Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

HonzaKov

22.9.2016 19:11
HonzaKov

XXX.XXX.111.90

Chystám se svojí roční pyruře zelenolící žlutobřiché pořídit kamaráda/partnera, nechci ale odchovávat mladé. Není v tom případě lepší pořídit stejné pohlaví, to znamená k samci samce a k samičce samičku? Nebo by to mezi nimi neklapalo? Děkuji za odpovědi a názory!

22.9.2016 19:31
biker70

XXX.XXX.48.30

Určitě stejné pohlaví a tím pádem můžete i jiný druh a nemusíte se bát mezidruhového křížení.

HonzaKov

22.9.2016 23:26
HonzaKov

XXX.XXX.111.90

Děkuji za radu!

23.9.2016 07:47
atobajus

XXX.XXX.195.189

Pokud dáte dohromady dvě samice tak se budou chovat jako pár (dělají to i dva samci) a budete mít starosti se dvěma snášejícími samicemi. V tom případě by snad pomohlo nedávat jim na spaní budku, stan a podobné skrýše které se prodávají ve zverimexech.

23.9.2016 09:38
eli22

XXX.XXX.181.33

Dvě samičky bych k sobě spíš nedávala, jak už tu bylo napsáno, budou snášet vejce, může dojít i k zadržení vajec a nastanou problémy. Takže když už, tak dva samečky.

23.9.2016 09:49
woodys

XXX.XXX.24.33

Já osobně bych doporučil pár, není nic krásnějšího než sledovat jak to má příroda zařízené. Sledovat jak se rodiče starají o mladé je prostě nádhera a když se odchov povede tak člověk má z toho obrovskou radost
A pyrura není jak zebřička, že snáší jak slepice. Takže cca jednou za rok to není tak strašné.

HonzaKov

23.9.2016 10:18
HonzaKov

XXX.XXX.111.90

Děkuji za názory. Pohlaví u mého pyrury se teď zjišťuje, budu ho vědět do 10 dnů. Mám ho jako mazlíka a až doteď mě pohlaví tak nezajímalo, protože na mazlíkovství to nemá vliv. Ale hádal bych, že to bude spíš holka. Dělá teď to, že se mi rozcápne do dlaně, nechává se drbat, kvoká a poškubává křidélky. Budku v kleci má a šíleně jí miluje - neustále jí oťukává, leze dovnitř a ven, nosí si do ní hračky a spí v ní. Nerad bych mu jí tedy bral. Kdyby se ukázalo, že je to samička, nevyřešilo by to snášení vajec, kdybych k ní pořídil pyruřici jiného druhu?

Co se týče toho páru - nikdy jsem papoušky neodchovával a nejsem si jistý, že bych to zvládl. Také nevím, co bych pak s mladými dělal.

Přikládám obrázky Fredíky/Frederiky.

23.9.2016 11:39
atobajus

XXX.XXX.195.189

HonzaKov napsal(a):
Děkuji za názory. Pohlaví u mého pyrury se teď zjišťuje, budu ho vědět do 10 dnů. Mám ho jako mazlíka a až doteď mě pohlaví tak nezajímalo, protože na mazlíkovství to nemá vliv. Ale hádal bych, že to bude spíš holka. Dělá teď to, že se mi rozcápne do dlaně, nechává se drbat, kvoká a poškubává křidélky. Budku v kleci má a šíleně jí miluje - neustále jí oťukává, leze dovnitř a ven, nosí si do ní hračky a spí v ní. Nerad bych mu jí tedy bral. Kdyby se ukázalo, že je to samička, nevyřešilo by to snášení vajec, kdybych k ní pořídil pyruřici jiného druhu?

Co se týče toho páru - nikdy jsem papoušky neodchovával a nejsem si jistý, že bych to zvládl. Také nevím, co bych pak s mladými dělal.

Tím to snášení vajec nevyřešíte určitě, navíc pokud budou mít budku. Ono v případě, že máte samičku a necháte jí budku tak je stejně dost pravděpodobné, že Vám začne snášet i když bude sama.

23.9.2016 11:49
saola

XXX.XXX.254.124

Máme sedmiměsíčního samečka (test z krve) pyrury zelenolící opalín a chová se úplně stejně. Není ručně dokrmovaný, přesto je neskutečný mazel a hračička, vyhledává drbání, ležení za krkem, v dlani bez problémů na zádech. Nespí v budce, ale v plyšovém tunelu pro hlodavce, i když se tam momentálně vejde už opravdu natěsno.
Po špatné zkušenosti s dřevěnou hračkou pro papoušky (dřevěné špalíky se silným lanem a zvonečkem), kdy si zacvakl horní část zobáku do očka zvonku a za živého boha to nešlo ven, plech zvonku nešel vůbec rozstřihnout ani rozříznout (nakonec vše dobře dopadlo), už teď má jen kousátka, chrastítka a plyšové koule s rolničkami pro děti a neskutečně si s tím vyhraje. Nejvíc ale miluje uzávěry od tetrapakových kartonů.

HonzaKov

23.9.2016 13:12
HonzaKov

XXX.XXX.111.90

Tak možná bude Fredík přeci jen kluk, uvidím za 10 dnů. Když ano, pořídím k němu samečka, když ne, asi pořídím samičku, protože se zdá, že to snášení vajec bude stejně muset nějak řešit. Četl jsem, že když mazlík snese vejce, má se mu tak týden nechat a pak vzít. Nemá to ale negativní dopad na psychiku ptáků?

S těmi víčky máte pravdu. Fredík dělá to, že vezme víčko do zobáku, přes soustavu bidýlek s ním šplhá k budce a přitom s ním do těch bidýlek buší. Pak ho hodí do budky (má otevřenou střechu), seskočí za ním a hraje s ním v budce fotbal smajlík

23.9.2016 13:34
eli22

XXX.XXX.181.33

HonzaKov napsal(a):

Vy byste nic zvládat nemusel, oni se postarají. Mláďata prodáte bez problémů, mám odchovy 2x ročně a jsou okamžitě pryč. Většinou jsou zamluvena ještě dřív než se vylíhnou.

HonzaKov

23.9.2016 15:37
HonzaKov

XXX.XXX.111.90

Dobře, ještě o tom budu uvažovat, možná by to nakonec mohlo být zajímavé odchov zkusit smajlík

23.9.2016 18:56
woodys

XXX.XXX.111.249

HonzaKov napsal(a):
Dobře, ještě o tom budu uvažovat, možná by to nakonec mohlo být zajímavé odchov zkusit smajlík

Já to říkal nic na tom není a je to paráda pozorovat jak se staří starají.

26.9.2016 08:33
bathory

XXX.XXX.119.32

Chci se zeptat a nebudou na sebe dva samci útočit? Mám rok a půl starou pyruru rudohlavou, pohlaví nevím - nevyšla DNA s koupila jsem si další, tentokrát samečka. Mám je zatím v klecích u sebe, pouštění spolu jsou, ale do klece si zatím spolu nevlezli, ani se moc nevyhlédavají... Chtěla bych, aby byli spolu, ale mám strach, že pokud by to byli 2 samci bude problém...

26.9.2016 13:12
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
Chci se zeptat a nebudou na sebe dva samci útočit? Mám rok a půl starou pyruru rudohlavou, pohlaví nevím - nevyšla DNA s koupila jsem si další, tentokrát samečka. Mám je zatím v klecích u sebe, pouštění spolu jsou, ale do klece si zatím spolu nevlezli, ani se moc nevyhlédavají... Chtěla bych, aby byli spolu, ale mám strach, že pokud by to byli 2 samci bude problém...

Dva samci by neměl být problém, dvě samičky by bylo horší, ideální je mít pár. Nad to není!

26.9.2016 16:51
emill

XXX.XXX.252.2

saola napsal(a):
Máme sedmiměsíčního samečka (test z krve) pyrury zelenolící opalín a chová se úplně stejně. Není ručně dokrmovaný, přesto je neskutečný mazel a hračička, vyhledává drbání, ležení za krkem, v dlani bez problémů na zádech. Nespí v budce, ale v plyšovém tunelu pro hlodavce, i když se tam momentálně vejde už opravdu natěsno.
Po špatné zkušenosti s dřevěnou hračkou pro papoušky (dřevěné špalíky se silným lanem a zvonečkem), kdy si zacvakl horní část zobáku do očka zvonku a za živého boha to nešlo ven, plech zvonku nešel vůbec rozstřihnout ani rozříznout (nakonec vše dobře dopadlo), už teď má jen kousátka, chrastítka a plyšové koule s rolničkami pro děti a neskutečně si s tím vyhraje. Nejvíc ale miluje uzávěry od tetrapakových kartonů.

Pro papouška je nejpřirozenější, když mu budete dávat dostatek čerstvých větví k okusu (pozor na jedovaté a chemicky ošetřené větve). K těm plyšovým hráčkám. Aby se nestalo, že se mu do nich zamotaji drápky, nebo z nich nevytáhne nit a může se mu do ní zamotat noha.

26.9.2016 17:03
bathory

XXX.XXX.119.32

eli22 napsal(a):
Dva samci by neměl být problém, dvě samičky by bylo horší, ideální je mít pár. Nad to není!

I u pyrur platí, že samice jsou na sebe "protivnější" a samci jsou klidnější?

26.9.2016 17:54
eli22

XXX.XXX.181.33

bathory napsal(a):
I u pyrur platí, že samice jsou na sebe "protivnější" a samci jsou klidnější?

Spíš jde o to, že dvě samice Vám budou snášet vajíčka, a to i když jim nedáte budku.

26.9.2016 18:13
saola

XXX.XXX.254.124

Větve dostává, břízu, jeřabiny, borovici, ovocné stromy, co je tak při ruce. Pampelišky, sedmikrásky, jetel...klasy prosa, klasy lesknice, klasy len plus zrní. A ovoce.
Co se týče té plyšové koule, není to plyš, ale froté (omlouvám se), jedná se o tohle:
https://www.maxikovy-hracky.cz/katalog/hracky-pro-nejmensi/mic-frote-s-rolnickou-12cm-simba
Bez problémů se s tím válí na koberci, včetně poloh, kdy ji koulí přes sebesmajlík

Mám dotaz - je možné, že mají papoušci snížené vnímání pálivé chuti?
Některé směsi pro velké papoušky obsahují i sušené chilli papričky a ten náš je bez problémů žere, tedy okusuje. Ne že by je dostával samozřejmě standardně.
A ještě jeden dotaz - lze někde v ČR zakoupit klasy lesknice?
Za nasměrování budu vděčná, děkuji.

26.9.2016 19:05
woodys

XXX.XXX.130.131

Dobrý den,
moje pyrury milují čerstvé chilli. Dával jsem jim každý den jednu papričku, zajímavé ale bylo, že vyjídali jen dužinu bez semen a slupky.

26.9.2016 19:29
eli22

XXX.XXX.181.33

Naši chili papričky taky milují, ale baští i ta semínka.

27.9.2016 17:10
saola

XXX.XXX.254.124

Děkuji za odpověď, čerstvé zkusím nabídnout.smajlík

14.10.2016 13:41
HonzaKov

XXX.XXX.111.90

Tak se ukázalo, že Fredík je Frederika smajlík. Rozhodl jsem se dát na rady místních chovatelů a koupit k ní samečka - viz. https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2852000/pyrura-zelenolici-zlutoprsa-samec/.

14.10.2016 15:24
eli22

XXX.XXX.181.79

HonzaKov napsal(a):
Tak se ukázalo, že Fredík je Frederika smajlík. Rozhodl jsem se dát na rady místních chovatelů a koupit k ní samečka - viz. https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2852000/pyrura-zelenolici-zlutoprsa-samec/.

Inzerát je super, hezky napsaný, hlavně abyste našel správného chovatele, zakoupil zdravého samečka a aby si budoucí partneři sedli (toho se ale nebojím). Hlavně zdravé mládě.

18.10.2016 18:20
k_onderkova

XXX.XXX.24.1

O čili papričkách jsme psali článek zde - www.pyrura.com.

18.10.2016 18:46
saola

XXX.XXX.254.124

Děkuji, pěkný web, už jsem se u Vás zaregistrovala.
Bohužel - vzhledem k tomu, že nemám facebookový účet a ani jej neplánuji - je pro mne skupina pyrur na Facebooku nedostupná.
Co se týče chilli papriček, náš Korálek žere jak drcené sušené, tak čerstvé, i když se mi tomu nechtělo napoprvé příliš věřit - je možné, že papoušci nemají receptory pro vnímání pálivé chuti, přece jen jaksi ale ústa nejsou (alespoň u lidí) jediné místo, kde člověk vnímá po konzumaci chilli papriček intenzivní pálivost

19.10.2016 21:30
k_onderkova

XXX.XXX.24.1

Právě proto, že mnoho lidí nechce mít facebookový profil, což chápu, jsem založila web. Takže vám děkuji za zpětnou vazbu. Dělá mi radost, když vidím, že to člověk nedělá zbytečně.

A s tou pálivostí máte naprostou pravdu. Těžko říct, jestli to papoušci vnímají stejně "i z této stránky (strany)".

20.10.2016 09:03
biker70

XXX.XXX.48.30

saola napsal(a):
Děkuji, pěkný web, už jsem se u Vás zaregistrovala.
Bohužel - vzhledem k tomu, že nemám facebookový účet a ani jej neplánuji - je pro mne skupina pyrur na Facebooku nedostupná.
Co se týče chilli papriček, náš Korálek žere jak drcené sušené, tak čerstvé, i když se mi tomu nechtělo napoprvé příliš věřit - je možné, že papoušci nemají receptory pro vnímání pálivé chuti, přece jen jaksi ale ústa nejsou (alespoň u lidí) jediné místo, kde člověk vnímá po konzumaci chilli papriček intenzivní pálivost

Tak si založte účet jen na nějakou přezdívku-fiktivní-spousty lidí, tak fungují.Nemusíte tam nic osobního zadávat, ani se přátelit atd. A máte přístup. Je to otázka chvíle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík