Zdravím chovatelé, netušíte náhodou někdo z Vás, čím postižené peří může mít tento pyrura? Proti světlu nemá v letkách žádné dírky, tak netuším zda může jít i přes to o nějaké vnější parazity. Peří je na omak jak kdyby byl pták zaprášený. Údajně po manipulaci s papouškem majitele svědí ruce. Děkuji za Vaše názory.
leamington
napsal(a):
Zdravím chovatelé, netušíte náhodou někdo z Vás, čím postižené peří může mít tento pyrura? Proti světlu nemá v letkách žádné dírky, tak netuším zda může jít i přes to o nějaké vnější parazity. Peří je na omak jak kdyby byl pták zaprášený. Údajně po manipulaci s papouškem majitele svědí ruce. Děkuji za Vaše názory.
Myslím perožrout.
leamington
napsal(a):
Děkuji za reakci. Jak případně proti němu zakročit?
Ten perožrout je pouze můj názor, počkejte raději, co na to ostatní. Jinak známý to řešil před několika lety Biokillem na zvířata, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Já používala pouze Bio Kill do prostoru (na blešky).
Dobrý deň,
existuje viacero príčin resp. faktorov prečo sa perie Vašej pyrury dostalo do takéhoto stavu. Nepredpokladám, že by si to vtáčik urobil sám. U pyrúr je podobné poškodenie hlavne chvostového peria dosť bežné a je väčšinou spôsobené ich obľubou šplhania sa po pletive kde sa im perie intenzívne otiera. Hlavne pokiaľ je voliérka urobená z jemnejšieho pletiva je toto otieranie výraznejšie. Doporučil by som tiež zavesiť búdku v ktorej môže vtáčik v noci spať. Pokiaľ búdku nemá spí väčšinou na pletive a vyššie zmienený problém sa stupňuje.
Ďalším faktorom je tiež výživa a to hlavne v dobe kedy sa vytvára nové perie. V tejto dobe je potrebné suplovať esenciálne AMK (Promotor L, Complejo, múčne červy prípadne natvrdo uvarené vajíčko). Pri nedostatku esenciálny MAK sa perie stáva lámavým a tým tiež menej odolným voči oteru.
Predpokladá, že pri dodržaní vyššie zmienených doporučení sa Váš vtáčik po najbližšom preperovaní zmení na nepoznanie. S pozdravom LB.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Dobrý den, jedná se o všenku kuří, kdysi jsem si s tímto parazitem zamořil chov po koupi samce neofémy modrohlavé od jednoho věhlasného chovatele z výboru klubu neofém.
Likvidoval jsem difusilem a koncentrovaným arpalitem.Dnes doporučuji Biokill, nebo i Ivomec.
Musíte však né jen léčit zvíře, ale vyčistit a vystříkat veškeré chovatelské zařízení a zvířata, která byla s postiženým jedincem v kontaktu a blízkosti.
Zde popis na ifauně-odkaz:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/5684/nejcastejsi-vnejsi-cizopasnici-drubeze.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
leamington
napsal(a):
Akorát mě zaráží jedna věc. Tento pták žil ve společné místnosti s dalšími třemi páry papoušků. A to v bezprostřední blízkosti. Problém má pouze on a začíná mít otřepené letky na křídlech i samice..
Dobrý den, nad tímto jevem se nepozastavujte, bylo by to na dlouhou polemiku, je totiž zajímavé, že tito cizopasníci napadají raději častěji barevné mutační ptáky, vše jsem tenkráte vypozoroval, byla možnost, nějakých šedesát párů různých mutací neofém, někteří nic, další sežrané peří, že nebyli schopni letu.Berte to jako u lidí, někoho komáři doslova sežerou, další s nimi nemá problém, podobně je to se všenkami.
leamington
napsal(a):
Akorát mě zaráží jedna věc. Tento pták žil ve společné místnosti s dalšími třemi páry papoušků. A to v bezprostřední blízkosti. Problém má pouze on a začíná mít otřepené letky na křídlech i samice..
Není to zarážející, prostě se to roznáší, za chvilku by to měli všichni, je třeba jednat..
papala

XXX.XXX.211.160
eli22
napsal(a):
Není to zarážející, prostě se to roznáší, za chvilku by to měli všichni, je třeba jednat..
Proboha eli22 čti! Dobrý den, nad tímto jevem se nepozastavujte, bylo by to na dlouhou polemiku, je totiž zajímavé, že tito cizopasníci napadají raději častěji barevné mutační ptáky, vše jsem tenkráte vypozoroval, byla možnost, nějakých šedesát párů různých mutací neofém, někteří nic, další sežrané peří, že nebyli schopni letu.Berte to jako u lidí, někoho komáři doslova sežerou, další s nimi nemá problém, podobně je to se všenkami.
papala
napsal(a):
Proboha eli22 čti! Dobrý den, nad tímto jevem se nepozastavujte, bylo by to na dlouhou polemiku, je totiž zajímavé, že tito cizopasníci napadají raději častěji barevné mutační ptáky, vše jsem tenkráte vypozoroval, byla možnost, nějakých šedesát párů různých mutací neofém, někteří nic, další sežrané peří, že nebyli schopni letu.Berte to jako u lidí, někoho komáři doslova sežerou, další s nimi nemá problém, podobně je to se všenkami.
Mohu se zeptat, co jsem napsala špatně, že vzýváte Boha?,.
leamington
napsal(a):
Osobně se přikláním ke všenkám, perožrouta poznáte když otočíte křídlo tak na spodní straně letek uvidíte takové tunýlky v peří a podlouhlého nahnědlého parazita, všenka je menší kulatější a vyskytuje se hodně na kostrči u mazové žlázy. Perožrout většinou takhle rozsáhlé poškození neudělá. To o čem píše kolega Bryndza tedy o stresových nebo taky hladových skvrnách v peří a otěru o pletivo u pyrur je sice časté u těchto papoušků, ale v tomto případě to za sebe vylučuji je to klasické napadení parazitem.