Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2017 00:25
roxton

XXX.XXX.254.220

Kopíruji téma odjinud :

Pokusím se zde otevřít téma o u nás nové disciplíně v chovu okrasného ptactva a to "barevné andulky". V roce 2009 jsem přivezl dva páry z Itálie. Chov byl doplněn v následujících letech z Rakouska a Německa. Pro chov jsem získal několik kamarádů - chovatelů a výsledkem byla expozice na EXOTĚ 2014. V současné době vystavujeme na EXOTICE 2015 v Lysé. Jde o jemné, nenáročné, plodné a vitální ptáky. Myslím, že tato disciplína by mohla být vhodná hlavně pro mladé chovatele pro svou finanční nenáročnost. Je zajímavé, že v zahraničí počty vystavených andulek převyšují na výstavách počty výstavních andulek. Chtěl bych znát názory ostatních chovatelů na tuto disciplínu. Pavel

Na Exotice 2016 byli také...

26.3.2017 06:42
chondro

XXX.XXX.18.197

roxton napsal(a):
Kopíruji téma odjinud :

Pokusím se zde otevřít téma o u nás nové disciplíně v chovu okrasného ptactva a to "barevné andulky". V roce 2009 jsem přivezl dva páry z Itálie. Chov byl doplněn v následujících letech z Rakouska a Německa. Pro chov jsem získal několik kamarádů - chovatelů a výsledkem byla expozice na EXOTĚ 2014. V současné době vystavujeme na EXOTICE 2015 v Lysé. Jde o jemné, nenáročné, plodné a vitální ptáky. Myslím, že tato disciplína by mohla být vhodná hlavně pro mladé chovatele pro svou finanční nenáročnost. Je zajímavé, že v zahraničí počty vystavených andulek převyšují na výstavách počty výstavních andulek. Chtěl bych znát názory ostatních chovatelů na tuto disciplínu. Pavel

Na Exotice 2016 byli také...

Jednoznačně pozitivní.Jako alternativa k chovu tzv moderní anglické výstavní andulky
která je dle mnohých ve své současné podobě již nevzhledná, neutažené peří, těžká..
Jistou analogii s barevnýma vs anglickýma výstavníma bych viděl u kanárů tz barevní vs postavoví.

budgerigar

26.3.2017 12:12
budgerigar

XXX.XXX.195.189

Šampion chovatelky Yvonne Boonstra

budgerigar

26.3.2017 12:14
budgerigar

XXX.XXX.195.189

A tady pro porovnání postavová andulka a barevná andulka.

26.3.2017 20:16
roxton

XXX.XXX.177.62

Přidávám vítěze Exotiky 2015.

budgerigar

27.3.2017 13:16
budgerigar

XXX.XXX.195.189

Smutný názor na tuhle disciplínu od našeho úspěšného chovatele andulkáře a mezinárodního posuzovatele na evropských a světových šampionátech Jiřího Řejhy. Takhle odpověděl na dotaz v reportáži pro Novou Exotu. Myslím, že to nebylo zrovna nejlepší vyjádření od posuzovatele jeho kvalit.

Jaký je názor chovatelů postavových, respektive výstavních andulek na ty barevné?

Je to určitý trend, který se sem dostal z Itálie. Mně moc neimponuje, když vidím obyčejnou barevnou andulku ve výstavní kleci, kam patří výstavní andulka – a těmi se zabývám přes třicet let – prostě pořád tam chci vidět tu výstavní andulku. Barevné andulky se mi taky líbí, ale musejí být v nějaké voliéře jako dekorace, ne v bodovacích klecích. Poprvé jsem je posuzoval na Exotě Olomouc 2014 a měl jsem z nich mnohem větší strach než z normálních výstavních andulek, ale zvládl jsem to.

27.3.2017 13:24
jirkaz

XXX.XXX.128.27

budgerigar napsal(a):
Smutný názor na tuhle disciplínu od našeho úspěšného chovatele andulkáře a mezinárodního posuzovatele na evropských a světových šampionátech Jiřího Řejhy. Takhle odpověděl na dotaz v reportáži pro Novou Exotu. Myslím, že to nebylo zrovna nejlepší vyjádření od posuzovatele jeho kvalit.

Jaký je názor chovatelů postavových, respektive výstavních andulek na ty barevné?

