Nemám pyruru, přesto mě (a myslí, že nejen mě) hodně zajímá, jak se změní ochočený pyrura v dospělosti. Jestli se nepletu, dospívá někdy kolem roku a půl. Zkoušela jsem najít informace, ale jsou hodně útržkové i protichůdné.
Prosím o zkušenosti zejména majitele dospělých ochočených pyrur (asi správně pyrurů :). Myslím, že ti, co se pro tyto krásné a lákavé papoušky rozhodují, by potřebovali lepší info právě o jejich "postpubertálním" období. Většina diskuzních příspěvků je od majitelů krotkých pyrur mladších jeden rok.
Je například chování popisované v tomto disk. vlákně, časté?
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1827476/pyrura-zacala-utocit
Vím, že výchova je asi nejdůležitějším faktorem, nicméně změna chování v pubertě a poté s ní až tak přímo nesouvisí.
Do jakého věku lze pyruru spolehlivě ochočit?
Dík.
Spíš se optejte zde, v naší skupině na fb, Pyrury a jiní papoušci: https://www.facebook.com/groups/739329786148611/.
Dobry den,
predne musim rict ze nemluvim z prakticke zkusenosti s pirurou.
Nicmene s papouskem je to jako se stenetem. Kazdy ma jinou povahu a podle toho je potreba zvolit zpusob vychovy. Neco jde spravnou vychovou a vycvikem potlacit do prijatelnych mezi. Pokud stene nechate rust bez vychovy, co z neho asi vyroste? S papousekm je to to stejne. A navic plati dvojnasob, ze pokud mu nejak ublizite, podepise se to na nem.
Takze zaver? Jak si ho vychovate takovy potom bude, s prihlednutim k jeho temperamentu a povaze.
Srovnávat papouška se štěnětem je spíš nesmysl (pes domestikovaný století). Takže výchova jak ji chápeme my úplně fungovat nebude. Je třeba hodně empatie, vcítit se do zvířete, vpodstatě začít myslet jako pták. Hloupě řečeno, ale je to tak. Přitom se k papouškovi chovat tak, jako by to bylo roční až dvouleté dít, a zároveň, pokud je to mazel, tak jako k žárlivému partnerovi. Takže jednoduché to není, ale tak se třeba "vychovává" pyrura a další papoušci.
Tu poznámku o té výchově jsem v závěru dotazu dala právě proto, abych se vyhnula diskuzi na téma správná výchova. S tým štěnětem - to není zrovna ten nejlepší příklad. Představte si, že vychováváte tři štěňata různých plemen psů, chováte se k nim stejně a přece z nich vyrostou psi s různou povahou, protože... A to jsou různá plemena psů stále stejným živočišným druhem, na rozdíl od různých druhů papoušků.
Právě na to se ptám - na jakési "objektivnější" vlastnosti pyrur v dospělosti. Hodně info je o několikaměsíčních, a ty jsou povětšinou pozitivní (na druhé straně s negativními zkušenostmi se lidi povětšinou "nechlubí"). I když samozřejmě nic neplatí na 100 %, u každého druhu obecně se v dospívání více, či jen nepatrně mění chování. Představme si situaci kdy mladá pyrura je bezproblémovým, hravým, mazlivým kamarádem. Jak jsem z několika příspěvků zaregistrovala, v období dospívání i taková dobře vychovaná pyrura může být více agresivní, aniž by se v jejím prostředí nebo v chování majitele něco změnilo. Mladé pyrury zjevně dobře vychází i s jinými ochočenými papoušky jiných druhů. Může se to v dospělosti změnit? Ptám se na tyto přirozené změny.
Třeba (jako příklad) co mám zkušenosti, dospívající žako je svéhlavější a autonomnější a člověk potřebuje s u něho uchovat dostatečnou autoritu, aby ho bez větších problémů zvládl. Jeho "mazlivost" se taky omezí na chvilky, kdy chce on (zejména večer). Přestal lézt pod peřinu a omezil potřebu kontaktních her. Stal se prostě ptačí "osobností". Do jisté míry je to podobné s dospíváním u člověka. Na druhé straně, u malého druhu - ochočených samečků andulek jsem zaznamenala jen nepatrné změny, povětšinou také je větší problém na nich sáhnout, i když ruky se nijak nebojí a v "dětství" se nechali i pohladit. Dobře vychované samičky jsou o něco mazlivější, ale i kousavější. Ale i u tak malých papoušků jsou povahy velmi individuální, a podle mých zkušeností se zdá, že do jisté míry - obdobně jako u sociálních druhů savců - dědičné.
U pyrury bych nějaké změny předpokládala... z několika různých zkušeností by se asi dal vytvořit nějaký obecnější předpoklad. A tyto informace lidem, kteří o pyrurovi uvažují, chybí. Hodily by se třeba diskutujícímu "zdenek50". Ale i já jsem o pururovi již nejednou uvažovala. Jsou fakt půvabní.
Dobry vecer,
prosim, prectete si znovu sve prispevky. Zatracujete prirovnani s vychovou stenete ale presto odcitujete naproste zaklady schodne vyhcovy s vlivem povahy jedince na vysledek. KAZDY chovatel psu vam rekne ze ackoliv jsou urcite rasy na to nebo ono vhodnejsi nez jine, vzdy bude zalezet na danem jedinci. Jen si to uvedomit a prijmout. Proc by to melo byt u papousku jine?
Uplne stejne to je u ptaku. Maji jine potreby, jine projevy, ale ve sve podstate jsou to jen zivi tvorove s nekolika vrozenymi pudy. Neuvazuji v souvislostech. Jejich mysleni je velmi zjednodusene. Jist, partner, rozmnozovani, prezit.
Jak se vychovava papousek? Uz i v CR jsou seminare o vychove papousku. navstivte je. Jen v kostce zde nastinim, ze clovek ve vztahu s papouskem tvori autoritu. Papousek je veden tak, aby ji respektoval, presto jsou mu tolerovany nedostatky. (opet velmi tesne spojeni s vychovou psa nemyslite?) Postupem casu a s dospivanim se papousek snazi posunout na zebricku hierarchie. Z toho prameni caste dotazy muj papousek stipe proc? Jak by reagoval jiny jedinec v hejnu nebo skupine na ktereho by dorazel mlady samec?
Na ochoceneho papouska pusobi vychovne zavreni do klece. Neochoceny ptak oceni pokud si ho clovek nebude vsimat. Trest jako takovy musi byt pouze kratkodoby a s nejistym vysledkem. Jen pravidelnym opakovanim se da vytvorit souvislost. (ale to je opet uplne stejne jako u psu)
Kdybych napsal berte papouska jako sveho kamarada, rovnoceneho partnera v kamaradskem vztahu, doprejte mu nejake ty vrtochy a vlidne ho vedte k tomu co je zadouci, asi by jste neco podobneho nasli nekde jinde u vychovy jineho zvirete.
Uvedl jsem jako priklad psa, protoze o vychove a vycviku psa je nejsnaze neco dohledat, ale souvislosti najdete i s jinymi zviraty. V zasade pokud jste schopni vychovat nejake zvire, mate moznost vychovat i papouska. Otazka zni jste schopni pochopit co od vas to zvire ocekava? Jste pripraveni poskytnout mu to co potrebuje? Ptate se jak se zmeni, jaky bude ale zaroven si odpovidate ze kazdy je jiny a neda se to predem rict. Jste ochotni respektovat jeho povahu nebo ji chcete nasilim zlomit?
Vychoval jsem nekolikero papousku a odchoval mnohem vic. Zadny z nich nebyl stejny a zadny se nechoval stejne v prubehu casu. Uz samotny odchov ma vliv na budouci povahu a chovani.
Staci vam takovato odpoved?
S pozdravem smidla.eu.
Tak já mám zkušenost, že naše pyrura rudohlavá v pubertě udělala obrat o 180 stupňů. Dříve mazlivý papoušek, zvědavý až hrůza se nás začal stranit, teda né že by vyhledával samotu, ale nepřiletěl a nenechal na sebe ani sáhnout, což byl docela problém, protože mu očividně drbání chybělo, a to tak, že si dokonce začal i oždibovat peří Trvalo to více než měsíc, pak to bylo trochu lepší, a ještě ani teď to není OK. Pořídila jsem mu výletovou volieru ven a do vedlejší klece kamaráda, klování sice ustalo, už i častěji přiletí, ale pořád to není taková ta "vlezlá" pyrura, je raději bokem a uzavřený sám do sebe, kamaráda bere, že je, ale nijak extra ho nevyhledává... Občas mě to docela mrzí, ale beru ho takového jaký je.
Doporučuji si přečíst tento e-book "Můj papoušek je exot" : http://pyrura.com/.
Je v ní pár slov právě o "výchově" papouška. ;-).
Dobrý den.
Několikčlánků je také tady.
https://www.facebook.com/groups/739329786148611/files/.
robatka

XXX.XXX.195.189
Nedoporučujte tady stále FB skupinu, spousta lidí tam nemá profil a ani ho mít nechce. Dotaz byl vložen zde na ifaunu, protože chce diskutovat na ifauně.
Jinak pyrury často a rády štípou, do prstů, do uší atd. a můžete vychovávat jak chcete. Některá štípe už jako mládě a některé začnou až po tom roce. Jiné zase neštípou vůbec.
robatka
napsal(a):
Nedoporučujte tady stále FB skupinu, spousta lidí tam nemá profil a ani ho mít nechce. Dotaz byl vložen zde na ifaunu, protože chce diskutovat na ifauně.
Jinak pyrury často a rády štípou, do prstů, do uší atd. a můžete vychovávat jak chcete. Některá štípe už jako mládě a některé začnou až po tom roce. Jiné zase neštípou vůbec.
Tak to je potom blbosť tej spousty lidí, že sa chcú pripraviť o dôležitý informačný zdroj. Keby som neobjavila na Facebooku anglickú skupinu o senegálcoch, tak neviem 90% informácií, čo teraz mám, tak tu láskavo nerozkazujte, kto kam môže čo vkladať.
robatka
napsal(a):
Dobrý večer.
Protože sem jde vkládat pouze fotky a webové odkazy a soubory třeba v PDF a Win. ne, nezbývá než odkázat na místo, kde tyto články jsou soustředěné. Pokud někdo nechce tuto nabídku využít, tak ať nechá a pohledá si odpovědi jinde. Nikdo není nucen. Od Vás zatím nebyla žádná rada, jen ohrazení se proti nabídnuté pomoci.