Dobrý den, uvažuji o pořízení páry alexandrů, ale rozmýšlím se zda chovat alexe velké či čínské. O chovu mám již načteno, ale chtěl bych se zeptat chovatelů těchto krasavců, který z uvedených alexandrů je větší? Dle odborných textů je to samozřejmě a. velký, ale mě by zajímala spíše ta vizuální velikost (robustnost) ne délka papouška od hlavy po konec ocasu. Neměl jsem zatím možnost oba alexe vidět vedle sebe, natož v prostorné volieře v letu, tak váhám. Chci totiž mít pouze jednu volieru s jedním párem, která by tvořila dominantu dvorku a proto bych chtěl do ní papoušky co největší a tito nádherní tvorové mě naprosto okouzlili. Pokud někdo chová oba druhy, mohl by prosím napsat, jak je to s robustností těchto papoušků v porovnání vůči sobě? Děkuji.
lathamus
napsal(a):
Dobrý den, uvažuji o pořízení páry alexandrů, ale rozmýšlím se zda chovat alexe velké či čínské. O chovu mám již načteno, ale chtěl bych se zeptat chovatelů těchto krasavců, který z uvedených alexandrů je větší? Dle odborných textů je to samozřejmě a. velký, ale mě by zajímala spíše ta vizuální velikost (robustnost) ne délka papouška od hlavy po konec ocasu. Neměl jsem zatím možnost oba alexe vidět vedle sebe, natož v prostorné volieře v letu, tak váhám. Chci totiž mít pouze jednu volieru s jedním párem, která by tvořila dominantu dvorku a proto bych chtěl do ní papoušky co největší a tito nádherní tvorové mě naprosto okouzlili. Pokud někdo chová oba druhy, mohl by prosím napsat, jak je to s robustností těchto papoušků v porovnání vůči sobě? Děkuji.
Alex. Cinsky ma robustnejsi postavu kdesto Alex. Velky presto ze ma mohutny zobak tak postavu spise stihlejsi. Rekl bych ze cinani jsou na pohled jakoby vetsi.
Zdravím přidám taky příspěvek mám je vedle sebe ve voliérách, mě se libí oba dva druhy, jinak většinou čínský jsou na pletivu, a jsou pořád venku jinak, velký ty zalétavají na noc do záletu. Ono taky záleží z kolika kusů jsou mladé a také jak robustní jsou jejich rodiče. Pokud máte vytápěné zálety tak to je pro alex velký jinak čínský nepotřebují vytápěný zálet. A taky čínský jsou dřevorubci, vše co je ze dřeva to zničí na co dosáhnou a pokud máte pletené pletivo tak ho dokáží rozplést znám z vlastní zkušenosti. A v pohodě přeštípnou drát 1,5mm. Ale stejně oba dva druhy jsou krasavci hlavně samci, a taky jsou čínský více hluční než velký.
Vám také děkuji za příspěvek. Máte pravdu, že oba druhy jsou krasavci, proto také pořád váhám...Přiznám se, že momentálně vítězí číňani. Budu rušit celou austrálii a chci jen jednu páru větších papoušků a u číňanů se mi líbí, že i samička je krásně barevně zbarvená a ne jen zelená. No musím to do jara pořádně promyslet Voliera bude kovová, pletivo bodované průměr drátu víc jak 2mm oko 25x25. Velikost výletu plánuji na 4d2šx2v a zálet 4dx1,5šx2v v přilehlém zděném hospodářském stavení, kde nemrzne, ale není problém tam pomocí přímotopu i přitápět.