Andulka, název mutace?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2016 11:05
mildaii

XXX.XXX.75.237

Dobrý den, přátelé, podařilo se mi letos od mého páru lacewingů modré řady odchovat takto zbarvená mláďata. Jsou nádherně prokvetlá žlutí. Více napoví fotografie. Pátral jsem po nějaké informaci, ale nenašel jsem téměř nic, snad jen to, že v Německu se údajně těmto ptákům říká vanilla lacewing, což může být pouze, obchodní" název, nikoli přesný název mutace, případně kombinace. Předem děkuji za vaše slušné a fundované odpovědi.

26.7.2016 12:54
vabl

XXX.XXX.105.219

Pokud všechna mláďata jsou jak uvádíte "prokvetlá žlutí", tak v rodičovském páru je jeden z nich 2f žlutolící (nebo žlutohlavý) a všechna tato jsou potom 1f žlutolící (žlutohlaví). Z fotek nedokážu určit, zda se jedná o rovné ptáky či ptáky s opalinovou kresbou.

26.7.2016 13:06
geldek

XXX.XXX.237.193

Přikládám fota
1/ dvou mladých samečků. Jeden je čistě bílý a jeden má nažloutlou nejen hlavičku, ale i křídla.
2/ Podobné je další mládě, ta žlutá barva je o něco méně intenzivní.
Mám dva páry, kde samice je 2f modrá perlová (tedy čistě bílá) a samec je v jednom páru fialový perlový žlutohlavý a v druhém perlový světlemodrý žlutohlavý - třetí foto. V jejich hnízdech jsou pak mláďata čistě bílá, bílá s tím žlutým nádechem, která zdědila tu žlutohlavost, perlová modro - bílá a perlová modro bílo žlutohlavá. Mám těch mláďat asi 5 - i od dalšího páru: 2f žluté samice štěpící do modré a 2f bílého samce.
Možná nejde o tu správnou žlutohlavost, kde by asi měla být žlutá jen hlava u andul v modré řadě (tedy i bílých 2f perlových jak sou také na Vašich fotech). Jde asi o dominantní mutaci, andula v modré řadě, na které se viditelně neprojevuje, ji nepřenáší. Samozřejmě táto "žlutohlavost" může být maskována v zelené řadě standardní žlutou barvou. Příklad: obě andulky na 4 fotce (zelený perlový opalínový sameček i žlutý sameček mohou takový gen přenášet, aniž by to bylo na nich vidět.
Jestli ale odborně tu mutaci pro ten nažloutlý nádech správně nazývám (žlutohlavost), to nevím. Jen té genetice v podstatě rozumím.
Myslím, že tato mutace je kromě jiných i na duhovkách, ale nejsem si jista, mě se duhovky ne až tak líbí, tak to nesleduji.

26.7.2016 13:14
geldek

XXX.XXX.237.193

vabl napsal(a):
Pokud všechna mláďata jsou jak uvádíte "prokvetlá žlutí", tak v rodičovském páru je jeden z nich 2f žlutolící (nebo žlutohlavý) a všechna tato jsou potom 1f žlutolící (žlutohlaví). Z fotek nedokážu určit, zda se jedná o rovné ptáky či ptáky s opalinovou kresbou.

Proč by jeden z rodičů nutně musel mít dvojfaktorovou žlutohlavost? Když jde o dominantní mutaci, pak stačí 1f a část mláďat ji bude zřetelně mít.
Kdyby žlutohlavost nebyla dominantní, pak by se na mláďatech projevila jen v případě, že ji zdědí od obou rodičů současně. Ve třech párech, kde mám tato nažloutlá mláďata ji může přenášet jen jeden z rodičů, t. j. mláďata nemohou být pro danou mutaci dvojfaktorová, přesto se projevuje.

To jsme ty andulky v chovech již pořádně "předělali", vůbec se nedivím, že začínají být ty přírodně zbarvené téměř vzácností...

26.7.2016 14:01
hersyko

XXX.XXX.144.116

mildaii napsal(a):
Dobrý den, přátelé, podařilo se mi letos od mého páru lacewingů modré řady odchovat takto zbarvená mláďata. Jsou nádherně prokvetlá žlutí. Více napoví fotografie. Pátral jsem po nějaké informaci, ale nenašel jsem téměř nic, snad jen to, že v Německu se údajně těmto ptákům říká vanilla lacewing, což může být pouze, obchodní" název, nikoli přesný název mutace, případně kombinace. Předem děkuji za vaše slušné a fundované odpovědi.

Dobrý den chtělo by to také foto rodičů a pokud možno i rodokmen z čeho pocházeli, pokud vás zajímá pouze název tak asi -cremino lacewing. Jinak souhlasím s žlutolícím/hlavím v předcích.

26.7.2016 14:05
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):
Proč by jeden z rodičů nutně musel mít dvojfaktorovou žlutohlavost? Když jde o dominantní mutaci, pak stačí 1f a část mláďat ji bude zřetelně mít.
Kdyby žlutohlavost nebyla dominantní, pak by se na mláďatech projevila jen v případě, že ji zdědí od obou rodičů současně. Ve třech párech, kde mám tato nažloutlá mláďata ji může přenášet jen jeden z rodičů, t. j. mláďata nemohou být pro danou mutaci dvojfaktorová, přesto se projevuje.

To jsme ty andulky v chovech již pořádně "předělali", vůbec se nedivím, že začínají být ty přírodně zbarvené téměř vzácností...

To se bohužel pletete co se týče dědičnosti 2F a 1F.

26.7.2016 14:12
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):

Ono také záleží o jakou žlutolící/hlavou se jedná! Každá má jiné dědičné vlastnosti!

26.7.2016 14:31
geldek

XXX.XXX.237.193

hersyko napsal(a):
To se bohužel pletete co se týče dědičnosti 2F a 1F.

Mohla bych poprosit o vysvětlení? Dvojfaktorová mutace se podle mně nedá zdědit jen od jednoho z rodičů. Od každého z rodičů můžete zdědit jenom jeden faktor, dvojfaktorovost u jedince vzniká až když se stejný faktor zdědí od jednoho i od druhého rodiče. Proto třeba 2f perla + normální kresba nebude mít v hnízdě 2f perlová mláďata (tedy jednobarevná) - jako příklad.
V čem je táto představa mylná? Pohlavní buňky jsou přece haploidní. Jinak by sexuální rozmnožování nemělo pro genetickou diverzitu takový význam.

26.7.2016 15:13
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):
Mohla bych poprosit o vysvětlení? Dvojfaktorová mutace se podle mně nedá zdědit jen od jednoho z rodičů. Od každého z rodičů můžete zdědit jenom jeden faktor, dvojfaktorovost u jedince vzniká až když se stejný faktor zdědí od jednoho i od druhého rodiče. Proto třeba 2f perla + normální kresba nebude mít v hnízdě 2f perlová mláďata (tedy jednobarevná) - jako příklad.
V čem je táto představa mylná? Pohlavní buňky jsou přece haploidní. Jinak by sexuální rozmnožování nemělo pro genetickou diverzitu takový význam.

Mylná v tomto případě není.Jen jsem chtěl upozornit na dědičnost 1F a 2F žlutolících/hlavích v závyslosti na tom zda se jedná o evropskou nebo australskou.Kde je dědičnost trochu jiná a obě mutace se liší.

26.7.2016 15:25
geldek

XXX.XXX.237.193

Jen čistě logicky - asi máte na mysli pak dvojfaktorovost takovou, že by se jednalo o dvě různé mutace navíc různých genů se stejným nebo podobným projevem. Jedině pak by se obě mutace daly dědit současně od jednoho rodiče. Pak ale nevím, jestli je správné označení "dvojfaktorový". Ale to je samozřejmě pak věc dohody, jak co budeme nazývat.

26.7.2016 15:29
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):
Jen čistě logicky - asi máte na mysli pak dvojfaktorovost takovou, že by se jednalo o dvě různé mutace navíc různých genů se stejným nebo podobným projevem. Jedině pak by se obě mutace daly dědit současně od jednoho rodiče. Pak ale nevím, jestli je správné označení "dvojfaktorový". Ale to je samozřejmě pak věc dohody, jak co budeme nazývat.

Myslím tím pro zjednodušení spojení australská- australská a evropská-evropská co se týče žlutolíc.

26.7.2016 15:33
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):

Dvě různé mutace nemohou přeci dát 2F ? ale moc děkuji za názor. Více bych řešil mimo tuto diskuzi.

26.7.2016 15:42
geldek

XXX.XXX.237.193

hersyko napsal(a):
Dvě různé mutace nemohou přeci dát 2F ? ale moc děkuji za názor. Více bych řešil mimo tuto diskuzi.

Ale pak se nedají dvě mutace na stejném genu dědit od jednoho rodiče, protože dědíme jen jeden daný gen (přesněji jednu jeho alelu od jednoho rodiče)... předcházející poznámka byla zcela teoretická jen na upřesnění tohoto faktu. Popravdě nevím, jestli žlutohlavost může být podobným výsledkem dvou různých typů mutaci různých genů. Pravděpodobně ne, ale principiálně to není zcela nesmyslný předpoklad.

Madas

26.7.2016 16:10
Madas

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):
Ale pak se nedají dvě mutace na stejném genu dědit od jednoho rodiče, protože dědíme jen jeden daný gen (přesněji jednu jeho alelu od jednoho rodiče)... předcházející poznámka byla zcela teoretická jen na upřesnění tohoto faktu. Popravdě nevím, jestli žlutohlavost může být podobným výsledkem dvou různých typů mutaci různých genů. Pravděpodobně ne, ale principiálně to není zcela nesmyslný předpoklad.

Omlouvám se, že se ptám, ale jste chovatel co má určité dědičnosti ověřeno v praxi a né jenom opsané? Mluvíte jako kniha, ale vaše některé příspěvky :).

26.7.2016 16:15
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):

Osobně bych to nazval žlutolícost, poněvač žlutohlavost je spojená s kresbou.

26.7.2016 16:20
hersyko

XXX.XXX.144.116

Dále si myslím že v tomto případě, pouze dle fenotipu je to pouze hádání :).

26.7.2016 16:41
geldek

XXX.XXX.237.193

Až tak podrobně mě to netrápí, popravdě jsem se chvíli snažila pochopit rozdíl žlutohlavost - žlutolícost. Jestli jde o od kresby nezávislou mutaci, pak se také nezávisle dědí a pak by mělo být jedno, jaká je s tím spjata kresba. Na rozdíl od mildaii mě ta nažloutlost bílých 2f perel vadí, i když z těch mláďat rostou hezké velké andule. Zatím se mi ale podařilo prodat jen jednu takovou. Spíše u těch žlutých 2f perel v zelené řadě tato "žlutohlavá" mutace možná ještě podporuje intenzitu přirozené žluté. Ta mláďata jsou krásná a to ještě nepřepeřila.

26.7.2016 17:01
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):
Až tak podrobně mě to netrápí, popravdě jsem se chvíli snažila pochopit rozdíl žlutohlavost - žlutolícost. Jestli jde o od kresby nezávislou mutaci, pak se také nezávisle dědí a pak by mělo být jedno, jaká je s tím spjata kresba. Na rozdíl od mildaii mě ta nažloutlost bílých 2f perel vadí, i když z těch mláďat rostou hezké velké andule. Zatím se mi ale podařilo prodat jen jednu takovou. Spíše u těch žlutých 2f perel v zelené řadě tato "žlutohlavá" mutace možná ještě podporuje intenzitu přirozené žluté. Ta mláďata jsou krásná a to ještě nepřepeřila.

Také musíte rozlišovat barevné řady, mutace, kresby a faktory a to dělá hodně lidem problém.Třeba Vám osobně to ( trošičku ) dělá problém taky, proto se dosti chovatelum nedostane odpovědi, třeba na jednoduchou věc, jen z důvodu špatného popsání.

26.7.2016 17:07
hersyko

XXX.XXX.144.116

geldek napsal(a):

Když pominu některé nesrovnalosti, můžete dát foto rodiču? Jinak gratuluji k barvám. PS - nic se nedědí nezávisle :).

26.7.2016 17:23
genex

XXX.XXX.105.219

Myslím, že vabl píše o voze a geldek se baví o koze (nebo se to říká naopak?)
doporučuji geldek-ovi, obraťte se na pana "vabl" soukromě určitě vám genetiku objasní... má ji v malíčku...

26.7.2016 17:46
hersyko

XXX.XXX.144.116

genex napsal(a):
doporučuji geldek-ovi, obraťte se na pana "vabl" soukromě určitě vám genetiku objasní... má ji v malíčku...

Naprostý souhlas! p. Blažek je co se týče genetiky absolutní špička v Čr.

26.7.2016 18:20
geldek

XXX.XXX.237.193

Čistě žlutá, pak čistě bílá, ale některá bílá nažloutlá mláďata jsou z budky, kde samice je 2f perlová žlutá, štěpící do modré řady + 2f bílý perlový samec - první foto foto jen samice, která je po svém tátovi,1f perlovém fialovém žlutohlavém tátovi nositelkou mutace pro žlutohlavost a tu pak v statisticky polovině mláďat přenáší dál. Proto může mít i čistě bílá mláďata a ne všechna žlutá nutně musí mít maskovanou mutaci i pro žlutohlavost.

Žlutá mláďata pak dává také pár na 2. a 3. fotce - zelená perlová samice (na fotce již po druhé bohaté snůšce, oba odchovy bez jediného úhynu, či jiného problému) a 2f perlový samec v modré řadě. U nich ale mutaci pro žlutohlavost nepřenáší ani jeden z rodičů (bílý samec by ani nemohl). Žel jejich žlutá mláďata z prvního hnízdění již létají v jiných voliérách, nemohu přesně porovnat s těmi od žluté samice. Myslím, že hlavně letky měla o málo světlejší. Tento pár dává neskutečně rozmanitá mláďata, světle i tmavě zelená i světle modrá, perlová, perlová opalínová, čistě bílá i čistě žlutá. Chov jsme zakládali jen předminulý rok, loni první odchovy, mutace starších generací jsou neznámé, lze dedukovat jen z potomků.

Další foto jsou jen některá mláďata krátce po opuštění budek. Jsou to asi měsíc staré fotky.

26.7.2016 18:21
geldek

XXX.XXX.237.193

genex napsal(a):

Což tak vysvětlit, v čem se mýlím, aby se i jiní poučili. Ráda se nechám poučit i veřejně a když se mýlím, ráda to i přiznám... Když neuvedete, v čem se zásadně mýlím, beru to jen jako kopnutí z plezíru.

26.7.2016 20:23
irinox

XXX.XXX.231.212

Zdravím, Miloši. Tak nevím, ale asi nic nového nevíme. V Německu se stále setkávám s "Lacewing vanilla nebo cremino", v Itálii nedávno také...
Já jsem sestavil pár s toho mého samce (foto1) a albino samice. Výsledek je - čtyři mladé, podobné samci, ale světlejší,...lacewing kresba by mohla být dobrá...

26.7.2016 21:11
mildaii

XXX.XXX.75.237

Díky Honzo, čekal jsem na reakci od tebe...každopádně to jsou krásní a hlavně a silní ptáci, asi bych se držel toho cremino. Těším se na návštěvu u tebe. lace kresba tam je parádní, jak u tvých, tak i u mých, už jsou přepeření, nějak to spárujeme s těmi tvými. Mrzí mě ty hádky tady...
Jinak díky za příspěvky, opravdu si je všechny důkladně přečtu...

27.7.2016 00:41
genex

XXX.XXX.105.219

geldek napsal(a):
Což tak vysvětlit, v čem se mýlím, aby se i jiní poučili. Ráda se nechám poučit i veřejně a když se mýlím, ráda to i přiznám... Když neuvedete, v čem se zásadně mýlím, beru to jen jako kopnutí z plezíru.

Nechci nikoho poučovat, ale koledujete si o veřejnou odpověď – tady je:
1. zadavatel se dotazuje na mutaci lacewing modré řady (česky bílou krajkovou), nebo chcete-li také nepřesně „bílé skořicové ino“. To může být modré nebo šedé, pták může mít žádný, nebo jeden případně i dva D (dark-tmavé) faktory, případně i V (violet) faktor. U ino mutací však nejsou vidět. Tyto informace však zadavatel blíže neuvádí. Rovněž neuvádí zda se jedná o rovné ptáky, nebo ptáky s opalinovou kresbou. Dědičnost jak u ino, tak i opalínová a skořicová kresba jsou vázány na pohlaví.
2. vy do tohoto vlákna mícháte perly s dominantní dědičností.
3. máte hokej v popisu – žlutolící je pták rovné kresby, pokud má opalinovou kresbu, jedná se o žlutohlavého. Vy tu matete lidi v názvosloví !
4. žlutá maska u plnobarvého nebývá rozšířená na ostatní části těla na rozdíl od opalinových – žlutohlavých.
5. spojením dvou žluto(hlavých nebo – lících) modré řady, získáte 25% 2f žlutolících či žlutohlavých, kteří jsou k nerozeznání od 25% normálně zbarvených potomků modré řady a 50% potomků je viditelně SF žluto – (lící-hlavý). Jenže těch 25% DF žluto – (lící-hlavý) dá 100% odchov viditelně SF žluto – (lící-hlavý).
6. váš výrok „ Jde asi o dominantní mutaci, andula v modré řadě, na které se viditelně neprojevuje, ji nepřenáší“ je pěkný nesmysl. Právě naopak v modré řadě 2f žlutolící nebo žlutohlavá sice není vidět, ale vždy jedna vloha pro žlutou je předána na potomstvo. Zda máte normálního bělolícího nebo DF žlutolícího zjistíte pouze kontrolním hnízděním. Jsou fenotypově nerozeznatelní.
7. vaše předposlední věta mne vůbec nepřesvedčila…, souhlasím s dotazem od „madas“

PS. trochu menší "ramenatost" by Vám slušela...

27.7.2016 08:41
geldek

XXX.XXX.237.193

Beru, omlouvám se. Ta krajkovost kresby na těch fotech moc vidět není, i když je fakt, že potomci obou krajkových rodičů měli být opět všechno krajkoví. Ta "prokvetlost žlutí" mi připomenula gen pro tu žlutohlavost/lícost u mých 2f modrých perel, proto jsem zareagovala. Sorry.
Dostuduji a pro ty, kteří by chtěli také, doporučuji stránku:
http://www.cutelittlebirdiesaviary.com/budgie-mutation-and-color-guide.html
třeba zde jsou rozdíly mezi žlutohlavou 1. a 2. typu a tzv. zlatohlavou andulkou 1f i 2f.
http://www.cutelittlebirdiesaviary.com/yellowface-i-yellowface-ii-and-goldenface.html.

30.10.2017 18:41
fuksia

XXX.XXX.218.153

geldek napsal(a):
Přikládám fota
1/ dvou mladých samečků. Jeden je čistě bílý a jeden má nažloutlou nejen hlavičku, ale i křídla.
2/ Podobné je další mládě, ta žlutá barva je o něco méně intenzivní.
Mám dva páry, kde samice je 2f modrá perlová (tedy čistě bílá) a samec je v jednom páru fialový perlový žlutohlavý a v druhém perlový světlemodrý žlutohlavý - třetí foto. V jejich hnízdech jsou pak mláďata čistě bílá, bílá s tím žlutým nádechem, která zdědila tu žlutohlavost, perlová modro - bílá a perlová modro bílo žlutohlavá. Mám těch mláďat asi 5 - i od dalšího páru: 2f žluté samice štěpící do modré a 2f bílého samce.
Možná nejde o tu správnou žlutohlavost, kde by asi měla být žlutá jen hlava u andul v modré řadě (tedy i bílých 2f perlových jak sou také na Vašich fotech). Jde asi o dominantní mutaci, andula v modré řadě, na které se viditelně neprojevuje, ji nepřenáší. Samozřejmě táto "žlutohlavost" může být maskována v zelené řadě standardní žlutou barvou. Příklad: obě andulky na 4 fotce (zelený perlový opalínový sameček i žlutý sameček mohou takový gen přenášet, aniž by to bylo na nich vidět.
Jestli ale odborně tu mutaci pro ten nažloutlý nádech správně nazývám (žlutohlavost), to nevím. Jen té genetice v podstatě rozumím.
Myslím, že tato mutace je kromě jiných i na duhovkách, ale nejsem si jista, mě se duhovky ne až tak líbí, tak to nesleduji.

Tretia andulka v ľavo je perlová.

31.10.2017 20:09
saluki

XXX.XXX.6.82

mildaii napsal(a):

Ahoj, možná to spletu, ale vyčetla jsem ze vzorníku barevných variací toto:
Krajkoví bílí žlutolící a žlutohlaví typu I a II.
Základní znaky jako krajkoví bílí, avšak maska, popřípadě hlava jsou žluté. Základní barva je krémová až citrónová, kresba se žlutým nádechem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík