Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2017 05:22
piskyn

XXX.XXX.104.70

Zdravím všechny chovatele, chtěl bych se prosím zeptat. Vím, že žakové jsou náchylnější na nedostatek vápníku. V jaké formě jim podáváte vápník, do vody zda nějaký posyp? Byl bych prosím rád také za nějaký odkaz vápníku, který používáte.

Mockrát děkuji za rady a ať se Vám všem daří v chovu.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2017 06:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Nepoužívám žádné doplňky stravy, krmím výběrem zrnin pro velké africké papoušky, dávám ovocné granule zupreem a ovoce a zeleninu, na okousání má sépiovou kost, některá bidla má z minerálního kamene.

19.1.2017 07:10
piskyn

XXX.XXX.104.70

Myslím, že zrovna vápník je důležitý doplněk stravy u žaků.

19.1.2017 07:24
kareta

XXX.XXX.84.6

Proč si nedáte do vyhledávače třeba ovoce zelenina vápník ?To chcete aby Vám to někdo dělal za Vás ?

ne

19.1.2017 08:45
ne

XXX.XXX.195.189

piskyn napsal(a):
Zdravím všechny chovatele, chtěl bych se prosím zeptat. Vím, že žakové jsou náchylnější na nedostatek vápníku. V jaké formě jim podáváte vápník, do vody zda nějaký posyp? Byl bych prosím rád také za nějaký odkaz vápníku, který používáte.

Kalciový sirup Generica, dávkování 1ml / litr vody pro drobotinu a pro papoušky 2,5ml / litr vody.
Dříve byl k dostání Calcium chloratum od Tevy, ale to už u nás asi nekoupíte, nicméně oba výrobky jsou stejné. Možná bude k dostání na Slovensku.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2017 08:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

piskyn napsal(a):
Myslím, že zrovna vápník je důležitý doplněk stravy u žaků.

Myslím, že lepší je vybírat potravu kde vápník obsažený je a nemusíte ho dávat navíc v něčem... taky si ale přečtěte, co se stane když to s vápníkem přemrsknete...

ne

19.1.2017 09:13
ne

XXX.XXX.195.189

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslím, že lepší je vybírat potravu kde vápník obsažený je a nemusíte ho dávat navíc v něčem... taky si ale přečtěte, co se stane když to s vápníkem přemrsknete...

Žaky myslím nechováte že?

Neregistrovaný uživatel

19.1.2017 09:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

ne napsal(a):
Žaky myslím nechováte že?

Ne neodchovávám, to mát pravdu, ale doma jednoho mám dva roky.

ne

19.1.2017 10:52
ne

XXX.XXX.195.189

Ne neodchovávám, to mát pravdu, ale doma jednoho mám dva roky.

Mít doma mazlíka nebo starat se o chovné páry a držet je v kondici aby pak i odchov podle toho vypadal je rozdíl. Jinak se u žaků pak často vyskytuje u mláďat křivice, různé deformace končetin, křivá hrudní kost případně i úhyny, u samic problémy s tvorbou skořápky a snášením vajec. Žakové v tomhle patří mezi ty náročnější druhy.

19.1.2017 11:35
piskyn

XXX.XXX.104.70

ne napsal(a):
Mít doma mazlíka nebo starat se o chovné páry a držet je v kondici aby pak i odchov podle toho vypadal je rozdíl. Jinak se u žaků pak často vyskytuje u mláďat křivice, různé deformace končetin, křivá hrudní kost případně i úhyny, u samic problémy s tvorbou skořápky a snášením vajec. Žakové v tomhle patří mezi ty náročnější druhy.

Přesně tak a proto jsem založil toto téma. Zajímá mě názor na vápník od chovatelů žaků co pravidelně odchovávají. Jestli podávají vápník celoročně a nebo jen v období snůšky, jakou značku, od koho atd.

19.1.2017 11:52
EvaNM

XXX.XXX.234.255

Podávám Calci-Lux od Versele Laga, celoročně 3x týdně. Kvůli ukládání vápníku je nutná kombinace s pobytem na sluníčku, příp. UV-lampa nebo doplněk D3. Plus fosfor a hořčík (ty pravděpodobně získá z potravy, je-li pestrá). Literatura i zkušení chovatelé uvádí, že i nehnízdící žakové mají vyšší potřebu vápníku než jiní papoušci a než dokážou získat z námi podávané, byť hodnotné, potravy.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2017 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

piskyn napsal(a):
Přesně tak a proto jsem založil toto téma. Zajímá mě názor na vápník od chovatelů žaků co pravidelně odchovávají. Jestli podávají vápník celoročně a nebo jen v období snůšky, jakou značku, od koho atd.

Tak to se omlouvám, nevšimla jsem si nikde že Váš dotaz byl směřován jen pro lidi co odchovávají... já napsala jen svoji zkušenost, že třeba jednomu takto ptákovi není moc doporučováno vápník zvlášť zařazovat pokud je již v krmné dávce obsažen, samozřejmě jiná je, jak se zajímáte o odchovy...

19.1.2017 12:28
pavel6

XXX.XXX.99.55

Podávám Poly-min - doplňkové krmivo s minerály, vápníkem, vitamíny A a D3

Více zde: http://www.krmiva-pro-papousky.cz/poly-min-doplnkove-krmivo-s-mineraly-vapnikem-vitaminy-a-a-d3/.

19.1.2017 12:30
forpus

XXX.XXX.89.198

Tak to se omlouvám, nevšimla jsem si nikde že Váš dotaz byl směřován jen pro lidi co odchovávají... já napsala jen svoji zkušenost, že třeba jednomu takto ptákovi není moc doporučováno vápník zvlášť zařazovat pokud je již v krmné dávce obsažen, samozřejmě jiná je, jak se zajímáte o odchovy...

Bohužel nic nevíte, ale musíte psát a psát... Při odchovu je u žaků doplněk Ca nesmírně zásadní, žádné krmivo co je k dispozici nestačí. Po celou dobu, kdy krmí rodiče mladé, sypu na míchanici a klíčení zrní kalciový přípravek. Jinak hrozí deformace a fraktury končetin, nevyvinutí očí atd. Attilo pamatujte - mlčeti zlato!

19.1.2017 12:41
piskyn

XXX.XXX.104.70

forpus napsal(a):
Bohužel nic nevíte, ale musíte psát a psát... Při odchovu je u žaků doplněk Ca nesmírně zásadní, žádné krmivo co je k dispozici nestačí. Po celou dobu, kdy krmí rodiče mladé, sypu na míchanici a klíčení zrní kalciový přípravek. Jinak hrozí deformace a fraktury končetin, nevyvinutí očí atd. Attilo pamatujte - mlčeti zlato!

Mohl byste sem dát prosím odkaz na ten kalciový přípravek?

Díky.

19.1.2017 13:49
forpus

XXX.XXX.89.198

piskyn napsal(a):
Mohl byste sem dát prosím odkaz na ten kalciový přípravek?

Díky.

Používám řadu let s úspěchem calci-lux. Viz obrázek. M. Smrček.

19.1.2017 14:08
piskyn

XXX.XXX.104.70

forpus napsal(a):
Používám řadu let s úspěchem calci-lux. Viz obrázek. M. Smrček.

Super, díky.

19.1.2017 17:29
ptáčci

XXX.XXX.80.103

Dobrý den také používám calci -lux celý rok, ve vodě nebo posypu krmení, navíc ještě dávám uvařené skořápky ze slepičích vajec.

19.1.2017 17:32
zako

XXX.XXX.255.14

piskyn napsal(a):

Dobrý den, co se týče vápníku, je až s podivem, kolik chovatelů pořádně ani neví o zvýšených nárocích žaků na Ca potažmo vitamín D3. My jsme používali Calcium chloratum, potom Calci-lux a nyní používáme Nutrobal kde je vedle vápníku i D3. Dávkování se nedá jen tak napsat, je to individuální podle potřeby, způsobu chovu atd. Jinak vím, že se chystáte na chov žaků (již jsme spolu i mluvili po tel.) a tudíž mne udivuje, že se ptáte na různé věci ohledně žaků právě zde na diskusi. Jak jsem Vám již říkal, navštivte pár chovatelů žaků, prostudujte odbornou literaturu a pak budete mít nějakou představu.

19.1.2017 21:10
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

piskyn napsal(a):

Pane, díky za Váš dotaz na který přišly dobře míněné odpovědi. Nyní jen vybrat tu správnou.
Napíšu svůj poznatek obšírněji. Hodilo by se to na článek, není to do diskuze, ale kdo nemá čas, nemusí to číst nebo mně vyčítat, že se nudím a musím vše komentovat, jak se už stalo.

Dávám za pravdu odpovědi FORPUS. Diskutující na to má VŠ vzdělání, určitou chovatelskou praxi, cestovatelskou znalost biotopů v kontinentech výskytu papoušků. Osobně ho neznám, pouze roky z jeho publikací atd.
Vztah vštřebávání kalcia v závislosti na UV záření, v případě jeho nedostatku na dotaci D 3 je všeobecně známý. Příliš citrusů žakům pro vstřebávání vápníku též škodí, ale i to je všeobecně známé. Podávání kalcia do vody považuji za plýtvání. A D3 E, to ano, ale i to jde na piškot, ale velkochovy se s tím piplat nemohou. Zde zmíněný Calci-lux asi nemá konkurenci.
Vyjádřím se z pohledu drobnochovatelů, méně majetných, kteří musí počítat. Chci dobrý a levný přípravek. Někdo řekne, že je to utopie. Není.
Diskutijící NE zde napsal, že používal Calcium chloratum Generica dříve Teva. Je to sirup, celkem levný, určený lidem.
Kupoval jsem ho roky, kapku dvě na piškot. Bylo to sladké, všichni papoušci afričtí a jihoameričtí to s chutí brali. Jen jako perličku z lékárny uvedu. Lék došel. Proč ?
My to přestali objedávat. On to nikdo nekupoval jen Vy a jedna paní pro dítě. Bylo to levné a ani lékaři to moc nikomu nedoporučovali. Rozdrcené tablety už ptáci tak dobře na piškotu nebrali, často s ním švihli o zem, musel jsem to glukopurem přisladit.
Aby v mnoha větách neušlo to podstatné.
Vápník je důležitý. M. Bartl též v publikaci ŽAKO Calci-lux doporučuje. Já jen doplním, že nedám dopustit na skořápky slepičích vajec. Domnívám se, že není lepšího a levnějšího přípravku s optimálním poměrem všech důležitých minerálů potřebných pro ptačí organismus nejen pro papoušky. Vlastní zkušenost 45 let.

papousekk

19.1.2017 21:54
papousekk

XXX.XXX.57.80

Pomocou Calcium chloratum podavanym do vody som vyliecil chore hlasivky ary. Bolo to na radu pana MVDr. Kelecsenyho. Opatovne dakujem.

papousekk

19.1.2017 21:55
papousekk

XXX.XXX.57.80

Vlastne este stale dlhujem flasku.

20.1.2017 05:36
piskyn

XXX.XXX.104.70

zako napsal(a):
Dobrý den, co se týče vápníku, je až s podivem, kolik chovatelů pořádně ani neví o zvýšených nárocích žaků na Ca potažmo vitamín D3. My jsme používali Calcium chloratum, potom Calci-lux a nyní používáme Nutrobal kde je vedle vápníku i D3. Dávkování se nedá jen tak napsat, je to individuální podle potřeby, způsobu chovu atd. Jinak vím, že se chystáte na chov žaků (již jsme spolu i mluvili po tel.) a tudíž mne udivuje, že se ptáte na různé věci ohledně žaků právě zde na diskusi. Jak jsem Vám již říkal, navštivte pár chovatelů žaků, prostudujte odbornou literaturu a pak budete mít nějakou představu.

Děkuji za odpověď. Samozřejmě vím, že pokud chci něco chovat a odchovávat, tak o tom musím něco vědět. Nestavěl bych voliéru za cca 250 tis. a střílel jen tak do tmy. Knížek ohledně žaků mám nastudovaných nespočet, a také proto jsem založil toto téma, pač každý chovatel má na vápník jiný názor. Od toho tady ta diskuze je, ne?

20.1.2017 06:53
park

XXX.XXX.222.82

20.1.2017 08:11
papousek123

XXX.XXX.130.125

piskyn napsal(a):
Děkuji za odpověď. Samozřejmě vím, že pokud chci něco chovat a odchovávat, tak o tom musím něco vědět. Nestavěl bych voliéru za cca 250 tis. a střílel jen tak do tmy. Knížek ohledně žaků mám nastudovaných nespočet, a také proto jsem založil toto téma, pač každý chovatel má na vápník jiný názor. Od toho tady ta diskuze je, ne?

To je ono, každý má jiný názor a pak jsou žaci s křivicí apod. Jak Vám psal kolega řešte to se zkušenými chovateli žaků a né tady, kde odpovídá kažký kdo žaky ani nechová. To že stavíte voliéru za 250 tis. ještě neznamená, že to bude pro žaky to pravé ořechové, zvlášť pokud to stavíte podle rad tady na diskusi.

20.1.2017 08:45
piskyn

XXX.XXX.104.70

papousek123 napsal(a):
To je ono, každý má jiný názor a pak jsou žaci s křivicí apod. Jak Vám psal kolega řešte to se zkušenými chovateli žaků a né tady, kde odpovídá kažký kdo žaky ani nechová. To že stavíte voliéru za 250 tis. ještě neznamená, že to bude pro žaky to pravé ořechové, zvlášť pokud to stavíte podle rad tady na diskusi.

Tak to nemusíte mít strach, že bych stavěl volieru podle nějaké diskuze tady na foru.

Raději toho nechme, začíná se to dostávat úplně jinam.

20.1.2017 09:02
papousek123

XXX.XXX.130.125

piskyn napsal(a):
Tak to nemusíte mít strach, že bych stavěl volieru podle nějaké diskuze tady na foru.

Raději toho nechme, začíná se to dostávat úplně jinam.

Nic ve zlém, jen že se tady ptáte na vše od přenosky až po krmení, tak to tak vyznívá.

20.1.2017 09:55
piskyn

XXX.XXX.104.70

papousek123 napsal(a):
Nic ve zlém, jen že se tady ptáte na vše od přenosky až po krmení, tak to tak vyznívá.

V pohodě, jak se říká, člověk se učí celý život

20.1.2017 12:48
kareta

XXX.XXX.84.6

Ano Ale člověk se má učit od začátku a ne od konce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík