Špaček obecný - sturnus vulgaris

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jakub77

29.7.2016 14:59
Jakub77

XXX.XXX.69.2

Zdravím, mal by som záujem o kúpu špačkov. Vedel by mi niekto dať kontak na chovateľa poprípade na ktorej burze by sa dali kúpiť.? Koľko asi tak stojí?
Vďaka.

29.7.2016 15:03
kubanec

XXX.XXX.103.251

Řekni nějakýmu vinaři na podzim.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2016 15:53

Občas jsou vidět i v mutacích na burzách Erfurt a zwolle a tady na ifaune se na jaře prodával pár mám ten dojem 1000 Kč /ks přírodní

Jakub77

29.7.2016 21:33
Jakub77

XXX.XXX.69.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Občas jsou vidět i v mutacích na burzách Erfurt a zwolle a tady na ifaune se na jaře prodával pár mám ten dojem 1000 Kč /ks přírodní

Vďaka, tiež po 1000kč som kupoval len mi uletel... Potreboval by som zonhať ďalšieho odchovaného vo voliére, naučia sa veľmi skoro rozprávať a napodobňovať rôzne zvuky.

29.7.2016 23:42
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Jakub77 napsal(a):
Vďaka, tiež po 1000kč som kupoval len mi uletel... Potreboval by som zonhať ďalšieho odchovaného vo voliére, naučia sa veľmi skoro rozprávať a napodobňovať rôzne zvuky.

Jak napsal kubanec. Vinaři se špačky bojují roky, stejně jako s nesmyslným zákonem povolujícím pouze omezenou likvidaci. Špaček je v celém světě severní polokoule přemnožen. Jsou známá videa obrovských hejn z Itálie, nálety na vinice v Maroku pod. Ale je to krásný pták a u nás k získání prakticky zadarmo, když porušíte zákon. Vyvěste si budku.
Od dětských let jsem u domu měl budky na špačky. Byla radost je jako posly jara pozorovat. Dnes při úbytku drobných pěvců je to milé oživení jarní přírody. Často jsem vybral mladé před opuštěním budky. Zkrotli, napodobovali různé zpěvy, byli nenároční. Domnívám se, špačkovi nehrozí vyhubení, a že se ještě za mého života dočkám jeho chovu v klecích bez administrativních překážek.

Jakub77

30.7.2016 13:10
Jakub77

XXX.XXX.69.2

Moudivláček napsal(a):
Jak napsal kubanec. Vinaři se špačky bojují roky, stejně jako s nesmyslným zákonem povolujícím pouze omezenou likvidaci. Špaček je v celém světě severní polokoule přemnožen. Jsou známá videa obrovských hejn z Itálie, nálety na vinice v Maroku pod. Ale je to krásný pták a u nás k získání prakticky zadarmo, když porušíte zákon. Vyvěste si budku.
Od dětských let jsem u domu měl budky na špačky. Byla radost je jako posly jara pozorovat. Dnes při úbytku drobných pěvců je to milé oživení jarní přírody. Často jsem vybral mladé před opuštěním budky. Zkrotli, napodobovali různé zpěvy, byli nenároční. Domnívám se, špačkovi nehrozí vyhubení, a že se ještě za mého života dočkám jeho chovu v klecích bez administrativních překážek.

A v dnešnej dobe jeho chov vo voliérach je zakázaný?

30.7.2016 14:55
Kalous

XXX.XXX.99.59

Neni, pokud si vyridite potrebne povoleni.

8.4.2020 11:11
docid

XXX.XXX.142.77

Byl jsem na návštěvě u jednoho chovatele a měl ručně dokrmené špačky, jsou to krásní a čilí ptáci. Odchovávate je někdo doma?

11.4.2020 21:17
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Kalous napsal(a):
Neni, pokud si vyridite potrebne povoleni.

Diskuze špaček.
Máte pravdu a já nechápu, proč se na špačka vztahují zákony o nehubení a nemožnosti chování v zajetí bez jakýchkoliv omezení. To bych se musel zeptat kompetentních v EU.
Zase se rozkecám.
Takže řád Pěvci, čeleď špačkovití -rod špaček obecný.
Rozšíření celá Evropa na vyjímky
, střední severní Asie jihovýchod.

11.4.2020 21:38

V tomhle je EU nevinně, ikdyž chápu že je supr plivat na kde co. Špačci jsou stejně jako všichni naši ptáci chránění legislativou a za určitých okolností je možné je hubit či chovat. Regulace jsou nutné jinak by je hubil kde kdo protože jsou "přemnožení" aniž by věděl cokoli o ekologii...

11.4.2020 22:11
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Moudivláček napsal(a):
Diskuze špaček.
Máte pravdu a já nechápu, proč se na špačka vztahují zákony o nehubení a nemožnosti chování v zajetí bez jakýchkoliv omezení. To bych se musel zeptat kompetentních v EU.
Zase se rozkecám.
Takže řád Pěvci, čeleď špačkovití -rod špaček obecný.
Rozšíření celá Evropa na vyjímky
, střední severní Asie jihovýchod.

Napsal jsem obsáhlý příspěvek a vidím, že zveřejněn byl pouze úvod. Pří odeslání jsem si přečetl, přístup zamítnut.
Pokud budu mít náladu, zkusím to zítra zopakovat.
Stalo se to někomu, že po určité době psaní textu byl přístup zamítnuit a text neuveřejněn?

12.4.2020 07:49
Jamro

XXX.XXX.182.123

Moudivláček napsal(a):
Napsal jsem obsáhlý příspěvek a vidím, že zveřejněn byl pouze úvod. Pří odeslání jsem si přečetl, přístup zamítnut.
Pokud budu mít náladu, zkusím to zítra zopakovat.
Stalo se to někomu, že po určité době psaní textu byl přístup zamítnuit a text neuveřejněn?

Uz sa mi to stalo a nie raz, spravi to len pri dlhych prispevkoch. Znova som to uz nepisal.

12.4.2020 16:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jamro napsal(a):
Uz sa mi to stalo a nie raz, spravi to len pri dlhych prispevkoch. Znova som to uz nepisal.

to se stane, pokud editujete příspěvek a než ho znova odešlete napíše někdo do vlákna příspěvek další...

12.4.2020 19:56
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

lupus4 napsal(a):
to se stane, pokud editujete příspěvek a než ho znova odešlete napíše někdo do vlákna příspěvek další...

Takže je tam určitý čas, aby nebyl blokován další zadavatel. Příště budu muset být rychlejší a nebo napsat kousek, vložit a pak třeba třikrát editovat. Jó, chybami se člověk učí.
O tom špačkovi jsem toho napsal mnoho z vlastního chovu a vřele jeho chov doporučil. Milý, krotký, stačí vybrat jednoho z budky, ostatní si vyletí k radosti vinařů. Porušíte zákon, ale kde není žalobce, není soudce. Když dáte granule, bude trus snesitelný. Jinak je špaček " bordelář ", okolo klece je nepořádek. Ve voliéře bez problémů úplně nenáročný pták. Může tam být i v zimě.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2020 20:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Pokud další zadavatel vloží příspěvek tak nestihnete editovat ani jednou natož třikrát,v tom je ten problém.

12.4.2020 21:07
luky.de

XXX.XXX.178.228

Moudivláček napsal(a):

Dobrý den, už delší dobu plánuju udělat na zahradě budku právě pro špačka a když tu čtu tak zkušeného chovatele, rád bych se Vás zeptal, jakých rozměrů by taková budka měla být a na jaké místo jí umístit?

12.4.2020 21:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

luky.de napsal(a):
Dobrý den, už delší dobu plánuju udělat na zahradě budku právě pro špačka a když tu čtu tak zkušeného chovatele, rád bych se Vás zeptal, jakých rozměrů by taková budka měla být a na jaké místo jí umístit?

otvorem na jihovýchod a tak aby tam "nepralo"slunce ve 40°C
ve výšce kol 3 - 5m

12.4.2020 21:51
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

luky.de napsal(a):

Dnes je to úplně jedno. Svislá 20 krát 15 x 15 dno, 5 cm průměr. Vlezli i do ležaté pro rorýse, placatý otvor 3 x 4 cm, sotva prolezli. Třeba plechovice z plastu, provrtat dno, aby se při dešti na dně neutopili. Je to zadarmo a hned. Kdysi mně zahnízdili i v plechovce od okurek. Raději výš, nejméně asi 3,5 m, záleží zda na stěně domu nebo na stromě. To, co platilo dřív a uvádí literatura dnes je jiné. Špaček začíná obsazovat budovy a vleze i pod střechu, kde je dost místa. Dnes špačci již většinou sedí, ale další hnízdo můžete očekávat. Na místě nezáleží, ale lepší, když tam nepeče jižní slunce.
Musíte počítat s tím, že do vyvedení mladých budete mít od trusu pod budkou vylíčeno jako vápnem.

12.4.2020 22:23
HHH

XXX.XXX.148.67

Jako milovník vína chápu, že je vinaři chtějí likvidovat, jako milovník ptáků je rád pozoruji a poslouchám jejich jarní vrzání.

12.4.2020 22:46
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

HHH napsal(a):
Jako milovník vína chápu, že je vinaři chtějí likvidovat, jako milovník ptáků je rád pozoruji a poslouchám jejich jarní vrzání.

Krásnní ptáci a pěkné fotky, doufám, že vaše.
Jsou tam jedinci v jarním otřelém šatu i ti kropenatí podzimní. I letos po příletu jsou někteří typicky kovově lesklí a jiní ještě trochu kropenatí. Jednoho mám několik let ve voliéře, tak tu změnu mohu každoročně posoudit.

12.4.2020 22:49
HHH

XXX.XXX.148.67

Moje, dnešní 😀

13.4.2020 08:45
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

až se bude zase cestovat, zajeďte si do Říma. na podzim jich tam spí na platanech statisíce. Každý den na autech ulpívá asi 3cm vrstva trusu. Divím se, že jsou Italové tak trpěliví. Večer před usednutím na stromy vytvářejí úžasné letové kreace. Byl jsem rád, že jsem to mohl před lety vidět na vlastní oči.

13.4.2020 11:23
JoPe

XXX.XXX.82.6

corvuscorax napsal(a):
až se bude zase cestovat, zajeďte si do Říma. na podzim jich tam spí na platanech statisíce. Každý den na autech ulpívá asi 3cm vrstva trusu. Divím se, že jsou Italové tak trpěliví. Večer před usednutím na stromy vytvářejí úžasné letové kreace. Byl jsem rád, že jsem to mohl před lety vidět na vlastní oči.

Já bych raději doporučil do Itálie vůbec nejezdit a kůli špačkům už vůbec ne.

13.4.2020 13:45
luky.de

XXX.XXX.145.138

lupus4 napsal(a):
otvorem na jihovýchod a tak aby tam "nepralo"slunce ve 40°C
ve výšce kol 3 - 5m

Děkuju 😉

13.4.2020 13:48
luky.de

XXX.XXX.145.138

Moudivláček napsal(a):
Dnes je to úplně jedno. Svislá 20 krát 15 x 15 dno, 5 cm průměr. Vlezli i do ležaté pro rorýse, placatý otvor 3 x 4 cm, sotva prolezli. Třeba plechovice z plastu, provrtat dno, aby se při dešti na dně neutopili. Je to zadarmo a hned. Kdysi mně zahnízdili i v plechovce od okurek. Raději výš, nejméně asi 3,5 m, záleží zda na stěně domu nebo na stromě. To, co platilo dřív a uvádí literatura dnes je jiné. Špaček začíná obsazovat budovy a vleze i pod střechu, kde je dost místa. Dnes špačci již většinou sedí, ale další hnízdo můžete očekávat. Na místě nezáleží, ale lepší, když tam nepeče jižní slunce.
Musíte počítat s tím, že do vyvedení mladých budete mít od trusu pod budkou vylíčeno jako vápnem.

Děkuji moc!
Budku bych dal na smrk na zahradu. Je tam celý den klid, jen v blízkosti mám voliéry (andulky a kanáři).

Přidejte reakci

Přidat smajlík