Zdravím poctivé chovatele a chci se zeptat na Váš názor, o jakou "roselu" se jedná. Je to ta v pravo. Nejsem bohužel jediný kdo ji koupil... Díky za Vaše názory.
Žlutobřichá -slámožlutá mne prvně napadlo taky, ale myslím si že by tímto křížením nevymizely modré lícní skvrny. Tyhle (rosely ) se prodávaly dvě a s pánem co kupoval druhou jsem v kontaktu, proto nyní zvažujeme další postup. Jsme si bohužel jistí, že šlo o vědomě klamné informace ze strany prodejce.
jurajda

XXX.XXX.195.189
J.G.
napsal(a):
Zdravím poctivé chovatele a chci se zeptat na Váš názor, o jakou "roselu" se jedná. Je to ta v pravo. Nejsem bohužel jediný kdo ji koupil... Díky za Vaše názory.
Mám pocit, že jeden z rodičů bude rosela žlutolící a druhý možná žlutobřichá. Myslím, že je to ještě mládě a vybarví se.
jurajda

XXX.XXX.195.189
J.G.
napsal(a):
Je stejně stará jako samec v levo, cca 7-8 měsíců. Logicky nemůže být o polovinu menší.
S výrazu toho ptáka a jeho velikosti si myslím, že ta žlutolící tam bude. Pokud ano a bude to samec tak bude zajímavé jak bude vypadat v dospělosti až se vybarví.
jurajda
napsal(a):
S výrazu toho ptáka a jeho velikosti si myslím, že ta žlutolící tam bude. Pokud ano a bude to samec tak bude zajímavé jak bude vypadat v dospělosti až se vybarví.
Myslím že jde o samici, ale vzhledem k tomu mu, že chováme jen čisté ptáky, tak je mi to celkem jedno, protože pro mne je ten pták k ničemu.Ještě přikládám foto ze zadu.
jurajda

XXX.XXX.195.189
J.G.
napsal(a):
Myslím že jde o samici, ale vzhledem k tomu mu, že chováme jen čisté ptáky, tak je mi to celkem jedno, protože pro mne je ten pták k ničemu.Ještě přikládám foto ze zadu.
Samozřejmě, že pro chov je ten pták úplně bezcenný. Taky by mě nenapadlo něco takového záměrně vyprodukovat. Ale když už je na světě tak co se dá dělat, hlavně ať ho pak nějaký neználek dál nepoužije k chovu.
jurajda
napsal(a):
Samozřejmě, že pro chov je ten pták úplně bezcenný. Taky by mě nenapadlo něco takového záměrně vyprodukovat. Ale když už je na světě tak co se dá dělat, hlavně ať ho pak nějaký neználek dál nepoužije k chovu.
Jak už jsem psal, pán prodal 2 kusy a oba Máme tendenci ptáky vrátit. Snad to půjde po dobrém.
calta
napsal(a):
Dobrý den.
Nemohu pochopit, jak jste mohl koupit tak malého ptáka.Chápu, že když byl mladý byl nevybarvený, ale přece k žlutobřiché, které jsou největší rosely nekoupím takového chcípáčka, jak píšete polovičního.Neberte to ve zlém, ale hlava mi to nebere.
Mě teď také ne. Měl to být mladý pták. Sice jsem ho na to upozorňoval že se mi to nezdá, ale ukázal mi páru žlutobřichých, že je to jejich odchov, tak jsem to tak bral. Bohužel je jasné, že to nebylo od nich.
Dobry den, každy jsme si asi pri nejaké koupi nabehli... kdo tyto krizence prodává a myslim si ze vědomě bez upozornění kupujícího je zmetek. Také bych tam videl tu pestrou, ale to je jedno pro me by to byl pták jedine tak nejakemu dítěti do klece. Argument jak jste mohl koupit ja nechapu ale uz jsem dost starý na to abych věděl ze jsou mezi námi i bezchybni lidé. Zadavateli preji at to dobre dopadne.
J.G.
napsal(a):
Přijde mi to kříženec se zpěvákem. A opravdu bych takové odchovy nikomu neprodal. Přece si nenechám poškodit jméno. Mám jen čisté ptáky a tohle fakt není čistý pták. Teď už to je vidět úplně jasně.
Dobrý den, předem upozornuji, že rosely a ostatní větší papoušci již nechovám.Přesto mě zaujal Váš dotaz jako chovatele co má jen čisté ptáky jak píšete. Přeci jste musel vydět už u koupě, že se nejedná o čistého ptáka (ale asi o křížence). Beru to jako koupě jako asi rarity?
hersyko
napsal(a):
Dobrý den, předem upozornuji, že rosely a ostatní větší papoušci již nechovám.Přesto mě zaujal Váš dotaz jako chovatele co má jen čisté ptáky jak píšete. Přeci jste musel vydět už u koupě, že se nejedná o čistého ptáka (ale asi o křížence). Beru to jako koupě jako asi rarity?
Jak jsem psal, pochybnosti byly, ale šlo o mladé a navíc mi ukazoval i rodiče (100% žlutobřiší). Také jsem psal, že ty ptáky prodával dva a pánovi co koupil tu druhou bylo řečeno to samé. Navíc ho pro ni nechal jet přes 3/4 republiky.
J.G.
napsal(a):
Ale rosely měl samostatně.
Dobrý den.
A jak na to reagoval prodejce? Beztak, pokud se nedohodnete s ním, nikdo Vám nepomůže. Nechci se vůbec zastávat prodávajícího, ale u některých druhů papoušků, kde bylo použito transmutační křížení a jsou nyní ustálení jedinci, může se vyskytnout i mládě, které po přepeření, nevykazuje znaky rodičů. Třeba jen někdo v předchozích generacích experimentoval s přenášením mutace na slámky z jiného druhu a ptáci prodávajícího nesou nějaké ty ne úplně původní geny. Nevím však vůbec, jaká je situace u slámek, nejsem chovatelem rosel. Počkal bych na vyjádření pána. Nebo nechce komunikovat?
Přeji, ať to dobře dopadne.
M. Štěpán.
sunflowersman
napsal(a):
Dobrý den.
A jak na to reagoval prodejce? Beztak, pokud se nedohodnete s ním, nikdo Vám nepomůže. Nechci se vůbec zastávat prodávajícího, ale u některých druhů papoušků, kde bylo použito transmutační křížení a jsou nyní ustálení jedinci, může se vyskytnout i mládě, které po přepeření, nevykazuje znaky rodičů. Třeba jen někdo v předchozích generacích experimentoval s přenášením mutace na slámky z jiného druhu a ptáci prodávajícího nesou nějaké ty ne úplně původní geny. Nevím však vůbec, jaká je situace u slámek, nejsem chovatelem rosel. Počkal bych na vyjádření pána. Nebo nechce komunikovat?
Přeji, ať to dobře dopadne.
M. Štěpán.
Ono ty rosely nejsou zřejmě vůbec jeho odchov. Zjistil jsem, že druhému kupujícímu řekl že koupil pár a jsou to dvě samice, tak jednu prodává. Nakonec prodal obě. To jsem zjistil ale až později.
J.G.
napsal(a):
Zdravím,
tak ted bych typl roselu žlutolící ale dotyčný takychovatel to ví na 100% tak by na něj vznesl dotaz...
J.G.
napsal(a):
Ono ty rosely nejsou zřejmě vůbec jeho odchov. Zjistil jsem, že druhému kupujícímu řekl že koupil pár a jsou to dvě samice, tak jednu prodává. Nakonec prodal obě. To jsem zjistil ale až později.
Tak to je mi líto. Budu držet pěsti, aby to dobře dopadlo. Jinak také bych se přikláněl k tomu, že tam je krev od žlutolících.
M. Štěpán.
Alba

XXX.XXX.98.154
J.G.
napsal(a):
Nikto učený z neba nespadol, ani ja nie. Možno sa takí medzi nami nájdu, ale veriť im to nebudem. Ja vidím na papagájovi vpravo kríženca - buď papagáj spevavý alebo kakariki červenočelý s nejakou rozelou. Podľa ďalších fotiek skôr teda papagáj spevavý s nejakou rozelou. Ak ju chcete pre radosť - nechajte si ju na okrasu samostatne vo voliérke, alebo s papagájmi vylúčenými z chovu - dôchodcami. Ak chcete chovať rozely žltobruché, nájdite poctivého chovateľa, zaplaťte poriadne peniaze a budete mať. Slámová rozela má matnejšie perie a čierne vlnky na chrbáte. Žltobruchá rozela je nazelenavá so žltším bruchom, chrbát je čierny.
Alba
napsal(a):
Nikto učený z neba nespadol, ani ja nie. Možno sa takí medzi nami nájdu, ale veriť im to nebudem. Ja vidím na papagájovi vpravo kríženca - buď papagáj spevavý alebo kakariki červenočelý s nejakou rozelou. Podľa ďalších fotiek skôr teda papagáj spevavý s nejakou rozelou. Ak ju chcete pre radosť - nechajte si ju na okrasu samostatne vo voliérke, alebo s papagájmi vylúčenými z chovu - dôchodcami. Ak chcete chovať rozely žltobruché, nájdite poctivého chovateľa, zaplaťte poriadne peniaze a budete mať. Slámová rozela má matnejšie perie a čierne vlnky na chrbáte. Žltobruchá rozela je nazelenavá so žltším bruchom, chrbát je čierny.
Zdravím,
prosím vás máte nějaký ověřený zdroj který popisuje mezirodové křížení Platycercus x Cyanoramphus? Já o žádném nevím.Pokud máte byl bych za to ho zde uvést.
Mě osobně se zdá křížení rozel a kakarika nepravděpodobné jsou si fylogenteticky dost vzdáleni, jinak aktivují, vokalizují...
děkuji.
Alba

XXX.XXX.98.154
Zdravím! Áno, mám. Kríženec rozela žltolíca x kakariki červenočelý u pána Křibaly v ČR.
Stručná správa o krížencovi v: Papoušci Oceánie, M. Vašíček,2003, str.150.
Podrobná správa o krížencovi v: Papoušci Austrálie I., M. Vašíček,2000, str.86.
Alba
napsal(a):
Zdravím! Áno, mám. Kríženec rozela žltolíca x kakariki červenočelý u pána Křibaly v ČR.
Zdravím, dle mého názoru je ale do chovu nevhodný. Nebo si snad myslíte opak? Děkuji za odpověď, s pozdravem.
Alba

XXX.XXX.98.154
Do chovu je určite nevhodný. Pre istotu nechcem vyvodzovať závery, ale niekomu sa "podarilo" odchovať kríženca, a tak ho ponúkol nie až tak veľmi skúsenému chovateľovi. Neviem, možno to bolo inak. Buď si toho kríženca nechajte len pre okrasu, alebo ho vráťte predávajúcemu.
Alba

XXX.XXX.98.154
J.G.
napsal(a):
Bohužel ani jednu z těch knih nemám.
To neprekáža. V knižkách je popísaná zaujímavosť o odchove kríženca rozela žltolíca x kakariki červenočelý vo vyhĺbenej nore pod trámom. Ale to len tak na okraj. Inak tieto knižky sa dajú zohnať buď na chovateľských burzách, alebo hľadať v inzercii - občas sa tu vyskytnú.
Alba

XXX.XXX.98.154
Dobré informácie. Mňa by zaujímalo, aký vplyv na sfarbenie a veľkosť kríženca má pohlavie rodičov. Odpoveď by sme sa možno dozvedeli od pána, ktorý kolegovi J.G. papagája predal. Pane zbosace - u vášho odchovu je vidieť výrazná červená kostrč a potlačené vlnky na chrbáte. U pána J.G. je zase badať iba jemne načervenalá kostrč a relatívne zachované vlnkovanie.
Alba

XXX.XXX.98.154
To máte pravdu. Ten chvost mu osekali rodičia, resp. súrodenci, alebo "kamaráti" vo voliére?
Alba
napsal(a):
Zdravím,
díky za info. Vašíčka mám v knihovně žádná fotodokumentace tam ale bohužel není
takže beru s jistou rezervou tak jako např křížení rodu forpus s andulkou...
Tak jak tak si myslím že kakarika v diskutovaném ptákovi není.