Dobrý den, chci se zeptat jestli je normální, když andulky v budce mají takto nohy? Jindy mi v tuto dobu už normálně chodily a teď toto.
Děkuji za slušné odpovědi.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Jde s tim něco dělat ? nebo jen jediná možnost utracení ? někde jsem viděl že jim davaj na nohy gumičku na stažení.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Nesem odbornik přes andulky jen vím že chovatelé andulek dávali sadrové podkladky ruzných velikosti z duvodu aby samice na mladata moc netlacila ale to bylo myslim u malo početnych snužek možná málo vápniku a nebo nedostatek nějakeho vitaminu že by D ?
milda 33

XXX.XXX.142.32
Třeba se někdo ozve kdo s timto problemem má nějaké zkušenosti.
Honza12
napsal(a):
Bohužel to mám i v dalších dvou budkách, ale tam to není, tak strašné. Samice jsou přibližně 4 roky staré a každý rok mi odchovávaly bez problému. Nemůže to být třeba nějaká nemoc?
Nemoc to nieje ale poradim vam aby ste do budky dal aspon 3 cm vrstvu pilin alebo jemnych hoblin, ny vasich fotkach vydim ze tam mate minimum podstielky a este ked samicka nanich sedi tak mlade sa nemaju docoho zopriet nakolko sa im na spodu smyka, skuste a uvidite ze to pomoze, nech sa dari.
Zdravím, jedná se o tzv.rozjeté nožky, příčinou bývá zpravidla nedostatek vápníku v potravě, dále nevhodná hnízdní budka(není hnízdní kotlinka, stojatá a úzká budka)kdy je samička nucena skákat na mladé apod.Andulky na toto"onemocnění" často trpí!Pokus o nápravu spočívá v časné fixaci menších mláďat nějakou vhodnou lepící páskou, bohužel některé samičky mají jiný názor, a statečně pásku odstraňují!Humánější způsob je takto postižená mláďata vhodným způsobem utratit, neboť výsledek"léčby"nebývá stoprocentní a může se projevit dalšími potížemi v dospělosti(vybočením, nebo vbočením nohou, ochrnutím prstů a dalšími patologickými změnami na končetinách!V odborné literatuře se u Andulek proto doporučuje hnízdní budka ležatého typu, se schodem pod vletovým otvorem, kde nedochází při vstupu samičky k přímému kontaktu s mladými.K.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Dejte tě zbylím hrubší podestilku na fotkach maj fakt málo.
Letos se mi to stalo u jednoho mláděte. Lepicí páska je na nic, je moc široká a mládě se na nohách neudrží, má je celé oblepené včetně prstů - leží na boku a pod. Mě se osvědčilo nakroužkovat obě nožky - pevný kroužek na jednu a na druhou jsem dal otevřený plastový, který se dá později sundat. Kroužky jsem protáhl měkký silný bavlněný provázek a svázal - tak se dá celkem jednoduše regulovat šířka nohou v průběhu růstu a mláděti nic nepřekáží v pohybu, normálně stojí, sedí s nohama pod sebou. Nyní jsou "pacientovi" 4 měsíce a je bez jakéhokoli defektu, či následků.
lp76
napsal(a):
Letos se mi to stalo u jednoho mláděte. Lepicí páska je na nic, je moc široká a mládě se na nohách neudrží, má je celé oblepené včetně prstů - leží na boku a pod. Mě se osvědčilo nakroužkovat obě nožky - pevný kroužek na jednu a na druhou jsem dal otevřený plastový, který se dá později sundat. Kroužky jsem protáhl měkký silný bavlněný provázek a svázal - tak se dá celkem jednoduše regulovat šířka nohou v průběhu růstu a mláděti nic nepřekáží v pohybu, normálně stojí, sedí s nohama pod sebou. Nyní jsou "pacientovi" 4 měsíce a je bez jakéhokoli defektu, či následků.
Vynalézavosti se meze nekladou, pásku jsem uvedl jen jako příklad, nebo možnou alternativu!Pokud mládě nemá další pozdější jiné defekty je to jen dobře, bohužel je to vyjímka potvrzující pravidlo, ne vždy se tak zadaří!K.