Dobrý den, nevíte co to může být? A jak léčit? Jedná se o zebřičku, chová se jinak normálně. Děkuji za radu.
corvuscorax
napsal(a):
Já bych s tím zašel na veterinu.
Dobrá rada. Vypadá to dost zanedbaně na zákožky - svrab. Ivomec by měl tyto organismy zahubit, případně arpalit. Olej v tomto stavu nepomůže, už jen na změkčení a odloupání pokožky. Drábky jsou přerostlé, naní to starý jedinec ?
Co to je, chová se jinak než normálně?
Podle mne vápenka (svrab)- může postihnout vše od slepice po zebřičku
zkontrolujte všechny ptáky - zobáky, okolo očí, nožky
Pokud nic jiného neobjevíte, pak smíchejte kapku Ivomecu s lžičkou jedlého oleje v uzavíratelné malé nádobce a nožky obě potírejte opakovaně po cca 3 dnech po dobu dvou týdnů. Trochu Ivomecu Vám za pár korun dá veterinář, Arpalit neo koupíte v lékárně. Jestli koupíte sprej, NESTŘÍKEJTE přímo na zebřičku, venku do nádobky trochu stříknite, smíchejte s několika kapkami oleje a potírejte. Nebo jen Arpalitem samotným. Také opakovaně kvůli nové, z nakladených vajíček vylíhlé generaci parazitů.
Desinfekce chovného zařízení vhodná, bidel nutná, zebřičku oddělit pokud možno do karantény. Sledovat pozorněji i ostatní ptáky. Ať je to cokoli, je to nakažlivé.
Nechováte také drůbež? Zkontrolujte běháky. Podle mne je to nejčastější zdroj.
Asi nejde o čerstvě koupenou zebřičku - přemýšlejte o možném zdroji nákazy, jinak se problém může opakovat (třeba kde a jak skladujete krmení...).