Dobrý den, chtěl bych se jen stručně zeptat, zda li má vliv ivermectin na přepeřování. Konkrétně jde o to, že když kapnu kanárovi za krk do místa, kde mu zrovna začíná růst nové peří, jestli ivermectin přepeřování nenaruší, nebo nově rostoucí peří nepoškodí? Díky za info a ať se daří.
martinero
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se jen stručně zeptat, zda li má vliv ivermectin na přepeřování. Konkrétně jde o to, že když kapnu kanárovi za krk do místa, kde mu zrovna začíná růst nové peří, jestli ivermectin přepeřování nenaruší, nebo nově rostoucí peří nepoškodí? Díky za info a ať se daří.
Za krk (do "kohoutku") se kape psům. Ptákům pod křídlo a nevím, proč by to mělo vadit růstu peří.Nevadí.
martinero
napsal(a):
Ak nemusíte kanára akútne ošetriť, počkajte na ukončenie preperovanie a môžete ho použiť preventívne potom. Samotný ivermectin nevykazuje extra toxicitu voči rastúcim bunkám, toxicitu spôsobujú pridané rozpúšťadlá alebo stabilizátory. Môže sa to týkať aj rastúceho peria a pohlavných buniek - dočasná neplodnosť neofém a kanárikov. Niekoľko takých prípadov som v chovoch zažil. Spravidla po 4-6 týždňoch sa plodnosť obnovila. Nerobili sme pokusy, ktorého pohlavia sa to týka viac.
Děkuji za reakce posledních dvou kolegů. Přiznám se, že za deset let jsem jesště pod křídlo nekapal. příjde mi jednodušší kápnout za krk, mám na to grif, ale to mají asi nacvičeno i ti co kapou pod křídlo. Tak jak tak, účinek je stejný a není třeba diktovat něco o kapání do kohoutku a přirovnávání ke psům. Přeji úspěchy v chovu, ať se daří.
Ivomec používám roky. Byl to tehdy zázrak na léčbu roztočů v dýchacích cestách AG a i kanárů. Dnes jde o použití dohledat spoustu informací.
Dodám vlastní zkušenost.
Doporučené ředění 1 : 10 pod křídlo na žilku z každé strany kapka nebo na krk. Ono je to vastně jedno, vstřebává se kůží a tak na ní musí přijít. I u té drobné Gouldy nevadily ani 4 kapky. Pro papouška nebo slepici kolem 400 g si nechám ředit 1 : 3 Pokud jsem použil tuto koncentraci u AG asi 3 - 4 kapky, byla po smrti. U větších jedinců jak uvádím ředění 1 :10 bylo slabé.
Když už jedinec neustále sípe s otevřeným zobákem, je třeba dávkovat mírně a déle, aby stačil uhynulé roztoče vykašlat a neuhynul na následné komplikace sám.
Je třeba mít na paměti i výše uvedenou připomínku MVDr. M. Kelecsényiho - kele-.
Velice si cením příspěvků veterinářů, kteří jsou i chovateli okrasných ptáků.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!