Pap. zpěvavavý oranž x modrý

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2016 21:27
saroun

XXX.XXX.135.185

Zdravím, prosím chovatele s praktickými zkušenostmi z tohoto páření o potvrzení údajů z gen. calc. pana Raška. Je výsledkem tohoto páření zelený na oranž a modrou nebo se oranž chová jako parblue? Pro vysvětlení : S kamarádem jsme asi s velkou pravděpodobností v jeho chovu identifiovali fialový faktor a je především jeho cílem tento faktor rozvíjet, potřeboval bych si tuto informaci jednoznačně ujasnit. Dík.

4.10.2016 14:15
parrotss

XXX.XXX.212.2

Dobrý den,
při páření mutací Modrá x Oranžová, se zatím vždy povedlo odchovat jenom přírodní mláďata št. na obě barvy. Jinou otázkou je, nakolik jsou tyto mladé uniformní se skutečnou ´přírodní´ - myšleno v porovnání s odchytovým ptákem z Austrále. Typicky se uvádí dědičnost pro obě shora zmiňované mutace, jako autozomální recesivní. Výsledky páření to navíc potvrzují. Ale proč jsou tedy oranžový ptáci v tolika odstínech? Od téměř nerozeznatelné přítomnosti oranžového Psittacinu, až po opravdu silně (tmavě) oranžové? Němělo by tomu tak vůbec být! Co se týká fialové, pokud se vám jedná o posouzení zda odchov nese 1F fialový, či nikoliv je vypozorovat opravdu jenom velice těžce...
Jak jsem napsal o pár řádků výše, není to s čím fakticky srovnat. Dovozy z austrálie jsou tabu a naši zelení zpěvaví, jsou většinou vícenásobní heterozygot ( štěpí do mnoha barev) a dochází u nich k jistému posunu barev.

Když dám do jedné klece 5 zelených samců (zpěvavých), tak vidím, že jsou mezi nimi opravdu značně velké rozdíly. A to už vůbec nejdou srovnat zelené odchovy, štěpitelné po tyrkysových. To je kapitola samo pro sebe. Podívejte se na tuhle fotku. Vidíte tu změnu v rozložení Melaninu. Dokonce se ukázal i na místě, kde je původně žlutý Psittacin (břicho) je zelená barva.

Neznalý člověk, by se klidně mohl domnívat, že by se snad mohlo jednat o fialovou. Pták je skuečně tmavějšího zbarvení a modrá struktura Melaninu je typicky nafialovělá. Pokud navíc došlo k odchovu ptáků (ptáka) u kterého se domníváte, že je nositelem fialového faktoru, pak Vám stejně neostane nic jiného, než kontrolní páření. Mám před dokončením rukopis knihy o mutacíh u papoušků zpěvavých, kde se i touto problematikou zaobírám. Snad bude do konce roku hotová.

Víc by jsem Vás sdělil osobně, ale nedovolal jsem se Vám.

S pozdravem, Lukáč.

8.10.2016 12:31
svobodapetr

XXX.XXX.179.110

Dobrý den p.Lukáč. Mám otázku? Bude možné získat vaší knihu? Děkuji Svoboda Petr.

8.10.2016 20:06
parrotss

XXX.XXX.229.101

svobodapetr napsal(a):
Dobrý den p.Lukáč. Mám otázku? Bude možné získat vaší knihu? Děkuji Svoboda Petr.

Dobrý den, kniha by měla vyjít začátkem roku 2017. V příštím čísle tištěné fauny by jsem rád odtisknul malou vybranou část z některých kapitol, jako upoutávku. Objednat se dá již teď zaslánim úplného jména a doručovací adresy na e-mail psephotusbook@seznam.cz. Lukáč.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2016 22:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

parrotss napsal(a):
Dobrý den, kniha by měla vyjít začátkem roku 2017. V příštím čísle tištěné fauny by jsem rád odtisknul malou vybranou část z některých kapitol, jako upoutávku. Objednat se dá již teď zaslánim úplného jména a doručovací adresy na e-mail psephotusbook@seznam.cz. Lukáč.

A co v ni bude kromě běžně dostupných informacích o zpěvácich? Bajčík.

9.10.2016 08:24
parrotss

XXX.XXX.229.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co v ni bude kromě běžně dostupných informacích o zpěvácich? Bajčík.

Dobrý den,
tohle vlákno si založil pan Šaroun a je na úplně jiné téma, než se tu pozvolna rozbíhá diskuse. Prosím, tedy všechny případné další zájemce o získání podrobnějších informací o publikaci, aby mě výlučně kontaktovali přes e-mail: parrot.s@seznam.cz. Rád vám zodpovím všechny vaše dotazy. Děkuji za pochopení. Lukáč.

12.10.2016 22:32
saroun

XXX.XXX.135.185

parrotss napsal(a):
Dobrý den,
při páření mutací Modrá x Oranžová, se zatím vždy povedlo odchovat jenom přírodní mláďata št. na obě barvy. Jinou otázkou je, nakolik jsou tyto mladé uniformní se skutečnou ´přírodní´ - myšleno v porovnání s odchytovým ptákem z Austrále. Typicky se uvádí dědičnost pro obě shora zmiňované mutace, jako autozomální recesivní. Výsledky páření to navíc potvrzují. Ale proč jsou tedy oranžový ptáci v tolika odstínech? Od téměř nerozeznatelné přítomnosti oranžového Psittacinu, až po opravdu silně (tmavě) oranžové? Němělo by tomu tak vůbec být! Co se týká fialové, pokud se vám jedná o posouzení zda odchov nese 1F fialový, či nikoliv je vypozorovat opravdu jenom velice těžce...
Jak jsem napsal o pár řádků výše, není to s čím fakticky srovnat. Dovozy z austrálie jsou tabu a naši zelení zpěvaví, jsou většinou vícenásobní heterozygot ( štěpí do mnoha barev) a dochází u nich k jistému posunu barev.

Když dám do jedné klece 5 zelených samců (zpěvavých), tak vidím, že jsou mezi nimi opravdu značně velké rozdíly. A to už vůbec nejdou srovnat zelené odchovy, štěpitelné po tyrkysových. To je kapitola samo pro sebe. Podívejte se na tuhle fotku. Vidíte tu změnu v rozložení Melaninu. Dokonce se ukázal i na místě, kde je původně žlutý Psittacin (břicho) je zelená barva.

Neznalý člověk, by se klidně mohl domnívat, že by se snad mohlo jednat o fialovou. Pták je skuečně tmavějšího zbarvení a modrá struktura Melaninu je typicky nafialovělá. Pokud navíc došlo k odchovu ptáků (ptáka) u kterého se domníváte, že je nositelem fialového faktoru, pak Vám stejně neostane nic jiného, než kontrolní páření. Mám před dokončením rukopis knihy o mutacíh u papoušků zpěvavých, kde se i touto problematikou zaobírám. Snad bude do konce roku hotová.

Víc by jsem Vás sdělil osobně, ale nedovolal jsem se Vám.

S pozdravem, Lukáč.

Zdravím, musím přiznat, že mě reakce nebo spíš nereakce přinejmenším zaskočila, snad i překvapila. Soudil jsem, že se jedná o páření dvou běžných mutací, takže jsem předpokládal, že mezi chovateli budou bohaté zkušenosti. Nechápu důvody. Kdybych se zeptal chovatelů neofém, patrně by reakce byla spontánní. Kvituji samozřejmě, že se ozval jeden z nezkušenějších, ale i tak nechápu nezájem.
Přeji hezký den. Š.

12.10.2016 23:59
kare

XXX.XXX.135.159

saroun napsal(a):
Zdravím, musím přiznat, že mě reakce nebo spíš nereakce přinejmenším zaskočila, snad i překvapila. Soudil jsem, že se jedná o páření dvou běžných mutací, takže jsem předpokládal, že mezi chovateli budou bohaté zkušenosti. Nechápu důvody. Kdybych se zeptal chovatelů neofém, patrně by reakce byla spontánní. Kvituji samozřejmě, že se ozval jeden z nezkušenějších, ale i tak nechápu nezájem.
Přeji hezký den. Š.

Zdraví, pane Šaroun a škoda, že nebyla žádná větší diskuse. Taky by mě to zajímalo. Pro to si dovolím Vás zeptat, aniž bych zakládal jiné vlákno na toto téma, jak by mohla u modrohlavých vypadat kombinace lutino x původní zelený oranžovoprsý pastel( ne parblue). Máte nějaké zkušenosti a nebo představu? Jakou barvu by měla svrchní část těla a jakou třeba náprsenka. Děkuji a s pozdravem zdar. V.

13.10.2016 10:36
parrotss

XXX.XXX.212.2

saroun napsal(a):
Přeji hezký den. Š.

Dobrý den,
taky nevím, v čem může být nezájem chovatelů diskutovat nad zadaným tématem...Nemá asi cenu, to nějak víc do hloubky zkoumat, snad byla odpověď na založené téma každému chovateli jasná od začátku, nebo jenom pohodlně čekali, co znás diskutujících "vypadne" za informace. Dovolil by jsem si ale navrhnout, aby případné pokračování tématu tohoto vlákna, nebo spíše jeho ´přesměřování´ tj. křížení modrý x oranžový u zpěvavých, nepokračovalo v duchu navázání kvazi souvisejícího dotazu typu - A jak je to u neofém modrohlavých?
Důvodem je především existence jiných, dalších multialleových mutací u neofém modrohlavých, které se u papouška zpěvavého zatím nevyskytli. Je téměř jisté, že spojením těchto dvou rodů nad společnou otázkou z genetiky by povedlo dozajisté ke zmatkům a mnoha zbytečným dotazům značné části chovatelů. PL.

Přidejte reakci

Přidat smajlík