Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou a žádostí o radu. Jelikož máme k dispozici novou voliéru pro zebřičky a větve nikde, rozhodnul jsem se nějaké uříznout...A tak mě napadlo, zda se nemohou nakazit papoušci, od andulek přes rosely až po žaka, momentálně strašící ptačí chřipkou z oněch přinesených větví z venku. Je to bezpečné?
Případně, dá-li se nějakým způsobem větvě předem ošetřit a tak tu hrozbu maximálně eliminovat? Nebo se na větvě v tuto chvíli raději vyprdnout?
Jsme v Vysočiny, kousek od HB, zda-li to nějak situaci a radám pomůže.
Předem děkuji za odpovědi.
Dobry vecer, klidne běžte ven a nejaké větve jim tam narezte nebo nastrihejte. Muzete je pro svůj klid očistit kartackem a teplou vodou ja to nedělám ale někteří chovatele ano Klidne dejte i tu trávu na dno to bude pro zebricky také přínos... hlavne se z te ptáci chřipky nezblazneme horší dopad bude mit uprchlicka krize
hezky vecer.
lorina1
napsal(a):
Dobry vecer, klidne běžte ven a nejaké větve jim tam narezte nebo nastrihejte. Muzete je pro svůj klid očistit kartackem a teplou vodou ja to nedělám ale někteří chovatele ano Klidne dejte i tu trávu na dno to bude pro zebricky také přínos... hlavne se z te ptáci chřipky nezblazneme horší dopad bude mit uprchlicka krize
hezky vecer.
Takže nehrozí, že bych si domů něco dotáhnul? V tomto případě právě tuto obávanou nemoc?
Cožpak uprchlická krize je kapitola sama pro sebe
Vzdycky neco hrozí ale pokud chcete maximálně eliminovat nebezpečí ptáci chřipky bud si o ni neco přečtěte nebo tady vyvolejte mezi chovateli anketu ke zjištění úmrtí jejich chovanců a věřte ze se jak se nam snazi v TV vymývat mozky bude pravda někde jinde... i lidé umírají na chřipku a doufam ze nebudeme utraceni jako zvirata. Buďte v klidu a nehledejte problémy kde nejsou... at se Vám a vašim chovancum daří.
jantl97
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou a žádostí o radu. Jelikož máme k dispozici novou voliéru pro zebřičky a větve nikde, rozhodnul jsem se nějaké uříznout...A tak mě napadlo, zda se nemohou nakazit papoušci, od andulek přes rosely až po žaka, momentálně strašící ptačí chřipkou z oněch přinesených větví z venku. Je to bezpečné?
Případně, dá-li se nějakým způsobem větvě předem ošetřit a tak tu hrozbu maximálně eliminovat? Nebo se na větvě v tuto chvíli raději vyprdnout?
Jsem tez z Vysociny, na vetve klidne bezte ja jdu tez, burzy nejsou tak opravuji a zlepsuji chovatelska zarizeni a tudíž dam i nove vetve.A pro uklidneni v polednich hodinách poustim i holuby k proletu.Delam dle svého a na nejake prikazi se patri v ramci zdravého rozumu...,.
lorina1
napsal(a):
hezky vecer.
Dobrý den, jen bych doplnil, že je také možné čerstvé větve ošlehnout hořákem.Někde jsem vyčetl, že se vir zničí při 70°C.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jantl97
napsal(a):
Dobrý den,
Na virus typu HN je vnimava jen hrabava a vodni drubez...
hzp
napsal(a):
Nemáte pravdu:
V britské karanténě uhynul papoušek dovezený ze Surinamu, u něhož byl prokázán virus H5N1.
To je případ z minulé vlny ptačí chřipky.
Dobrý den.
To máte sice pravdu, uhynulý papoušek byl skutečně ze Surinamu (Jižní Amerika), ale před ním byl v karanténě import ptáků z Asie a jednalo se o jeden kus z X desítek - u H5N1.
Pokud jsem dobře informován, je současný HPAI typ H5N8. U LPAI uvádí SVS pouze H5. Takže uvedeným typem (H5N8) nebyl ještě žádný papoušek napaden a ani na něj neuhynul. Pravděpodobnost infikace je poměrně velmi malá, nicméně nelze ji a priori vyloučit. Rozhodně na větvích z volné přírody, nad kterými nehřadovali vodní ptáci, je výskyt AI současného typu vysoce nepravděpodobný. Přeji hezký den. M. Vít.
No, já jsem jen reagoval na tvrzení diskutujícího, že na virus HN je vnímavá jen hrabavá a vodní drůbež. To prostě není pravda.
Samozřejmě přenos ptačí chřipky z bidel, které si dotazující hodlá přinést z volné přírody je velice malá, ba mizivá. Vyloučit to ovšem nelze. Na druhou stran k panice není důvod, tazatel si určitě nedonese větve potřísněné trusem ptáků, ( ono by pak nešlo jen a pouze o ptačí chřipku, těch přenosných nemocí je více) takže je to v klidu.
Alba

XXX.XXX.98.154
jantl97
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý večer! Už desaťročia dávam papagájom vetvičky z listnatných aj ihličnatých stromov, zatiaľ nebol problém. Vždy ich pozriem, či nie sú okadené, keď sú, tak tú časť odstrihnem a je to. Zbláznil by som sa, keby mám všetko dôkladne prezerať. Okrem toho keď to počasie dovolí, papagáje sú každý deň niekoľko hodín vonku a prístup k vonkajším voliéram majú všetky voľne žijúce vtáky naokolo. Nepotrebujem si koledovať o problém, ale zbytočne sa strachovať potrebujem ešte menej. Kľudne im vetvičky dajte, nebojte sa toho.