenka.

Neregistrovaný uživatel

27.9.2016 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

V životě naši Julinku nenechám čipovat! Přesně jak píše pán na demnou, pro ně to je téměř smrtelný stres! Člověk má strach na vánoce zdobit stromek natož tak nechat pichat papouška! Klidně zaplatím pokutu ale v nikdy ji nenechám vystavit takovému stresu jen proto že si to někdo vymyslel...

27.9.2016 22:36
lupus4

XXX.XXX.47.1

1) ještě to neplatí
2) pokud to platit bude MUSÍ pak být nezaměnitelně označen
(Cites kroužek, čip)

Klidně zaplatím pokutu ale v nikdy ji nenechám vystavit takovému stresu jen proto že si to někdo vymyslel...

3) zaplacení pokuty Vám nic nevyřeší, páč vám Julinku zabaví jako pašunk...stačí jeden "hodnej" soused co ji nahlásí

ale nestahujte kalhoty, brod je ještě daleko...

28.9.2016 09:47
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,

i v minulosti kdy tato povinnost byla, v soucasnosti jakbysmet a troufam si ohadovat ze i v budoucnosti budou neregistrovani ptaci bezni. Nebude jich treba tolik, ale budou.

Takze majitele kteri s papouskem neobchoduji maji v podstate klid, tedy pokud je nekdo skutecne neuda. Na druhou stranu pokud s papousekm nemaji problem sousedi neni duvod udavat a navic, vetsina verejnosti ani nevi ze je potreba ho registrovat a zda skutecne registrovany je ;)

Jak bylo receno, brod je jeste daleko...

S pozdravem smidla.eu

P.S.: Neberte to prosim jako navod, ale jako pripadnou alternativu ke stresovani papouska.

Dvorak David

14.10.2016 10:46
Dvorak David

XXX.XXX.0.0

Zdravím...chtěl jsem se optat koho mám oslovit a jak postupovat.
Mám doma chovný pár žaků, k oboum kusum mám kupní smlouvu a papír o původu nebo spíše list kde jsou uvedeni rodice.
Krouzky mají klasicke bezesve.
Jak je mám registrovat do cites?
Docetl jsem se že i u cites dva musíte prokázat původ nabití papouška.

Děkuji.

14.10.2016 23:41
ararauna.cz

XXX.XXX.206.254

Počkejte si ještě tak dva týdny, měsíc, pak bude jasněji. Samy úřady ještě netuší...

31.10.2016 18:35
arčí88

XXX.XXX.158.34

Dobrý den, tak teď právě řeším vystavení dokladu CITES pro žaky a vypadá to na to že nebudu muset řešit čipování a tak to jsem spokojen.

31.10.2016 19:39
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

smidla napsal(a):
Dobry den,

i v minulosti kdy tato povinnost byla, v soucasnosti jakbysmet a troufam si ohadovat ze i v budoucnosti budou neregistrovani ptaci bezni. Nebude jich treba tolik, ale budou.

Takze majitele kteri s papouskem neobchoduji maji v podstate klid, tedy pokud je nekdo skutecne neuda. Na druhou stranu pokud s papousekm nemaji problem sousedi neni duvod udavat a navic, vetsina verejnosti ani nevi ze je potreba ho registrovat a zda skutecne registrovany je ;)

Jak bylo receno, brod je jeste daleko...

S pozdravem smidla.eu

P.S.: Neberte to prosim jako navod, ale jako pripadnou alternativu ke stresovani papouska.

Plně s Vámi souhlasím, že brod je ještě daleko. Jen dodám, že ve skutečné praxi, ne však v administrativě, bohužel je to tak.
Něco se rychle uzákoní, a neví se jak budou řešeny tisíce žaků s obyčejnými kroužky CZ, kde je jasné, že to nejsou pašovaní ptáci z Afriky. - evidence žaků 6 let na rozdíl od CITES I/A neexistuje.
Vymýšlí se čipování, které technicky celorepublikově nikdo neví, jak zajistí jeho provedení a hlavně praktickou kontrou očipovaných. To potrvá roky.
Troch udběhnu od tématu. Je to něco podobného jako s povinnou revizí kotlů na pevná paliva, termín do konce roku, sankce do 20 000. Seznam autorizovaných revizorů zveřejněn. Kdyby se všichni majitelé kotlů přihlásili, do konce roku, jak zákon určuje, revizi autorizovaní kontroloři nestihnou. Zůstává nad tím rozum stát. To žakové jsou proti tomu směšná záležitost.
Kdo již něco pamatuje ví, že být příliš aktivní, když se něco nařídí se mnohdy nevyplácí. To nenavádím k nedodržování zákona. Ale je to tak.

1.11.2016 12:41
cone

XXX.XXX.208.224

Moudivláček napsal(a):
Plně s Vámi souhlasím, že brod je ještě daleko. Jen dodám, že ve skutečné praxi, ne však v administrativě, bohužel je to tak.
Něco se rychle uzákoní, a neví se jak budou řešeny tisíce žaků s obyčejnými kroužky CZ, kde je jasné, že to nejsou pašovaní ptáci z Afriky. - evidence žaků 6 let na rozdíl od CITES I/A neexistuje.
Vymýšlí se čipování, které technicky celorepublikově nikdo neví, jak zajistí jeho provedení a hlavně praktickou kontrou očipovaných. To potrvá roky.
Troch udběhnu od tématu. Je to něco podobného jako s povinnou revizí kotlů na pevná paliva, termín do konce roku, sankce do 20 000. Seznam autorizovaných revizorů zveřejněn. Kdyby se všichni majitelé kotlů přihlásili, do konce roku, jak zákon určuje, revizi autorizovaní kontroloři nestihnou. Zůstává nad tím rozum stát. To žakové jsou proti tomu směšná záležitost.
Kdo již něco pamatuje ví, že být příliš aktivní, když se něco nařídí se mnohdy nevyplácí. To nenavádím k nedodržování zákona. Ale je to tak.

Ještě jeden nemalý problém se však u tohoto nesmyslného termínu zcela nesmyslného čipování vyskytl. Většina chovných párů žaků touto dobou nyní hnízdí (alespoň mi vždy v listopadu nasedali) - a při jejich citlivosti na stres během hnízdění je velká pravděpodobnost zničení snůšky a tudíž i případné odchovy budou v pr... (v háji).
šiška ol.

1.11.2016 13:35
KaVe

XXX.XXX.45.15

Zdravím, taky jsem vzteky bez sebe - dnes jsem zjistil v Ostravě toto : Krajské úřady zatím nemají žádný prováděcí předpis k registraci žaků, termín platnosti registrace začíná běžet 5.ledna 2017 a lhůta pro zaregistrování ptáků bude 90 dnů. Teprve během prosince bude na internetových stránkách KÚ zveřejněna kompletní informace k registracím.

1.11.2016 17:17
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

KaVe napsal(a):
Zdravím, taky jsem vzteky bez sebe - dnes jsem zjistil v Ostravě toto : Krajské úřady zatím nemají žádný prováděcí předpis k registraci žaků, termín platnosti registrace začíná běžet 5.ledna 2017 a lhůta pro zaregistrování ptáků bude 90 dnů. Teprve během prosince bude na internetových stránkách KÚ zveřejněna kompletní informace k registracím.

Je zbytečné se rozčilovat. Přesně, jak píšete. Tady se řeší úředničina a té je šuma fuk životní cyklus daného papouška.
Někdo zde nabádal, že je dobré okroužkovat odchovy už nyní předepsanými kroužky. Dobrá rada, ale to obyčejný chovatel řeší problém za státní úředníky, kteří jsou za celý proces placení. Ale na jejich obranu musím dodat, že plní pouze to, co sválili zákonodárci placení jistě ještě více.
Nevím statistiku, vlastně za poslední roky neexistuje, ale většinou si žaka koupí "mazlíčkáři" a těm je jedno, jestli má kroužek takový nebo makový a nebo žádný, pokud nepočítá, že žaka chce později legálně prodat. Reálný přehled o tom, co naznačuji, mají jistě velkochovatelé žaků. A byli by nerozumní, kdyby to příliš zveřejňovali.
Uvidíme, jak se s tím administrativa vyrovná. Bohužel máme zkušenost, že být příliš aktivní někdy škodí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2016 17:48

Ja dneska volal na krjsky urad zlin a tam mi pan rekl ze mam volat po novem roce a pak to v klidu vyridime a co se cipovani tyce pokud mam pevne krouzky nic se cipovat nemusiiii.

1.11.2016 17:58
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja dneska volal na krjsky urad zlin a tam mi pan rekl ze mam volat po novem roce a pak to v klidu vyridime a co se cipovani tyce pokud mam pevne krouzky nic se cipovat nemusiiii.

Já žasnu nad Vaší zprávou
Když bude mít ten úředník pravdu, měli by ho jmenovat vedoucím odboru. Vyjádření má logiku a doufám, že z centrálních orgánů, nejen ze Zlína to bude takto zveřejněno.

1.11.2016 18:11
KaVe

XXX.XXX.45.15

Moc bych nám to všem přál, ale obávám se že pod "pevnými" kroužky si představují kroužky CITESové. Velmi rád bych se mýlil a doufám v selský rozum, že když je na kroužku CZ tak těžko bude z Afriky. Každopádně to bude velké vánoční překvapení pro všechny.

1.11.2016 18:29

Rekl mi pevny nezamenitelny krouzek.

1.11.2016 18:44
arčí88

XXX.XXX.158.34

KaVe napsal(a):
Moc bych nám to všem přál, ale obávám se že pod "pevnými" kroužky si představují kroužky CITESové. Velmi rád bych se mýlil a doufám v selský rozum, že když je na kroužku CZ tak těžko bude z Afriky. Každopádně to bude velké vánoční překvapení pro všechny.

Toto mě bylo odpovězeno z Krajského úřadu: CITESOVÉ kroužky je potřeba u mláďat používat ode dne, kdy vstoupí v účinnost novelizovaná příloha A nařízení Rady č.338/97, tedy až se objeví v českém překladu v seznamu právních předpisů EU, pravděpodobně po novém roce. Pak poběží 30-tidenní lhůta pro přihlášení žaků k registraci.

talda

1.11.2016 19:33
talda

XXX.XXX.195.189

arčí88 napsal(a):
Toto mě bylo odpovězeno z Krajského úřadu: CITESOVÉ kroužky je potřeba u mláďat používat ode dne, kdy vstoupí v účinnost novelizovaná příloha A nařízení Rady č.338/97, tedy až se objeví v českém překladu v seznamu právních předpisů EU, pravděpodobně po novém roce. Pak poběží 30-tidenní lhůta pro přihlášení žaků k registraci.

Kdo mláďatům nedá CITES kroužky už teď je nezodpovědný.

talda

1.11.2016 19:35
talda

XXX.XXX.195.189

Rekl mi pevny nezamenitelny krouzek.

Tím slovem nezaměnitelný je řečeno vše, tzn. CITES kroužek. Navíc to bylo řečeno i na úřadě, že bude muset být CITES kroužek nebo čip. Běžné kroužky nemají žádnou evidenci a můžete mít klidně dva kroužky se stejným číslem.

1.11.2016 19:53
arčí88

XXX.XXX.158.34

talda napsal(a):

Kdo má teď mladé a bude kroužkovat obyč kroužky a ne CITES tak je to jeho problém a pak může nadávat, že musí je čipovat.

talda

1.11.2016 20:08
talda

XXX.XXX.195.189

arčí88 napsal(a):
Kdo má teď mladé a bude kroužkovat obyč kroužky a ne CITES tak je to jeho problém a pak může nadávat, že musí je čipovat.

Bohužel ne, ten svůj problém přehodí při prodeji na nějakého neználka, který pak bude muset čipovat.

1.11.2016 20:11
lupus4

XXX.XXX.222.254

talda napsal(a):
Bohužel ne, ten svůj problém přehodí při prodeji na nějakého neználka, který pak bude muset čipovat.

No to nepřehodí
jelikož aby ho vůbec mohl prodat, musí mít "žluťák" a ten dostane jen na registrovaného jedince (za poplatek 100, -/ks).

1.11.2016 20:26

Jasne sem se ptal zda cites krouzek a rekl mi ze pokud je pevny ne puleny je to jedno.

1.11.2016 20:52
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

talda napsal(a):

Pane, nesouhlasím. Vy přehazujete nedokonalost rozhodnutí orgánů na ty poslední čláky - chovatele. Jak napsal správně arčí8, ale hned dál si protiřečí.
Dnes okroužkovaný žako podle zákona nemusí mít CITES kroužek. Proč by chovatelé měli řešit něco za zákonodárce. Když od ledna bude platné, že můžete jet rychlostí 200 km, tak Vy už s předstihem v prosinci. To se Vám vyplatí. Je to trochu přitažené za vlasy, ale takhle to u nás chodí. Odepište, že se mýlím. To čipování je nesmysl. Jistě jsou cesty, jak zaevidovat žaky s necitesovými kroužy CZ. A omlouvám se za neznalost a ptám se dnešních výrobců obyčejných kroužků. Mohu koupit v ČR 3 papoušky se stejným číslem kroužku včetně roku?

1.11.2016 21:22
lupus4

XXX.XXX.222.254

Dnes okroužkovaný žako podle zákona nemusí mít CITES kroužek

jaký zákon máte na mysli?

Jistě jsou cesty, jak zaevidovat žaky s necitesovými kroužy CZ.

proč by hledali "cesty" ?

dovolím si tvrdit, že žádné cesty hledat nebudou...
"rozkaz zněl jasně"
kroužek cites, nebo čip, - manipulace s mládětem je naprosto srovnatelná při kroužkování i při čipování...
reakce u dospělých neumím posoudit (žaky nechovám, ani chovat nehodlám).

1.11.2016 22:34
arčí88

XXX.XXX.158.34

lupus4 napsal(a):
Dnes okroužkovaný žako podle zákona nemusí mít CITES kroužek

jaký zákon máte na mysli?

Jistě jsou cesty, jak zaevidovat žaky s necitesovými kroužy CZ.

proč by hledali "cesty" ?

dovolím si tvrdit, že žádné cesty hledat nebudou...
"rozkaz zněl jasně"
kroužek cites, nebo čip, - manipulace s mládětem je naprosto srovnatelná při kroužkování i při čipování...
reakce u dospělých neumím posoudit (žaky nechovám, ani chovat nehodlám).

Jako povinnost není kroužkovat teď když člověk ví že půjdou na Cites tak bych okroužkoval Cites kroužky protože rozdíl mezi obyč kroužkem a Cites je na Žaky 5 kč/ks rozdíl. Ale co mě bylo napsáno pokud mám žaky okroužkovaný obyč CZ celistvým kroužkem tak není povinnost je čipovat! to byla odpověď z Kraj. úřadu.

A tady odpověď na obyč CZ kroužek:
Dobrý den, nesnímatelný bezešvý kroužek je v pořádku. Pouze v případě děleného kroužku nebo žádného kroužku je třeba exemplář označit mikročipem.

Moje otázka na životní prostředí oddělení týkající se Cites Kraj. úřadu:
Dobrý den, děkuji za odpověď. Takže můžu být v klidu když žaci nemají CITES kroužek, mají jen obyčejný kroužek kde je rok a číslo kroužku.
A chci se optat od kdy musí být znovu Žaci v CITES jestli od nového roku nebo už teď? A co je potřeba k vystavení dokladu CITES.

A odpověď co přišla:
CITESOVÉ kroužky je potřeba u mláďat používat ode dne, kdy vstoupí v účinnost novelizovaná příloha A nařízení Rady č.338/97, tedy až se objeví v českém překladu v seznamu právních předpisů EU, pravděpodobně po novém roce. Pak poběží 30-tidenní lhůta pro přihlášení žaků k registraci. Při vystavování dokladů se bude postupovat případ od případu, podle typu značení, zda mají rodiče RL nebo ne, apod. V nejhorším případě na základě čestného prohlášení žadatele.

talda

2.11.2016 09:03
talda

XXX.XXX.195.189

lupus4 napsal(a):
No to nepřehodí
jelikož aby ho vůbec mohl prodat, musí mít "žluťák" a ten dostane jen na registrovaného jedince (za poplatek 100, -/ks).

Neználek koupí i bez kroužku i bez žluťáku
Momentálně bych doporučil žaky vůbec nekupovat dokud nebudou všichni označeni jak je třeba, zaregistrovaní a s CITESEM. Těch pár měsíců se vyplatí počkat.

talda

2.11.2016 09:09
talda

XXX.XXX.195.189

Moudivláček napsal(a):
Pane, nesouhlasím. Vy přehazujete nedokonalost rozhodnutí orgánů na ty poslední čláky - chovatele. Jak napsal správně arčí8, ale hned dál si protiřečí.
Dnes okroužkovaný žako podle zákona nemusí mít CITES kroužek. Proč by chovatelé měli řešit něco za zákonodárce. Když od ledna bude platné, že můžete jet rychlostí 200 km, tak Vy už s předstihem v prosinci. To se Vám vyplatí. Je to trochu přitažené za vlasy, ale takhle to u nás chodí. Odepište, že se mýlím. To čipování je nesmysl. Jistě jsou cesty, jak zaevidovat žaky s necitesovými kroužy CZ. A omlouvám se za neznalost a ptám se dnešních výrobců obyčejných kroužků. Mohu koupit v ČR 3 papoušky se stejným číslem kroužku včetně roku?

Ale nic nepřehazuji, zákon je zákon a když prošel tak se ho musíme držet. A určitě je lepší dát CITES kroužky už teď, přestože to není nutné, než pak třeba nakonec dávat mláďata čipovat. Navíc to bylo už dříve veřejně doporučeno z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.To, že někdo někomu na kraji teď řekl, že stačí obyčejný kroužek neberu v potaz, protože to tam zatím ani oni přesně nevědí a na každém kraji řeknou něco jiného. Pak by se tak mohlo stát, že při kontrole bude obyčejný kroužek někomu vadit a na průser je zaděláno hned.
Viz. chovatel ze Slovenska, který řeší problém s označením u kubánců.

2.11.2016 15:46
milanplšek

XXX.XXX.144.38

talda napsal(a):
Tím slovem nezaměnitelný je řečeno vše, tzn. CITES kroužek. Navíc to bylo řečeno i na úřadě, že bude muset být CITES kroužek nebo čip. Běžné kroužky nemají žádnou evidenci a můžete mít klidně dva kroužky se stejným číslem.

Me prijde ze tady porad pletete jabka a hrusky. Pochopte ze ten zakon teprve zchvalily a bude platit az od prvniho ledna a od teto doby je povinen chovatel znacit mladata CITES krouzky nebo cipem. Ale ptaci pred timto datumem nemeli zadnou povinost znaceni byla to kazdeho vec jak je oznaci. Proto doufam vyhraje zdravy rozum a ptaci oznaceni pevnym krouzkem pred platnosti zakona bude stacit k zaregistrovani na prislusnem urade tak jak tady uz nekdo psal. pevny nesnimatelny krouzek at je CITES nebo CZ je porad pevny nesnimatelny krouzek. A ten kdo bude ted krouzkovat mladata tak pokud ma trochu rozumu tak uz da ve vlastnim zajmu Citesaky uz kuli tomu ze ti ptaci budou lip prodejni.

2.11.2016 16:06
amazonik

XXX.XXX.63.124

talda napsal(a):
Ale nic nepřehazuji, zákon je zákon a když prošel tak se ho musíme držet. A určitě je lepší dát CITES kroužky už teď, přestože to není nutné, než pak třeba nakonec dávat mláďata čipovat. Navíc to bylo už dříve veřejně doporučeno z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.To, že někdo někomu na kraji teď řekl, že stačí obyčejný kroužek neberu v potaz, protože to tam zatím ani oni přesně nevědí a na každém kraji řeknou něco jiného. Pak by se tak mohlo stát, že při kontrole bude obyčejný kroužek někomu vadit a na průser je zaděláno hned.
Viz. chovatel ze Slovenska, který řeší problém s označením u kubánců.

Presne ste to definoval /na průser je zaděláno hned./ zatial je to v rieseni ale kazdy sa vyhovara na kazdeho, zial nikto si nechce priznat ze pochybil.

2.11.2016 18:06
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

milanplšek napsal(a):
Me prijde ze tady porad pletete jabka a hrusky. Pochopte ze ten zakon teprve zchvalily a bude platit az od prvniho ledna a od teto doby je povinen chovatel znacit mladata CITES krouzky nebo cipem. Ale ptaci pred timto datumem nemeli zadnou povinost znaceni byla to kazdeho vec jak je oznaci. Proto doufam vyhraje zdravy rozum a ptaci oznaceni pevnym krouzkem pred platnosti zakona bude stacit k zaregistrovani na prislusnem urade tak jak tady uz nekdo psal. pevny nesnimatelny krouzek at je CITES nebo CZ je porad pevny nesnimatelny krouzek. A ten kdo bude ted krouzkovat mladata tak pokud ma trochu rozumu tak uz da ve vlastnim zajmu Citesaky uz kuli tomu ze ti ptaci budou lip prodejni.

Souhlasím. Kéž by ten zdravý rozum jak píšete vyhrál, o čemž pochybuji.
Myslím si, že to dopadne jako mnoho jiných nařízení. Až se zjistí, že je problém to vše očipovat v termínu, přijme se novela vyhlášky atd a pak se v tom už nikdo nevyzná.

2.11.2016 18:44
smidla

XXX.XXX.199.215

talda napsal(a):

Dobry den,

vyrobce je povinnen zajistit unikatnost cisla na krouzku.

S pozdravem Smidla.eu.

2.11.2016 19:04
arčí88

XXX.XXX.158.34

milanplšek napsal(a):

Právě mě to bylo napsáno že pokud je kroužek nesnímatelný, bezešvý kroužek je OK, v případě děleného a nebo v případě pokud nemá kroužek musí být očipován!

2.11.2016 19:30
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

arčí88 napsal(a):
Právě mě to bylo napsáno že pokud je kroužek nesnímatelný, bezešvý kroužek je OK, v případě děleného a nebo v případě pokud nemá kroužek musí být očipován!

Logické je, že nedělený kroužek je jasný důkaz, pták není z odchytu. Ale v ČR je jen registr kroužků CITES I/A. O jiných MŽP nemá přehled, tedy ani né o počtu chovanách jedinců.
Teoreticky by se mohlo stát, že existuje několik žaků se stejným číslem kroužku a ročníku.
V případě uznání necitesových kroužků v přechodném období by se musela založit databáze těchto jedinců.
Myslím si, že by to ve srovnání s dodatečným čipováním nebylo složitější. Je to jen laický názor. Odborníci v legislativě zde nediskutují. Bohužel.

2.11.2016 22:02
arčí88

XXX.XXX.158.34

Moudivláček napsal(a):
Logické je, že nedělený kroužek je jasný důkaz, pták není z odchytu. Ale v ČR je jen registr kroužků CITES I/A. O jiných MŽP nemá přehled, tedy ani né o počtu chovanách jedinců.
Teoreticky by se mohlo stát, že existuje několik žaků se stejným číslem kroužku a ročníku.
V případě uznání necitesových kroužků v přechodném období by se musela založit databáze těchto jedinců.
Myslím si, že by to ve srovnání s dodatečným čipováním nebylo složitější. Je to jen laický názor. Odborníci v legislativě zde nediskutují. Bohužel.

To máte pravdu, ale já jsem kupoval žaky v začátkem května roku 2010 tak si myslím že ty chovatelé od kterých jsem je kupoval tak si myslím že jsou na kroužkách Cites. Sice nevím jaký je rozdíl mezi kroužky Cites a CZ. Kdybych kroužky kupoval na burze u pana Straky, tak ten kroužek asi nebude nikde registrovaný. Nevím jak to funguje jelikož nemám Cites ptáci teď budu mít pár Žaků které zaregistruji začátkem roku 2017. Jelikož mě psal pán z Krajského úřadu odbor Živ. prostředí tak že bude jasněji kolem 10 prosince že už to budou jak to bude co budou potřeba atd...

3.11.2016 23:43

Jak to bude s kroužky dříve používanými, např.rozřízlé citesové kroužky, které při opětovném rozevření praskly nebo kroužky s osičkou?

talda

4.11.2016 08:00
talda

XXX.XXX.195.189

Jak to bude s kroužky dříve používanými, např.rozřízlé citesové kroužky, které při opětovném rozevření praskly nebo kroužky s osičkou?

Ty vám neuznají už vůbec.

4.11.2016 15:41
petajz

XXX.XXX.144.34

talda napsal(a):
Ty vám neuznají už vůbec.

Já mám většinu svých žaků nakroužkovánu kroužkem s osičkou.Důvod? Nařízení krajského úřadu překroužkovat všechny citesové papoušky nakroužkované otevřenými kroužky kroužky s osičkou.Jedná se o dovozové ptáky pořízené před 15 roky a dřív.Překroužkování mi bylo nařízeno ještě v době před zrušením povinosti žaky registrovat.Po překroužkování a kontrole mi vystavili nové registrační listy s vyznačením kroužek s osičkou a číslo.Zdá se vám logické že by úřad šel proti vlastnímu nařízení?Mě teda ne.

talda

4.11.2016 17:21
talda

XXX.XXX.195.189

petajz napsal(a):
Já mám většinu svých žaků nakroužkovánu kroužkem s osičkou.Důvod? Nařízení krajského úřadu překroužkovat všechny citesové papoušky nakroužkované otevřenými kroužky kroužky s osičkou.Jedná se o dovozové ptáky pořízené před 15 roky a dřív.Překroužkování mi bylo nařízeno ještě v době před zrušením povinosti žaky registrovat.Po překroužkování a kontrole mi vystavili nové registrační listy s vyznačením kroužek s osičkou a číslo.Zdá se vám logické že by úřad šel proti vlastnímu nařízení?Mě teda ne.

Kroužky s osičkou u ptáků z první přílohy CITES používat nemůžete. Na takové ptáky musíte použít uzavřený CITES kroužek na kterém je CZ a číselný údaj přidělený ministerstvem. Na výrobu těchto kroužků licencovalo Ministerstvo životního prostředí pana Straku a pana Šestáka.

Druhým povoleným způsobem značení papoušků jsou mikročipy. Ty však lze použít pouze v případě, že chovatel doloží veterinární osvědčení, že daného ptáka nešlo označit uzavřeným kroužkem, ať už ze zdravotních důvodů, nebo kvůli jeho přirozenému chování. Mikročipy musí splňovat normy ISO 11784:1996 (E) a 11785:1996 (E).

pino

23.1.2017 21:18
pino

XXX.XXX.86.174

kubanec napsal(a):
Taky nějak nechapu jak česka republika přispěje k ochraně žaku když se už dost dlouho nesmi nic dovazet z odchytu a ta trocha co se propasuje je kapka v mori ale že si tam ti blbci vše vykáci to je v poradku viz malajzie sumatra kuli oleji z palem tam vse znici aby v evrope mohli ekologicky jezdit v autech.

Je to čínská ekonomická invaze. Čína potřebuje nerostné suroviny. Afrika je kontinent nerostných zdrojů, a to nemusíme mluvit jen o diamantech. V případě Namibie je to uran. V Namibii Číňané vybudovali druhý největší uranový důl na světě. Je to zločin vůči planetě, zločin vůči půdním ložiskům, zločin vůči okolo bydlící populaci. Víte, objevilo se nám v Namibii strašné slovo „nannies". Nannies jsou děti narozené ve vesnicích okolo těchto dolů. Jsou to „Namibien chinese". Jde to skutečně až tak daleko, že teď máme v nové generaci šikmooké Afričánky.

23.1.2017 22:11
cone

XXX.XXX.208.224

pino napsal(a):
Je to čínská ekonomická invaze. Čína potřebuje nerostné suroviny. Afrika je kontinent nerostných zdrojů, a to nemusíme mluvit jen o diamantech. V případě Namibie je to uran. V Namibii Číňané vybudovali druhý největší uranový důl na světě. Je to zločin vůči planetě, zločin vůči půdním ložiskům, zločin vůči okolo bydlící populaci. Víte, objevilo se nám v Namibii strašné slovo „nannies". Nannies jsou děti narozené ve vesnicích okolo těchto dolů. Jsou to „Namibien chinese". Jde to skutečně až tak daleko, že teď máme v nové generaci šikmooké Afričánky.

Šikmoocí Afričánci mě nechávají v klidu, více mě znepokojují černí Evropánci ! smajlík

Ferrugineifrons

23.1.2017 22:32
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

Jeden človek, jedna planéta! Nám sa tu z pohodlia dobre mudruje, ale choďte ťažiť diamanty alebo zlato do Afriky, ako to robia tamojší ľudia. Kto by z toho pekla nechcel odísť? Nebuďme zabednení! Viete si vôbec predstaviť, ako tam ľudia žijú? A zdierajú ich belosi. Ako hovorí jeden pekný vtip: "Zem stretne druhú planétu a sťažuje sa jej, že dostala ľudí. Druhá planéta jej na to odpovie: Neboj, to prejde samo!".

Ferrugineifrons

23.1.2017 22:55
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

No aby som nebol považovaný za pani Merkelovú, tak len dodám, že je bláznovstvo nechať migrovať ľudí bez regulácie, resp. identifikácie, čo sa deje dnes. Ale na druhej strane nie všetci sú darmožráci, a najväčší problém je v tom, že tí najväčší chudáci možnosť migrovať ani nemajú. Stále sa neriešia tie najdôležitešie problémy, len tie povrchné. Svetu to tak asi vyhovuje. Aj tak každý z nás iba hovorí, aké je to zlé, ale kto z nás prináša nejaký návrh na riešenie celosvetových problémov? To je ťažké, ja viem. Ale pár ľudí takých je. Niekoľko ľudí z Českej republiky (o Slovákoch zatiaľ neviem) odišli na Borneo a snažia sa tam chrániť prírodu, ako vedia. To sú hrdinovia a tí majú právo sa vyjadrovať k vážnym problémom. My tu len teoretizujeme. To má minimálny efekt.

Ferrugineifrons

24.1.2017 00:18
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

Aby som to trochu odľahčil, tak ešte spomeniem prípad migrantov, ktorí sa v zariadení v Gabčíkove zabaríkadovali a protestovali, keďže si mysleli, že musia zostať na Slovensku! To je vizitka našej krajiny, že? To je gól, keď už aj absolútne cudzí ľudia nechcú zostať na Slovensku, ale chcú ísť do Nemecka, alebo do Škandinávie. Skôr by som sa zamyslel nad tým, prečo 300 000 mladých Slovákov prevažne s vysokoškolským vzdelaním emigrovalo do sveta... Najskôr si treba pozamenať pred vlastným prahom! To je trochu mierené aj na našich najnovších plukovníkov a práporčíkov a tak. Nebudem plakať, radšej sa budem smiať.

24.1.2017 06:59
KaVe

XXX.XXX.45.15

Ferrugineifrons napsal(a):
Aby som to trochu odľahčil, tak ešte spomeniem prípad migrantov, ktorí sa v zariadení v Gabčíkove zabaríkadovali a protestovali, keďže si mysleli, že musia zostať na Slovensku! To je vizitka našej krajiny, že? To je gól, keď už aj absolútne cudzí ľudia nechcú zostať na Slovensku, ale chcú ísť do Nemecka, alebo do Škandinávie. Skôr by som sa zamyslel nad tým, prečo 300 000 mladých Slovákov prevažne s vysokoškolským vzdelaním emigrovalo do sveta... Najskôr si treba pozamenať pred vlastným prahom! To je trochu mierené aj na našich najnovších plukovníkov a práporčíkov a tak. Nebudem plakať, radšej sa budem smiať.

Nevím kde jste se tady vyskytl, Vaše příspěvky ale evidentně patří jinam. Politiku si řešte jinde, je dosti politických diskusí - tam se ale nemúžete přihlásit anonymně, že?

tramtada

24.1.2017 09:38
tramtada

XXX.XXX.195.189

KaVe napsal(a):
Nevím kde jste se tady vyskytl, Vaše příspěvky ale evidentně patří jinam. Politiku si řešte jinde, je dosti politických diskusí - tam se ale nemúžete přihlásit anonymně, že?

Sice máte pravdu, ale píše rozumně i v jiných tématech. A k té anonymitě, Vy jste taky anonym nebo snad chcete říct, že Vaše skutečné jméno je KaVe?

Mimochodem ty největší migrace a to nejen z Afriky teprve přijdou v nadcházejících letech a to v důsledku nedostatku vody. To co se děje teď je jen slaboučký odvárek.

24.1.2017 09:52
KaVe

XXX.XXX.45.15

tramtada napsal(a):
Sice máte pravdu, ale píše rozumně i v jiných tématech. A k té anonymitě, Vy jste taky anonym nebo snad chcete říct, že Vaše skutečné jméno je KaVe?

Mimochodem ty největší migrace a to nejen z Afriky teprve přijdou v nadcházejících letech a to v důsledku nedostatku vody. To co se děje teď je jen slaboučký odvárek.

No já mám nick jako zkratku jména a příjmení(a jsem řádně registrován), ale Vy asi používáte jméno celé, že? Nevím proč bychom ve vlákně k CITES měli číst něco k imigraci z Afriky. Vám nestačí jiné webové stránky o politice, musíte zaplevelit i chovatelský web? Mně osobně a zřejmě nebudu sám více zajímá problematika papoušků z Afriky. Politických mudrlantů je v národě dosti.

tramtada

24.1.2017 10:12
tramtada

XXX.XXX.195.189

KaVe napsal(a):
No já mám nick jako zkratku jména a příjmení(a jsem řádně registrován), ale Vy asi používáte jméno celé, že? Nevím proč bychom ve vlákně k CITES měli číst něco k imigraci z Afriky. Vám nestačí jiné webové stránky o politice, musíte zaplevelit i chovatelský web? Mně osobně a zřejmě nebudu sám více zajímá problematika papoušků z Afriky. Politických mudrlantů je v národě dosti.

A tím jste vystoupil z anonymity? Ale jak jsem psal už výše tak se změnou tématu máte pravdu.
Thi Ngoc Tram.

24.1.2017 11:21
KaVe

XXX.XXX.45.15

tramtada napsal(a):
A tím jste vystoupil z anonymity? Ale jak jsem psal už výše tak se změnou tématu máte pravdu.
Thi Ngoc Tram.

Chấp nhận lời xin lỗi của tôi bằng ngôn ngữ mẹ đẻ của bạn.

Ostatním se omlouvám, ale takto přihlášeným diskutujícím nelze poslat interní zprávu.

Ferrugineifrons

24.1.2017 14:14
Ferrugineifrons

XXX.XXX.57.80

KaVe napsal(a):

OK, v pohode. Zrejme som to mal napísať tak, že drancovanie životného prostredia a udržiavanie nízkej úrovne života u afrického ľuďu pridáva starosti chovateľom žakov v Európe a v iných vyspelých krajinách.

Monanova

26.1.2017 13:14
Monanova

XXX.XXX.214.92

Dobrý den,
tak jsem si také koupil "Jedinečný sborník informací Žako v CITES l". A zase se mi potvrdilo, že ne všechno funguje tak jak by mělo. Chovatel musí dodržovat vše, co si chytráci vymyslí, ale podmínky pro to nejsou vytvořeny (mimo jiné - kdo může vymyslet registraci v době hnízdění?).
Píšu ale kvůli něčemu jinému. Ve výše uvedeném sborníku je na straně 37 uvedeno - "Čipovat zvířata v zájmových chovech může schválený veterinární lékař s osvědčením od krajské veterinární správy". Tak jsem si řekl, že nejjednodušším způsobem jak zjistit, který veterinář mi může očipovat Žaky, bude zeptat se na kr. vet. správě. Když vydávají osvědčení, musí přece mít seznam, komu to vydali. Omyl! Oni ani nevědí, komu to dají, kdo to může dělat. Nic jsem se nedozvěděl, ani do telefonu nebyli schopní mi jmenovat veterinu v okolí mého bydliště. Takže internet, hledání veterinářů a telefonování, jestli čipují ptactvo. To je bezva!

H5N8

26.1.2017 13:17
H5N8

XXX.XXX.206.254

Kvůli hnízdění můžete požádat o odklad značení žaků, pouze musíte dodržet lhůtu pro podání žádosti o registraci. Kraj Vám určí náhradní lhůtu pro označení žaka a poté doplní číslo čipu do registráku.

26.1.2017 16:15
sambora

XXX.XXX.233.80

Moje otázka -toto platí i pro žaky s NECITESOVÝM pevným kroužkem od roku 10-16, kdy nebylo povinné registrování?

Pokud papoušek žako, kterého chce majitel registrovat, není nezaměnitelně označen – nemá pevný bezešvý kroužek CITES s unikátním kódem přiděleným ministerstvem životního prostředí nebo mikročip – musí jej nejprve chovatel nechat načipovat. Ve výjimečných případech by měly krajské úřady umožnit i registraci žaků s pevnými kroužky bez kódu CITES, půlenými kroužky nebo kroužky s osičkou. Chovatel ale musí doložit potvrzení od veterináře, že čipování papouška není možné např. ze zdravotních důvodů.

26.1.2017 17:52
pavon

XXX.XXX.187.82

sambora napsal(a):

Moje otázka -toto platí i pro žaky s NECITESOVÝM pevným kroužkem od roku 10-16, kdy nebylo povinné registrování?

Pokud papoušek žako, kterého chce majitel registrovat, není nezaměnitelně označen – nemá pevný bezešvý kroužek CITES s unikátním kódem přiděleným ministerstvem životního prostředí nebo mikročip – musí jej nejprve chovatel nechat načipovat. Ve výjimečných případech by měly krajské úřady umožnit i registraci žaků s pevnými kroužky bez kódu CITES, půlenými kroužky nebo kroužky s osičkou. Chovatel ale musí doložit potvrzení od veterináře, že čipování papouška není možné např. ze zdravotních důvodů.

V případě registrace starších exemplářů ptáků (narozených před zavedením povinnosti registrace) lze akceptovat i značení uzavřeným nesnímatelným kroužkem, jež nebude pocházet od licencovaného výrobce, resp. nebude mít číslo přidělené ministerstvem.

26.1.2017 18:01
cone

XXX.XXX.208.224

pavon napsal(a):
V případě registrace starších exemplářů ptáků (narozených před zavedením povinnosti registrace) lze akceptovat i značení uzavřeným nesnímatelným kroužkem, jež nebude pocházet od licencovaného výrobce, resp. nebude mít číslo přidělené ministerstvem.

Ale tyto exempláře budou mít jen registraci a "obchodovatelný" cites nedostanou, snad jen jednou půjdou zákonně prodat - v případě úmrtí majite smajlík... odchovy po těchto jedincích by ale už měly mít všechny dokumenty včetně žlutého papíru v pořádku.

ne

27.1.2017 09:06
ne

XXX.XXX.195.189

cone napsal(a):
Ale tyto exempláře budou mít jen registraci a "obchodovatelný" cites nedostanou, snad jen jednou půjdou zákonně prodat - v případě úmrtí majite smajlík... odchovy po těchto jedincích by ale už měly mít všechny dokumenty včetně žlutého papíru v pořádku.

Obávám se, že odchov od ptáků, kteří jsou označení obyčejným uzavřeným kroužkem a nedostanou žlutý cites bude mít se získáním výjimky taky problém.

27.1.2017 12:26
cone

XXX.XXX.208.224

ne napsal(a):
Obávám se, že odchov od ptáků, kteří jsou označení obyčejným uzavřeným kroužkem a nedostanou žlutý cites bude mít se získáním výjimky taky problém.

Já si to vyložil takto, ale jinak by to byl velký problém - chovné páry složené z odchytových jedinců by plodily jen neprodejné mláďata, což by bylo lehce kontraproduktívní - asi tak jako většina nařízení u nás.
já mám nyní jen vlastní odchov - samce z 2010 (uzavřený obyč. kroužek s rokem), který je po samici F2 a po odchytovém otci - jsem zvědav, jaký dokument k němu bude vystaven.

27.1.2017 12:53
mara

XXX.XXX.224.4

Ja mam podobny problem, ptaky napr. z roku 2005 (uzavreny obycejny krouzek). Minuly tyden jsem se zastavil na krajskem urade v Ostrave kde mi pani rekla, kdyz jsem ji ukazal puvodni citesovy doklad, ze ptaka cipovat nemusim (ikdyz kdesi jsem cetl, ze vsichni ptaci bez CITES krouzku a starsi 2010 musi byt ocipovani) a registrace vcetne vyjimky nebude problem. Ptal jsem se 2x, abych si byl jisty, ze jsem tomu spravne porozumnel...

27.1.2017 13:08

Monanova napsal(a):
Dobrý den,
tak jsem si také koupil "Jedinečný sborník informací Žako v CITES l". A zase se mi potvrdilo, že ne všechno funguje tak jak by mělo. Chovatel musí dodržovat vše, co si chytráci vymyslí, ale podmínky pro to nejsou vytvořeny (mimo jiné - kdo může vymyslet registraci v době hnízdění?).
Píšu ale kvůli něčemu jinému. Ve výše uvedeném sborníku je na straně 37 uvedeno - "Čipovat zvířata v zájmových chovech může schválený veterinární lékař s osvědčením od krajské veterinární správy". Tak jsem si řekl, že nejjednodušším způsobem jak zjistit, který veterinář mi může očipovat Žaky, bude zeptat se na kr. vet. správě. Když vydávají osvědčení, musí přece mít seznam, komu to vydali. Omyl! Oni ani nevědí, komu to dají, kdo to může dělat. Nic jsem se nedozvěděl, ani do telefonu nebyli schopní mi jmenovat veterinu v okolí mého bydliště. Takže internet, hledání veterinářů a telefonování, jestli čipují ptactvo. To je bezva!

No, to protože to osvědčení se vydává hlavně kvůli vydávání pasů pro psy a kočky. Bez toho osvědčení nemůžu ani do pasu pro psa dát razítko, že jsem mu právě naočkovala vzteklinu. Takže schválený veterinární lékař je skoro každý.

Ale většina z nich včetně mě v životě nečipovala žaka ani jiného papouška.

27.1.2017 18:10
papousek123

XXX.XXX.130.125

mara napsal(a):
Ja mam podobny problem, ptaky napr. z roku 2005 (uzavreny obycejny krouzek). Minuly tyden jsem se zastavil na krajskem urade v Ostrave kde mi pani rekla, kdyz jsem ji ukazal puvodni citesovy doklad, ze ptaka cipovat nemusim (ikdyz kdesi jsem cetl, ze vsichni ptaci bez CITES krouzku a starsi 2010 musi byt ocipovani) a registrace vcetne vyjimky nebude problem. Ptal jsem se 2x, abych si byl jisty, ze jsem tomu spravne porozumnel...

Pokud jsem to dobře pochopil, tak máte ptáka 2005 s reg.listem, tudíž by měl mít citesový kroužek a né s rokem jak uvádíte.

Dilectissima

27.1.2017 21:49
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

Kolegovia, poriadne si treba naštudovať články v lednovom čísle časopisu Papoušci. Tam je to všetko veľmi pekne vysvetlené. U doposiaľ okrúžkovaných žakov budú bez problémov akceptované aj "necitesové" krúžky (samozrejme v ČR, my na Slovensku iné ani nemáme), netreba ich dávať zbytočne čipovať. Dokonca sa tam dočítate aj informácie "medzi riadkami", ktoré vám ušetria veľa starostí - napríklad darovaním papagája. Treba si to pozorne prečítať.

Dilectissima

27.1.2017 21:51
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

papousek123 napsal(a):
Pokud jsem to dobře pochopil, tak máte ptáka 2005 s reg.listem, tudíž by měl mít citesový kroužek a né s rokem jak uvádíte.

Pokiaľ bude krúžok dobre čitateľný, bude akceptovaný. V žiadnom prípade nevystavujte žaky stresu z čipovania. To je absolútne krajná možnosť. Všetko sa dozviete v spomínaných článkoch. Časopis zoženiete aj v obyčajnej trafike.

Dilectissima

27.1.2017 22:08
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

mara napsal(a):

Pani Vám veľmi dobre poradila, rozumie tomu, resp. si poriadne prečítala nariadenia. Doneste jej za to kytičku kvetov alebo bonboniéru. Takýchto ľudí na úrade si treba vážiť, šetria Vám veľa starostí.

28.1.2017 09:53
zako

XXX.XXX.255.14

Dilectissima napsal(a):
Kolegovia, poriadne si treba naštudovať články v lednovom čísle časopisu Papoušci. Tam je to všetko veľmi pekne vysvetlené. U doposiaľ okrúžkovaných žakov budú bez problémov akceptované aj "necitesové" krúžky (samozrejme v ČR, my na Slovensku iné ani nemáme), netreba ich dávať zbytočne čipovať. Dokonca sa tam dočítate aj informácie "medzi riadkami", ktoré vám ušetria veľa starostí - napríklad darovaním papagája. Treba si to pozorne prečítať.

Pokud tady takhle radíte, měl by jste si naštudovat hlavně sám. Ano žaka s necitesovým kroužkem Vám zaregistrují ale nedostanete eurocites, což je pro chovatele docela problém. Pro mne jako chovatele je důležité mít jak reg.list tak "žlutý papír".

Pbfaktor

28.1.2017 14:13
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

zako napsal(a):
Pokud tady takhle radíte, měl by jste si naštudovat hlavně sám. Ano žaka s necitesovým kroužkem Vám zaregistrují ale nedostanete eurocites, což je pro chovatele docela problém. Pro mne jako chovatele je důležité mít jak reg.list tak "žlutý papír".

Nenabádejte prosím chovatele aby se řídil vašemi radami že bude mít reg.list ale ne eurocites.Neříkám že nemáte pravdu.Ale to co jste popsal tak udělám jednu kličku a mám i žlutý papír.

28.1.2017 19:46
zako

XXX.XXX.255.14

Pbfaktor napsal(a):
Nenabádejte prosím chovatele aby se řídil vašemi radami že bude mít reg.list ale ne eurocites.Neříkám že nemáte pravdu.Ale to co jste popsal tak udělám jednu kličku a mám i žlutý papír.

Nevím z čeho jste usoudil, že někoho nabádám, to bylo jen konstatování jak se věci mají.

Dilectissima

29.1.2017 10:21
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

zako napsal(a):

Mistře, čítajte pozorne! Citujem zo strany 8, časopis Papoušci 1/2017: "Podle našich informací by měly registrační úřady akceptovat jakékoli celistvé nesnímatelné kroužky u starších jedinců, získaných před zařazenm do CITES I (A), pokud budou kroužky v určité kvalitě. Tedy když číslo na nich bude dobře čitelné, jedinečné a kroužek nebude snímatelný (resp. bude mít správnou velikost). Rozhodně by to tak mělo platit pro účely registra. U výjimek ze zákazu obchodních činností bude na registračním úřadu, zda uzná takový kroužek, či bude požadovať označení mikročipem v případech, kdy stávajíci celistvý kroužek není v požadované kvalitě."

Je len na vašej schopnosti, či sa dokážete s úradom rozumne dohodnúť, alebo budete tupo podstupovať zbytočné čipovanie žakov.

Krupps

29.1.2017 13:34
Krupps

XXX.XXX.254.15

Dilectissima napsal(a):
Mistře, čítajte pozorne! Citujem zo strany 8, časopis Papoušci 1/2017: "Podle našich informací by měly registrační úřady akceptovat jakékoli celistvé nesnímatelné kroužky u starších jedinců, získaných před zařazenm do CITES I (A), pokud budou kroužky v určité kvalitě. Tedy když číslo na nich bude dobře čitelné, jedinečné a kroužek nebude snímatelný (resp. bude mít správnou velikost). Rozhodně by to tak mělo platit pro účely registra. U výjimek ze zákazu obchodních činností bude na registračním úřadu, zda uzná takový kroužek, či bude požadovať označení mikročipem v případech, kdy stávajíci celistvý kroužek není v požadované kvalitě."

Je len na vašej schopnosti, či sa dokážete s úradom rozumne dohodnúť, alebo budete tupo podstupovať zbytočné čipovanie žakov.

Prosím, poradte.Nějak to nemužu dohledat.Mám žaka, registrační list a kroužek v pořádku.Byl řádně zaregistrován, kroužek je s osičkou.Bude vše v pořádku při registraci, nebo jej budu muset čipovat?Děkuji za vysvětlení.

Monanova

29.1.2017 17:03
Monanova

XXX.XXX.214.92

A co je jednodušší? Když to zavedou pro všechny později, nebo když každý bude muset podávat žádost?

Dilectissima

29.1.2017 19:53
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

Krupps napsal(a):
Prosím, poradte.Nějak to nemužu dohledat.Mám žaka, registrační list a kroužek v pořádku.Byl řádně zaregistrován, kroužek je s osičkou.Bude vše v pořádku při registraci, nebo jej budu muset čipovat?Děkuji za vysvětlení.

V tomto prípade budete musieť čipovať, pokiaľ z vášho pohľadu potvrdeného veterinárnym stanoviskom neublížite žakovi na zdraví. Nedelený krúžok je problém, musíte žaka označiť nezameniteľne - jedine čipom - hoci len za účelom registrácie, o udelení žltého EUROCITESu ani nehovorím.

Uznať krúžok s osičkou môže úrad podľa slov Ing. Silvii Ucovej z CITES zo strany 9 časopisu Papoušci 1/2017 iba "Ve zcela výjimečných a ojedinělých případech..." To sa týka napríklad papagájov so smrteľnými chorobami. Alebo pokiaľ by čipovanie podľa slov RNDr. Ondřeja Kloučka, Ph.D. zo strany 11 "...způsobilo újmu na zdraví exempláře nebo pokud je neproveditelné vzhledem k fyzickým vlastnostem exempláře."

Pre objektivitu situácie ešte uvediem informáciu z rovnakej strany spracovanú pánom RNDr. Kloučkom: "Požadavky na značení exemplářů v případě vydávaní výjimek jou obdbobné jako u registrace exemplářů, ovšem v případech kdy exemplář není označen uzavřeným nesnímatelným kroužkem (od licencovaného výrobce či distributora) s číslem přideleným ministerstvem (CZ+6 místné číslo), měl by být exemplář očipován."

Presne toto metie mnohých chovateľov, no ja sa držím výkladu Ing. Silvii Ucovej z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (vědecký orgán CITES) - ktorý som spomínal v príspevku vyššie. Nepotrebujem tu prezentovať naštudované veci, sám chovám papagáje CITES I, tak viem, aké sú to patálie, iba sa snažím predchádzať zbytočnému stresovaniu papagájov. Ak sa ale v niečom mýlim, treba ma opraviť, nie je problém.

Dilectissima

29.1.2017 19:59
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

Monanova napsal(a):
A co je jednodušší? Když to zavedou pro všechny později, nebo když každý bude muset podávat žádost?

Zavedené je to pre všetkých, akurát každý musí podávať žiadosť. Skrátka - podľa nového nariadenia musí byť každý jeden žako zaregistrovaný. Pokiaľ máte papagája ako mazla a má deliteľný krúžok s osičkou, musíte ho dať očipovať, aj keď nebudete žiadať o vydanie výnimky zo zákazu komerčných činností (žltý EUROCITES). Ak má papagáj nedelený krúžok primeranej akosti, nemusíte ho dávať čipovať, či už žiadate o vydanie registračného listu alebo EUROCITESu. Akurát v druhom prípade je to na posúdení každého úradu prípad od prípadu.

lojzikzhor

29.1.2017 20:09
lojzikzhor

XXX.XXX.195.189

Ararauna.cz - o papoušcích a jejich chovu

CHOVATELÉ ŽAKŮ, pokud se zítra chystáte na krajský úřad podat žádost o registraci exempláře CITES, ušetřete si čas - Evropská komise zrušila své nařízení, kterým se žakové zařazují do CITES A. Podrobné informace zítra ráno na webu Ararauna.cz.

29.1.2017 20:15
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

lojzikzhor napsal(a):

CHOVATELÉ ŽAKŮ, pokud se zítra chystáte na krajský úřad podat žádost o registraci exempláře CITES, ušetřete si čas - Evropská komise zrušila své nařízení, kterým se žakové zařazují do CITES A. Podrobné informace zítra ráno na webu Ararauna.cz.

zako750

29.1.2017 20:36
zako750

XXX.XXX.199.251

lojzikzhor napsal(a):

Není to vtip? Moc tomu nevěřím!

lojzikzhor

29.1.2017 20:40
lojzikzhor

XXX.XXX.195.189

zako750 napsal(a):
Není to vtip? Moc tomu nevěřím!

Já si myslím, že tady určitě nejde o přeřazení do CITES A, ale bude jen posunutý datum. EU nemůže přece zrušit zařazení papouška v cites. Uvidíme zítra co pan Potůček napíše.

29.1.2017 20:42
KaVe

XXX.XXX.45.15

Jinak se tomu taky říká "šíření poplašné zprávy". Pěkně hloupý pokus o vtip.

Dilectissima

29.1.2017 20:59
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

Pane lojzikzhor - protirečíte si. Ja nie som proti zaradeniu žakov do CITES I, skôr mi prekáža povinnosť na Slovensku označovať ich pod dohľadom príslušníka úradu ŽP. To je megahlúposť, to treba zrušiť. Ale nebudem politikárčiť, hoci píšem o závažnom probléme.

Honzik987

29.1.2017 21:35
29.1.2017 22:04
petikk

XXX.XXX.80.91

KaVe napsal(a):
Jinak se tomu taky říká "šíření poplašné zprávy". Pěkně hloupý pokus o vtip.

Toto nevypadá na poplašnou zprávu, asi to musí ještě domyslet.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32017R0128R(01)

Oprava nařízení Komise (EU) 2017/128 ze dne 20. ledna 2017, kterým se mění nařízení Rady (ES) č.338/97 o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi

( Úřední věstník Evropské unie L 21 ze dne 26. ledna 2017 )

Vyhlášení nařízení Komise (EU) 2017/128 je třeba považovat za neplatné.

Dilectissima

29.1.2017 22:12
Dilectissima

XXX.XXX.2.60

Veľa chovateľov si zrejme oddýchlo, len treba rátať aj s tým, že podobné nariadenie môže vojsť v budúcnosti do platnosti. Síce ma trápi ich stav v domovine (podľa popisovaných zdrojov až 50 % úbytok populácie behom posledných troch generácií; mortalita pri transporte 30 - 90 %), no byrokratická záťaž všetkého v EÚ už začína mnohým liezť na nervy. Mne teda určite. Som zvedavý, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať.

30.1.2017 01:27
lupus4

XXX.XXX.149.5

Oprava nařízení Komise (EU) 2017/128 ze dne 20. ledna 2017, kterým se mění nařízení Rady (ES) č.338/97 o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi

( Úřední věstník Evropské unie L 21 ze dne 26. ledna 2017 )

Vyhlášení nařízení Komise (EU) 2017/128 je třeba považovat za neplatné.

čili ŽÁDNÁ OPRAVA SE NEKONNÁ

jurajda

30.1.2017 07:51
8.2.2017 14:55
mailos

XXX.XXX.12.249

Zdravím všechny chovatelé žaků. Tak dnes jsem byl osobně podat žádost o registraci a žlutý cites a za každý žlutý papír zaplatil poplatek 100 kč.Teď jen počkat prý až tří mesíce až jej vystaví a pak si pro papíry musím osobně příjít.

8.2.2017 15:29
lupus4

XXX.XXX.180.6

lupus4 napsal(a):
U Cites A musíte navíc žádat o "žlutý papít EU radosti" dle nařízení Rady /ES/ č.338/97 a komise č.865/2006...
o vyjímku pro prodej...teď to stojí 100Kc/ks nad 20 ks paušál 2 000, -
na uděleńí vyjímky není právni nárok...takže libo(z)vůle ouřady a navíc bývá časově omezená...

pro běžně množené druhy je to totální kravina
co s tím "dělala" naše slavná asociace, nebo to s ní nebylo konzultováno?

To tu troubím celou dobu

8.2.2017 16:07
stefy3

XXX.XXX.33.253

Ako sa riesi ked nemam doklad o nadobudnuti chovneho paru? Kruzky maju pevne.

8.2.2017 16:42

Já jsem jim tam volal a prý když nemám kupní smlouvu tak mám smolíka, abych to měl na papíru od nich tak jsem té paní psal email aby mě to napsala ale deset dní a žádná odezva.
Tak si vymyslet kupní nebo darovací smlouvu a asi budou spokojeni.

8.2.2017 18:34
hicks

XXX.XXX.183.35

Já jsem jim tam volal a prý když nemám kupní smlouvu tak mám smolíka, abych to měl na papíru od nich tak jsem té paní psal email aby mě to napsala ale deset dní a žádná odezva.
Tak si vymyslet kupní nebo darovací smlouvu a asi budou spokojeni.

Já taky volal a mám jinou zkušenost. Chtěla kupní smlouvu, řekl jsem že žádnou nemám, tak chtějí výpis z evidenční knihy. Prostě něco kde je datum pořízení a hlavně potřebují datum a měsíc narození. Dále my bylo řečeno, že čím více informací jim poskytnu tím lépe (od koho jsem papoušky pořídil). Úplně nejlepší je když se dopídí k rodičům pořízeného papouška. Paní byla velice ochotná se vším my poradila a vše mám nejlépe zaslat i s tel. číslem aby mě mohli informovat.

8.2.2017 19:22
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

lojzikzhor napsal(a):

Pane, pokud jste vypustil docela závažnou informaci, měl byste ji v další reakci doplnit nebo dementovat. Jestli jsem to přehlédl, tak se Vám omlouvám.

8.2.2017 19:26
hrb

XXX.XXX.109.19

Cipoval uz nekdo na Ostrave? prosím u jakého veterináře? dik

lojzikzhor

9.2.2017 08:59
lojzikzhor

XXX.XXX.195.189

Moudivláček napsal(a):
Pane, pokud jste vypustil docela závažnou informaci, měl byste ji v další reakci doplnit nebo dementovat. Jestli jsem to přehlédl, tak se Vám omlouvám.

Doporučuji vždy a každý příspěvek přečíst vícekrát a pak nad ním nějaký čas popřemýšlet.

9.2.2017 19:49
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

lojzikzhor napsal(a):
Doporučuji vždy a každý příspěvek přečíst vícekrát a pak nad ním nějaký čas popřemýšlet.

Pane, mně je to jasné, ale zprávu na diskuzi jste uvedl Vy a ne Ararauna.cz, proto jsem oslovil Vás.

10.2.2017 11:47
sambora

XXX.XXX.233.80

Olomoucký kraj ohledně registrace chválím, poslal jsem poštou jen vyplněné formuláře, dnes mi volal pan z úřadu, vše mi v klidu a pohodě vysvětlil, zeptal se na pevné kroužky a nabití papoušků, tak jsem poslal mailem ještě neskenované kupní smlouvy a DNA a říkal, že v nejbližší době mi pošle registrační listy , ještě jsem se ptal na výjimku ze zákazu obch.č. a říkal, že to bude potřeba, pokud bych prodával mimo ČR, jinak v ČR jde vše řešit darovací smlouvou a že to není nic protizákonné, tak vše super a jsem spokojený, jak to proběhlo.

10.2.2017 12:04
fedak

XXX.XXX.114.208

sambora napsal(a):
Olomoucký kraj ohledně registrace chválím, poslal jsem poštou jen vyplněné formuláře, dnes mi volal pan z úřadu, vše mi v klidu a pohodě vysvětlil, zeptal se na pevné kroužky a nabití papoušků, tak jsem poslal mailem ještě neskenované kupní smlouvy a DNA a říkal, že v nejbližší době mi pošle registrační listy , ještě jsem se ptal na výjimku ze zákazu obch.č. a říkal, že to bude potřeba, pokud bych prodával mimo ČR, jinak v ČR jde vše řešit darovací smlouvou a že to není nic protizákonné, tak vše super a jsem spokojený, jak to proběhlo.

Pokud to bude probíhat všude takhle v pohodě, tak to bude super.

10.2.2017 12:33
cone

XXX.XXX.208.224

sambora napsal(a):

Neodvádí se ale při darování 15% daň?

SkupinaF

10.2.2017 14:33
SkupinaF

XXX.XXX.167.106

sambora napsal(a):

No mňa by zaujímalo či tie DNA sú potrebné?Všetky páry žiakov som si zostavoval odhadom a všetko je O.K.
aj bez DNA.Tak ako to bude?

10.2.2017 14:55
sambora

XXX.XXX.233.80

Určitě to pujde i bez DNA, to jsem poslal z vlastní iniciativy, když už je mám, tak jsem je poslal, ale vyloženě je po mě nechtěl.

10.2.2017 18:36
černotemenný

XXX.XXX.45.2

sambora napsal(a):
Určitě to pujde i bez DNA, to jsem poslal z vlastní iniciativy, když už je mám, tak jsem je poslal, ale vyloženě je po mě nechtěl.

Tak dnes mně registrační listy dorazily poštou.Mám je okopírovat a poslat podepsané nazpět.Zlínský kraj pracují fakt rychle a ochota na 100%.MUSÍM JEN CHVÁLIT.

10.2.2017 18:43
lupus4

XXX.XXX.248.254

černotemenný napsal(a):
Tak dnes mně registrační listy dorazily poštou.Mám je okopírovat a poslat podepsané nazpět.Zlínský kraj pracují fakt rychle a ochota na 100%.MUSÍM JEN CHVÁLIT.

+ žluťák ? a v původu máte jaké písmeno?

10.2.2017 19:30
černotemenný

XXX.XXX.45.2

lupus4 napsal(a):
+ žluťák ? a v původu máte jaké písmeno?

Registrace je krok č.1. Získání vyjimky z prodeje musí projít správním řízením a to může být zahájeno, až po odevzdání(doručení) podepsaných registračních listů.

10.2.2017 19:34
černotemenný

XXX.XXX.45.2

černotemenný napsal(a):
Registrace je krok č.1. Získání vyjimky z prodeje musí projít správním řízením a to může být zahájeno, až po odevzdání(doručení) podepsaných registračních listů.

Pokud máte původ rodičů, kupní smlouvu a jsou načipovaní nebo mají cites kroužek neměl by to být problém.

10.2.2017 19:48
arčí88

XXX.XXX.158.34

Minulý čtvrtek jsem to posílal a ve středu jsem to měl doma, poslal jsem vyplněný formulář který jsem si stáhnul, ještě jsem poslal kupní smlouvy, čísla kroužku, neměl jsem problém s tím že nemají plný Cites kroužek mám jen celistvý kroužky to prej stačí. Jinak KH Kraj.

17.2.2017 07:38
žolik

XXX.XXX.174.33

Tak, na slovensku ešte stále nevedia ako postupovať pri žakoch, ktoré majú iba doklad o nadobudnuti.Tak toto je pekná nespravedlnosť, veď to bolo všetko podľa predpisov, kúpiť žaka so zmluvou a teraz nechcú k nim vystaviť žltý papier na komerčnú činnosť.

17.2.2017 08:00
sevak

XXX.XXX.174.33

Nechápem čo má zakázanie komerčnej činnosti, tým pádom aj rozmnožovanie žakov, s ich ochranou a zamedzenia úbytku z ich prirodzeného prostredia.Ako pozorujem úrady robia pravý opak, zamedzujú rozmnožovaniu chránených živočichov.No proste bordel.

17.2.2017 13:54
sambora

XXX.XXX.233.80

černotemenný napsal(a):

Mě přišli včera RL, ale nic o tom, že bych je měl podepsat a kopie poslat zpět, tak jsem raději ještě psal na úřad a prý to tak je, že nemám nic posílat, takže registraci mám hotovou, super jednání v Olomouci, chválím.

17.2.2017 15:16
sevak

XXX.XXX.174.33

sambora napsal(a):
Mě přišli včera RL, ale nic o tom, že bych je měl podepsat a kopie poslat zpět, tak jsem raději ještě psal na úřad a prý to tak je, že nemám nic posílat, takže registraci mám hotovou, super jednání v Olomouci, chválím.

Žaka s registračným listom nemôžte predať? a ani jeho odchovy?Je to pravda?

17.2.2017 16:19
sambora

XXX.XXX.233.80

sevak napsal(a):

Můžu prodat, ale jen v ČR a na darovací smlouvu.

17.2.2017 17:27
lupus4

XXX.XXX.105.3

sevak napsal(a):

Potřebujete vyjímku pro prodej - zkuste si něco přečíst, to je furt dokola...

17.2.2017 18:46
sevak

XXX.XXX.174.33

lupus4 napsal(a):
Potřebujete vyjímku pro prodej - zkuste si něco přečíst, to je furt dokola...

To tu už vie každý blbec, prečítajte si lepšie na čo som sa pýtal.Chcel som vedieť, čo so žakmi iba registrovanými.Nie každému dajú vynimku.

17.2.2017 19:00
lupus4

XXX.XXX.105.3

sevak napsal(a):
To tu už vie každý blbec, prečítajte si lepšie na čo som sa pýtal.Chcel som vedieť, čo so žakmi iba registrovanými.Nie každému dajú vynimku.

No vy evidentně, ne, když se tak "inteligentně" ptáte, na to, co už tu každej "blbec" ví...

rrrrr

18.2.2017 10:09
rrrrr

XXX.XXX.13.96

sevak napsal(a):

Budete skládat chovné páry a až budete moci doložit jejich původ dostanete na mláďata vyjímku. Jak to obejít vám radit nebudu.

18.2.2017 10:31
stepka

XXX.XXX.225.10

rrrrr napsal(a):
Budete skládat chovné páry a až budete moci doložit jejich původ dostanete na mláďata vyjímku. Jak to obejít vám radit nebudu.

Stačí se podívat v RL do kolonky původ, jaké tam máte písmeno a je jasno

18.2.2017 12:59
sambora

XXX.XXX.233.80

stepka napsal(a):
Stačí se podívat v RL do kolonky původ, jaké tam máte písmeno a je jasno

V OL kraji kolonku původ ani nemáme nebo najdete ji viz foto?

18.2.2017 13:16
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

sambora napsal(a):
V OL kraji kolonku původ ani nemáme nebo najdete ji viz foto?

Původ je kolonka č.9, kterou máte začerněnou, nevím proč. Zeptejte se úřadu, který RL vydal.
Dřív to tam bylo. Nevím, jestli dnes vymyslel někdo něco jiného složitějšího. To písmeno by tam snad mělo být. Budu rád, když mě někdo poučí.

18.2.2017 13:39
cone

XXX.XXX.208.224

sambora napsal(a):
Můžu prodat, ale jen v ČR a na darovací smlouvu.

No logicky - darovat není totéž jako prodat, tedy právně to nejsou totožné termíny. No a obdarovaný by měl zcela jistě zaplatit darovací daň,15 procent z ceny.

18.2.2017 14:11
arčí88

XXX.XXX.158.34

Moudivláček napsal(a):
Původ je kolonka č.9, kterou máte začerněnou, nevím proč. Zeptejte se úřadu, který RL vydal.
Dřív to tam bylo. Nevím, jestli dnes vymyslel někdo něco jiného složitějšího. To písmeno by tam snad mělo být. Budu rád, když mě někdo poučí.

Zdravím, na mojich RL je kolonka číslo 9. Taky začerněno ale na Formuláři žadosti o novou registraci o zařazení do Cites tak je tam kolonka o původu nabití toho kusu, takže stejně ten formulář jim se tam musí poslat. Jak mě bylo řečeno tak na životní prostředí chtěli kopii že si ji tamnechají a já mám originál, takže mám originál RL a taky ten Formulář.

18.2.2017 14:16
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Moudivláček napsal(a):

Upřesním se sám. Všiml jsem si, že kolonka č.9 na registračních listech je vyplněna u exemplářů CITES II příloha B. U jedinců CITES I, příloha A ja začerněna a písmeno je uvedeno v kolonce č.9 na žlutém CITESU, což má jakousi logiku.

18.2.2017 14:26
sambora

XXX.XXX.233.80

cone napsal(a):
No logicky - darovat není totéž jako prodat, tedy právně to nejsou totožné termíny. No a obdarovaný by měl zcela jistě zaplatit darovací daň,15 procent z ceny.

A z jaké ceny, to musí někdo udělat jako odhad?

18.2.2017 16:59
sevak

XXX.XXX.174.33

rrrrr napsal(a):

Obejít nič nemôžem, proč?To vám tu tiež nebudem rozpisovať.

19.2.2017 10:06
černotemenný

XXX.XXX.45.2

arčí88 napsal(a):
Zdravím, na mojich RL je kolonka číslo 9. Taky začerněno ale na Formuláři žadosti o novou registraci o zařazení do Cites tak je tam kolonka o původu nabití toho kusu, takže stejně ten formulář jim se tam musí poslat. Jak mě bylo řečeno tak na životní prostředí chtěli kopii že si ji tamnechají a já mám originál, takže mám originál RL a taky ten Formulář.

Dobrý den, potřebuji poradit.Mám vyřízený reg.list.Nyní musím ještě zaslat vyplněnou žádost o vyjiimku z prodeje nebo není potřeba a krajský úřad si to již pořeší podle kopií reg.listů.Děkuji za radu.

19.2.2017 11:02
cone

XXX.XXX.208.224

černotemenný napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit.Mám vyřízený reg.list.Nyní musím ještě zaslat vyplněnou žádost o vyjiimku z prodeje nebo není potřeba a krajský úřad si to již pořeší podle kopií reg.listů.Děkuji za radu.

Na podání žádosti o vyjímku je zcela jiný formulář.

19.2.2017 11:51
arčí88

XXX.XXX.158.34

černotemenný napsal(a):

Jelikož vyjímku nepotřebuji, ale snad údajně stačí mít vyjádření veterináře že zrovna sedí, nebo se pokoušejí o hnízdění, toto jsem slšel a snad údajně jim to stačilo o udělení žádosti.

19.2.2017 14:07
sambora

XXX.XXX.233.80

černotemenný napsal(a):

Jestli to chápu dobře, tak máš hotovou registraci a chceš požádat o výjimku prodeje z obch.činnosti? tak by jsi asi měl vyplnit žádost o udělení výjimky O.Č. a třeba z kopiemi RL poslat na úřad, oni to posoudí a buď ti to udělí nebo ne, jen prý ty výjimka platí určitou dobu, tak je lepší o ní požádat těsně před prodejem.

19.2.2017 16:28
cone

XXX.XXX.208.224

sambora napsal(a):
Jestli to chápu dobře, tak máš hotovou registraci a chceš požádat o výjimku prodeje z obch.činnosti? tak by jsi asi měl vyplnit žádost o udělení výjimky O.Č. a třeba z kopiemi RL poslat na úřad, oni to posoudí a buď ti to udělí nebo ne, jen prý ty výjimka platí určitou dobu, tak je lepší o ní požádat těsně před prodejem.

Pročpak by měla platit výjimka z O.Č. jen určitou dobu? U všech jedinců zařazených v cites I to přece musí být stejné ? nebo se pletu? Jen k RL by mohla být výjimka u jedinců kteří nedostanou klasickou výjímku z o.č. jen na jeden možný prodej(pro jen jednu změnu majitelů). Jinak by se žakové po "úhynu" svých majitelů museli utrácet nebo darovat (třeba do Laguny) smajlík

lojzikzhor

19.2.2017 17:06
lojzikzhor

XXX.XXX.195.189

cone napsal(a):
Pročpak by měla platit výjimka z O.Č. jen určitou dobu? U všech jedinců zařazených v cites I to přece musí být stejné ? nebo se pletu? Jen k RL by mohla být výjimka u jedinců kteří nedostanou klasickou výjímku z o.č. jen na jeden možný prodej(pro jen jednu změnu majitelů). Jinak by se žakové po "úhynu" svých majitelů museli utrácet nebo darovat (třeba do Laguny) smajlík

Konec příspěvku mi přišel jako hulvátské rýpnutí si do Laguny a lidí, kteří pro dobro papoušků něco dělají.
Jinak nechápu, když už někdo komunikuje s úřady a vyřizuje si registraci tak proč se tam rovnou nezeptá na výjimku a raději hledá rozcházející se a nesmyslné rady na foru.

19.2.2017 17:45
sambora

XXX.XXX.233.80

cone napsal(a):

Když mi volal pán z úřadu ohledně registrace, tak jsem se ptal na tu výjimku z prodeje a bylo mi řečeno, že je jen na určitou dobu, že bych o ní měl požádat těsně před prodejem, ale důvod opravdu nevím, ale třeba to má každá kraj jinak, jako má každý kraj jinou žádost na registraci atd.

19.2.2017 18:20
cone

XXX.XXX.208.224

lojzikzhor napsal(a):
Konec příspěvku mi přišel jako hulvátské rýpnutí si do Laguny a lidí, kteří pro dobro papoušků něco dělají.
Jinak nechápu, když už někdo komunikuje s úřady a vyřizuje si registraci tak proč se tam rovnou nezeptá na výjimku a raději hledá rozcházející se a nesmyslné rady na foru.

Určitě jsem si do Laguny nerýpl, nemám důvod, navíc když si jejich činnosti vážím, toto jsem jen uvedl jako jednu z možností, v době psaní mého příspěvku mě totiž nenapadla žádná jiná varianta co s nechtěným papouškem - všichni dědicové totiž nemusí být nadšeni z možnosti vlastnit papouška.
Co bude třeba s několika páry žaků jen s reg. listem - třeba páry ještě z odchytu po smrti jejich majitele? Napadá vás něco smysluplného? Mi to celé připadá jako do konce nedotažené !

19.2.2017 21:28
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

cone napsal(a):
Určitě jsem si do Laguny nerýpl, nemám důvod, navíc když si jejich činnosti vážím, toto jsem jen uvedl jako jednu z možností, v době psaní mého příspěvku mě totiž nenapadla žádná jiná varianta co s nechtěným papouškem - všichni dědicové totiž nemusí být nadšeni z možnosti vlastnit papouška.
Co bude třeba s několika páry žaků jen s reg. listem - třeba páry ještě z odchytu po smrti jejich majitele? Napadá vás něco smysluplného? Mi to celé připadá jako do konce nedotažené !

Řešení je nejen nedotažené, ale diletantské. Abych použil českého výrazu tedy neodborné, povrchní.
Také mně po přečtení příspěvku vůbec nenapadlo, že by zmínka o Laguně jako konečné stanice nechtěných žaků bylo nějaké hulvátské rýpnutí do Laguny. Znám ji jen z videa a textů. Snaží se.
Já také v 72 letech nemám následovníka a tak nikdo neví, kde můj, ikdyž jen malý zájmový chov nejen papoušků skončí.

Neregistrovaný uživatel

20.2.2017 11:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Já bych se chtěla na něco zeptat, možná to jen špatně chápu, žaci se teď nebudou moct normálně prodávat? Když si budu chtít koupit papouška, seženu ho? Četla jsem že se budou moct "prodávat" jen na darovací smlouvu? já si nějak nedokážu představit jak to bude fungovat? Mohl byste mi prosím tady tohle někdo nějak slušně vysvětlit?
Děkuji.

20.2.2017 13:23
stefy3

XXX.XXX.33.253

No jasne, uz si ho nikde nekupite musite si ho ist chytit z Afriky Dobre rano Vam prajem.

pyrrhuraman

20.2.2017 14:30
pyrrhuraman

XXX.XXX.195.189

Já bych se chtěla na něco zeptat, možná to jen špatně chápu, žaci se teď nebudou moct normálně prodávat? Když si budu chtít koupit papouška, seženu ho? Četla jsem že se budou moct "prodávat" jen na darovací smlouvu? já si nějak nedokážu představit jak to bude fungovat? Mohl byste mi prosím tady tohle někdo nějak slušně vysvětlit?
Děkuji.

Koupíte ho úplně normálně jako doteď, jen k němu rovnou dostanete papíry. Registrační list + výjimku z prodeje.Bílý a žlutý papír. Bez toho žádného žaka ani jiného papouška spadajícího pod Cites 1 nekupujte.

20.2.2017 16:00
sambora

XXX.XXX.233.80

pyrrhuraman napsal(a):
Koupíte ho úplně normálně jako doteď, jen k němu rovnou dostanete papíry. Registrační list + výjimku z prodeje.Bílý a žlutý papír. Bez toho žádného žaka ani jiného papouška spadajícího pod Cites 1 nekupujte.

Tak podle vás už nikdy nikdo nemůže prodat žaka, kterého registroval, ale neměl potřebné dokumenty na prokázání původu, aby dostal výjimku?takových bude asi hodně, co budou trpět do smrti papouška, když ho nebudou moci prodat

pyrrhuraman

20.2.2017 16:44
pyrrhuraman

XXX.XXX.195.189

sambora napsal(a):
Tak podle vás už nikdy nikdo nemůže prodat žaka, kterého registroval, ale neměl potřebné dokumenty na prokázání původu, aby dostal výjimku?takových bude asi hodně, co budou trpět do smrti papouška, když ho nebudou moci prodat

Žaka bez udělení výjimky nemůžete už jen tak prodávat. Prokázat původ by neměl být u žaků problém, po celou dobu co u nich neprobíhala registrace je povinnost vést vlastní evidenci a každý žako musí mít doklad o nabytí. Takže výmluvy, že někdo nemůže prokázat původ nejsou na místě.

20.2.2017 17:38
sambora

XXX.XXX.233.80

pyrrhuraman napsal(a):
Žaka bez udělení výjimky nemůžete už jen tak prodávat. Prokázat původ by neměl být u žaků problém, po celou dobu co u nich neprobíhala registrace je povinnost vést vlastní evidenci a každý žako musí mít doklad o nabytí. Takže výmluvy, že někdo nemůže prokázat původ nejsou na místě.

Moc pořád nechápu, proč mi úředník z OL kraje říkal, že výjimku budu potřebovat, když budu chtít prodat mimo ČR, že v ČR můžu prodat bez výjimky, to se časem ukáže jak to bude, já to teď řešit nemusím, ptáky mám mladé a nikde není psáno, že se mi povede odchov.A s tím prokázáním původu má určitě hodně lidí problém, dost lidí nemá smlouvu ani jiné doklady, a sehnat čísla kroužku rodičů je velké umění.

nalim44

20.2.2017 17:53
nalim44

XXX.XXX.215.106

Nevím proč sem pletete čísla kroužků rodičů, když to není Váš odchov.

20.2.2017 18:06
sambora

XXX.XXX.233.80

nalim44 napsal(a):

Taky nevím

20.2.2017 18:08
lupus4

XXX.XXX.197.12

proč mi úředník z OL kraje říkal, že výjimku budu potřebovat, když budu chtít prodat mimo ČR, že v ČR můžu prodat bez výjimky,

proč mi úředník z OL kraje říkal,

protože je "momentálně vopožděnej"...a neumí si ani přečíst, co a jak má dělat

když budu chtít prodat mimo ČR, že v ČR můžu prodat bez výjimky,

to je jak u blbejch na dvorečku pořád dokola

1) RL dostane na žaka každý, kdo požádá...(nekroužkované bude muset očipovat)
2) vyjímku pro prodej (je úplně jedno kam, tudíž i v ČR) dostane ten, kdo prokáže původ,
v souladu s nařízením Rady /ES/ č.338/97 a komise č.865/2006...

Registrované žaky, co nedostanou vyjímku, je možnost darovat darovací smlouvou, to Vám projde u 1 - 2 ks max.
Těžko by Vám uvěřili, že by jste jich daroval každoročně 20, tak hloupí nejsou...
prostě tím zamezí chov na pašovaných či jinak (kradených) nelegálně získaných jedincích
i darovaného musíte do 30dnů odhlásit a "obdarovaný" zase přihlásit...
furt nechápu, co je na tom k pochopení tak složitýho.

20.2.2017 18:31
arčí88

XXX.XXX.158.34

černotemenný napsal(a):

Pro: černotemenný máte soukromou zprávu.

20.2.2017 18:37
černotemenný

XXX.XXX.45.2

Dobrý den, potřeboval bych poradit při vyplnění formuláře žádosti z obchodní činnosti. Mohl by jej zde někdo vložit ofocený a vyplněný pro inspiraci jak postupovat, co kde napsat a vyplnit.Děkuji předem.

20.2.2017 19:25
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

nalim44 napsal(a):

Domnívám se, že v nejvíce diskutované otázce na iFauně tj. registraci žaků bylo řečeno tolik názorů, že je z toho úplný guláš. I mnozí úředníci ŽP na krajských úřadech dávají trochu odlišné informace. Mám s nimi soucit, ale na rozdíl od nás chovatelů jsou za to placeni.
Ararauna.cz vydal k tomuto problému příručku.Ta již byla zkritizována, že má chyby.
Ano má, ale domnívám se, že většina informací je dobrá. Kdyby si ji tazatelé přečetli nebo sledovali informace kompetentních orgánů na PC, nemuseli by se ptát. Koupě příručky by je stála asi stovku. Ve srovnání s cenou žaka směšná částka.
Zde mnozí včetně mě dávají rady, ale aby někdo napsal, je to tak a tak, ocitoval věty z úředních dokumentů, to se nestalo. Ti zkušení, co mají ptáky CITES I mlčí. Nakonec jde vždy o peníze a proč radit konkurenci.
Byl bych vděčen, kdyby zde někdo znalý napsal, jak to skutečně je.
Hlavně s písmenem F a C v registračním listu a ve žlutém CITESu v kolonce č.9. Ale ono se to časem nějak vyvrbí.
Záznamy o chovu a obchodu je povinnost vést i u CITES II sedmý rok. Kdo je vede?
Doufám, že v dubnu vyjde v údajích centrálního registru, kolik žaků se v ČR chová. Zatím vedou amazoňani kubánští.

20.2.2017 19:54
lupus4

XXX.XXX.189.2

Hlavně s písmenem F a C v registračním listu a ve žlutém CITESu v kolonce č.9. Ale ono se to časem nějak vyvrbí.

nedáváte pozor - to už tu v jiném vlákně bylo

původ C - živočichové z přílohy A odchovaní v zajetí pro nekomerční účely a živočichové z příloh B a C odchovaní v SOULADU s kapitolou XIII. nař.Komise (ES) 865/2006.

takže klidně i F1

původ F mají živočichové odchovaní v zajetí, PRO NĚŽ NEJSOU SPNĚNY PODMÍNKY v souladu s kapitolou XIII. nař.Komise (ES) 865/2006...

20.2.2017 20:06
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

lupus4 napsal(a):

nedáváte pozor - to už tu v jiném vlákně bylo

původ C - živočichové z přílohy A odchovaní v zajetí pro nekomerční účely a živočichové z příloh B a C odchovaní v SOULADU s kapitolou XIII. nař.Komise (ES) 865/2006.

takže klidně i F1

původ F mají živočichové odchovaní v zajetí, PRO NĚŽ NEJSOU SPNĚNY PODMÍNKY v souladu s kapitolou XIII. nař.Komise (ES) 865/2006...

Myslíte, že jste to laikům objasnil? Nepovažujii je za méně chápavé, ale Vaše argumentace odkazem na úřední dokumentaci není příliš jasná. Zkuste to ještě jednou takříkajíc "polopaticky".

20.2.2017 20:45
lupus4

XXX.XXX.189.2

Moudivláček napsal(a):
Myslíte, že jste to laikům objasnil? Nepovažujii je za méně chápavé, ale Vaše argumentace odkazem na úřední dokumentaci není příliš jasná. Zkuste to ještě jednou takříkajíc "polopaticky".

le aby někdo napsal, je to tak a tak, ocitoval věty z úředních dokumentů, to se nestalo.

Na co si tu hrajete ? Na Janošíka ? Co chudým (zde míněno duchem) dával ?

To si neumíte přečíst kapitolu XIII z 865/2006 ?

vše už tu bylo X krát...

20.2.2017 21:51
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

lupus4 napsal(a):
le aby někdo napsal, je to tak a tak, ocitoval věty z úředních dokumentů, to se nestalo.

Na co si tu hrajete ? Na Janošíka ? Co chudým (zde míněno duchem) dával ?

To si neumíte přečíst kapitolu XIII z 865/2006 ?

vše už tu bylo X krát...

Pane,
z Vaší odpovědi si už účastníci diskuze závěr udělají a nepleťe sem Jánošíka. Jeho hodnocení nechte Slovákům.
A jestli považujete některé dotazy diskutujících za chudé duchem, tak se nezapojujte.
Diskuze nepodmiňuje přístup vzděláním nebo inteligencí. Já k tomu tak přistupuji. Základem je nebýt vulgární, klást otazky, argumentačně odpovídat. Myslíte si, že jste to v odpovědi udělal?
Mnohý se základním vzděláním někdy předčí toho s vysokoškolským titulem.
Odkazovat čtenáře na dokumenty je chvályhodné, ale nepřidat svůj pohled na problematiku je trochu zvláštní.

20.2.2017 22:49
lupus4

XXX.XXX.136.248

Vy se mi snad zdáte...

Jednou chcete přesné citace... když je dostanete, chcete polopatické vysvětlení...a hned na to chcete opět citace a tak neustále dokola...

Projděte si své příspěvky a pokud jste schopen sebereflexe, tak se chytíte za nos, ale vy asi těžko...

Neopomenete mentorovat kde co, byť k samotné věci nic nenapíšete...
U žen učitelek se říká, že to není povolání, ale "diagnóza", pro vás to platí asi tuplem.

nepřidat svůj pohled na problematiku je trochu zvláštní.

můj pohled na věc je napsaný v příspěvku v 18:08

Sbohem, hlavně to už neřešte ani "interně". Děkuji.

Pbfaktor

21.2.2017 08:08
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

lupus4 napsal(a):
Vy se mi snad zdáte...

Jednou chcete přesné citace... když je dostanete, chcete polopatické vysvětlení...a hned na to chcete opět citace a tak neustále dokola...

Projděte si své příspěvky a pokud jste schopen sebereflexe, tak se chytíte za nos, ale vy asi těžko...

Neopomenete mentorovat kde co, byť k samotné věci nic nenapíšete...
U žen učitelek se říká, že to není povolání, ale "diagnóza", pro vás to platí asi tuplem.

nepřidat svůj pohled na problematiku je trochu zvláštní.

můj pohled na věc je napsaný v příspěvku v 18:08

Sbohem, hlavně to už neřešte ani "interně". Děkuji.

Nevím proč se zde pořád řeší úplně stejná věc která zde již byla před 19 roky.Tehdy jsme udělali chybu tak jako hromada z vás tu chybu udělá i nyní.Neřešte pořád možnosti darování které vám stejně ve větším množství papoušků neprojde a nachystejte si pole pro to aby jste již druhým rokem tyto vyjimky nepotřebovali a mohli v klidu svoje svěřence prodávat tak jak jsme to praktikovali tehdy my.Tak jak říká jeden pan ministr.Zákony jsme ani my tehdy neporušili jen jsme použili selský rozum a není nic lehčího jak se těmto patálijím vyhnout.

21.2.2017 09:22
sevak

XXX.XXX.149.136

Pbfaktor napsal(a):
Nevím proč se zde pořád řeší úplně stejná věc která zde již byla před 19 roky.Tehdy jsme udělali chybu tak jako hromada z vás tu chybu udělá i nyní.Neřešte pořád možnosti darování které vám stejně ve větším množství papoušků neprojde a nachystejte si pole pro to aby jste již druhým rokem tyto vyjimky nepotřebovali a mohli v klidu svoje svěřence prodávat tak jak jsme to praktikovali tehdy my.Tak jak říká jeden pan ministr.Zákony jsme ani my tehdy neporušili jen jsme použili selský rozum a není nic lehčího jak se těmto patálijím vyhnout.

Tak to by som chcel vedieť, ako na to?Pred 19 rokmi som choval len agapornisi, nemohl by ste mi niečo o tom napísať do súkrom.pošty?Ďakujem.

Pbfaktor

21.2.2017 09:43
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

sevak napsal(a):
Tak to by som chcel vedieť, ako na to?Pred 19 rokmi som choval len agapornisi, nemohl by ste mi niečo o tom napísať do súkrom.pošty?Ďakujem.

Do soukromné ano tam to není problem ventilovat.

lojzikzhor

21.2.2017 10:11
lojzikzhor

XXX.XXX.195.189

Proč, vy co v tom nemáte jasno, si nekoupíte tu brožuru za 80, -Kč. Pak nemusíte pořád dokola vypisovat stejné dotazy na ifaunu. Máte na papouška který stojí 15 000Kč ale 80 kč utratit za brožuru nechce nikdo, to raději ať vám to tu někdo pořád dokola opisuje.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2896161/zako-v-cites-i-pruvodce-novymi-povinnostmi-chovatelu/.

21.2.2017 10:12
cone

XXX.XXX.208.224

Pbfaktor napsal(a):

Dobrý den, pokud byste mohl ten "fígl" poslat i mi, uvítal bych to. Jinak mám nyní jen samce, svůj odchov s uzavřeným obyč. kroužkem s rokem, a určitě vím jen to, že jej nebudu čipovat. A z KÚ mi bylo sděleno, že vyjímku bych snad mohl i dostat, pokud bych kroužek samci nafotil na noze postupně tak, aby bylo zřejmé že je kroužek nedělený a že jsou všechna čísla na kroužku bezvadně čitelná - u Al kroužků lze čitelnos údajů s jejich věkem posuzovat různě, moje chyby, měl být použít kroužek nerezový.

21.2.2017 10:22
cone

XXX.XXX.208.224

lojzikzhor napsal(a):
Proč, vy co v tom nemáte jasno, si nekoupíte tu brožuru za 80, -Kč. Pak nemusíte pořád dokola vypisovat stejné dotazy na ifaunu. Máte na papouška který stojí 15 000Kč ale 80 kč utratit za brožuru nechce nikdo, to raději ať vám to tu někdo pořád dokola opisuje.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2896161/zako-v-cites-i-pruvodce-novymi-povinnostmi-chovatelu/.

Víte, kdyby jednoznačně byly vytyčeny mantinely, kdy dostanete vyjímku a kdy ji zcela jistě nedostanete - tak to by byl klídek kolem a kolem. Nemluvě o tom jaká by to navíc byla pohoda, kdyby navíc ty mantinely měly smysl a neškodily jak majitelům, tak i žakům současně. Ale pokud vám stále někdo ze odpovědných lidiček na úřadech či agenturách bude podsouvat, že záleží na posouzení jednotlivých úřadů či úředníků - tak v tom je a bude takový "pořádek" jaký panuje dnes - nikdo nic přesně neví a čeká na výsledek své registrace a žádosti o vyjímku. A navíc klišé (budu citovat doslovně) "neznalost zákona neomlouvá, při kontrolách budeme přísní" také nenalévá spokojenost do celé věci.
pěkný den
šiška ol.

totr

21.2.2017 12:18
totr

XXX.XXX.195.189

Lidi si to dělají zbytečně složité sami. Prostě vím, že se mají žaci registrovat a jak mají být označeni tak pokud nemám cites kroužek tak dám čip a zajdu na krajský úřad vyřídit registraci. Hlavně nehledat žádné záludnosti a složitosti nebo jak obcházet zákon. Pokud mám nějaké dotazy tak se tam přímo zeptám, od toho tam jsou. Hotovo dvacet.
Ročně se registruje mrtě jiných papoušků a nikdo to tady neřeší, jen některým majitelům žaků někdo stoupl na kuří oko.

Pbfaktor

21.2.2017 12:26
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

cone napsal(a):
Dobrý den, pokud byste mohl ten "fígl" poslat i mi, uvítal bych to. Jinak mám nyní jen samce, svůj odchov s uzavřeným obyč. kroužkem s rokem, a určitě vím jen to, že jej nebudu čipovat. A z KÚ mi bylo sděleno, že vyjímku bych snad mohl i dostat, pokud bych kroužek samci nafotil na noze postupně tak, aby bylo zřejmé že je kroužek nedělený a že jsou všechna čísla na kroužku bezvadně čitelná - u Al kroužků lze čitelnos údajů s jejich věkem posuzovat různě, moje chyby, měl být použít kroužek nerezový.

Poslal jsem vám interní zprávu.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2017 22:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Dobrý večer, po jak dlouhé době se ozvali z úřadu po zaslání dokumentů k registraci? Díky.

24.2.2017 09:38
fedak

XXX.XXX.114.208

Dobrý večer, po jak dlouhé době se ozvali z úřadu po zaslání dokumentů k registraci? Díky.

Ozvali se po 22 dnech od zaslání s tím že si mám přijet. Nevíte proč je nutná osobní návštěva krajského úřadu, proč to prostě nepošlou poštou ?

24.2.2017 09:50
sevak

XXX.XXX.143.81

fedak napsal(a):
Ozvali se po 22 dnech od zaslání s tím že si mám přijet. Nevíte proč je nutná osobní návštěva krajského úřadu, proč to prostě nepošlou poštou ?

Tak, im zavolajte, alebo ináč kontaktujte, prečo by ste tam mali chodiť.Teraz v tejto dobe sa to dá aj elektronicky pripadne poštou, prečo cestovať v niektorých prípadoch aj stovky km.

24.2.2017 11:57
beobeo

XXX.XXX.249.4

fedak napsal(a):

Poštou zasílají. Musíte podepsat, ofotit a zaslat jim zpět kopie.

24.2.2017 12:06
fedak

XXX.XXX.114.208

Opět jsem volal a musím přijít osobně podepsat. Zajímavé někde to jde poslat někde ne. KÚ Ostrava.

24.2.2017 12:10
beobeo

XXX.XXX.249.4

fedak napsal(a):
Opět jsem volal a musím přijít osobně podepsat. Zajímavé někde to jde poslat někde ne. KÚ Ostrava.

Ve Zlínském kraji to jde. Před hodinou jsem s nimi mluvil osobně.

24.2.2017 15:46
hrb

XXX.XXX.109.19

Pbfaktor napsal(a):

Mohl bych se taky přidat, děkuji.

neregistrovaný123

25.2.2017 22:17
neregistrovaný123

XXX.XXX.221.170

Přátelé, po konzultaci s úředníkem plzeňského kraje žaci
bez cites kroužku nebo čipu nedostanou vyjímku (žlutý papír).
Celiství necitesový kroužek jim nestačí. Odchovy by snad údajně
od registrovaných rodičů vyjímku mohli dostat.

totr

26.2.2017 08:26
totr

XXX.XXX.195.189

neregistrovaný123 napsal(a):

To říkám pořád, pokud nemám cites kroužek tak dám čip a provedu registraci, není třeba hledat složitosti nebo proč to nebo ono nejde když je to jednoduché jak facka.

26.2.2017 09:25
cone

XXX.XXX.208.224

totr napsal(a):
To říkám pořád, pokud nemám cites kroužek tak dám čip a provedu registraci, není třeba hledat složitosti nebo proč to nebo ono nejde když je to jednoduché jak facka.

Jednoduše jsou špatně nastaveny mantinely, při sesmolování těchto nařízení a podmínek mělo být bráno v úvahu, že v období 2010-16 nebylo nutné (ani požadováno) kroužkování cites kroužky a tudíž měla být na toto období stanovena zcela automaticky vyjímka - doložit původ + celistvý kroužek - takhle by to mezi normálními, slušnými a logicky uvažujícími lidmi fungovalo. Nechci cpát své peníze zbytečně žádnému vetovi, nechci zbytečně stresovat svého žaka a riskovat jeho sebepoškozování!
pěknou neděli.

totr

26.2.2017 10:44
totr

XXX.XXX.195.189

cone napsal(a):
Jednoduše jsou špatně nastaveny mantinely, při sesmolování těchto nařízení a podmínek mělo být bráno v úvahu, že v období 2010-16 nebylo nutné (ani požadováno) kroužkování cites kroužky a tudíž měla být na toto období stanovena zcela automaticky vyjímka - doložit původ + celistvý kroužek - takhle by to mezi normálními, slušnými a logicky uvažujícími lidmi fungovalo. Nechci cpát své peníze zbytečně žádnému vetovi, nechci zbytečně stresovat svého žaka a riskovat jeho sebepoškozování!
pěknou neděli.

No pokud by to bylo tak jak popisujete tak by byl nakonec stejně zase problém v tom, že drtivá většina majitelů a chovatelů žaků by nebyla schopna doložit původ papouška protože na vedení registrace se každý vykašlal. Čest výjimkám.
Plané řeči typu, že nechcete své peníze cpát vetovi nebo stresovat žaka nebudu ani komentovat.

nalim44

26.2.2017 11:43
nalim44

XXX.XXX.215.106

Na internetu lze zakoupit čipy přibližně od 100 kč.Načipovat můžete sami a necpát peníze vetovi.

26.2.2017 12:23
cone

XXX.XXX.208.224

nalim44 napsal(a):
Na internetu lze zakoupit čipy přibližně od 100 kč.Načipovat můžete sami a necpát peníze vetovi.

Tak to zase nebudu komentovat já !

26.2.2017 12:31
cone

XXX.XXX.208.224

totr napsal(a):
No pokud by to bylo tak jak popisujete tak by byl nakonec stejně zase problém v tom, že drtivá většina majitelů a chovatelů žaků by nebyla schopna doložit původ papouška protože na vedení registrace se každý vykašlal. Čest výjimkám.
Plané řeči typu, že nechcete své peníze cpát vetovi nebo stresovat žaka nebudu ani komentovat.

Vést evidenci chovu a obchodu je u některých druhů (i žaků) již několik let povinnost. Takže nechci řešit (na rozdíl od Vás) chovatelé, kteří tuto povinnost nesplňují - to pokládám čistě za jejich problém. jinak nevím vzhledm k Vaší anonymitě jaké máte s žaky zkušenosti, tedy s případným stresem u tohoto druhu. K tomu placení či cpaní peněz vetům - to bych zase nechal bez povšimnutí já. Milý pane, plané řeči jsou to, čeho já osobně jsem dost dost vzdálen.
pěknou neděli vám vše podruhé.

26.2.2017 12:54
hrb

XXX.XXX.109.19

neregistrovaný123 napsal(a):

Takže když jsem samce načipoval*odchytaka*a zaregistruju ho a koupím k němu citesovou samici *padla mi*, tak můžu jejich odchovy prodávat?dostanu na ně žlutý papír i když neuvedu u samce původ rodičů?

26.2.2017 13:10

Dobré poledne,
kniha obchodu se ale nemusela vést pokud jste měl doma jen jednoho žaka jako mazlíčka, nyní se musí ale registrovat i mazlici- snad se nepletu..

ne

26.2.2017 13:50
ne

XXX.XXX.195.189

Dobré poledne,
kniha obchodu se ale nemusela vést pokud jste měl doma jen jednoho žaka jako mazlíčka, nyní se musí ale registrovat i mazlici- snad se nepletu..

Ale určitě musíte mít i od mazlíčka doklad o nabytí, kterým můžete jasně prokázat jeho původ.

26.2.2017 14:33
milanplšek

XXX.XXX.144.38

ne napsal(a):
Ale určitě musíte mít i od mazlíčka doklad o nabytí, kterým můžete jasně prokázat jeho původ.

A proc by musel met od mazlicka doklad o nabyti kdyz ho k nicemu nepotreboval.

ne

26.2.2017 16:09
ne

XXX.XXX.195.189

milanplšek napsal(a):
A proc by musel met od mazlicka doklad o nabyti kdyz ho k nicemu nepotreboval.

Omyl, doklad o legálním nabytí papouška mít musí i mazlíčkáři.

26.2.2017 18:03
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Dobré poledne,

Pane.
Nepletete se. Zařazení žaka do CITES I je něco jiného, než vedení knihy jedinců CITES I a II, což si troufám říct, že většina vlastníků jedinců CITES II, ikdyž to platí už 6 let nedělá. Jsem zvědav, kdo to vyvrátí, protože žádná evidence jedinců CITES II neexistuje.
Jen můj osobní mázor maličkého človíčka v obrovském byznysu.
Kdyby ty státy, co přistoupily k CITES, což je dobrá věc, dokázali zamezit nelegálnímu obchodu přírodnin ze třetích zemí, jak říkali komunisté kdysi, nemuseli bychom se mypobyčejní poctiví chovatelé a držitelé několika nejen źaků potýkat s problémy, v této diskuzi už naprosto převažujících příspěvků.
Snad se nemýlím, ale ono to zase nějak vyšumí. Hlavně, jestli to bude ku prospěchu těch žaků v přírodě, o čemž s prominutím pochybuji.

26.2.2017 18:22

Ano, mám kupní smlouvu, to stačí? Když tam není zapsán původ rodičů, věk ptáka atd. Má CITES kroužek, dá se někde zjistit jeho původ a věk?

26.2.2017 19:04
arčí88

XXX.XXX.158.34

Ano, mám kupní smlouvu, to stačí? Když tam není zapsán původ rodičů, věk ptáka atd. Má CITES kroužek, dá se někde zjistit jeho původ a věk?

Stačí když tam na kupní smlouvě od koho jste to kupoval a ještě jeho adresa. Takto jsem to měl já a bezproblému to bylo vyřízeno. Pokud v tý kupní smlouvě bylo jaký druh, číslo kroužku, adresa prodejce a adresa kupujícího tak vše by mělo být ok.

zako 750

27.2.2017 13:12
zako 750

XXX.XXX.22.230

hrb napsal(a):
Takže když jsem samce načipoval*odchytaka*a zaregistruju ho a koupím k němu citesovou samici *padla mi*, tak můžu jejich odchovy prodávat?dostanu na ně žlutý papír i když neuvedu u samce původ rodičů?

Ano, dostanete.

Pbfaktor

27.2.2017 13:29
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

zako 750 napsal(a):
Ano, dostanete.

Když nebude u samce doložen původ jak píše tazatel, nemyslím si že by to bylo tak jednoznačné že určitě papíry dostane.

zako 750

27.2.2017 13:54
zako 750

XXX.XXX.22.230

Pbfaktor napsal(a):
Když nebude u samce doložen původ jak píše tazatel, nemyslím si že by to bylo tak jednoznačné že určitě papíry dostane.

U kusu z odchytu stačí mít původní Cites doklad a v kolonce původ může být W, nikoliv U.

27.2.2017 15:36
cone

XXX.XXX.208.224

zako 750 napsal(a):
U kusu z odchytu stačí mít původní Cites doklad a v kolonce původ může být W, nikoliv U.

Původní registrační list - o Cites se jedná až nyní §.

zako 750

27.2.2017 16:15
zako 750

XXX.XXX.22.230

cone napsal(a):

Tak samozřejmě všichni víme o čem je řeč, nemusíte mě hned chytat za slovíčko...

ne

27.2.2017 16:16
ne

XXX.XXX.195.189

cone napsal(a):

Pokud má někdo žaka ještě z odchytu tak k němu musí mít i původní registrační list CITES z doby kdy se u nich registrace CITES prováděla a tím může prokázat jeho původ. Pokud získal někdo odchyťáka později tak ho nabyl nelegálně a tudíž má problém.

27.2.2017 16:34
milanplšek

XXX.XXX.144.38

ne napsal(a):
Omyl, doklad o legálním nabytí papouška mít musí i mazlíčkáři.

A proc by ho meli mit kdo nebo co jim to narizovalo. Knihu chovu a obchodu vest nemuseli z ptakama se verejne a legalne obchodovalo. Tudis byli k mani na kazde burze bezne na inzerat tak nevim proc bych mel mit kupni smlouvu. A nevim jak bych nekoho donutil at se me prokaze obcanskym prukazem kdyz k tomu nebyl zadny duvod. Tak tady nemelte ho...na.

ne

27.2.2017 17:05
ne

XXX.XXX.195.189

milanplšek napsal(a):
A proc by ho meli mit kdo nebo co jim to narizovalo. Knihu chovu a obchodu vest nemuseli z ptakama se verejne a legalne obchodovalo. Tudis byli k mani na kazde burze bezne na inzerat tak nevim proc bych mel mit kupni smlouvu. A nevim jak bych nekoho donutil at se me prokaze obcanskym prukazem kdyz k tomu nebyl zadny duvod. Tak tady nemelte ho...na.

Vážený pane, uberte z agresivity a arogance. Já diskutuji slušně.
Že neznáte zákon, tak za to já nemůžu.

ne

27.2.2017 17:33
ne

XXX.XXX.195.189

Mimochodem, přečtěte si k této problematice článek od MVDr. Ľubice Nečasové a Mgr. Jana Sojky v Nové Exotě leden 2017 stranu č.43.

27.2.2017 19:47
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

milanplšek napsal(a):

Pane, trochu Vaší argumentaci nerozumím.
Nedovedu být stručný, snad ostatní prominou. Co bylo, je pryč. Měli jsme to snazší.
1. Knihu o chovu a obchodu nikdo nevedl a nemusel do r.2010.
2. Šest let to platí, kdo to nedodržuje nebo neví, jeho problém. Zákony a vyhlášky, ikdyž někdy i podle mého názoru nesmyslné musíme dodržovat, jinak se vystavujreme sankcím.Jak to vypadá bez dodržování zákonů vidíme na migrační explozi. Nemyslíte, že je to tak?
3. Kupní smlouvu zákon nenařizuje, ale doklad o legálním nabybí ano. Je to dobře.
Jak dokážete, že jste Vaše papoušky neukradl nebo nekoupil od zlodějě?
Jestli prodejce dá falešnou adresu je Váš problém.
Jestli někomu dám 10 000, - Kč a více, chci vědět jeho identitu, pokud ta skutečná cena není desetinásobná a pak Vás chápu, že nic nechcete. Klidně si řeknu o OP, protože on chce moje peníze. Co Vy na to?

ne

27.2.2017 20:08
ne

XXX.XXX.195.189

Při prodeji nějaké ojetiny nebo vraku auta za blbých 5000kč každý vždy rád občanku ukáže a tady se budou dělat zbytečné krky. Kdo je slušný a chce jednat férově tak při sepsání smlouvy nebo dokladu o převodu exempláře rád a bez problémů občanku k opisu údajů vytáhne. Alespoň já jsem s tím nikdy neměl problém. A pokud se bude někdo cukat, tak vycouvejte.

27.2.2017 20:35
arčí88

XXX.XXX.158.34

ne napsal(a):
Při prodeji nějaké ojetiny nebo vraku auta za blbých 5000kč každý vždy rád občanku ukáže a tady se budou dělat zbytečné krky. Kdo je slušný a chce jednat férově tak při sepsání smlouvy nebo dokladu o převodu exempláře rád a bez problémů občanku k opisu údajů vytáhne. Alespoň já jsem s tím nikdy neměl problém. A pokud se bude někdo cukat, tak vycouvejte.

Tak pokud je prodejce slušný chovatel tak by neměl být problém sepsat kupní smlouvu, kde jsou uvedeny jméno, adresa, a jeho kontakt na něho tel. číslo a email. Když jsem kupoval já Žaky tak s chovatelema jsem se domluvil že chci kupní smlouvy a nebyl vůbec problém, spíše to uvítali. Sice to není asi povinnost dělat kupní smlouvu ale když si to kupující přeje tak kupní smlouvu člověk udělá. Tady na internetu se nechá sehnat tolik vzorů kupních smluv tak to si myslím že hotova kupní smlouva je otázka max.10 minut.

28.2.2017 16:56
milanplšek

XXX.XXX.144.38

ne napsal(a):
Vážený pane, uberte z agresivity a arogance. Já diskutuji slušně.
Že neznáte zákon, tak za to já nemůžu.

Vazeny pane. Zakony znam a zaky ani nemam ale tady jde o princip porad dokola tady vykladate ze vsichni kupni smlouvy musi mit protoze vy je mate. Ale ukazte me treba na burze ktery Polak, Madar atd. vam da kupni smlouvu. Vy si myslite ze u nas vsichni majitele treba Amazonanu venezuelskych, senegalcu, pyrur, aratingu atd. maji kupni smlouvy? Nemluvim o chovatelich i kdyz ti je taky vetsinou nemaji, mluvim o mazlickarich. Spousta lidi si sli v dobre vuly koupit zaka na mazlicka na burzu a vubec netusili ze budou nejakou smlouvu nekdy potrebovat. Vy tady vedete diskuzy ve stylu musite mit,.musite udelat prectete si ten a ten zakon, ten clanek ale to nikoho nezajima to si umi najit a precist kazdy. Ale poradit tem co ty doklady nemaji protoze je nikdy nepotrebovali o tom by mela byt ta diskuze. Ale tady jste vetsina typickych cechu nikdo nic nema kazdej kazdyho jen napalit ale jak jde do tuheho tak ja nic ja mam vsechno v poradku to oni. A nejlip vse anonyme ze pane / ne/

28.2.2017 17:01
milanplšek

XXX.XXX.144.38

Moudivláček napsal(a):
Pane, trochu Vaší argumentaci nerozumím.
Nedovedu být stručný, snad ostatní prominou. Co bylo, je pryč. Měli jsme to snazší.
1. Knihu o chovu a obchodu nikdo nevedl a nemusel do r.2010.
2. Šest let to platí, kdo to nedodržuje nebo neví, jeho problém. Zákony a vyhlášky, ikdyž někdy i podle mého názoru nesmyslné musíme dodržovat, jinak se vystavujreme sankcím.Jak to vypadá bez dodržování zákonů vidíme na migrační explozi. Nemyslíte, že je to tak?
3. Kupní smlouvu zákon nenařizuje, ale doklad o legálním nabybí ano. Je to dobře.
Jak dokážete, že jste Vaše papoušky neukradl nebo nekoupil od zlodějě?
Jestli prodejce dá falešnou adresu je Váš problém.
Jestli někomu dám 10 000, - Kč a více, chci vědět jeho identitu, pokud ta skutečná cena není desetinásobná a pak Vás chápu, že nic nechcete. Klidně si řeknu o OP, protože on chce moje peníze. Co Vy na to?

Vyte pro kolik lidi u nas nejakych 10000kc nic neznamena? Hlavne u 50 procent mazlickaru kteri musi mit zaka, amazonana, aru jen aby byli IN a ty rozhodne nejaka smlouva nezajima. Kolik stoji ruzne mutace papousku v tisicich a nikdo smlouvy nepise aspon po me je nikdy nikdo nechtel.

ne

28.2.2017 17:17
ne

XXX.XXX.195.189

milanplšek napsal(a):
Vazeny pane. Zakony znam a zaky ani nemam ale tady jde o princip porad dokola tady vykladate ze vsichni kupni smlouvy musi mit protoze vy je mate. Ale ukazte me treba na burze ktery Polak, Madar atd. vam da kupni smlouvu. Vy si myslite ze u nas vsichni majitele treba Amazonanu venezuelskych, senegalcu, pyrur, aratingu atd. maji kupni smlouvy? Nemluvim o chovatelich i kdyz ti je taky vetsinou nemaji, mluvim o mazlickarich. Spousta lidi si sli v dobre vuly koupit zaka na mazlicka na burzu a vubec netusili ze budou nejakou smlouvu nekdy potrebovat. Vy tady vedete diskuzy ve stylu musite mit,.musite udelat prectete si ten a ten zakon, ten clanek ale to nikoho nezajima to si umi najit a precist kazdy. Ale poradit tem co ty doklady nemaji protoze je nikdy nepotrebovali o tom by mela byt ta diskuze. Ale tady jste vetsina typickych cechu nikdo nic nema kazdej kazdyho jen napalit ale jak jde do tuheho tak ja nic ja mam vsechno v poradku to oni. A nejlip vse anonyme ze pane / ne/

Vážený pane, je hodně chovatelů kteří evidenci poctivě vedou a i při prodeji papouška na mazlíčka dávají novému majiteli doklad o převzetí. Že Vy a spousta dalších na to od začátku kašlete za to já ani nikdo jiný nemůže.
Těm co ty doklady nemají není co radit, protože je mají mít a napálili je právě chovatelé vašeho typu, kteří na to papírování kašlou a hlavně, že prodají.

Pbfaktor

28.2.2017 17:30
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

milanplšek napsal(a):

Problem je už v tom že si někdo takového papouška koupí na burze.Obezřetný chovatel by to nikdy neudělal.Já bych si na burze nekoupil ani andulku.Ale to je můj pohled na věc a nikomu ho nevnucuji.

28.2.2017 19:01
arčí88

XXX.XXX.158.34

milanplšek napsal(a):

Tak ono není nic jednodušího než si doma než jedu pro papoucha na nějakou burzu den předem vytisknout prázdný formulář kde budete vy jako kupující a uděláte tam prázdnou kolonku na prodejce, a přímo na burze to tam s ním doplníte. Jako pro Amazoňany, Senegalce, Pyrury, Aratingy bych nekupoval radši si zajedu pro ně někam přímo k chovateli. Jako anduly a korely si koupím na burze ale dražší bych tam nekoupil.

28.2.2017 19:36
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Pbfaktor napsal(a):
Problem je už v tom že si někdo takového papouška koupí na burze.Obezřetný chovatel by to nikdy neudělal.Já bych si na burze nekoupil ani andulku.Ale to je můj pohled na věc a nikomu ho nevnucuji.

Tak termín podání žádostí o registraci žaků je před závěrem.
V této diskuzi to byla smršť reakcí. Kdo se zajímá, jistě si v tom guláši pravd i omylů úřední informace mimo diskuzi našel.
Z prvních informací známých chovatelů i držitelů mazlíčků mám dojem, že KÚ k "nechtěnému dítěti" přistoupily většinou vstřícně. Alespoň se tak domnívám podle našeho kraje Vysočina.
Ale spousta lidí má jednoho mazlíčka a dodnes ani neví, že se něco změnilo a žádost nepodali. Uvidíme, jak se to vyřeší. Ale to už je problém inspekce ŽP.
Kdo něco má, musí se sám zajímat co se kolem něho děje. Když se nezajímá, může na to doplatit. Jeho chyba.
Co platilo včera, dnes je jinak. Mladí si jistě poradí, jsou na to chytří dost. My staří jsme na tom hůř, ale ani stáří nás neomlouvá.

Ke koupi na burze ve výše uvedeném příspěvku nebudu říkat, co by měl kdo z prodávajících dělat, ale já, když jsem prodával po r.2010 obyčejné ptáky CITES II jsem každého upozornil, že má mít papír ( doklad o legálním nabytí jedince) s adresou a podpisem prodávajícího. Tím se prokáže, že papouška neukradl.To není kupní smlouva a o ceně tam není zmínka. Je to hned, má v tom pořádek a andulky, korely atd. ty může kupovat jako slepice nebo holuby i bez papíru. Kupní smlouva by měla být, ale není nařízena.
Takže při koupi andulky apod. na burze pouze hrozí možná zavlečení si něčeho do chovu. Levnější ptáky bych se kupovat nebál. To si musí doma ošetřit každý podle sebe.

Hlavně se snažit, nenaříkat, ani se nehrbit před často nesmyslnou byrokracií a nenadávat nebo umřete nespokojení.

1.3.2017 03:59
milanplšek

XXX.XXX.144.38

ne napsal(a):
Vážený pane, je hodně chovatelů kteří evidenci poctivě vedou a i při prodeji papouška na mazlíčka dávají novému majiteli doklad o převzetí. Že Vy a spousta dalších na to od začátku kašlete za to já ani nikdo jiný nemůže.
Těm co ty doklady nemají není co radit, protože je mají mít a napálili je právě chovatelé vašeho typu, kteří na to papírování kašlou a hlavně, že prodají.

No vyjadrim se uz naposledy protoze to nema zadnou cenu vy ste jak kolovratek porad melete dokola to sami. Nechapu proc do toho zatahujete porad me protoze ja se tady zastavam tech mazlickaru co z chovatelstvim nic spolecneho nemaji a proste nemaji kupni smlouvy bud si ju nevzali nebo ju treba stratili protoze nevedeli ze ju budou jednou potrebovat. A ty keci ze by tady nikdo na burze nic nekoupil tak tomu se uz musim fakt smat. Na co teda ty burzy sou? Chodi tam stovky lidi na stolech se prodavaji tisice ptaku ale spravny chovatel by tam nic nekoupil . Ale ja myslim ze kdyz se nekdo rozhodne koupit si papouska na mazlicka a nema o chovatelstvi ani paru tak si proste cela rodinka udela vylet a jedou na burzu. Od toho ty burzy sou. Chovu zdar Plšek.

Pbfaktor

1.3.2017 06:01
Pbfaktor

XXX.XXX.226.103

milanplšek napsal(a):
No vyjadrim se uz naposledy protoze to nema zadnou cenu vy ste jak kolovratek porad melete dokola to sami. Nechapu proc do toho zatahujete porad me protoze ja se tady zastavam tech mazlickaru co z chovatelstvim nic spolecneho nemaji a proste nemaji kupni smlouvy bud si ju nevzali nebo ju treba stratili protoze nevedeli ze ju budou jednou potrebovat. A ty keci ze by tady nikdo na burze nic nekoupil tak tomu se uz musim fakt smat. Na co teda ty burzy sou? Chodi tam stovky lidi na stolech se prodavaji tisice ptaku ale spravny chovatel by tam nic nekoupil . Ale ja myslim ze kdyz se nekdo rozhodne koupit si papouska na mazlicka a nema o chovatelstvi ani paru tak si proste cela rodinka udela vylet a jedou na burzu. Od toho ty burzy sou. Chovu zdar Plšek.

Já se zase musím smát vám.Nebylo by rozumější kdyby celá rodina a hlavně jak píšete když nemá o chovatelství ani páru aby si sedla do auta a místo na burzu si udělala výlet k chovatelovi a koupila si ho tam? A na váš dotaz na co tedy ty burzy jsou? Odpovím krátce na ho.no.

ne

1.3.2017 08:05
ne

XXX.XXX.195.189

milanplšek napsal(a):

Těm mazlíčkářům, kteří nemají o chovatelství ani páru jak píšete, má doklad o nabytí dát ten "zodpovědný" chovatel a seznámit je s tím, že doklad potřebují po celou dobu života papouška. Stačí kontrola při cestě na veterinu nebo chalupu a bez dokladu je náhle problém.
Každopádně u Vás je jasné, že doklad nedáváte a evidenci nevedete. Zřejmě jste o tom do teď taky neměl ani páru. Tak snad se teď poučíte a budete to dělat už správně.

1.3.2017 10:02
valu

XXX.XXX.226.103

milanplšek napsal(a):

Zdá se mi že ten jediný kolovrátek tady jste vy.Na burzu poslouchat tam ty nesmysly co se tam vedou a zpátky domů.A zase na burzu poslouchat tam ty keci které ještě nikomu nic kloudného nepřinesly a zase domů.A tak pořád dokola.

1.3.2017 18:13
anuš

XXX.XXX.31.2

valu napsal(a):
Zdá se mi že ten jediný kolovrátek tady jste vy.Na burzu poslouchat tam ty nesmysly co se tam vedou a zpátky domů.A zase na burzu poslouchat tam ty keci které ještě nikomu nic kloudného nepřinesly a zase domů.A tak pořád dokola.

Dobrý den, to co píšete je asi jen Váš názor. Já tam jezdím rád i třeba jen na klobásku.

1.3.2017 18:47
valu

XXX.XXX.226.103

anuš napsal(a):
Dobrý den, to co píšete je asi jen Váš názor. Já tam jezdím rád i třeba jen na klobásku.

Samozřejmě že je to můj názor.Já tady neprezentuji cizí názory jen svoje a k nim patří i ten že burzy v dnešní podobě jsou přežitkem.Ale já vám v tom že si tam jezdíte na klobásku vůbec nebráním.Ať si dělá každý co chce ale ať tady potom nefňuká že si dovezl domů třeba skokana.Já tady prezentuji myšlenku že návštěva chovatele je pro vás větším užitkem než návštěva burzy.Samozřejmě ta anonymita burzy je rejdištěm různých podvodníků a ti prezentují opačný názor jako já a vychvalují ji jako to pravé ořechové.

21.9.2017 20:02
Jima

XXX.XXX.223.37

Můžete informaci poslat do soukromé pošty i mně?

21.9.2017 20:05
Jima

XXX.XXX.223.37

Pbfaktor napsal(a):

Můžete mi tu informaci také poslat do soukromé pošty?

23.9.2017 13:42
Klo

XXX.XXX.44.103

milanplšek napsal(a):

Vážený pane.Vy se můžete smát čemu chcete ale dokud nepochopíte že ty burzy jsou v dnešní době doopravdy již přežitkem potom nemá s vámi cenu ztrácet čas.Vy asi máte klapky na očích.Podívejte se jakým směrem se ubírá mladá generace.To se ji chcete stavět do cesty? Proč? Snad aby jste obhájil to vaše nesmyslné se setkávání po burzách?Co by tam ta rodinka pochitila za vědomosti ohledně toho svého budoucího mazlíčka.Nemyslíte že u chovatele by ten přínos pro ně byl mnohem užitečnější? Ale kdo chce obhajovat a podporovat to pochybné prostředí asi má důvod proč mu to tak vyhovuje.

23.9.2017 15:20
milanplšek

XXX.XXX.144.38

Klo napsal(a):
Vážený pane.Vy se můžete smát čemu chcete ale dokud nepochopíte že ty burzy jsou v dnešní době doopravdy již přežitkem potom nemá s vámi cenu ztrácet čas.Vy asi máte klapky na očích.Podívejte se jakým směrem se ubírá mladá generace.To se ji chcete stavět do cesty? Proč? Snad aby jste obhájil to vaše nesmyslné se setkávání po burzách?Co by tam ta rodinka pochitila za vědomosti ohledně toho svého budoucího mazlíčka.Nemyslíte že u chovatele by ten přínos pro ně byl mnohem užitečnější? Ale kdo chce obhajovat a podporovat to pochybné prostředí asi má důvod proč mu to tak vyhovuje.

Vubec nevim oco vam jde a proc tady vytahujete tema stare pul roku. Burzy nemusim obhajovat ani podporovat staci se podivat kolik jich porad je a kolik jich pribyva. A jaka je navstevnost jezdi tam stovky lidi. Tak nevim co to tady melete

23.9.2017 18:59
Klo

XXX.XXX.44.103

milanplšek napsal(a):
Vubec nevim oco vam jde a proc tady vytahujete tema stare pul roku. Burzy nemusim obhajovat ani podporovat staci se podivat kolik jich porad je a kolik jich pribyva. A jaka je navstevnost jezdi tam stovky lidi. Tak nevim co to tady melete

Vytáhl jsem ho proto protože nemohu pochopit jak někdo může někomu doporučovat aby vzal celou rodinku a jel si koupit mazlíka na burzu.Tohle může doporučovat snad jen chorý jedinec. Nebo mi snad dáte na stůl argumenty proč výlet na burzu je lepší než návštěva chovatele.

23.9.2017 19:25
hzp

XXX.XXX.83.72

Pořád lepší na burze, než ve Zverimexu. Za další u chovatele nemáte možnost srovnání kvality s ostatními. Jak po návštěvě u chovatele, tak i burzy musíte karanténovat, to vyjde nastejno. Někteří chovatelé vás do svého chovu vůbec nepustí. Stačí to jako argumenty?

24.9.2017 07:52
milanplšek

XXX.XXX.144.38

Klo napsal(a):
Vytáhl jsem ho proto protože nemohu pochopit jak někdo může někomu doporučovat aby vzal celou rodinku a jel si koupit mazlíka na burzu.Tohle může doporučovat snad jen chorý jedinec. Nebo mi snad dáte na stůl argumenty proč výlet na burzu je lepší než návštěva chovatele.

Vy jste asi taky ten chory jedinec co nevytahne paty z dediny a pro ptaky jede max 20 km od baraku. Mel by jste si nekdy na nejakou burzu vyjet a tam by jste videl kolik rodin z detma tam jezdi jen tak na vylet. Aj treba proto ze tolik druhu papousku na jednom miste u zadneho chovatele neuvidi. To je taky jeden argument.

24.9.2017 08:30
Klo

XXX.XXX.44.103

hzp napsal(a):
Pořád lepší na burze, než ve Zverimexu. Za další u chovatele nemáte možnost srovnání kvality s ostatními. Jak po návštěvě u chovatele, tak i burzy musíte karanténovat, to vyjde nastejno. Někteří chovatelé vás do svého chovu vůbec nepustí. Stačí to jako argumenty?

O Zverimexu se tady nikdo nebavil.Bavili jsme se jestli burza nebo návštěva chovatele.U chovatele se vám nemůže stát že dovezete skokana.Karantena je samozřejmost ale ta koncentrace všeho možného na burze si koleduje o větší průšvih a tam ani karantena vám nepomůže.A teď to nejpodstatnější.Ano řada chovatelů vás domů nepustí a vy asi patříte mezi ně.Důvod neni jak se píše že vás někdo vykrade.Důvod je jiný.Kdyby prostě potenciální kupec vyděl ten bordel co tam máte nic by si u vás nekoupil.Proto ta anonymita burzy je pro vás tak kouzelná.

24.9.2017 08:40
Klo

XXX.XXX.44.103

milanplšek napsal(a):
Vy jste asi taky ten chory jedinec co nevytahne paty z dediny a pro ptaky jede max 20 km od baraku. Mel by jste si nekdy na nejakou burzu vyjet a tam by jste videl kolik rodin z detma tam jezdi jen tak na vylet. Aj treba proto ze tolik druhu papousku na jednom miste u zadneho chovatele neuvidi. To je taky jeden argument.

Ano sedím na dědině ale svoje odchovy prodám i bez burzí.Možná proto že mám pobočku firmy ve Francii a tak nejedu pro papouška 20 km jak uvádíte ale jedu si pro něj třeba i 1500 km a stejně tak vyvezu svoje odchovy a nechám je v Belgii.A doopravdy mě to na naše burzy netáhne a ty rodiny s malými dětmi na výletě třeba v Břeclavi oželím.Ono by se jim jistě více líbilo třeba u Škrháků v ZOO než v té tlačenici na burze.

24.9.2017 09:24
cone

XXX.XXX.160.136

Vlákno "žako v cites 1" bych doporučil přejmenovat na "kupovat na burzách nebo u chovatelů doma?". Nějak jste se od zadání vzdálili, pánové! pěknou neděli !

24.9.2017 11:20
hzp

XXX.XXX.83.72

Klo napsal(a):
O Zverimexu se tady nikdo nebavil.Bavili jsme se jestli burza nebo návštěva chovatele.U chovatele se vám nemůže stát že dovezete skokana.Karantena je samozřejmost ale ta koncentrace všeho možného na burze si koleduje o větší průšvih a tam ani karantena vám nepomůže.A teď to nejpodstatnější.Ano řada chovatelů vás domů nepustí a vy asi patříte mezi ně.Důvod neni jak se píše že vás někdo vykrade.Důvod je jiný.Kdyby prostě potenciální kupec vyděl ten bordel co tam máte nic by si u vás nekoupil.Proto ta anonymita burzy je pro vás tak kouzelná.

Vaše jasnozřivost mě překvapuje. Vůbec nemám problém s tím, když chce koupit u mě přímo doma. Naopak je to pro mě jistě pohodlnější. Navíc mám čas si s dotyčným promluvit a již se několikrát stalo, že si za a) odvezl více ptáků, než kdybych mu prodával na burze, za b) neodvezl vůbec žádné ptáky, protože jsem zjistil, že pro ně nemá podmínky.
Na ty poslední průpovídky radši nebudu reagovat, páč jste úplně mimo a navíc dost drzý. Zároveň i naivní, jestli si myslíte, že je vyloučeno přivézt si domů skokana od chovatele.
Nejsem spokojen s podmínkami na burze a dost dlouho tyto podmínky kritizuji, ale zároveň i tu burzu beru jako prostředek, jak lze dost našeho koníčka do obecného povědomí.
Tím, že svoje odchovy odtáhnete do Belgie, moc pro české chovatelství a jeho rozvoj neuděláte.

24.9.2017 14:13
Klo

XXX.XXX.44.103

hzp napsal(a):
Vaše jasnozřivost mě překvapuje. Vůbec nemám problém s tím, když chce koupit u mě přímo doma. Naopak je to pro mě jistě pohodlnější. Navíc mám čas si s dotyčným promluvit a již se několikrát stalo, že si za a) odvezl více ptáků, než kdybych mu prodával na burze, za b) neodvezl vůbec žádné ptáky, protože jsem zjistil, že pro ně nemá podmínky.
Na ty poslední průpovídky radši nebudu reagovat, páč jste úplně mimo a navíc dost drzý. Zároveň i naivní, jestli si myslíte, že je vyloučeno přivézt si domů skokana od chovatele.
Nejsem spokojen s podmínkami na burze a dost dlouho tyto podmínky kritizuji, ale zároveň i tu burzu beru jako prostředek, jak lze dost našeho koníčka do obecného povědomí.
Tím, že svoje odchovy odtáhnete do Belgie, moc pro české chovatelství a jeho rozvoj neuděláte.

Navštívil jsem spousty chovatelů a nedovedu si představit že bych koupil papouška u chovatele doma který by nelétal.Přeci ho vidím v jeho přirozeném prostředí a kdyby se neproletěl když se jde chytat tak je asi něco v nepořádku.Tady je to prostě vyloučené.A k vaší poslední větě.Nevím proč bych měl zůstávat v České kaluži když mohu do Evropského rybníku.

24.9.2017 15:24
cone

XXX.XXX.160.136

Asi tomu nebudete věřit, ale sedl jsem na lep dvakrát, a to vždy při nákupu u chovatele. Jednou jsem jel na druhý konec republiky a podruhé na Slovensko, vždy k chovatelům, ke známějším chovatelům ! V prvním případě se prodávající omlouval, že mu sedí více párů kolem, tak že mi už samici pap. konžského chytil do klece, abychom společným chytáním nerušili hnízdící páry. Samice vypadala dobře, i na pohmat bylo vše v pořádku. Po vypuštění doma jsem zjistil že velmi špatně létá ! Druhý případ na slovensku - prodávající se omlouval telefonicky asi hodinu před mým plánovaným dojezdem, že má povinnosti ve firmě a že samici (opět pap. konžský) má v přepravce v kanceláři, že prohlídka jeho chovatelského zařízení nebude možná. Také samice vypadala normálně, jenže ta už nelítala vůbec!
Takže jak byste se zachovali na mém místě VY? A na druhé straně jsem si nechal v minulém týdnu poslat kurýrní službou "přivez-zvíře.cz" samici alex. malého afrického, kterou jsem předtím viděl jen na fotkách - a dorazila krásná, vitální samička ! Takže je dle mého mínění zcela jedno kde nakupujete, pokud narazíte na "hovado", bude se vás snažit podfouknout jakýmkoliv způsobem a kdekoliv - doma nebo na burze !

24.9.2017 17:08
Klo

XXX.XXX.44.103

cone napsal(a):
Asi tomu nebudete věřit, ale sedl jsem na lep dvakrát, a to vždy při nákupu u chovatele. Jednou jsem jel na druhý konec republiky a podruhé na Slovensko, vždy k chovatelům, ke známějším chovatelům ! V prvním případě se prodávající omlouval, že mu sedí více párů kolem, tak že mi už samici pap. konžského chytil do klece, abychom společným chytáním nerušili hnízdící páry. Samice vypadala dobře, i na pohmat bylo vše v pořádku. Po vypuštění doma jsem zjistil že velmi špatně létá ! Druhý případ na slovensku - prodávající se omlouval telefonicky asi hodinu před mým plánovaným dojezdem, že má povinnosti ve firmě a že samici (opět pap. konžský) má v přepravce v kanceláři, že prohlídka jeho chovatelského zařízení nebude možná. Také samice vypadala normálně, jenže ta už nelítala vůbec!
Takže jak byste se zachovali na mém místě VY? A na druhé straně jsem si nechal v minulém týdnu poslat kurýrní službou "přivez-zvíře.cz" samici alex. malého afrického, kterou jsem předtím viděl jen na fotkách - a dorazila krásná, vitální samička ! Takže je dle mého mínění zcela jedno kde nakupujete, pokud narazíte na "hovado", bude se vás snažit podfouknout jakýmkoliv způsobem a kdekoliv - doma nebo na burze !

Ano máte pravdu hovda se vás snaží podvést všemi způsoby.A vůbec si nenamlouvejme že je to jen u nás.I v Belgii, Holansku, Německu a Francii to zkoušeli mě podvést a jen jednou se to Holanďanovi povedlo.Že mi při nákupu 8 Alexandrů velkých tam vpašoval a dodnes nevím jak křížence alexandra velkého x alexandra malého.Ale je pravda že těch podvodníků tam není zdaleka tolik jako u nás.A když jak popisujete vy jsou výmluvy na to či ono o to musí být člověk ostražitější a buď ten obchod neuskutečnit a nebo si ho v té kanceláři nechat prolétnout.

25.9.2017 15:22
Bartr

XXX.XXX.44.103

hzp napsal(a):

Vůbec jsem se nechtěl zapojovat ale ta Vaše poslední věta mě přinutila.Já sice nejezdím ven protože již jsem starší a už nejsem vůbec vybaven řečmi ale nechávám si to vyvést.Takže svým způsobem to také nechám odtáhnout ven a vůbec nerozumím co to má společného s Českým chovatelstvím.Já kopu sám za sebe a nevidím důvod proč bych měl něco dělat pro České chovatelství a jeho rozvoj.To by snad měli dělat ti funkcionáři co mají potřebu se někde združovat a pořád dokola něco vymýšlet.Dělají snad oni něco pro mě? Nedělají.Myslím si že toho združování po různých spolcích za komunismu bylo až až.Takže kdo si v dnešní době neumí poradit sám tak ať se združuje.

27.9.2017 18:50
Arunka

XXX.XXX.44.103

Bartr napsal(a):
Vůbec jsem se nechtěl zapojovat ale ta Vaše poslední věta mě přinutila.Já sice nejezdím ven protože již jsem starší a už nejsem vůbec vybaven řečmi ale nechávám si to vyvést.Takže svým způsobem to také nechám odtáhnout ven a vůbec nerozumím co to má společného s Českým chovatelstvím.Já kopu sám za sebe a nevidím důvod proč bych měl něco dělat pro České chovatelství a jeho rozvoj.To by snad měli dělat ti funkcionáři co mají potřebu se někde združovat a pořád dokola něco vymýšlet.Dělají snad oni něco pro mě? Nedělají.Myslím si že toho združování po různých spolcích za komunismu bylo až až.Takže kdo si v dnešní době neumí poradit sám tak ať se združuje.

Ano tak to je a co by jsme chtěli.Naši politici námi zvolení také kopou sami za sebe a obyčejný člověk je vůbec nezajímá a když tak jenom krátkou dobu před volbami a potom 4 roky už ne.. A po chovatelovi by jste chtěli aby propagoval České chovatelství? To nemá logiku.To si snad mohou přát jen ti funkcionáři všech těch spolků a ti pro vás stejně nikdy nic neudělají.

1.10.2017 20:18
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Bartr napsal(a):

V této otázce jsem nebyl osloven já, ale musím se vyjádřit.
Pro mně naopak české chovatelství něco znamená. Cítím se jako Čech a jsem rád, když vidím, že naši chovatelé dosahují mnohdy v jednoduchých zařízeních a s minimálními náklady úspěchů v konkurenci se zahraničím. Proto jim fandím, protože tím dělají nejen pro sebe, ale i pro české chovatelsví hodně. A je jedno, kdo v té které době Čechům vládne.Vít, Vašíček, Podpěra, Pecina, Pichlík, Wiener, dnes Drozdek a další udělali pro naše české chovatelství exotů hodně, ať to bylo za socializmu nebo dnes. Taky nekopali jen za sebe. Mnozí měli s režimem problémy. Kéž by takoví nevymřeli.
A s tím sdružováním v komunismu a dnes je rozdíl. Dnes se sdružujeme z vlastní vůle podle svého zájmu, nikdo nás sdružovat nenutí. Kdo to nevidí, je slepý.
Sdružování lidí stejného zájmu a je jedno, jestli sbírají minerály, chovají zvířata nebo mají autoveterány je jen ku prospěchu věci a záleží jen na jejich rozhodnutí. Proto s Vaší poslední větou naprosto nesouhlasím.

1.10.2017 21:05
hzp

XXX.XXX.40.193

Bartr napsal(a):

Já osobně dost odlišuji mezi pohrobkem komunismu, což je pro mě ČSCH a zájmovými spolky které vznikly, či se znovuobnovily po 89 roce. Jestli si myslíte, že má někdo v klubu chovatelů agapornisů, guld, či zebřiček potřebu funkcionařit, tak se pletete. Ti lidé to dělají zcela zdarma a na úkor svého volného času, a sdružují se tam lidé, kterým není jedno, kam chov těch daných druhů směřoval před založením spolku. Po založení zájmového klubu byl u všech druhů patrný progres co se týká kvality odchovů. Bez toho, aby se pár lidí sešlo a udělalo klubovku, kde se odchovy porovnají posuzovatelem tu kvalitu prostě nepozvednete.
Samozřejmě není nejmenší důvod proč by pro vás někdo ze zmiňovaných klubů měl něco dělat, jestliže nejste jeho členem.
Takže s komunismem to nemá co dělat, ostatně když mrkneme třeba do Německa, Belgie, kde s nějakým dirigováním do organizovaného chovatelství nemají na rozdíl od nás vůbec zkušenost, ( a přesto se tam sdružuje několik set, či tisíc chovatelů do různých organizací) tak zjistíme, že je to pro pozvednutí chovů a zároveň propagaci chovatelství jako takového, jednoznačné pozitivum.
Jestli jste v příspěvku poukazoval na vedení ČSCH, tak s tím se dá určitě souhlasit, ti toho moc pro české chovatelství (alespoň pro chov exotického ptactva) nedělají, jestli na jednotlivé kluby, případně místní organizace, tak jste vedle jak ta jedle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík