Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2016 11:54
Hošo

XXX.XXX.162.255

Chci se zeptat lidí, co chovají andulky, jeslti dávají bezinku na okus, jako bidlo a květy či plody, díky.
Na internetu se dá najít ledacos, a také to, že bezinka je jedovatá, ale velkým papouškům, jako je Žako nebo pap.senegalský se dává běžně... Prosím tedy o odpovědi od chovatelů andulek, moc děkuju.

2.6.2016 13:07
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Bezinka není jedovatá, dávám ji léta papouškům a berou ji s chutí, občas i květy a plody milují. Nemusíte se bát.

2.6.2016 13:27
horooo

XXX.XXX.144.10

Bez černý(kozička)není jedovatý, ale bez červený je jedovatý.

2.6.2016 13:50
Hošo

XXX.XXX.162.255

Děkuji za reakce. Já jsem dávala květy bezu černého, šmakovalo jim to. Vím, že jsme dávali vždycky bidla Žakům a nic jim to nedělalo, ale internet je plný různých tvrzení, tak jsem se lekla, na jedněch stránkách o chovu andulek bylo, že je pro ně černý bez jedovatý... a pro velké papousky ne

píše se např.:
Kůra a listy jsou jedovaté! Listy obsahují toxický glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, v kůře jsou přítomny třísloviny, alkaloid a pryskyřice, jejíž působení je značně drastické. Otravy se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Stejné příznaky se ale mohou objevit i při extrémním předávkování bezovými plody.
nebo:
Bez černý
Čerstvé plody, kůra a listy bezu černého jsou mírně jedovaté, mohou způsobit zvracení, průjem a celkovou malátnost.
nebo:
Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava ale jed neutralizuje.

-
Na druhou stranu se z květů dělají sirupy a smaží se kosmatice... ale co pro lidi není jedovaté, pro andulky být může... jako třeba teflon.

2.6.2016 17:00
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Hošo napsal(a):
Děkuji za reakce. Já jsem dávala květy bezu černého, šmakovalo jim to. Vím, že jsme dávali vždycky bidla Žakům a nic jim to nedělalo, ale internet je plný různých tvrzení, tak jsem se lekla, na jedněch stránkách o chovu andulek bylo, že je pro ně černý bez jedovatý... a pro velké papousky ne

píše se např.:
Kůra a listy jsou jedovaté! Listy obsahují toxický glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, v kůře jsou přítomny třísloviny, alkaloid a pryskyřice, jejíž působení je značně drastické. Otravy se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Stejné příznaky se ale mohou objevit i při extrémním předávkování bezovými plody.
nebo:
Bez černý
Čerstvé plody, kůra a listy bezu černého jsou mírně jedovaté, mohou způsobit zvracení, průjem a celkovou malátnost.
nebo:
Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava ale jed neutralizuje.

-
Na druhou stranu se z květů dělají sirupy a smaží se kosmatice... ale co pro lidi není jedovaté, pro andulky být může... jako třeba teflon.

Na druhou stranu se z květů dělají sirupy a smaží se kosmatice... ale co pro lidi není jedovaté, pro andulky být může... jako třeba teflon.(konec citace) Bohužel TEFLON je jedovatý i pro lidi ! K.

2.6.2016 22:27
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

horooo napsal(a):
Bez černý(kozička)není jedovatý, ale bez červený je jedovatý.

Nemáte pravdu. Bez červený - hroznatý jsem od dětství a varování rodičů považoval za jedovatý, protože se to tradovalo jak v podání ústním, tak v mnohé literatuře a to je mně už 71 let.
Určitá nezávadná toxicita je u obou bezů. Všeho s mírou. Význam je v antiparazitálním působení. Uvádí se, že mladé výhonky a listy raději nekrmit. Něco jiného je bez chebdí, ale nemá červené plody. Jeho plody mají větší toxicitu a jsou pro ptáky rizikově nevhodné.
Domnívám se, že význam podávání větví bezu papouškům se poněkud přeceňuje. Já oceňuji starší větve pro hrubý povrch, ptáci se dobře drží, neklouže jim to, staré dřevo pro tvrdost a odolnost silným zobákům papoušků.

2.6.2016 22:49
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

kubrt11 napsal(a):
Na druhou stranu se z květů dělají sirupy a smaží se kosmatice... ale co pro lidi není jedovaté, pro andulky být může... jako třeba teflon.(konec citace) Bohužel TEFLON je jedovatý i pro lidi ! K.

Ale člověk vydrží víc než papoušek. A přiznání toxicity pro lidi by byl konec výrobců teflonových pánví. Studie o nezávadnosti se dají zaplatit. Toto je téma na odbornou doskuzi, záleží na teplotě zahřívání, a já jsem laik.

Přidejte reakci

Přidat smajlík