all0011

XXX.XXX.44.73
Dobrý den, prosím o názor, od listopadu mám párek zebřiček na přezimování v kleci 80 x 50 x 50 cm, jsou v místnosti, kde teplota neklesne pod bod mrazu, cca 5 stupňů. Chtěl jsem na jaro rozšířit chov, tak jsem si v neděli pořídil další dva páry od různých chovatelů, které po přendání do klece původní samička začala napadat a nepouštěla k jídlu. Ke kleci jsem se dostal až dnes v poledne a zjistil, že obě nové samičky uhynuly, samečci jsou načepýření, nelétají, sedí v koutku, zesláblí, vypadá to, že uhynou také. Původní pár se chová a vypadá naprosto normálně. Zrní bylo téměř vyzobané. Je možné, že původní samička je tak dominantní, že nedovolila novým se nažrat a proto zebřičky uhynuly? Popřípadě stres z nového prostředí? Cesta trvala vždy cca půl hodiny. Přes zimu krmím pouze směsí prosa + senegal v klasech.. Díky za názory.
Klec o rozměrech jaké uvádíte je malá i pro pár zeber a "domácí" pár ty nové bral jako narušitele svého teritoria. Já přezimuji droboť v klecích 150x50x80cm dšv a také se "hádají" a každý den jim domlouvám, aby se neškubali a nemusel jsem pořád zametat tolik peříček. Naštěstí se nezabíjejí. To je ale tím, že jsem je dal z voliéry do klece naráz žádný pár si nedělal na klec přednostní právo.
Zebřička jako drobný astrild má dost rychlý metabolismus. Jestliže jste je dal do prostředí které neznají, (=stres) nejspíše do nižší teploty, než měly původně, (= vyšší výdej energie) ve spolupráci s ataky domácích ptáků, kteří jim nedovolili energetický výdej doplnit (= nenažraly se tak jak by potřebovaly) a máte vymalováno. Začátečnická chyba. Je to taky o prodejci, já vždy říkám při prodeji ptáku: do vyšší teploty než mám já, do klidu = sami v kleci, nehledě na karanténu, krmení předložit na více místech a co nejvíce pestré aby měly výběr. Vodu taktéž na vícero míst, mohou být zvyklé na jiný typ napájení a je zase problém. Škoda jich, no.
all0011

XXX.XXX.238.35
Máte pravdu, jsem v podstatě začátečník. Ta teplota 5 stupňů je ráno, přes den je ted takových deset, oba páry byly u původních majitelů zvyklé na nízkou teplotu, podobnou té mé. Ale asi jsem i podcenil množství potravy, včera jsem se k nim bohužel nedostal a to zřejmě rozhodlo. Ale dobrá zpráva je, ze oba noví samečci už normálně poletují a sedí na bidýlkach s původním párem, vypadá to, ze snad přežijí. Přidal jsem na krmení, dal i trochu vaječné směsi. Je tedy možné, že ta "domácí" samice brala jako narušitele pouze ty samičky a ty samce nechá být? Už aby bylo počasí a mohli do voliéry...
all0011
napsal(a):
Máte pravdu, jsem v podstatě začátečník. Ta teplota 5 stupňů je ráno, přes den je ted takových deset, oba páry byly u původních majitelů zvyklé na nízkou teplotu, podobnou té mé. Ale asi jsem i podcenil množství potravy, včera jsem se k nim bohužel nedostal a to zřejmě rozhodlo. Ale dobrá zpráva je, ze oba noví samečci už normálně poletují a sedí na bidýlkach s původním párem, vypadá to, ze snad přežijí. Přidal jsem na krmení, dal i trochu vaječné směsi. Je tedy možné, že ta "domácí" samice brala jako narušitele pouze ty samičky a ty samce nechá být? Už aby bylo počasí a mohli do voliéry...
Tak o tepotu, jak uvádíte nešlo. Uhynuly Vám hladem, jak Vám to napsal hzp. Zebřička je na to choulostivá.
Koupit ptáky třeba ty obyčejné zebřičky, pustit je k zabydlenému páru a podívat se na ně skoro po 48 hodinách je nerozum. Kdyby jich pořibylo 6, tak agrese domácích se rozptýlí, ale stejně by hladem bylo po nich. Klec na přezimování jsem mnohdy měl menší, ptáků v ní mnoho a žádný úhyn. Při dodání nových ptáků je třeba s krmivem nějaký den plýtvat. Zebřičky Vám na suchém prosu a gritu se skořápkami ze slepičích vajec vydrží celou zimu v pohodě.
Možná se můj názor nebude někomu líbit, ale k ptákům je třeba chodit každý den nebo je nemít.
Proto jsem už před lety upustil od automatických krmítek.
Jsou tací, kteří to zvládnou jednou za týden, ale zbytek jim někdo dělá.
all0011

XXX.XXX.238.35
Bohužel jsem k nim včera výjimečně nemohl, jinak jsem teď přes zimu u nich denně a od jara je budu mít pod dohledem vlastně neustále. A to zřejmě rozhodlo, že to dopadlo tak jak to dopadlo. Diky všem za názory, jsem začátečník a rád si nechám poradit.
all0011
napsal(a):
Bohužel jsem k nim včera výjimečně nemohl, jinak jsem teď přes zimu u nich denně a od jara je budu mít pod dohledem vlastně neustále. A to zřejmě rozhodlo, že to dopadlo tak jak to dopadlo. Diky všem za názory, jsem začátečník a rád si nechám poradit.
Hlavní vaše chyba byla v tom, že zebry je třeba mít v období klidu rozdělené podle pohlaví. Jakmile máte více jak jeden pár je to nutnost.
Samozřejmě, že sem budou psát o tom, že je to zbytečné.
Věřte mi, že není. Zvlášt, když máte tak malou klec.
Škoda, že než jste koupil nové, jste tu ten dotaz nedal.
all0011

XXX.XXX.238.35
Teď vidím, že jsem spíš měl s nákupem počkat až na jaro a dát je do voliéry všechny najednou. Ale když kolikrát vidím ve zverimexech kolik ptáků je spolu v klecích, bez rozdělení pohlaví a nic se neděje, žádný problém...
all0011
napsal(a):
Teď vidím, že jsem spíš měl s nákupem počkat až na jaro a dát je do voliéry všechny najednou. Ale když kolikrát vidím ve zverimexech kolik ptáků je spolu v klecích, bez rozdělení pohlaví a nic se neděje, žádný problém...
Psal jste, že jste začátečník, tak nyní si vyberte z opačných rad.
Kdybyste viděl desítky ptáků, které mají výkupčí v malém prostoru než je prodají, divil byste se.
Neberte to jako návod. Rozdělovat podle pohlaví není nutnost. To je praxe šlechtitelů, vy jste začínající zájmový chovatel. Pokud je větší teplota a delší den, tak některé samičky začnou snášet i bez hnízda, ale ve vašich podmínkách to asi nehrozí a žádné vajíčko do krmení nedávat, až zjara.
Já mám zebřičky jen pro radost, protože jsem s nima před 40 lety začínal. Jsou v pětimetrové voliéře, dřív tam byli hmyzožravci. Co se neprodá, dám na zimu dovnitř do malé metrové klece, nevyrovnaný poměr pohlaví. Mimo bidla vzadu deska na nocování, mají to radši než bidlo, rozdělená přepážkami asi na 6 dílů. Zimu tam přežijí bez oddělování pohlaví.
Žádné čekání na koupi na jaro. Hlavně je dát do voliéry zjara společně a nedoplňovat hejno.
all0011

XXX.XXX.44.73
Máte pravdu, jsem začínající zájmový chovatel, nemám žádné šlechtitelské ambice, pořídil jsem si je loni jen tak pro radost. Měl jsem ve voliérce jen jeden pár a jak jsem se dočetl, pouze dva nedělají dobrotu, tak jsem si k nim chtěl pořídit ještě další dva.