Je to určitý trend, který se sem dostal z Itálie. Mně moc neimponuje, když vidím obyčejnou barevnou andulku ve výstavní kleci, kam patří výstavní andulka – a těmi se zabývám přes třicet let – prostě pořád tam chci vidět tu výstavní andulku. Barevné andulky se mi taky líbí, ale musejí být v nějaké voliéře jako dekorace, ne v bodovacích klecích. Poprvé jsem je posuzoval na Exotě Olomouc 2014 a měl jsem z nich mnohem větší strach než z normálních výstavních andulek, ale zvládl jsem to.

Proč smutný názor ? Prostě jen normálně řekl, co se mu líbí. A už vůbec nechápu, proč do toho pletete, že je posuzovatel. Dostal jednoduchou otázku a popravdě na ní odpověděl. To snad není nic špatného.

budgerigar

27.3.2017 13:52
budgerigar

XXX.XXX.195.189

jirkaz napsal(a):
Proč smutný názor ? Prostě jen normálně řekl, co se mu líbí. A už vůbec nechápu, proč do toho pletete, že je posuzovatel. Dostal jednoduchou otázku a popravdě na ní odpověděl. To snad není nic špatného.

Právě proto, že je posuzovatel a právě proto jak kvalitní je to posuzovatel to z jeho úst zní jako degradeca chovatelů a vystavovatelů barevných andulek a samozřejmě degradace jejich práce, úsilí a výstavních úspěchů.

27.3.2017 14:49
jirkaz

XXX.XXX.128.27

budgerigar napsal(a):
Právě proto, že je posuzovatel a právě proto jak kvalitní je to posuzovatel to z jeho úst zní jako degradeca chovatelů a vystavovatelů barevných andulek a samozřejmě degradace jejich práce, úsilí a výstavních úspěchů.

Ale to přece vůbec není pravda. Když dáte vedle sebe dvě bodovačky, do jedné výstavní andulku a do druhé barevnou, vypadá každá úplně jinak. Zatímco já bych dal přednost barevné, panu Řejhovi se víc líbí postavové. Mimochodem to uvádíte sám ve svém příspěvku. Byl tázán jako chovatel postavových andulek, nikoli jako posuzovatel. Podle mně je řekl, co se jemu osobně líbí víc. Nic víc, nic míň.

27.3.2017 20:13
canar

XXX.XXX.201.247

Naprostý souhlas.0sobní sympatie a antipatie je zcela subjektivní a individuální záležitost a nelze ji brát dogmaticky. Odpověď pana Řejhy je naprosto přímá, nikoliv dehonestující. Za neuctivé bych viděl naopak snahu hledat v citaci pana Řejhy význam, který tam vůbec není..

27.3.2017 20:40
chondro

XXX.XXX.18.197

No mi to zase připadá že dotyčný očekával od významného andulkáře více jisté podpory tohoto směru šlechtění než soukromý názor na líbivost a ona se tak nestalo.
Ono barevné andulky jsou mladou disciplínou a v tomto jsou proti zavedeným výstavním v nevýhodě co prochovanosti se týče ale současně ve výhodě pro ty co ctí přirozenost ale současně je zajímá šlechtitelství a jakási pomyslná cesta k dokonalosti.
Andulky jsou každopadně jedineční papoušci, první opravdu exotický ptáček který se už kdysi stal velmi dostupným širokému okruhu zájemců o chov.

30.3.2017 12:46
roxton

XXX.XXX.254.220

Děkuji za názory. Doufám, že chovatelů kterým se líbí barevné andulky - budou i vystavovat. A jejich počet na výstavách bude stoupat.

30.3.2017 16:06
G.L.159

XXX.XXX.254.21

roxton napsal(a):
Děkuji za názory. Doufám, že chovatelů kterým se líbí barevné andulky - budou i vystavovat. A jejich počet na výstavách bude stoupat.

Pravdou je, že jsem jako jediný toto téma nanesl na výročních schůzích KCHA v Praze i na MKCHA v Brně, ale nenašel jsem podporu od ostatních členů.je pravdou, že na světových šampionátech počty vystavených barevných andulek již převýšili počty výstavních andulek.Ale zároveń si myslím, že start do chovatelského světa by toto pomohlo zejména mladým začínajícím chovatelům, kteří nemají tolik finančních prostředků na nákup výstavních andulek.K panu Ŕejhovi bych uvedl, že on nebyl proti a nebyl tak razantní jak většina chovatelů výstavních andulek, s kterými jsem na to téma hovořil.Je to odborník jak v chovatelské, tak i posuzovatelské činnosti a několikrát nás kvalitně reprezentoval na významných akcích Evropský šampionát jako vystavovatel i jako posuzovatel.Také se musím zmínit o kvalitním šlechtiteli a posuzovateli p, Pecharovi, který taky patří mezi uznávané chovatele a posuzovatele nejenom u nás, ale i za hranicemi. Posuzoval několikrát v Belgii.Při setkáních všichni společně diskutujeme o nových trendech jakými se tyto odbornosti ubírají.Musíme si uvědomit, že to co platí dnes, zítra tak nemusí být.Šlechtění je živý organismus a vývoj jde stále kupředu.Je třeba sledovat jakým směrem se to bude ubírat.Určitě bych doporučil, aby to nikdo nevzdával a pokud to bude v mých silách, budu všem zájemcům o barevné andulky nápomocen.

