Ručné dokrmovanie hrdličiek-je to možné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.6.2016 21:00
Arisko

XXX.XXX.253.61

Zdravim. Je možné ručne dokrmovať mladé hrdličky ako napr. papagáje? Ak áno, čím konkrétne ich mám kŕmiť aby krmivo bolo podobné holubiemu mlieku, ktorým kŕmia hrdličky svoje mláďatá.
Ďakujem za odpovede.

22.6.2016 22:46
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Před mnoha lety mi donesl švagr dvě holátka a tvrdil, že jsou to divocí holubi. Abych mu dokázal, že to nejsou hřivnáči, dokrmil jsem mladé divoké hrdličky namočeným prosem a jen prsty. Levou rukou jsem jim trochu pootevřel zobáčky a pravou jsem jim naplnil volátko změkčeným prosem. Brzy mi pomáhaly samy a rostly kupodivu docela rychle.

lusy

23.6.2016 06:33
lusy

XXX.XXX.178.0

Arisko napsal(a):
Zdravim. Je možné ručne dokrmovať mladé hrdličky ako napr. papagáje? Ak áno, čím konkrétne ich mám kŕmiť aby krmivo bolo podobné holubiemu mlieku, ktorým kŕmia hrdličky svoje mláďatá.
Ďakujem za odpovede.

Hrdlička, hrivňak, holub sa dá jednoducho dokrmit umelo a to tým sposobom že do úst si dáte urćené krmivo na krmenie a z ust si daný druh pekne príma potravu chce to trochu praxe ale urćite sa vám to podarí, už som tak dokmila mnoho hrdličiek či hrivňakov.

23.6.2016 09:16
eli22

XXX.XXX.181.33

Taky jsem dokrmovala hrdličky. Jenom doplním nezapomenout na písek na trávení.

23.6.2016 09:17
twig

XXX.XXX.218.68

Mně se podařilo dokrmit několik hodin staré mládě chechtavky, které rodiče vyhodili, Nutribirdem. Stačí čtyřikrát denně namíchat, dát do stříkačky s uříznutým koncem a mládě si samo bere. Přesně po měsíci začal sám zobat proso.

23.6.2016 14:10
Arisko

XXX.XXX.30.90

Velmi pekne ďakujem za rady

23.6.2016 14:15
Arisko

XXX.XXX.30.90

twig napsal(a):
Mně se podařilo dokrmit několik hodin staré mládě chechtavky, které rodiče vyhodili, Nutribirdem. Stačí čtyřikrát denně namíchat, dát do stříkačky s uříznutým koncem a mládě si samo bere. Přesně po měsíci začal sám zobat proso.

A ktorý druh Nutribird-u ste použil? Pretože na všetkých je napísané, že pre papagáje.

luna X

23.6.2016 20:16
luna X

XXX.XXX.153.142

To asi nevadí..

23.6.2016 20:39
twig

XXX.XXX.20.197

Použil jsem Nutribird A19.

24.6.2016 13:26
Arisko

XXX.XXX.175.175

Dobre ďakujem

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.6.2016 16:54

lusy napsal(a):
Hrdlička, hrivňak, holub sa dá jednoducho dokrmit umelo a to tým sposobom že do úst si dáte urćené krmivo na krmenie a z ust si daný druh pekne príma potravu chce to trochu praxe ale urćite sa vám to podarí, už som tak dokmila mnoho hrdličiek či hrivňakov.

Mila anonymni pritelkyne jde videt ze si asi delate srandu nebo ste nikdy jednotlive druhy nedokmovala nebo spis nevite co jste dokrmovala...za 1.holubi kase se neda nicim nahradit jelikoz je tvorena zlazou ve voleti jen po urcitou dobu a u kazdeho druhu holuba to trva jinak, pokud nekasuje tu spravnou dobu holoube umira...za 2.kdyz vynecham hrdlicku chechtavou(chichotavu) a vsechny bezne plemena holubu tak holub hrivnac holub doupnak hrdlicka divoka hdlicka zahradni maji uplne jine stravovaci navyky nez vetsina nami domestikovanych holubu.

24.6.2016 17:12
modrohlavej

XXX.XXX.168.57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mila anonymni pritelkyne jde videt ze si asi delate srandu nebo ste nikdy jednotlive druhy nedokmovala nebo spis nevite co jste dokrmovala...za 1.holubi kase se neda nicim nahradit jelikoz je tvorena zlazou ve voleti jen po urcitou dobu a u kazdeho druhu holuba to trva jinak, pokud nekasuje tu spravnou dobu holoube umira...za 2.kdyz vynecham hrdlicku chechtavou(chichotavu) a vsechny bezne plemena holubu tak holub hrivnac holub doupnak hrdlicka divoka hdlicka zahradni maji uplne jine stravovaci navyky nez vetsina nami domestikovanych holubu.

Vážený pane, proč by si paní dělala srandu a nebo nevěděla co dokrmovala, divoký holub, nebo divoká hrdlička se dá bezproblemu dokrmit od 5 dne, a to vám dám písemně, jako kluk jsem jich dokrmil nezpočetně a stačí namočená pšenice a jde to uplně bez problému.

chovatel.SK.

24.6.2016 17:59
chovatel.SK.

XXX.XXX.168.148

Zdravím, pred nedavnom sme dokŕmili mladeho poštoveho holuba nutribirdem A 21 od prveho dňa.Krmili sme striekačkou, zo začiatku to bol problem lebo nechcel otvarať zobak, ale neskoršie už to bolo bez problemu.

lumpicek

24.6.2016 18:28
lumpicek

XXX.XXX.0.243

modrohlavej napsal(a):
Vážený pane, proč by si paní dělala srandu a nebo nevěděla co dokrmovala, divoký holub, nebo divoká hrdlička se dá bezproblemu dokrmit od 5 dne, a to vám dám písemně, jako kluk jsem jich dokrmil nezpočetně a stačí namočená pšenice a jde to uplně bez problému.

Dobrý den, konečně odpověď, která je správná, hrdličky jsem dokrmoval už jako malý kluk před téměř padesáti lety, krmilo se co dům dal, větším mláďatům namočená pšenice, nebo krupky a jáhly, celé proso je absolutní nesmysl, je těžce stravitelné pro mládě.Co jiného jim dát, když rodičovský pár byl krmen pouze pšenicí, voda a písek.Podobně je tomu u dokrmování papoušků, prostě se nadrtila zrna, kterými byl krmeni staří a madé se tím dali vykmit také.Vylepšovalo se to vajíčkem, dětskou krupičkou a dalšími věcmi do bylo doma a nemyslete, že nebyla úspěšnost, byla.
V dnešní době dokrmuji každoročně určité množství velkých papoušků a za leta už jsem učinil velké změny, protože vidím, že drahé dokrmovací směsi nejsou vším co papoušek potřebuje, jediné co obnáší je rychlá příprava, pozvolna se vracím ke starým metodám, které zde budou zavrhovány obchodníky s dokrmovacími směsmi.
Leta jsem pracoval v podniku, kde se vyráběly směsi pro hospodářská zvířata a docela živě si umím představit, že podobná svinstva se míchají i do směsí pro papoušky.
Mám doma spoustu dokrmených papoušků přímo komerčními směsmi déle než deset let a současně ptáky krmené jinak, po staru a ti krmení po staru jsou kvalitnější, netrpí na stresy, protože spousta dokrměných ptáků novodobými komerčními preparáty se škube.
Píši pouze svoje mnohaleté zkušenosti s dokrmováním různých papoušků v počtech několika desítek kusů ročně, kde už člověk dokáže vidět ten rozdíl.
Uvědomte si, že se na chovatelství nabalilo spousta lidí, kteří z chovatelů maximálně těží na základě výplachu mozků o zázračných krmivech, které zajistí mnohočetné odchovy, všechno je lež, mám doma spoustu párů velkých papoušků až po Ary a každý pár je jiný, někteří hnízdí na slunečnici a vodě, další nehnízdí kdybych jim předložil cokoli co je v chovatelství uváděno jako důležité ke zdárnému odchovu.
Nikoho tímto nechci poučovat, nebo napadat, píši jen své poznatky z mého chovatelského života, jehož začátky spadají do druhé poloviny sedmdesátých let.

24.6.2016 20:03

modrohlavej napsal(a):

Bouzel si vazeny pane modrohlavej pletete pojmy s dojmy tj.hrdlicka divoka vs.hrdlicka zahradni...divokeho holuba sem jeste nikdy nevidel ale hrivnace nebo doupnaka ano a verte mi ze rucne ho pujde dokrmit opravdu ztezi kdyz ho nejsou schopni dokrmit ani nasi domestikovani holubi.

24.6.2016 20:05

Bouzel si vazeny pane modrohlavej pletete pojmy s dojmy tj.hrdlicka divoka vs.hrdlicka zahradni...divokeho holuba sem jeste nikdy nevidel ale hrivnace nebo doupnaka ano a verte mi ze rucne ho pujde dokrmit opravdu ztezi kdyz ho nejsou schopni dokrmit ani nasi domestikovani holubi.

Skuste si dohledat diskuzi o tomhle problemu na foru o holubech.

24.6.2016 20:15

modrohlavej napsal(a):

A pokud jste opravdu takovy machr ze jste schopny rucne odchovat hrivnace rad se za Vami prijedu podivat a tet to nemyslim ani spatne ani ironicky.

24.6.2016 20:32
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Prdlačky naší babičky, to že jsem dokrmil divoké hrdličky jen namočeným prosem je pravda a nevím úroč bych lhal, když před 45 lety nebyly žádné Nutribirdy a podobné sračky. A že známý vykrmil pšenicí a kukuřicí hřivnáče je také pravda, bez holubí kaše z volete.Vyzkoušejte si sám přírodní možnosti a nebudete dávat ptákům žádné náhražky, stejně jako psům a kočkám je to jen byznys.

24.6.2016 20:56
modrohlavej

XXX.XXX.168.57

Vážený pane, pojmy a dojmy si tady pletete vy, mně se zdá že jste nějak chytrej, paní lusy tady přiblble komentujete že neví co dokrmovala, mně zase podsouváte zahradní hrdličku o které se tady nikdo nebavil, kde jste přišel k tomu že naši holuby nedokrmí hřívnáče nebo doupnaky ?, dokrmil jsem hrdličky jak zahradní, tak divoké i holuby, jestli tomu věříte nebo ne, to mi je uplně jedno.

lusy

24.6.2016 22:33
lusy

XXX.XXX.178.0

Pane je my opravdu z vás smutno a nebudem komentovať váš názor ale aj múdry zchybí, ale to čo som napísa zato si stojím.

24.6.2016 22:53

modrohlavej napsal(a):
Vážený pane, pojmy a dojmy si tady pletete vy, mně se zdá že jste nějak chytrej, paní lusy tady přiblble komentujete že neví co dokrmovala, mně zase podsouváte zahradní hrdličku o které se tady nikdo nebavil, kde jste přišel k tomu že naši holuby nedokrmí hřívnáče nebo doupnaky ?, dokrmil jsem hrdličky jak zahradní, tak divoké i holuby, jestli tomu věříte nebo ne, to mi je uplně jedno.

Ok ja vam to vic nebudu vymlouvat opet vas odkazu na diskuzi na holubarskem foru o hrivnacich...

25.6.2016 08:49
modrohlavej

XXX.XXX.168.57

Mně je jedno co se píše na holubářském foru, ja jsem napsal svoji zkušenost a stojím si za tím že to jde, je potřeba to vyskoušet a já s tím tu zkušenost mám a proto jsem to napsal, ono je více věcí které nejdou pokud se nevskusí, tot vše.

25.6.2016 09:05
cistic

XXX.XXX.178.0

modrohlavej napsal(a):
Mně je jedno co se píše na holubářském foru, ja jsem napsal svoji zkušenost a stojím si za tím že to jde, je potřeba to vyskoušet a já s tím tu zkušenost mám a proto jsem to napsal, ono je více věcí které nejdou pokud se nevskusí, tot vše.

Davam vam za pravdu.

25.6.2016 15:10
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Asi je jednodušší o všem pochybovat a urážet, naštěstí mi to od některých lidí nevadí. Zvláště když si pletou divokou hrdličku s domácí.

25.6.2016 19:54

corvuscorax napsal(a):
Asi je jednodušší o všem pochybovat a urážet, naštěstí mi to od některých lidí nevadí. Zvláště když si pletou divokou hrdličku s domácí.

Ale ja vas neurazel...vedli sme na toto tema dost obsahlou diskuzi na holubech vsichni zucastneni holubari vic jak dvacet let a vsichni se setkali se stejnym vysledkem po vylihnuti pod nahradnimi rodici holoubata hrivnacu po tydnu umirala tj v dobe kdy holubi zacali prechazet na pevnou stravu protoze hrivnaci kasuji delsi dobu.pokud jste dokrmovali starsi holoubata tak bych vam to vsem i veril ale ano budu pochybovat ze od prvniho dne.

26.6.2016 08:51
zbosace

XXX.XXX.28.203

Škoda že ste taký nepresvedcitelny. I ja som už za svojho života odchoval nejaké to mláďa a skutočne v časoch keď som ani proso nepoznal. Prvé záhradné hrdlicky len macanou pšenicou rozžutou v ústach a tak ako píše pani. Neskôr po zrnku... Okrem pána s postakom tu nik nepíše že sa jedná o odchov od prvého dňa. Ale i to u niektorých druhov ide. A nielen bežných. V ČR žije chovateľ ktorý dokázal odchovat umelo i takú raritu ako je hrdlička sokorska. V zahraničí sa nájde veľa borcov čo produkujú veľké množstva korunacov a nikobarcov odchovanych od prvého dňa. Niektoré veci si skrátka treba vyskúšať. Prof. Janda v jednej zo svojich kníh opisuje chov pluzikov- doupnakov v holubniku z domácimi holubami metódou predloženia mláďat či vajec. Tento údaj je už možno i 100 rokov starý.

26.6.2016 09:51
modrohlavej

XXX.XXX.168.57

To jsou přesně lidé, kteří nikdy nic nevyskoušeli, ale budou tvrdit že to nejde, a takové tě-žko přesvěčíte že s tím máta zkušenost a že to jde.

26.6.2016 10:01

zbosace napsal(a):
Škoda že ste taký nepresvedcitelny. I ja som už za svojho života odchoval nejaké to mláďa a skutočne v časoch keď som ani proso nepoznal. Prvé záhradné hrdlicky len macanou pšenicou rozžutou v ústach a tak ako píše pani. Neskôr po zrnku... Okrem pána s postakom tu nik nepíše že sa jedná o odchov od prvého dňa. Ale i to u niektorých druhov ide. A nielen bežných. V ČR žije chovateľ ktorý dokázal odchovat umelo i takú raritu ako je hrdlička sokorska. V zahraničí sa nájde veľa borcov čo produkujú veľké množstva korunacov a nikobarcov odchovanych od prvého dňa. Niektoré veci si skrátka treba vyskúšať. Prof. Janda v jednej zo svojich kníh opisuje chov pluzikov- doupnakov v holubniku z domácimi holubami metódou predloženia mláďat či vajec. Tento údaj je už možno i 100 rokov starý.

Ale jiste ze jde ale za predpokladu ze je holoube jiz starsi a uz je po prechodu na pevnou stravu ja sem jen poukazal na to ze holoube hrivnace nejde odchovat pod nahradnimy rodici tj nasimi domestikovanimy holuby jelikoz nasi holubi kasujou pet dni hrivnaci o zhruba tri ctyri dni dele porto holoubata hrivnacu pod nahradnimi rodici umiraji s plnymi volaty nestraveneho zrni prave toto sme rozebirali na holubarskem foru.osmi deseti deni holoube vam dokrmim i ja coz sem jiz parkrat delal kdyz sem prisel o oba rodice.

26.6.2016 10:38
zbosace

XXX.XXX.11.107

Sme len ľudia a len skúsenosti nás posúvajú do predu. Najcennejšie sú tie vlastné. I neúspechy majú svoju cenu samozrejme keď sa neopakujú. To ženie všetko sa dá robiť ako cez kopirak a nie sú tam žiadne odchýlky a riešenie je možno i dosť jednoduché som tu už niekde opísal. Tiež sa jednalo o hrivnaka. Priateľ chcel chovať týchto veľmi krásnych impozantných holubov a keďže u nás ich je asi viac ako hrdliciek, jedného dňa mi ponúkol ešte nepreperenú holubicku. Nechápal som ale potešilo ma to. Rozčarovaný som bol až pri prevzatí krabice ktorá prázdna bola ťažšia ako samotný holub. Kosť, koža a perie. Ledva chodil. Myslel som že ma salmonelózu. Majiteľ mi zdelil že nechce nič žrať iba pije. No bol som bezradný. Aj som tu žiadal o pomoc ale márne. Až ma napadlo ako som ako decko videl hrivnaky pažravo sa napchavat bobulamy bazy a vtáčieho zobu. Tak som tomu chudakovi ponúkol niekoľko strapcov bazy v rôznom stupni zrelosti. A bol zachránený. Postupne som mu ich podával natrhane do zmesy semien a tak sa naučil i na ne. Dodam iba že pôvodný majiteľ holuba je špičkový chovateľ PH a nemal v minulosti problém z odchovom ani jedného z našich holubovitych. Bohužiaľ ho nenapadlo že vzhľadom na ročne obdobie preferujú to čo je v dosahu, v ponuke a že sa so zrelym tvrdým semenom zatiaľ nikdy nestretla.

26.6.2016 10:51
zbosace

XXX.XXX.11.107

Ale jiste ze jde ale za predpokladu ze je holoube jiz starsi a uz je po prechodu na pevnou stravu ja sem jen poukazal na to ze holoube hrivnace nejde odchovat pod nahradnimy rodici tj nasimi domestikovanimy holuby jelikoz nasi holubi kasujou pet dni hrivnaci o zhruba tri ctyri dni dele porto holoubata hrivnacu pod nahradnimi rodici umiraji s plnymi volaty nestraveneho zrni prave toto sme rozebirali na holubarskem foru.osmi deseti deni holoube vam dokrmim i ja coz sem jiz parkrat delal kdyz sem prisel o oba rodice.

Tak keď vám je známa táto informácia treba si pripraviť viac párov pestúnov a túto skutočnosť preveriť alebo vyvrátiť. I chovatelia vzácnych a problematickych holubovitych robili rôzne pokusy a zistili že niektoré druhy potrebujú viac bielkovín a dokonca i živočíšnych. Postupne začali pestuny navykat na zmes obohatenu o sekane zvlecene mucne cervy a odchov sa podaril. Ak sa nemýlim bolo to popisovane u h.galapažskych.

26.6.2016 10:55

zbosace napsal(a):
Sme len ľudia a len skúsenosti nás posúvajú do predu. Najcennejšie sú tie vlastné. I neúspechy majú svoju cenu samozrejme keď sa neopakujú. To ženie všetko sa dá robiť ako cez kopirak a nie sú tam žiadne odchýlky a riešenie je možno i dosť jednoduché som tu už niekde opísal. Tiež sa jednalo o hrivnaka. Priateľ chcel chovať týchto veľmi krásnych impozantných holubov a keďže u nás ich je asi viac ako hrdliciek, jedného dňa mi ponúkol ešte nepreperenú holubicku. Nechápal som ale potešilo ma to. Rozčarovaný som bol až pri prevzatí krabice ktorá prázdna bola ťažšia ako samotný holub. Kosť, koža a perie. Ledva chodil. Myslel som že ma salmonelózu. Majiteľ mi zdelil že nechce nič žrať iba pije. No bol som bezradný. Aj som tu žiadal o pomoc ale márne. Až ma napadlo ako som ako decko videl hrivnaky pažravo sa napchavat bobulamy bazy a vtáčieho zobu. Tak som tomu chudakovi ponúkol niekoľko strapcov bazy v rôznom stupni zrelosti. A bol zachránený. Postupne som mu ich podával natrhane do zmesy semien a tak sa naučil i na ne. Dodam iba že pôvodný majiteľ holuba je špičkový chovateľ PH a nemal v minulosti problém z odchovom ani jedného z našich holubovitych. Bohužiaľ ho nenapadlo že vzhľadom na ročne obdobie preferujú to čo je v dosahu, v ponuke a že sa so zrelym tvrdým semenom zatiaľ nikdy nestretla.

To same sem psal o par prispevku vyse ze kazdy z holubovitych at hrivnac hrdlicka nebo doupnak ma jine stravovaci navyky.

26.6.2016 12:14
zbosace

XXX.XXX.11.107

Výraz iné stravovacie návyky sa dá chápať veľmi široko. Tvrdiť o niekom že nevie čo robí alebo že si pletie dojmy a pojmy je tiež niečo veľmi rozdielne. No budem si musieť o tej žlaze niečo naštudovať i ja. Kdesi v minulosti som čítal že kaša je odlupujuca sa vrstva sliznice ktorá sa tvorí v prvých dňoch.po vyliahnuti mláďat.

26.6.2016 12:43

zbosace napsal(a):
Výraz iné stravovacie návyky sa dá chápať veľmi široko. Tvrdiť o niekom že nevie čo robí alebo že si pletie dojmy a pojmy je tiež niečo veľmi rozdielne. No budem si musieť o tej žlaze niečo naštudovať i ja. Kdesi v minulosti som čítal že kaša je odlupujuca sa vrstva sliznice ktorá sa tvorí v prvých dňoch.po vyliahnuti mláďat.

Ve zkratce to vysvetlim asi takto hrivnac se zivi uplne necim jinym nez hrdlicka a hrdlicka se zivi taky uplne necim jinym nez holub doupnak a doupnak zase necim jinym nez holub domaci takze kazdy s holubovitych ma jine naroky na slozeni stravy.s tvrzenim ze nekdo nevi co dela sem asi trochu prestrelil to uznavam ale taky nejde ignorovat obecne pravdy pri stravovani ruznych druhu holubovitych (mekkozobych) sam jste to vyse popsal ve svem prispevku.holubi mleko tez kase je tvorena zlazou ve voleti je to hodne vyzivna kase s osobitou vuni kterou DOMACI holubi krmi zpravidla pet dni pote prechazeji na zmekle natravene zrniny.pri odcovu kde je potreba mit chuvy(kratkozobe plemena)se vzdy pouzivaji na jeden chovny par vzdy dva pary chuv a nezridka kdy holubari podkladaji holoubata oboum parum chuv aby se co nejdele prodlouzila doba kasovani jelikoz holoubata po kasi velice dobre prospivaji.tudiz nejaky nutribird a podobne nahrazky nikdy nemuze 100% nahradit tuto kasi.

30.6.2016 13:51
Arisko

XXX.XXX.166.43

Ďakujem všetkým za rady.

3.7.2016 19:31
Bartr

XXX.XXX.226.103

lusy napsal(a):

Vážená když si tak všímám vašich příspěvků je vám z kdekoho smutno.Ale mě je smutno z vás když jste v tý vaší puse měla snad jen...

12.8.2017 21:45
Domi.svk

XXX.XXX.170.241

Dobrý deň, chcem sa opýtať kedy by som mala zobrať andulku z hniezda ak ju chcem ručne dokrmovať? Teraz ma 10 dní. Mám počkať asi tak ešte dva týždne aby bola trosku k životu? Či kedy je najlepšie začať dokrmovať?

Ďakujem za odpoveď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík