Dobrý den
Uvažuji o pořízení páru těchto papoušků, mohl bych jim poskytnout voliru 2,7*1.2*1.5 (d*š*v) zálet a 1.4*1*2 (d*š*v) výlet. Všude ale čtu že je lepší výlet větší než zálet? Je to nutnost? Zálet je zděný i při venkovní teplotě -3° nezamrzá voda v záletu. Je v něm větší okno a světla dost. Momentálně tam mám hejno mníšku a hejnový chov se mi příliš nevede, budu proto chovat mníšky po párech a chtěl bych tuhle voliéru využít pro pár nějakých pěkných a odolných papoušků.
Zatím sem si přečetl celou kapitolu o austálii z Průvodce chovem papoušků od Silvy.Tam uvádí minimální délku 3m tak nevím jestli se tech 30cm až tolik řeší. Jinak jsem prošel zdejší vlákna o těchto papoušcích a přečet několik článků na internetu.
Budku bych měl kmenovou 30cm průměr, vlet 10cm a výšku asi 120cm.
Děkuji za všechny slušné odpovědi L. Pazdera.
Před lety jsem měl červenokřídlé ve voliéře 6x1x2m a byli spokojeni. Teď je mám ve voliéře 3x1x2m a odchovávají, ale je fakt, že vyniknou víc ve větší voliéře. Tu budku bych jim tak velkou nedával, je to zbytečně velké. Moji mají budku vysokou 80cm o vnitřním průměru 26cm a v pohodě tam odchovají 4 mladé. S tou odolností bych moc nepočítal, mám osobní zkušenost, že jednu zimu spala samice ve velkém mrazu na pletivu a omrzly jí drápky. Několik let se mi vyčítavě dívala do očí, co jsem jí to provedl.
sahulalukas
napsal(a):
Dobrý den
Uvažuji o pořízení páru těchto papoušků, mohl bych jim poskytnout voliru 2,7*1.2*1.5 (d*š*v) zálet a 1.4*1*2 (d*š*v) výlet. Všude ale čtu že je lepší výlet větší než zálet? Je to nutnost? Zálet je zděný i při venkovní teplotě -3° nezamrzá voda v záletu. Je v něm větší okno a světla dost. Momentálně tam mám hejno mníšku a hejnový chov se mi příliš nevede, budu proto chovat mníšky po párech a chtěl bych tuhle voliéru využít pro pár nějakých pěkných a odolných papoušků.
Zatím sem si přečetl celou kapitolu o austálii z Průvodce chovem papoušků od Silvy.Tam uvádí minimální délku 3m tak nevím jestli se tech 30cm až tolik řeší. Jinak jsem prošel zdejší vlákna o těchto papoušcích a přečet několik článků na internetu.
Jelikoz se jedna o zcela bezny druh který az tak není narocny na vyber budky ci velikosti voliery hlavu bych si stim nelamal.Samozrejme cim vetsi voliéra da se rici ze pro ptaky lepsi, ovsem i v rozmerech mensich se dosahne nekdy i lepších vysledku.dobry par zahnizdi téměř v cemkoliv. Nikdy nezalezelo na samostatne voliere, zalezi na dobrem paru a pristupu chovatele.
sahulalukas
napsal(a):
Děkuji za odpovědi, ještě mě napadá jak dlouho se papouše červenokřdlý dožívá? někde sem našel že kolem 15 let.
To vam nemuzu potvrdit, ja mam papousky cervenokridle mlade, rok 2014, teprve se dovybarvuje samec...ale bavil jsem se se starsim panem a tvrdil ze mu odchovaval 21 lety par...nevim jestli je to pravda
Madas

XXX.XXX.144.116
sahulalukas
napsal(a):
Dobrý den
Ve vašem případě asi nelze mluvit o volieře, jako takové, ale spíše o prostoru, který mužete páru poskytnout. Třeba, tady to funguje - http://www.ararauna.cz/2015/03/na-navsteve-u-jaroslava-jelinka-chovatele-velkych-aru-zaku-a-vystavnich-andulek/.