30.3.2017 21:57
roxton

XXX.XXX.254.220

Děkuji za podporu, velmi si vážím pokud takový odborník na postavové andulky jako je pan Groda podpoří u nás novou a začínající kategorii andulek!
Již jsem kontaktoval KCHA zda bych mohl vystavovat na výstavách KCHA. Přijde mi zbytečné zakládat nový klub, když tu jsou dva fungující.
Myslím, že barevné andulky by mohli přivést novou generaci chovatelů...

Těším se na setkání na některé z výstav.

K. Novák.

31.3.2017 01:39
chondro

XXX.XXX.18.197

Zdravím,
ano jako u všechno čas ukáže jak se tento šlechtitelský směr usadí a zda se prosadí dejme tomu i v konkurenci se zavedeným plemenem výstavní andulka.
Zájem je dle počtu vystavovaných ptáků v současnosti nemalý a jelikož je chovatelství především a hlavně o lidech záleží na nich kam se tento směr bude dále ubírat.
Záleží na tom jak se bude barevná andulka definovat jaký bude vývoj standardu.Podle mne je
pro mnoho lidí v současné době problém příjmout barevné andulky v tom že dle nich jsou to fenotypem vlastně jen nijak se nelišící obyčejné andulky.
Pro klasické výstavní andulkáře může být toto šlechtění v jejich očích jen bláhový návrat na počátek chovu výstavních andulek neb znalí ví že vývoj chovu resp.standardu výstavních andulek byl postupný od původního typu "obyčejné" andulky až po dnešní robustní anglický typ.Anglický proto že vývoj výstavní andulky měl také své milníky a názorové rozdíly na to kam se v šlechtění ubírat dál kdy převládl nakonec trend tehdejších anglických chovatelů.
(Otázkou je na kolik je tento vývoj zákonitý tzv aby bylo co vlastně šlechtit)
Barevná andulka by se měla ubírat vlastním vývojem snahy jejich chovatelů o vyšlechtění dokonalého typu.

31.3.2017 12:15
G.L.159

XXX.XXX.254.21

U nás jsou všechny tzv.barevné andulky moc velké, protože jsou do nich nakřížené výstavní andulky různých kvalit.Tito potomci jsou nevhodní do dalšího chovu barevných andulek.Mají špatný úhel posedu a stojí víc vzpřímeně, což je velkou chybou. Navíc tato disciplína je nejvíc určující a probádána v Itálii.Tam jsou zakázány i některé barevné variace a kombinace.Takoví jedinci se nekompromisně vyřazují ze všech soutěží

31.3.2017 15:53
hersyko

XXX.XXX.144.116

budgerigar napsal(a):

Dobrý den, nejsem sice posuzovatel, ale jen chovatel výstavek, přesto se ztotožnuji s názorem p.Řejhy a mám prostě stejný pohled na věc.Samozřejmě bych jako řadový člen neměl nic proti tomu posuzovat a spojit výstavy-na dvě části jedna postavová druhá barevná, proč ne?, at si každý udělá obrázek a sám podle sebe rozhodne, jakou cestou se vydá.Ze začátku, bych viděl velký problém v posuzovateli v kategorii barevných, kdy u nás asi nejsou opravdu kvalitni, aby nekompromisně udaly směr. Přestože, nejsem příznivec barevné kategorie, přeji všem co se této disciplíně chce začít věnovat mnoho uspěchů.

1.4.2017 16:33
chondro

XXX.XXX.18.197

Tak pravda je že robustní typ výstavních andulek sebou nese i úbytek temperamentu takže tito ptáci mají lepší řekněme výstavnost.Zbytek pak je už jen o vkusu popř předsudcích a setrvačnosti myšlení.

2.4.2017 22:31
roxton

XXX.XXX.254.220

Někdo začít musí a vždy je někdo první. Je samozřejmé, že od nuly se vždy začíná hůř. Nicméně na Exotě i na Exotice už vystaveny byly a posuzovatelé to zvládli.

A KCHA a MKCHA má jistě posuzovatele, kteří tuto kategorii znají zejména ze zahraničí, kde je např. na světovém šampionátu vystaveno více barevných než postavových

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2017 20:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Téma nám trochu zapadlo...tak ho ozivim...jak to unas vlastně vypadá z chovem barevných andulek? Da se u nás pořídit nějaké kvalitní kusy na kterých by sel vystavět chov pro začínajícího chovatele ? Nebo si musí poradit každý sam?

5.4.2017 23:32
roxton

XXX.XXX.254.220

Pokud to vezmu podle dvou největších výstav u nás a to Exota a Exotika kde jsem vystavoval. Tak se tomuto oboru věnuje 4 - 5 chovatelů včetně mé osoby. Chov byl založen na andulkách z Itálie a Německa. Mám loňské odchovy nechané na výstavy, pokud máte zájem - nejlepší je osobní návštěva.

sustek

6.4.2017 13:42
sustek

XXX.XXX.195.189

roxton napsal(a):
Pokud to vezmu podle dvou největších výstav u nás a to Exota a Exotika kde jsem vystavoval. Tak se tomuto oboru věnuje 4 - 5 chovatelů včetně mé osoby. Chov byl založen na andulkách z Itálie a Německa. Mám loňské odchovy nechané na výstavy, pokud máte zájem - nejlepší je osobní návštěva.

Na Exotě 2016 bohužel žádná jejich prezentace nebyla. Máte nějaké fotky z vlastního chovu těchto andulek?

6.4.2017 14:07
roxton

XXX.XXX.177.62

roxton napsal(a):
Fotka.

Fotografie mám z Exotiky 2016 tmavě modrá je z mého chovu. Viz. druhá fotka v úvodu tématu.

6.4.2017 14:29
roxton

XXX.XXX.177.62

Našel jsem ještě jednu z loňské Exotiky.

sustek

29.4.2017 14:19
sustek

XXX.XXX.195.189

Mají chovatelé barevných andulek nějaký klub, nebo dá se někde vyhledat adresář chovatelů? Kam se obrátit v případě zájmu o tyto ptáky? Děkuji.

29.4.2017 20:13
roxton

XXX.XXX.254.220

Pokud vím, tak klub barevných andulek v ČR není. Já osobně jsem se stal členem KCHA Praha. Myslím, že je lepší být členem již zavedeného klubu a pokusit se vystavovat v rámci KCHA.
Adresář chovatelů barevných andulek bohužel není.

29.4.2017 20:17
roxton

XXX.XXX.254.220

Pokud máte zájem - mám odchovy 2017 z ledna - mláďata.

budgerigar

4.5.2017 20:44
budgerigar

XXX.XXX.195.189

Šampion chovatelky Yvonne Boonstra z roku 2016.

12.6.2017 18:44
Snakei

XXX.XXX.168.2

Lze nekde najit standard pro barevne andulky?

12.6.2017 19:22
roxton

XXX.XXX.254.220

Existuje oficiální standard ČSCH v tištěné podobě:
http://shop.cschdz.eu/standard-bodovaneho-ptactva/produkt-128/.

andulkabarevna

13.6.2017 12:43
andulkabarevna

XXX.XXX.195.189

Tohle vypadá jako hodně zajímavá disciplína, ale asi nebude tak jednoduchá jak se na první pohled může zdát. Navíc na velkých výstavách v Evropě, je konkurence už větší než v chovu postavové andulky.
Mimochodem, nepoveze někdo tyto andulky v neděli na burzu do Kroměříže?

12.9.2017 05:54
roxton

XXX.XXX.177.62

Dobrý den všem,

založil jsem na facebooku stránku

https://www.facebook.com/barevneandulkyvystavni/

12.9.2017 07:22
hersyko

XXX.XXX.144.116

Snakei napsal(a):
Lze nekde najit standard pro barevne andulky?

Http://www.world-budgerigar.org/colourbudgerigars.htm.

15.9.2017 20:00
chondro

XXX.XXX.18.197

roxton napsal(a):
Dobrý den všem,

založil jsem na facebooku stránku

https://www.facebook.com/barevneandulkyvystavni/

Dobrý nápad

21.10.2017 00:35
roxton

XXX.XXX.254.220

Blíží se Exotika 2017 - jedna z mála výstav kde budou barevné andulky vystaveny. A bude možné zakoupit i chovné kusy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík