Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.8.2016 19:39
smidla

XXX.XXX.14.106

Dobry den,
mam zrejme otrepany dotaz. Rad bych si do voliery, zalet 2 x 1 x 3,5 a vylet 3,5 x 1 x 3 D x S x V, pustil hejno kanarku. Na faune jsem se snazil hledat, ale vetsina odkazu je burzy a co kdo poveze.
Jsem si vedom ze idelani je klecovy chov po paru. Vim ze chov v hejnu sebou nese problem napriklad v podobe agrese jedincu, boje o teritorim a podobne.
Presto se ptam zda ma nekdo realnou zkusenost s chovem kanaru v hejnu? Jake jsou pomery samcu a samic? Nebo se chovaji jen samice se samcem? Napriklad 3 ku 1?
Predem dekuji za konstruktivni odpovedi.
S pozdravem smidla.eu.

5.8.2016 21:07
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

smidla napsal(a):
Dobry den,
mam zrejme otrepany dotaz. Rad bych si do voliery, zalet 2 x 1 x 3,5 a vylet 3,5 x 1 x 3 D x S x V, pustil hejno kanarku. Na faune jsem se snazil hledat, ale vetsina odkazu je burzy a co kdo poveze.
Jsem si vedom ze idelani je klecovy chov po paru. Vim ze chov v hejnu sebou nese problem napriklad v podobe agrese jedincu, boje o teritorim a podobne.
Presto se ptam zda ma nekdo realnou zkusenost s chovem kanaru v hejnu? Jake jsou pomery samcu a samic? Nebo se chovaji jen samice se samcem? Napriklad 3 ku 1?
S pozdravem smidla.eu.

Pane Šmidlo - Haško.
Dal jste dotaz a zatím nikdo nereaguje. I já bych si rád rady přečetl.
Kanáry jsem léta choval, ale ne tak jak Vy se ptáte. Pro svárlivost samců se to nedoporučovalo, naopak 1,2 ano. Je vidět, že mimo pana Pavelku a několika dalších se ozývají jen papouškáři.
Domnívám se, že uvedené rozměry voliéry by umožnily chov více párů, pokud bude prostor členěn houštím, které umožní zachování minimálního teritoria párů.
Jen dodám, že kdysi ve stejných rozměrech voliéry se 3 páry hýlů nesnesly, a tak mírumilovný pták byl schopný soka zabít.

5.8.2016 23:21
marketag

XXX.XXX.21.208

Více samců bych ani ve voliéře nedoporučovala. Měla jsem párek kanárů a dvě jejich mláďata, také pár. Létali volně nejprve po pokoji a pak v zimní zahradě cca 2x4m. Na noc chodili spát do klece. Všechny lumpárny a průzkumy v domě prováděli spolu a v kleci se relativně dobře snesli. Ale jakmile měli známý větší prostor, začali se tvrdě nahánět. Později starší samice onemocněla a uhynula - mám podezření na stres. Dceru jsem dala pryč kvůli příbuznosti, zůstali dva samci. V kleci klid, jen dohady kvůli miskám, ale v zimní zahradě mezi kytkami mladý stále naháněl tátu. Nakonec jsme našli překvapivě toho ročního mladého mrtvého, zranění žádné. Přitom prostor byl velký a samice neměli. Rozhodně to ale nebylo klidné soužití. Už bych to tak nenechala, přestože se nikdy vážně nepoprali. Myslím, že jim nesvědčí ten stres.

6.8.2016 00:04
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
dekuji za odpovedi. Jak uz jsem psal, jsem si vedom rizik. Mne spise zajimaji prakticke zkusenosti: Vyskytl se problem X a vyzkouseli jsme reseni s takovym a takovym ucinkem. Nerad bych objevoval ameriku u veci co uz jsou objevene.
S pozdravem smidla.eu.

6.8.2016 01:52
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

smidla napsal(a):
Dobry den,
S pozdravem smidla.eu.

V uvedenej voliére so záletom môžete chovať celoročne desiatky kanárikov, ale jedného pohlavia, najlepšie podobného sfarbenia. Spev vtákov samcov bude takmer celoročný. Mimo preperenia.

Obe pohlavie - dospelé páry v jednej voilére môžete mať spolu bez problémov, až od obdobia preperovania (leta) do konca zimy, či začiatku jari, novej chovnej sezóny. Zmena nastáva, ako v našej voľnej prírode, na jar, keď začína jarný tok takmer všetkého nášho európskeho a sťahovavého vtáctva.

Chovné pary kanárikov spolu celoročne s možnosťou lietať spolu po voliére je zložitejšia kapitola. Určitý počet párov s možnosťou separovania v čase toku a zahniezdenia - znášky samíc v samostatných boxoch, alebo podobné fígle...
Existuje to vo veľmi sofistikovanej v praxi jedinečne zjednodušenej forme.

6.8.2016 08:41
emill

XXX.XXX.192.29

Dobrý den,
hodně záleží na jedincich a členitosti voliéry. Ve společné voliéře 5x2x2,5 s výletem 1x1x1,2 jsem mimo jiné druhy choval 2,3 kanárů. Mezi samci občas došlo k šarvátkám, ale ve voliéře bylo dost míst, aby se méně dominantní samec mohl ukrýt. Všechny samice odchovávaly. Důležité je samicím dodat dostatek hnízdních košíčků. Nejdříve vždy nesedla dominantnější samice a když nasedla, tak teprve sedly zbylé.

6.8.2016 11:15
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
dekuji za srozumitelne odpovedi, odchov v takovych podminkach temer nemozny. Uz to vypada tak ze si do te voliery poridim hejno andulek. Jen mam docela obavu z porizovani, preci jen sehnat zdrave jedince...
S pozdravem smidla.eu.

6.8.2016 11:51
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

smidla napsal(a):
Dobry den,
dekuji za srozumitelne odpovedi, odchov v takovych podminkach temer nemozny. Uz to vypada tak ze si do te voliery poridim hejno andulek. Jen mam docela obavu z porizovani, preci jen sehnat zdrave jedince...
S pozdravem smidla.eu.

Odporúčam dve malé skupiny od dvoch cudzích pánov chovateľov anduliek. Vaše hejno bude Vám roky robiť radosť, ako zaujímavý a sebestačný kolektív bez ďalších cudzích vtákov a karantén..

6.8.2016 16:20
pterodactyll

XXX.XXX.190.98

Zdravím Ještě je možná kombinace. Mám jednoho samce, tři samice kanára a sedm až deset párů andulek. Zatím bez problémů a všichni odchovávají. Taky to začalo jako zkouška.

6.8.2016 19:48
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

rastislavmpavelka napsal(a):
Odporúčam dve malé skupiny od dvoch cudzích pánov chovateľov anduliek. Vaše hejno bude Vám roky robiť radosť, ako zaujímavý a sebestačný kolektív bez ďalších cudzích vtákov a karantén..

Pane Pavelko,
dal jsem Vám hlas, protože víte o čem mluvíte. Ale, ať si každý sám vyzkouší a pak uvidí.
At se Vám chov daří.

6.8.2016 22:43
cecetka

XXX.XXX.71.99

Dobrý den !

Asi to zase slíznu. Tazatel to sice připouští, že se ptá na něco netradičního, tak má trochu smůlu. Barevní kanáři se šlechtí, jako každá činnost by se to mělo dělat smysluplně a odpovědně, píše o tom pěkně a podrobně nyní v Nové Exotě Radek Veselý. Tahle dotazovaná varianta je sice možná, ale takhle se prostě barevní kanáři nechovají.
Počet kanářích samiček, které chcete do nějaké venkovní společné voliéry vypustit nelze vypočítat jako násobek nějakého vhodného objemu dostačujícího pro samičku jednu. On to je takový divný chov a tedy i otázku a odpověď neberte striktně, že to jinak být nemůže. I když bude voliéra dostatečně velká, vypustíte 4 samičky a jednoho samce a voliéru vybavíte dostatkem (i s rezervou) hnízdních košíčků či polobudek, samičky si svá místa rozeberou a pravděpodobně začnou se stavbou hnízd. Některá se třeba trochu opozdí ale zároveň jiná si dodatečně rozmyslí své původní rozhodnutí a bude chtít zabrat místo té, která už začíná se snůškou. Nedá se vyloučit taky, že budou nejen stavět ale taky si vzájemně hnízda rozebírat. Nemluvě, že mohou vzájemně zanášet nebo sedět dvě v jednom hnízdě. Doporučil bych do voliéry vpustit samičky jen tři a jednoho samce. Takto chovateli zůstává možnost mít vše pod kontrolou, včetně evidence odchovu. Můžete dodatečně zkusit přidat třeba i druhého samečka, s největší pravděpodobností se prát budou, ale můžou si na to zvyknout. I ta samička se může zkusit zas ještě přidat ale chce to pozorovat a eventuelně, pokud to nefunguje, tak to vrátit. Není pravda, že je to nemožné. Ovšem, pravděpodobně zájemce o takový chov opatří barevně nesourodé kanáry třeba sice nepříbuzné, ale co do chovu a dalšího šlechtění neperspektivní. Myslím, že to bude směs nejčastěji dostupných žlutooranžových barev, jejichž potomstvo chovatele příliš nenadchne a pokud by eventuelně bylo od dvou samců, najednou si majitel uvědomí, že vlastně mladé bude pro další chov velmi obtížně identifikovat a že i kroužkování je zbytečné – a pak už zbývá poslední myšlenka – výkup. Takže je to podle mne do jisté míry taková sranda, pěkně to vypadá ale význam to nemá a mluvit o tom jako o chovu se mi jeví skoro trochu nadsazené.

7.8.2016 08:33
demlis

XXX.XXX.202.26

Dobry den, ja mam volieru vylet 2,5 dl, vyska 2,0 m, sire 1,5 zalet 2,0m dl, vyska 1,5, sire 1,0
v ni mam 35 samic a 10 samcu tento pomer se mi velice osvedcil, bez nejakych agresi bez nejakch rivali, a jeste u nich je 1 par belohlavych korel,1 par bourku a jeden par diamantovych holoubku strak a 1.1 amadina ;).

agosci

7.8.2016 09:26
agosci

XXX.XXX.195.189

cecetka napsal(a):
Dobrý den !

Asi to zase slíznu. Tazatel to sice připouští, že se ptá na něco netradičního, tak má trochu smůlu. Barevní kanáři se šlechtí, jako každá činnost by se to mělo dělat smysluplně a odpovědně, píše o tom pěkně a podrobně nyní v Nové Exotě Radek Veselý. Tahle dotazovaná varianta je sice možná, ale takhle se prostě barevní kanáři nechovají.
Počet kanářích samiček, které chcete do nějaké venkovní společné voliéry vypustit nelze vypočítat jako násobek nějakého vhodného objemu dostačujícího pro samičku jednu. On to je takový divný chov a tedy i otázku a odpověď neberte striktně, že to jinak být nemůže. I když bude voliéra dostatečně velká, vypustíte 4 samičky a jednoho samce a voliéru vybavíte dostatkem (i s rezervou) hnízdních košíčků či polobudek, samičky si svá místa rozeberou a pravděpodobně začnou se stavbou hnízd. Některá se třeba trochu opozdí ale zároveň jiná si dodatečně rozmyslí své původní rozhodnutí a bude chtít zabrat místo té, která už začíná se snůškou. Nedá se vyloučit taky, že budou nejen stavět ale taky si vzájemně hnízda rozebírat. Nemluvě, že mohou vzájemně zanášet nebo sedět dvě v jednom hnízdě. Doporučil bych do voliéry vpustit samičky jen tři a jednoho samce. Takto chovateli zůstává možnost mít vše pod kontrolou, včetně evidence odchovu. Můžete dodatečně zkusit přidat třeba i druhého samečka, s největší pravděpodobností se prát budou, ale můžou si na to zvyknout. I ta samička se může zkusit zas ještě přidat ale chce to pozorovat a eventuelně, pokud to nefunguje, tak to vrátit. Není pravda, že je to nemožné. Ovšem, pravděpodobně zájemce o takový chov opatří barevně nesourodé kanáry třeba sice nepříbuzné, ale co do chovu a dalšího šlechtění neperspektivní. Myslím, že to bude směs nejčastěji dostupných žlutooranžových barev, jejichž potomstvo chovatele příliš nenadchne a pokud by eventuelně bylo od dvou samců, najednou si majitel uvědomí, že vlastně mladé bude pro další chov velmi obtížně identifikovat a že i kroužkování je zbytečné – a pak už zbývá poslední myšlenka – výkup. Takže je to podle mne do jisté míry taková sranda, pěkně to vypadá ale význam to nemá a mluvit o tom jako o chovu se mi jeví skoro trochu nadsazené.

Je to něco jako chov psů bez PP, zbytečné množení bez významu.

agosci

7.8.2016 09:27
agosci

XXX.XXX.195.189

demlis napsal(a):
Dobry den, ja mam volieru vylet 2,5 dl, vyska 2,0 m, sire 1,5 zalet 2,0m dl, vyska 1,5, sire 1,0
v ni mam 35 samic a 10 samcu tento pomer se mi velice osvedcil, bez nejakych agresi bez nejakch rivali, a jeste u nich je 1 par belohlavych korel,1 par bourku a jeden par diamantovych holoubku strak a 1.1 amadina ;).

Klasický chov pro výkup.

7.8.2016 09:30
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Zaujímavé množenie. Koľkokrát do roka samice zahniezdia? Ako často kŕmite vyše 150 mladých kanárikov vajíčkom a koľko kusov denne, prípadne s vaječnou zmesou z koľkých vajíčok?

Táto prevádza trvá celoročne? Zálet je temperovaný a v zimnom období separovaný (amad...) ?

Foto voliéry z rôznych ročných období určite poteší a poučí.

7.8.2016 09:45
demlis

XXX.XXX.202.26

To tezko, do vykupu nedavam ani zebricku.

7.8.2016 09:53
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):

Zaujímavé množenie...
Takže vo voliére je ešte ďalšia austrálska drobotina?

7.8.2016 09:58
demlis

XXX.XXX.202.26

Ano, libi se mi toto siroke spektrum.

7.8.2016 10:06
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Ano, libi se mi toto siroke spektrum.

Dobry den,
S pozdravem smidla.eu.

7.8.2016 10:10
demlis

XXX.XXX.202.26

Jak pisu, ja pouzivam pomer 1ku 3,5,1 samec. Pouzivam pomer 14:4,35:10 a treti voliera 7:2.

7.8.2016 10:14
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Jak pisu, ja pouzivam pomer 1ku 3,5,1 samec. Pouzivam pomer 14:4,35:10 a treti voliera 7:2.

Chovateľsky opíšte túto skúsenosť.

7.8.2016 10:16
demlis

XXX.XXX.202.26

Co konkretne chcete vedet?

7.8.2016 10:20
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Co konkretne chcete vedet?

Zaujímavé množenie. Koľkokrát do roka samice zahniezdia? Ako často kŕmite vyše 150 mladých kanárikov vajíčkom a koľko kusov denne, prípadne s vaječnou zmesou z koľkých vajíčok?

Táto prevádza trvá celoročne? Zálet je temperovaný a v zimnom období separovaný (amad...) ?

Foto voliéry z rôznych ročných období určite poteší a poučí.

7.8.2016 10:25
demlis

XXX.XXX.202.26

Chovam je takto celorocne, akorat v zime je nepoustim ven, vajecnou michanici krmim jen vyjimecne, kupuji suchou vajecnou michanici.

7.8.2016 10:26
demlis

XXX.XXX.202.26

Hnizdi jak se jim chce, neomezuji je, v zine netopim nicemu ani kakadum, ani alexandrum.

7.8.2016 10:46
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Hnizdi jak se jim chce, neomezuji je, v zine netopim nicemu ani kakadum, ani alexandrum.

Zviera vo Vašom chove je vecou. Liberáli uspeli

Ilustratívne foto - Liberalizmus v praxi.

7.8.2016 10:57
demlis

XXX.XXX.202.26

Kazdy ma nazor ;) me to vyhovuje, a ptackum asi taky, odchovaji nadherne ;).

7.8.2016 11:01
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Kazdy ma nazor ;) me to vyhovuje, a ptackum asi taky, odchovaji nadherne ;).

Vložte foto z nádherného odchovu. Ďakujem!

7.8.2016 11:03
demlis

XXX.XXX.202.26

Ani nahodou pokud mate zajem, prijedte se podivat, nic nezverejnuji, ani kakaduove ani kanari ;)

7.8.2016 11:06
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Ani nahodou pokud mate zajem, prijedte se podivat, nic nezverejnuji, ani kakaduove ani kanari ;)

Napíšte adresu. Ďakujem.

7.8.2016 11:32
demlis

XXX.XXX.202.26

Kritizovat umi kazdy :P.

agosci

7.8.2016 11:49
agosci

XXX.XXX.195.189

demlis napsal(a):

To tvrdí drtivá většina Ale nestyďte se za to, však to není ostuda.

7.8.2016 11:58
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

demlis napsal(a):
Kritizovat umi kazdy :P.

Nerozumiem, zatiaľ Vás nikto nekritizuje, naopak očakáva od Vás konkrétne rozvedenie Vašich chovateľských rád o chove a odchove kanárikov vo voliére.

Konštatovanie o liberalizme, z mini lexikónu; „Liberálny vo Francúzsku znamená ocitnúť sa až extrémne napravo. Byť liberálny v Amerike znamená byť naľavo. Liberálny v Británii znamená centristickú politiku, ľahko doľava, ľavý stred.“ Autor - Francois Bayrou, Praha, máj 2006.

7.8.2016 22:55
smidla

XXX.XXX.199.215

cecetka napsal(a):
Dobrý den !

Dobry vecer,
rozhodne se nechci venovat slechteni. Mam moznost poridit si odchovy od mistra klubu K1 a jiste mi doporuci dlasi chovny material. Ale to neni podstatne. Ostatne osobne se znam jeste s nekolika dalsimi cleny.
Pokud bych mel reagovat na konkretni body, verim ze pokud do chovu vlozite kvalitni jedince, poskytnete jim vhodne podminky a peci, ziskate take kvalitni odchovy. Jsem schopen vypustit klidne ptaky samci vs samice 1:1, ale dle drive ziskanych informaci jsem usoudil ze to neni vhodne.
A jeste si dovolim reakci na poznamku psu bez PP. Rekl bych ze je velmi jednostranna. Pro potreby bezneho cloveka, napriklad ja od pejska ocekavam ze bude delat spolecnost, zazene kocky a kuny, neni potreba papirovy pes, jelikoz s nim stejne na vystavy nepujdu, takze mi ho do budoucna neuchovni. Je tu jeste otazka zdravotniho stavu, ale jelikoz jsme v CR a jak se rika za penize v praze dum, verit se da pouze sam sobe a to jeste jenom napul. Neberte si to nikdo osobne.
Dekuji take za nazor od pana co ma spolecny chov kanaru. Kdylz nic jineho tak ted vime ze to u nekoho jde. Kvalitu a vysledky stejne moc neposoudime.
S pozdravem smidla.eu.

8.8.2016 07:14
helii_kor

XXX.XXX.161.186

Dobrý den, moje zkušenost: voliéra 3,5m x 3 m x 2,5 m.3 samci a 3 samice = nefungovalo (rvali se),3 samice a 1 samec = nefungovalo rvaly se i samice, nyní 1 pár, vloni 11 mladých.
Společně s nimi i několik párů korel.Soužití s korelami naprosto bez problémů.

8.8.2016 09:28
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Poznámka záverom; Okrem problému zladiť vo voliére väčšie množstvo chovných párov kanárikov (pinkovité vtáctvo) vzájomne medzi sebou a vzájomne s exotmi, je veľký problém kŕmenie. Zvlášť kvalitným vtáčím zobom pre kanárikov a kŕmením pre exotickú drobotinu. Najmä v čase liahnutia a odchovu mladých.

Osobne som presvedčený, že poniektorí diskutéri, chovatelia stredne veľkej exotickej fauny, nemajú dostatočnú praktickú skúsenosť o úspešnom a pravidelnom odchove exotickej drobotiny (amadiny, zebričky) v spoločnom kolektíve s kanárikmi. Napr. diskutér demlist. Preto túto zaujímavú chovateľskú problematiku svojimi nezdokumentovanými príspevkami podcenili.

prco

8.8.2016 11:15
prco

XXX.XXX.178.0

agosci napsal(a):
Je to něco jako chov psů bez PP, zbytečné množení bez významu.

Tvojím príspevkom si skutočná perla tohoto tématu, gratulujem.

agosci

8.8.2016 11:54
agosci

XXX.XXX.195.189

prco napsal(a):
Tvojím príspevkom si skutočná perla tohoto tématu, gratulujem.

V obou případech je to maření šlechtitelské práce a maření odkazu několika generací chovatelů.

8.8.2016 13:24
otec_vojtika

XXX.XXX.53.212

Hodně zajimavá diskuse a udržená i v přijatelném rámci slusnošti. Po přečtení jsem uvažoval, ke kterému názoru se přiklonit ale neumím si odpovědět na základní otázku co je smyslem chovatelství a kdo je to chovatel ?

8.8.2016 20:17
lupus4

XXX.XXX.196.29

demlis napsal(a):

Nevěřím,7,5m3 výlet, + 3m3 zálet, v tom po 1. hnízdění (beru JEN 2 ks/hnízdo)
115 kanárů, + cca 6 korel + 5 bourků, +4 h.d + 5 amadin
+ cca 80 hnízd zřejmě nutně naflákaných možná ani 30cm od sebe...
135 ptáků

bez fotek NEVĚŘÍM.

8.8.2016 22:14
molousek

XXX.XXX.103.252

Nevěřím !
Nejsmutnější u Vás množitelů je to, že všechno necháte na burze u vykupáků.At je to Přerov nebo Kroměříž - je to smutnéééééééééé.
Dají Vám 180 Kč a ve Fancii je prodávají za 20 euro.(ve zverimexu)
Není to smuté - podporovat takové kšefty ?
Chovu zdar

9.8.2016 18:19
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
prosim, jdete si moralizovat jinam. Jestli to nekdo proda mezi chovateli a nekdo vykupakovi je kazdeho svobodna vule. Je prinejmensim nevhodne nam to tu podsouvat.
Dotaz znel na skupinovy (hejnovy) chov kanaru s odchovy. Prispevky od verohodnych diskuteru jsou jednoznacne pro klecovy chov, ojedinela vlastovka pise ze to jde, ale odmita podat fotodokumentaci i presto, ze na inzerci bezne fotky priklada.
Velmi zajimava poznamka, ikdyz bohuzel take mimo tema, kdo je to vlastne chovatel? Co je smyslem chovatelstvi? Osobne si myslim ze neexistuje jednoznacna odpoved a pro kazdeho to bude neco jineho. I proto zde dost casto dochazi ke kenfliktum a hadkam.
S pozdravem smidla.eu.

9.8.2016 19:05
chondro

XXX.XXX.18.197

smidla napsal(a):
Dobry den,
prosim, jdete si moralizovat jinam. Jestli to nekdo proda mezi chovateli a nekdo vykupakovi je kazdeho svobodna vule. Je prinejmensim nevhodne nam to tu podsouvat.
Dotaz znel na skupinovy (hejnovy) chov kanaru s odchovy. Prispevky od verohodnych diskuteru jsou jednoznacne pro klecovy chov, ojedinela vlastovka pise ze to jde, ale odmita podat fotodokumentaci i presto, ze na inzerci bezne fotky priklada.
Velmi zajimava poznamka, ikdyz bohuzel take mimo tema, kdo je to vlastne chovatel? Co je smyslem chovatelstvi? Osobne si myslim ze neexistuje jednoznacna odpoved a pro kazdeho to bude neco jineho. I proto zde dost casto dochazi ke kenfliktum a hadkam.
S pozdravem smidla.eu.

Zdravím,
definovat pojem "chovatel" je dost ošemetné to spíš pojem chovatelství.
Co je jeho smyslem?Hm no přece záleží o jaké chovatelství se jedná!
Chovatel skotu bude mít jiné priority a mety jak hobby chovatel "austrálie" a jiné zase sportovní chovatel poštáků nebo vystavních andulek.
V obecném pojetí je rozšířený názor že ryzí chovatel je ten který se zabývá chovem né jen držením např. dokmeného amazonana to at si posoudí každy sám...
Dobrý chovatel je ten který má výsledky ale taky úctu k chovaným zvířatům a k životu jako takovému.
A chovatelství ač se to na první pohled nezdá je hlavně o lidech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík