Papoušek zpěvavý šedý, cena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2017 16:54
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Prosím o názory, jaká je momentální cena šedých p. zpěvavých 1F,2F zelené, modré. Myslím, že u těchto mutací cena velice kolísá. Děkuji za rozumné reakce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2017 17:49

Zpěváci Ústí napsal(a):
Prosím o názory, jaká je momentální cena šedých p. zpěvavých 1F,2F zelené, modré. Myslím, že u těchto mutací cena velice kolísá. Děkuji za rozumné reakce.

Kupoval jsem venku 1f samici za 70E, možna štepí do oranž. V kombinaci se strakou 220E. Měl i jiné barvy a ty stáli pro mně moc.

11.1.2017 18:34
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kupoval jsem venku 1f samici za 70E, možna štepí do oranž. V kombinaci se strakou 220E. Měl i jiné barvy a ty stáli pro mně moc.

Díky za reakci, vlastním šedé 1 tak 2 F, štěpáky na oranž? /straku. Dnes mě udivil pán který mě bombardoval se zájmem o šedomodré má cena se mu zdála dosti pěkná, měl to ke mě 140 km. Dnes mi napsal že koupil jeden kus za cenu za kterou bych mu já nechal 2,5 ptáka :). Jen jsem nepochopil proč někdo sonduje ceny, a pak koupí dráž. To jen má reakce. Samozřejmě uvítám další názory, a reakce na ceny šedomodrých ptáků.

11.1.2017 18:36
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Docela by mě těšilo, kdyby dotyčný četl toto vlákno, a ujistil se že, ceny jsou trochu jinde.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2017 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.101

Zpěváci Ústí napsal(a):
Díky za reakci, vlastním šedé 1 tak 2 F, štěpáky na oranž? /straku. Dnes mě udivil pán který mě bombardoval se zájmem o šedomodré má cena se mu zdála dosti pěkná, měl to ke mě 140 km. Dnes mi napsal že koupil jeden kus za cenu za kterou bych mu já nechal 2,5 ptáka :). Jen jsem nepochopil proč někdo sonduje ceny, a pak koupí dráž. To jen má reakce. Samozřejmě uvítám další názory, a reakce na ceny šedomodrých ptáků.

Kupovala jsem 1,0 2f šedozelený\opalin za 130E. JE to moc nebo málo?

11.1.2017 19:23
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kupovala jsem 1,0 2f šedozelený\opalin za 130E. JE to moc nebo málo?

Není to moc není to málo, jde o to jak si chovatel ptáka cení, do čeho štěpí a, hlavně jak pták vypadá, ne každý šedý pták je stejný.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2017 21:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.101

Zpěváci Ústí napsal(a):
Není to moc není to málo, jde o to jak si chovatel ptáka cení, do čeho štěpí a, hlavně jak pták vypadá, ne každý šedý pták je stejný.

Jo a v létě jsem chtěla koupit 1f šedozelené palid oranž do strak, supr ptáci ale než jsem se vyjádřila byli prodani a jsou na Moravě. Od pana Lukáče. Tak to mě doteď mrzí...úžasná losová růžová oranž barva. Říká se jim zlatá oranž oliva. AD.

12.1.2017 07:15

Ahoj, chcete říci že jste koupil šedozelené zpěváky jenom za 70 euro? To se mně nezdá. Vždyť před pár týdny je tady někdo nabízel za 4 000. To je nějaké divné. Tak kolik tedy stojí 2F přírodní šedozelený na nic neštěpící...2 000? Matěj.

12.1.2017 07:44
sampa ml.

XXX.XXX.49.101

Dobrý den kolik se pohybuje mutace modrá oranžová straka a oranžová straka/modrou děkuji za odpověď.

12.1.2017 07:47

sampa ml. napsal(a):
Dobrý den kolik se pohybuje mutace modrá oranžová straka a oranžová straka/modrou děkuji za odpověď.

Kdyby jste vložil foto o jak kvalitní straky se jedná, pak se mohla odborná veřejnost vyjádřit. Obecně se dá říci že asi 3000? je to jenom můj názor...

12.1.2017 09:11

Kdyby jste vložil foto o jak kvalitní straky se jedná, pak se mohla odborná veřejnost vyjádřit. Obecně se dá říci že asi 3000? je to jenom můj názor...

No dobře, pokud stojí modrá oranž straka trojku tak kolik stojí 1f šedozelená oranžová straka? chováte je někdo? Měl by jsem zájem o loňské ptáky. Prosím foto. děkuji. Matěj.

12.1.2017 09:56
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Jo a v létě jsem chtěla koupit 1f šedozelené palid oranž do strak, supr ptáci ale než jsem se vyjádřila byli prodani a jsou na Moravě. Od pana Lukáče. Tak to mě doteď mrzí...úžasná losová růžová oranž barva. Říká se jim zlatá oranž oliva. AD.

Pan Lukáč má jen samé kvalitní ptáky a vždy mě překvapí nějakým tím zajímavým opeřencem. Spolupráce je vždy na perfektní spolupráci a domluvě. Dá se říci, že ptáci o něj můj chov vždy perfektně doladí. Jsem jen školák jeho zkušeností a stále se od něj mám co učit. Cena pak nehraje roli, odborníkovi se neodporuje. Panu Lukáči i zde děkuji za jeho rady a dosavadní vstřícné jednání.
Ceny bych, si dovolil odhadovat takto - jak kdy, jak u koho, a hlavně v jaké době( mimo sezónu, či před sezónou ), ale 2F ptáci mají zřejmě stále co dokazovat, takže by se jejich cena měla držet.

12.1.2017 10:01
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Neštěpitelná oranžstraka ? dnes to nikdo nekupuje když tedy neštěpí - přitom je to tak krásný pták v mnoha odstínech, třeba v opalinu je to nádhera. Ať se daří.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 10:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.2

Zpěváci Ústí napsal(a):
Pan Lukáč má jen samé kvalitní ptáky a vždy mě překvapí nějakým tím zajímavým opeřencem. Spolupráce je vždy na perfektní spolupráci a domluvě. Dá se říci, že ptáci o něj můj chov vždy perfektně doladí. Jsem jen školák jeho zkušeností a stále se od něj mám co učit. Cena pak nehraje roli, odborníkovi se neodporuje. Panu Lukáči i zde děkuji za jeho rady a dosavadní vstřícné jednání.
Ceny bych, si dovolil odhadovat takto - jak kdy, jak u koho, a hlavně v jaké době( mimo sezónu, či před sezónou ), ale 2F ptáci mají zřejmě stále co dokazovat, takže by se jejich cena měla držet.

Souhlas. Teď vyjde od něj knížka o zpěvácích a muatce vůbec. Četla jsem to v poslední Fauně. Už ji mám objednanou a fakt se těším. Děkuji za Vaši reakci. To potěší, že se dá někomu i dnes věřit. Alena.

12.1.2017 10:04
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Zpěváci Ústí napsal(a):
Neštěpitelná oranžstraka ? dnes to nikdo nekupuje když tedy neštěpí - přitom je to tak krásný pták v mnoha odstínech, třeba v opalinu je to nádhera. Ať se daří.

Zkusme se držet tématu šedých ptáků, vždyť s nimi se dá také docílit super ptáků. Ať se v letošní sezóně daří úplně všem. J.T

12.1.2017 10:06
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Souhlas. Teď vyjde od něj knížka o zpěvácích a muatce vůbec. Četla jsem to v poslední Fauně. Už ji mám objednanou a fakt se těším. Děkuji za Vaši reakci. To potěší, že se dá někomu i dnes věřit. Alena.

Víme, vím a také se na knihu moc těším, už má přichystané své místečko v knihovně

12.1.2017 10:17

Zpěváci Ústí napsal(a):

Ne neštěpitelná... tá cena je můj odhad za barvu - modrou oranž straku, kdyby byla dejme tomu pěkně strakatá...tak proč ne. Ptáci se musí před koupí prostě vidět a straky zvlášť - včetně rodičů a sourozenců. Bajčík.

12.1.2017 12:10
platicerus

XXX.XXX.238.250

Zdravim zaujmava tema a zatial ide diskusia v chovatelskom duchu v -PRIATELSKOM -sam som si zaobstaral papagaj spevavy šedy jak jednofaktorove tak dvojfaktorove a ako piše MATEJJ je to dost nizka cena ale to neni to čo chcem kupil som od prijemneho pana s ktorim som sa videl po prvy krat v živote a na moju prosbu mi zložil par aj kamaratovi z ktoreho možu vyjst zaujmavy vtaci trocha som pozeral gen.kalkulačku- hoci verim že pan Lukač už ich ma- skratka tolko cena je vyšia ale ked zoberieme čo a s čim sa da kombinovat tak je to dobra investicia sam som neni taky že by som daval horbilne sumy ale tuto to bolo prijatelne a som rad že na celej diskusiu pap.spevavy šedy sa ešte dočkame peknich fotografi ale hlavne plnohodnotnich člankov či od chovatelov ktori tu diskutuju či aj od pana Lukača ktoreho dufam že spoznam osobne a tovtedy mi musi na konzulatciu a poradenstvo stačit jeho publikacia na ktoru už netrpezlivo čakam všetko dobre v novom roku chovatelskich uspechov a prajem si aby sme na jesen mohli predbiehat pridavanim fotiek kvalitneho odchovu S pozdravom Križan.

12.1.2017 15:23

Pro ty co mně psali do e-mailu a pro případné další dotazy.

Tá černošedá straka za 220 byla recesivní. Ale viděl jsem tam i úplně černého samce se sněhobílou hlavou a bílími letkami- jinak kromě bílého břicha fakt celý uhlově černý. Supr kontrast vše pěkní velcí ptáci. Ptal jesem se holaďana jak to udělal ale jenom se mi smál a šel k dalším klecím. Nikdy jsem tak tmavou černou barvu neviděl. Tento kus stál 550 a to je již zcela mimo mé možnosti, proto jsem bral jenom tu šedivou samici.

12.1.2017 15:55
sampa ml.

XXX.XXX.49.101

1.0Modrá oranžová straka
1.0 oranžová straka/modrou.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.101

Tá černošedá straka za 220 byla recesivní. Ale viděl jsem tam i úplně černého samce se sněhobílou hlavou a bílími letkami- jinak kromě bílého břicha fakt celý uhlově černý. Supr kontrast vše pěkní velcí ptáci. Ptal jesem se holaďana jak to udělal ale jenom se mi smál a šel k dalším klecím. Nikdy jsem tak tmavou černou barvu neviděl. Tento kus stál 550 a to je již zcela mimo mé možnosti, proto jsem bral jenom tu šedivou samici.

Pokud ti ptáci nebyli tmavošedí ale černí tak tam mohla být i další barva. Ovšem nemám zdání jaká. ŽE by tmavozelená? To jste mně dal zase brouka do hlavy...

12.1.2017 18:08
rusch

XXX.XXX.197.223

Prosím odkaz na knihu p Lukáče.

12.1.2017 18:34
balis75

XXX.XXX.35.132

Dobrý večer-knihu papoušek zpěvavý a jeho mutace od pana Lukače si můžete objednat na e-mailu psephotusbook@seznam.cz.Cena je 390 +poštovné.Kniha bude distribuována pouze těm, kteří si jí objednají na tomto e-mailu někdy v 3-4/2017.Takto mi to sdělil pán Lukáč a abych předal tuto informaci dál.

12.1.2017 18:47

sampa ml. napsal(a):
1.0Modrá oranžová straka

Pěkní ptáci. Takovvých moc není. Ty 3000 sedí.

12.1.2017 18:51

balis75 napsal(a):
Dobrý večer-knihu papoušek zpěvavý a jeho mutace od pana Lukače si můžete objednat na e-mailu psephotusbook@seznam.cz.Cena je 390 +poštovné.Kniha bude distribuována pouze těm, kteří si jí objednají na tomto e-mailu někdy v 3-4/2017.Takto mi to sdělil pán Lukáč a abych předal tuto informaci dál.

Tak a už jsem si o ni napsal. Odepsal že by mohla být hotova i dříve, koncem února.

12.1.2017 19:21
balis75

XXX.XXX.35.132

Tak a už jsem si o ni napsal. Odepsal že by mohla být hotova i dříve, koncem února.

12.1.2017 20:54
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Můj sen, nebo cíl ? havran s čistě bílými fleky, tak si představuji pořádnou straku, mít ty kačky u sebe asi bych neodolal

12.1.2017 23:01
platicerus

XXX.XXX.238.250

ne

13.1.2017 09:34
ne

XXX.XXX.195.189

Pokud ti ptáci nebyli tmavošedí ale černí tak tam mohla být i další barva. Ovšem nemám zdání jaká. ŽE by tmavozelená? To jste mně dal zase brouka do hlavy...

Když je šedý pták hodně tmavý tak to nebude díky tomu, že je v kombinaci s tmavězelenou.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2017 10:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.2

ne napsal(a):
Když je šedý pták hodně tmavý tak to nebude díky tomu, že je v kombinaci s tmavězelenou.

Já vím, byla to jenom úvaha. Navíc tmavězelená u zpěváků doposud není... Fakt nevím jak to mohl někdo dokázat aby byl ten samec úplně černý. AD.

13.1.2017 10:35
platicerus

XXX.XXX.238.250

Zdravim možno už i u nas v časkoslovensku su taki a zatial o nich nevieme ale to je to zaujmave že vam možu vyskočit zaujmavy vtaci či parime cielene alebo skusim čo ked nahodou a to je potom to pekne prekvapenie a snad tato sezona pre nas chovatelov bude tym a predsa sa to podarilo niečo pekne už sa nemožem dočkat a verim že viaceri a fandim sebe i osatnim aby sme niečim predbehli chovatelov v zahraniči ved už sa dost toho u nas dokazalo zaujmave a aj prvo odchovy na svete.

13.1.2017 13:23
parrotss

XXX.XXX.212.2

Dobrý den, pani Aleno,

dovolte mně pár poznámek k vašemu dotazu;

Jak je patrno z výše uvedeného popisu jedná se o odchov, který nevykazuje žádný zbytkový psittacin (žluté, červené, oranžové barvivo), neb jak shttp píše samec byl uhlově černý s jasně bílou hlavou.

Uvedený jedinec musí být tedy geneticky modrý. A to proto, že modrá mutace je zcela vázána na celkovou ztrátu psittacinu po celém těle ptáka. V důsledku této ztráty, jsou místa, kde byl původně umístěn pouze psittacin (tj. na místech s např. žlutým zabarvením) nově zbarvena bíle. Tam kde se vyskytoval psittacin v jiné, než žluté formě zbarveného peří, (například opeření samců na kostrči, kde jsou zbarveni typicky červeně), je nově toto místo zbarveno světle šedobílé.

To znamená, že můžeme analyzovat základní genotyp jedince jako modrý a určitě i tmavošedý (asi 2F) a strakatý (může být buď ADM anenebo dominantní).

Tím pádem zbývá vyřešit proč je tento papoušek zpěvavý uhlově černý a ne pouze tmavošedý modrý...

Řešením je provedení kumulace melaninu na modrém genu. Tímto způsobem jsem vyšlechtil novou kombinaci uranově modrou - kteří jsou vizuálně tmavomodří.

Když se tedy použije pro další šlechtění genotyp:

Uranová (modrá) x 2F šedozelená x (ADM anebo 2F dominatní) strakatá, pak s největší pravděpodobností získate fenotyp papouška zpěvavého, o kterém byla v tomto vlákně řeč.

Napsal jsem o tom krátké pojednání ve své publikaci.

S pozdravem,

Lukáč.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2017 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.2

parrotss napsal(a):
Dobrý den, pani Aleno,

Jak je patrno z výše uvedeného popisu jedná se o odchov, který nevykazuje žádný zbytkový psittacin (žluté, červené, oranžové barvivo), neb jak shttp píše samec byl uhlově černý s jasně bílou hlavou.

Uvedený jedinec musí být tedy geneticky modrý. A to proto, že modrá mutace je zcela vázána na celkovou ztrátu psittacinu po celém těle ptáka. V důsledku této ztráty, jsou místa, kde byl původně umístěn pouze psittacin (tj. na místech s např. žlutým zabarvením) nově zbarvena bíle. Tam kde se vyskytoval psittacin v jiné, než žluté formě zbarveného peří, (například opeření samců na kostrči, kde jsou zbarveni typicky červeně), je nově toto místo zbarveno světle šedobílé.

To znamená, že můžeme analyzovat základní genotyp jedince jako modrý a určitě i tmavošedý (asi 2F) a strakatý (může být buď ADM anenebo dominantní).

Tím pádem zbývá vyřešit proč je tento papoušek zpěvavý uhlově černý a ne pouze tmavošedý modrý...

Řešením je provedení kumulace melaninu na modrém genu. Tímto způsobem jsem vyšlechtil novou kombinaci uranově modrou - kteří jsou vizuálně tmavomodří.

Uranová (modrá) x 2F šedozelená x (ADM anebo 2F dominatní) strakatá, pak s největší pravděpodobností získate fenotyp papouška zpěvavého, o kterém byla v tomto vlákně řeč.

S pozdravem,

Lukáč.

Děkuji za vysvětlení. Tak to by mně fakt ani ve snu nenapadlo. Alena.

13.1.2017 19:11
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Tak takhle by to nešlo, neprozrazovat co tam bude, teď jsem nedočkavý ještě víc. :)

13.1.2017 19:13
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

sampa ml. napsal(a):
1.0Modrá oranžová straka

Pěkní ptáci, ještě hezčí by byli v krásné voliéře, cena je jistě cca 4000 až. ? za pár.

13.1.2017 22:29

parrotss napsal(a):
Dobrý den, pani Aleno,

S pozdravem,

Lukáč.

Pane jste před náma trochu napřed...jsem zaskočen a překvapoen současně. Dost by mnně zajímnalo odkud tohle všechno víte. Já vám děkuji. Bajčík.

13.1.2017 22:38
SGY

XXX.XXX.24.89

parrotss napsal(a):
Dobrý den, pani Aleno,

S pozdravem,

Lukáč.

Poděkování za směr uvažování.
Jestliže mělo jít o ptáka s bílými letkami a převažující černou, tak asi spíše v dominantních strakách (sněhobílá hlava by možná značila i opalín?).
Pak by cesta k němu mohla být např.:
1,0 2f šedý tyrkys dominantní strak x 0,1 2f šedá modrá dominantní straka ?
Asi by to šlo i přes 1f šedé modré dominantní straky, ale s menší pravděpodobností výskytu kýženého samce?
No a v eventuáních opalínech ještě asi alespoň ve štěpitelnosti.
Nevím, nejsem odborník přes genetiku.
Každopádně nástin zajímavé cesty a snad i výsledku.
P.S. na knížku se také už moc těším.
G.Sóky.

13.1.2017 23:18
parrotss

XXX.XXX.229.101

SGY napsal(a):
Poděkování za směr uvažování.
Jestliže mělo jít o ptáka s bílými letkami a převažující černou, tak asi spíše v dominantních strakách (sněhobílá hlava by možná značila i opalín?).
Pak by cesta k němu mohla být např.:
1,0 2f šedý tyrkys dominantní strak x 0,1 2f šedá modrá dominantní straka ?
Asi by to šlo i přes 1f šedé modré dominantní straky, ale s menší pravděpodobností výskytu kýženého samce?
No a v eventuáních opalínech ještě asi alespoň ve štěpitelnosti.
Nevím, nejsem odborník přes genetiku.
Každopádně nástin zajímavé cesty a snad i výsledku.
P.S. na knížku se také už moc těším.
G.Sóky.

Děkuji za uznání.

Vaše úvaha : 1,0 2f šedý tyrkys dominantní strak x 0,1 2f šedá modrá dominantní straka by pravděpodobně nevyšla - stále vám chybí jedna alela modré u tyrkysového samce.

Co takhle: 1,0 2f šedý tyrkys / modrý 2F dominantní straka x 0,1 2f šedá modrá dominantní straka

Tady je již zaručené, že dojde k odchovu tmavých modrých ( přes tyrkysového samce štěpitelného do modré). Tím pádem je dobrá šance, že proběhne to co jsem nastínil ve svém předchozím příspěvku. Tmavnutí modré s využitím tyrkysového genu a dvojnásobný faktor šedozeleného genu x 2F domiinantní strakatost a výsledek by mohl být téměř černý pták s bílími částmi.

Není možné souhlasit s opalinovým genem, neb ten primárně řídí přemístění psittacinů, takže výsledek by byl " černý opalin" - to ale nechceme. Takže tento gen se sem naopak nesmí dostat.

Jinak u mně dobrý, jste pozorný čtenář a je radost s vámi diskutovat.

PL.

14.1.2017 09:38

parrotss napsal(a):
Děkuji za uznání.

Vaše úvaha : 1,0 2f šedý tyrkys dominantní strak x 0,1 2f šedá modrá dominantní straka by pravděpodobně nevyšla - stále vám chybí jedna alela modré u tyrkysového samce.

Co takhle: 1,0 2f šedý tyrkys / modrý 2F dominantní straka x 0,1 2f šedá modrá dominantní straka

Tady je již zaručené, že dojde k odchovu tmavých modrých ( přes tyrkysového samce štěpitelného do modré). Tím pádem je dobrá šance, že proběhne to co jsem nastínil ve svém předchozím příspěvku. Tmavnutí modré s využitím tyrkysového genu a dvojnásobný faktor šedozeleného genu x 2F domiinantní strakatost a výsledek by mohl být téměř černý pták s bílími částmi.

Není možné souhlasit s opalinovým genem, neb ten primárně řídí přemístění psittacinů, takže výsledek by byl " černý opalin" - to ale nechceme. Takže tento gen se sem naopak nesmí dostat.

PL.

Nejde mně furt do kebule proč ten tyrkys ztmavnul tu modrou. To přeci umí jenom oliva a šedá a tyrkysová ne...Nemohlo k tomu dojít z jiného důvodu?

Neregistrovaný uživatel

15.1.2017 16:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.101

Nejde mně furt do kebule proč ten tyrkys ztmavnul tu modrou. To přeci umí jenom oliva a šedá a tyrkysová ne...Nemohlo k tomu dojít z jiného důvodu?

Tak si jednoduše objednejte knihu o zpěvácích kde to p. Lukáč popisuje. Já už jsem si ji objednala.

15.1.2017 18:23
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Tak si jednoduše objednejte knihu o zpěvácích kde to p. Lukáč popisuje. Já už jsem si ji objednala.

Jojo, a pak až to vše prostudujeme nebudou nám stačit mozkové závity a možná i voliéry. Už aby ta kniha byla, už mě nebaví číst čtyřlístek a Abíčko :) Ať všem daří než knihu získají.

15.1.2017 21:45
SGY

XXX.XXX.24.89

parrotss napsal(a):
Děkuji za uznání.

PL.

Také děkuji.

A rozhodně poděkování patří i zakladateli vlákna za zajímavé téma.

Přemýšlel jsem, proč nechceme černého opalína. Prošel jsem si Váš článek v tištěné Fauně asi z roku 2013, kde popisujete odchov mimojiné tmavomodrého opalína v roce 2012.

Chápu to dobře tak, že zatímco kombinací modrého a tyrkysového dojde ke kumulaci melaninu, opalínový gen by dodáním psittacinu zase melanin vlastně snižoval?
Takže by černá barva ztrácela na intenzitě a vzájemná negace kumulovaného melaninu a psittacinu by odstranila bílé části?

Anebo je to ještě jinak?

Mohlo by zvýšení "lesku" černé barvy pomoci zařazení violet faktoru (tedy až k nám dorazí a až bude v přijatelné ceně)?

Ať se daří

G.S.

16.1.2017 07:52
parrotss

XXX.XXX.212.2

SGY napsal(a):
Také děkuji.

A rozhodně poděkování patří i zakladateli vlákna za zajímavé téma.

Přemýšlel jsem, proč nechceme černého opalína. Prošel jsem si Váš článek v tištěné Fauně asi z roku 2013, kde popisujete odchov mimojiné tmavomodrého opalína v roce 2012.

Chápu to dobře tak, že zatímco kombinací modrého a tyrkysového dojde ke kumulaci melaninu, opalínový gen by dodáním psittacinu zase melanin vlastně snižoval?
Takže by černá barva ztrácela na intenzitě a vzájemná negace kumulovaného melaninu a psittacinu by odstranila bílé části?

Anebo je to ještě jinak?

Mohlo by zvýšení "lesku" černé barvy pomoci zařazení violet faktoru (tedy až k nám dorazí a až bude v přijatelné ceně)?

Ať se daří

G.S.

Dobrý den,

opalinový gen nesníží melanin (a to ani kumulovaný). Tento gen je zodpovědný za přemístění psittacinu tam, kde se původně nacházel i melanin a v podstatě jej odstraní. Tá jeho funkce je tedy ´dvojí´ potlačit melanin v určitých částech (u zpěvavých jsou to především hlava prsa samců, původně zelené tj. obsahovali i melanin - tyto jsou nově žluté) a redistribuovat - viz masivní přesun červeného psittacinu do části zad a hlavy. Přitom tá funkce je ve skutečnosti dvoujediná - tím přesunem psittacinu došlo k vytlačení melaninu a na psitacinových částech peří je možno pozorovat další přesun ( viditelný) červeného psittacinu.

Při pohledu na modrého opalinového samce, který má v podstatě bílou hlavu, krk a prsa je již tedy jasné, že černé barvivo se nemá na čem ´udržet´ a proto tam logicky není.

Podobná situace je i u uranových modrých, kteří vykazují velkou změnu především k tmavomodrému zbarvení těch částí, které jsou normálně u modrých opalinových světle modré - ohbí křídel a ocasní opeření. Uranový modří opalinový mají sice prvním rokem modrá prsa a ´čepičky´na hlavách ale tyto nejpozději 2 rokem zmizí a na fenoptypu jsou v pozdějším věku pozorovatelné pouze tři barvy: bílá - černá - (tmavo) modrá.

Mám ve svém chovu 1F šedozelenou Uranově modrou opalinovou a tá je téměř černá...ale je to samice a v předchozí části této odpovědi, jsem popisoval fenotypy samců. Závěrem lze tedy říci, ano šedozelené opalinové uranové modré lze odchovat v téměř celočerném fenotypu ale jenom samice. U samců se to nejspíše nepovede a chovatel nemusí být spokojen s výsledkem svého šlechtitelského záměru. Ti ptáci budou vypadat hodně odlišně od černých strakatých.

Co se týká fialové, tak osobně si myslím, že by modlo dojít k dílčímu posunu k tmavějším barvám, ale jenom nepatrně. Je potřeba si uvědomit, že tmavozelená - šedozelená- fialová jsou všechno mutace ovlivňující strukturální změny buněk - způsobují také lom světla ale na jiném principu, než u jiných mutací. Nelze tedy předpokládat, že když ztenčím komůrkovou vrstvu povrchových buněk v opeření pomocí 2F tmavozelených (olivových) a 2F šedozelených získám odchovy téměř černé barvy...důvodem je již jednou maximálně ovlivněna buněčná struktura první homozygotní formou mutace olivová. Nejde to zatím díky absenci tmavozeleného genu vyzkoušet, je to tedy jenom moje hypotetická úvaha, ale asi tomu tak bude. Vede mně k tomu úvaha, že jednou pozměněna komůrková struktura pomocí tmavozelené ( či fialové) se již nemůže více ztenšit a ty další genové účinky se asi již neuplatní. To samě předpokládám i u kombinace s fialovou.

Čas ukáže až se nám povede odchovat přírodní fialové a tmavozelené...

S pozdravem,

P. Lukáč.

4.2.2017 20:50
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Tak zas popojedeme, dnes foceni první letošní 1F šedomodří /oranž prckové, a další jsou na cestě

24.7.2017 18:18
kindr

XXX.XXX.219.254

Dobrý den,

trochu oživím tohle témá. přidávám letošní odchov samička 1F šedozelená tyrkysová modrá opalína.

24.7.2017 21:20
Ondra.b

XXX.XXX.201.247

kindr napsal(a):
Dobrý den,

trochu oživím tohle témá. přidávám letošní odchov samička 1F šedozelená tyrkysová modrá opalína.

Nádhera!zítra se pokusím nafotit letošní odchov.

25.7.2017 07:47
parrotss

XXX.XXX.212.2

kindr napsal(a):
Dobrý den,

Zdravím Vás Patriku, gratuluji ke zdařilému odchovu 1F šedozelené uranově modré opalinové. Tak to jsme již dva, co jsme tuhle kombinaci vytvořili. PL.

25.7.2017 09:24
kindr

XXX.XXX.236.254

Dobrý den pane Lukač,
pochlubte se vašim odchovem nějakou fotkou.

25.7.2017 10:24
parrotss

XXX.XXX.212.2

kindr napsal(a):
Dobrý den pane Lukač,

Rád bych, ale to málo co jsem letos odchoval si již lidé rozebrali. Aktuálně tedy není co fotit. Mám odchován docela zajímavý 1 kus 1F šedozelený uranově modrý pallid opalin / oranžová, který může být i oranžový, ale ten se vyfotit již ve své 3m voliéře nenechá. Něco mám ještě v budkách, tak pak by jsem později vložil nějaké zajímavější foto, bude-li co. Napsal jsem Vám e-mail. PL.

25.7.2017 19:26
mi123du

XXX.XXX.181.37

Je to mutácia šedej?

foto 1 a 2 mladé
foto 3 rodičia tyrkys - modrá škorica

Ďakujem za odpoveď.

4.9.2017 08:26
parrotss

XXX.XXX.212.2

kindr napsal(a):
Dobrý den pane Lukač,

Dobrý den,

jak jsem slíbil v předchozí komunikaci, vkládám několik fotografií, které jsem pořídil z letošních (početně doslova jenom několika málo) odchovů. Odchovu mláďat bylo docíleno od chovněho páru 1,0 červený intenzivní oranžový opalin / pallid x 1F šedozelená uranově modrá opalinová (1F šedozelená tyrkysová modrá opalinová). Jak je vidět z fota, všechny mláďata zdědila po matce dominantní šedozelený gen. Jedná se o kombinace 0,1 1F šedozelená pallid opalinová / tyrkysová / modrá / oranžová s vlivem působení tyrkysového genu v heterozygotní formě (nejedná se genotypově o tyrkysovou, ale pouze o štěpitelného jedince) která má na rozdíl od tyrkysové kombinace žlutohnědé břicho a hlavu dále 0,1 1F šedozelená pallid opalinová (zlatá oliva) a dva docela raritní kusy papouška zpěvavého v kombinaci 1,0 1F šedozelený opalin tyrkysový / oranž / uranově modrá a 0,1 1F šedozelená pallid tyrkysová opalina / uranově modrá / oranžová (má bělavé břicho a hlavu vlivem přítomnosti tyrkysového genu). No a tady je výsledek. Přeji všem úspěšný závěr letošní sezóny. Lukáč.

4.9.2017 10:01
Ondra.b

XXX.XXX.54.112

Tak, se přidám 1F šedá palid opalina/ uranové modrá ( odchov od Pana lukace smajlík ! Dále 1F šedá modrá/ straky samci i samice. Prirodni 1,0/uranové modrá -nema červený kostrč. Dále šedozeleny, šedozelené opalinky. A 0,1 oranž palid opalin/tyrkys.

4.9.2017 20:35
Venca Škvor

XXX.XXX.237.245

Ondra.b napsal(a):
Tak, se přidám 1F šedá palid opalina/ uranové modrá ( odchov od Pana lukace smajlík ! Dále 1F šedá modrá/ straky samci i samice. Prirodni 1,0/uranové modrá -nema červený kostrč. Dále šedozeleny, šedozelené opalinky. A 0,1 oranž palid opalin/tyrkys.

paráda! Chci se zeptat na fotu č 3 ( tmavý pták focen zhora) je šedo-modrý 2f že je tak tmavý nebo je to světlem? Máte foto z profilu jedince? Díky Venca...

5.9.2017 10:13
Ondra.b

XXX.XXX.29.6

Venca Škvor napsal(a):
paráda! Chci se zeptat na fotu č 3 ( tmavý pták focen zhora) je šedo-modrý 2f že je tak tmavý nebo je to světlem? Máte foto z profilu jedince? Díky Venca...

Dobrý,

pták je 1F, ale máte pravdu je hodně tmavý a není to světlem. Když ho srovnám s ostatními ve svém chovu je opravdu hodně tmavý. Myslím že v budoucnu NÁS čeká problém v rozeznání 1F a 2F smajlík...foto s profili zkusím najít, myslím že mám.

5.9.2017 11:17
Venca Škvor

XXX.XXX.246.184

Ondra.b napsal(a):
Dobrý,

pták je 1F, ale máte pravdu je hodně tmavý a není to světlem. Když ho srovnám s ostatními ve svém chovu je opravdu hodně tmavý. Myslím že v budoucnu NÁS čeká problém v rozeznání 1F a 2F smajlík...foto s profili zkusím najít, myslím že mám.

Zdravim a díky za odpověď. S rozpoznáváním máte asi pravdu. Když se vezme v úvahu i například kombinace tyrkysové šedé a modré, variabilita odstínů je také velká...

29.6.2018 22:56
Ondřej Husák

XXX.XXX.218.194

Zdravím.
Jak se momentálně pohybují ceny u šedomodrých zpěváků 1f a 2f mauwe?
Děkuji za odpověď.

1.7.2018 18:49
radekpo

XXX.XXX.205.96

Ondřej Husák napsal(a):
Zdravím.
Jak se momentálně pohybují ceny u šedomodrých zpěváků 1f a 2f mauwe?
Děkuji za odpověď.

Může prosím někdo kdo tyto mutace chová napsat jejich cenu, také by mě zajímala.
Děkuji.

23.7.2018 13:32
jaff

XXX.XXX.161.46

Dobrý den najde se někdo kdo je chová ?

24.7.2018 10:55
Bovmanek

XXX.XXX.115.200

Dobrý den, jedná se o šedou straku? Jaká je cena? Děkuji za odpověď.

6.8.2018 21:03
Ondra.b

XXX.XXX.201.245

1,0 sedo modrý 1F
1,0 šedý opalin/Straka 1F
1,0 šedá Straka 2F.

6.8.2018 21:04
Ondra.b

XXX.XXX.201.245

1,0 šedý 1F po tyrkysovém samci. Je vidět úbytek červené barvy, černý ocas a břicho má zelene.

6.8.2018 21:07
Ondra.b

XXX.XXX.201.245

1,0 šedá opalinova 1F Straka a 0,1 tyrkysová opalin. Letos dochovalo 1.1 tyrkys opalin a 1.1 šedý tyrkys opalin vše stepaky na straky.

6.8.2018 21:12
Ondra.b

XXX.XXX.201.245

1,0 šedá modrá dominantní straka
1,0 uranove modrá dominantní straka.

6.8.2018 21:21
Ondra.b

XXX.XXX.201.245

1,0 opalinova tyrkysová Straka s 0,1 šedá modrá/straka.

6.8.2018 21:23
Ondra.b

XXX.XXX.201.245

1,0 šedý/Straka s 0,1 šedá opalina/Straka.

7.8.2018 07:37
Ondra.b

XXX.XXX.53.165

0,1 šedá 1F - trochu obrana od samice.

7.8.2018 18:36
platicerus

XXX.XXX.197.231

aka je cena?

19.8.2018 15:29
Ondra.b

XXX.XXX.58.186

1,0 šedy tyrkysovy opalin/straka.