Milan 3
napsal(a):
Nechapu odpověd ale i tak dík.
Pane je to strasne malo, od 3-8hod.Papousek je jako dite lepe receno chtelo to vice casu ze zacatku. Je to spise pro rodiny kde nektery z clenu rodiny je neustale doma a muze se tomu věnovat.Po roce a jedno slovo je nic.Netvrdim ze se nemůže naucit ale je to uz jako sazka v loterii., preji at se nejak dari zbytek uz je na vas.
Milan 3
napsal(a):
Tak to by pro mne bylo jako zazrak ten náš umí jen to ahoj ale za to asi na sto zpusobu. Řeknu mu Roky a on na to ahoj i když mu to z opakuji třeba stokrát denně on stokrát z opakuje ahoj tak si myslím že si z nás dělá prdel.
Možná to je právě tím, že ho to učíte. Nikdy jsem naše papoušky neučila mluvit a všichni mluví, a to nejen slova, ale hlavně celé věty (třicet slov a vět žádný problém).A je to tím, že s nimi trávíme dost času, včetně víkendů, mluví se na ně, mluvíme mezi sebou, mluvíme na psy, děti... a oni to odposlouchají a což je úplně nejlepší, pak mluví přímo k té dané situaci (například okřikují psa, když chce něco sebrat ze stolu a my jsme v druhém pokoji) .
Když budete stokrát dítěti opakovat slovo, co po něm chcete, tak ho to taky otráví a na just neřekne.
Milan 3
napsal(a):
Takže myslíte přestat si ho konečně všímat a začne? No času s ním trávíme dost a víkend non stop ale nejde mi do hlavy že opakuje furt to samé. No hlavně žena je z něj neštastná.
To ne, to vůbec ne, ale netlačit na něj, prostě na něj mluvit, mluvit s ním, ale nedat najevo, že vás štve, že nemluví. Ovšem to nemluvení bude mít asi i jinou příčinu, když píšete, že při příchodu jen řve a píská. Je těžké najít příčinu, když nevíme, jak to u vás doma chodí, záleží na každém detailu chovu, což ale my prostě nevíme.
Milan 3
napsal(a):
No pro nás je jako dítě pozdravíme tady máš dobrůtky a vodu a pojd se proletet asi jako všude no nevadí nebude hold moc talentovaný tak se s tím smíříme ale i tak děkuji za rady
Abych pravdu řekla, spíš než mluvení bych řešila výchovu (útočí na manželku, když něco jí) a chování. Teď bude v pubertě, což pak v dospělosti! Jeden z Vás mu bude muset dělat partnera. Co když to nebude žena, kterou jeho chování mrzí už teď? Přeju, abyste to všechno zvládli.
Dobrý den, mám doma téměř 3-letou samičku Žaka velkého Amálku. Podle mé zkušenosti není třeba sledovat hodiny, jak dlouho se jí budete věnovat. U nás je prostě členem domácnosti. Kdykoliv jsme doma, je okamžitě puštěná z klece a všechny činnosti dělá s námi. I když jíme, dostane také nažrat. Má v bytě několik vyhrazených míst, kde si může odpočinout. A k tomu velkou bytovou voliéru, ve které tráví noc a čas, kdy my nejsme doma.
Vše má ale svá pravidla a pevně nastavené mantinely a musí dodržovat jistou disciplínu, přes kterou nejede vlak, poslouchat základní povely - jinak by soužití s ptákem v bytě na volno nebylo možné. Např. přileť, nesmíš, zůstaň, do talíře nesmí zobákem, má svoji misku apod.) Velmi ráda má písničky, házenou s ping-pongovým míčkem... Manžela si vybrala jako partnera, ale to se projevuje pouze tím, že se od něj nechá víc hladit - jinak se k nám chová naprosto stejně. To, že mluví, je příjemný bonus.
Ať se daří! Eva.
EvaNM
napsal(a):
Dobrý den, mám doma téměř 3-letou samičku Žaka velkého Amálku. Podle mé zkušenosti není třeba sledovat hodiny, jak dlouho se jí budete věnovat. U nás je prostě členem domácnosti. Kdykoliv jsme doma, je okamžitě puštěná z klece a všechny činnosti dělá s námi. I když jíme, dostane také nažrat. Má v bytě několik vyhrazených míst, kde si může odpočinout. A k tomu velkou bytovou voliéru, ve které tráví noc a čas, kdy my nejsme doma.
Vše má ale svá pravidla a pevně nastavené mantinely a musí dodržovat jistou disciplínu, přes kterou nejede vlak, poslouchat základní povely - jinak by soužití s ptákem v bytě na volno nebylo možné. Např. přileť, nesmíš, zůstaň, do talíře nesmí zobákem, má svoji misku apod.) Velmi ráda má písničky, házenou s ping-pongovým míčkem... Manžela si vybrala jako partnera, ale to se projevuje pouze tím, že se od něj nechá víc hladit - jinak se k nám chová naprosto stejně. To, že mluví, je příjemný bonus.
Ať se daří! Eva.
Naprosto souhlasím, tak by to mělo být
Já to zkrátím. Vy s přítelkyní nebo manželkou jste si koupili papouška co už potřebuje aby ten co ho má tak o papoušcích něco věděl a měl nějaké zkušenosti. Je jednoduché si koupit papouška ale než si jej koupím tak musím o něm vše znát a vědět. První jste si měl sehnat odbornou literaturu o žacích. Tam by jste vše vyčetl a možná by jste od koupě takového papouška raději rezignoval. Žako není andulka. Potřebuje další a další nároky co Vy jako laik podle Vašich dotazu jste. Na Vašem místě bych žaka co nejdřív prodal někomu co má s papoušky zkušenosti.
simacek123
napsal(a):
Pane je to strasne malo, od 3-8hod.Papousek je jako dite lepe receno chtelo to vice casu ze zacatku. Je to spise pro rodiny kde nektery z clenu rodiny je neustale doma a muze se tomu věnovat.Po roce a jedno slovo je nic.Netvrdim ze se nemůže naucit ale je to uz jako sazka v loterii., preji at se nejak dari zbytek uz je na vas.
Zdravím a souhlasím s Vámi, pouze z jednou malou připomínkou k Vaší větě "chtělo to víc času ze začátku". Myslím, že to chce času stále stejně. Nejhorší co může být je, když si přinesu papouška, a to platí o všech větších papoušcích, a vezmu si týden dva dovolenou, abych se mu mohla víc věnovat. Po dovolené je všechno jinak a papoušek je zmaten. Proč už to není jako dřív? Co jsem udělal špatně? A je tu problém. Prostě od začátku by měl mít takový režim, jako bude mít i nadále. Nicméně čím víc času se mu věnuje, tím samozřejmě lépe.
Souhlas s nhgg. Knížka od p. Bártla je velmi dobře napsaná a mně posloužila dobře při výcviku a lepším pochopení nonverbální komunikace. Jistě by stálo za to přečíst si též knihu od Rosemary Low o výživě papoušků - aby byl Váš žako v pohodě i po zdravotní stránce. Čímž neříkám, že není, jen je to další důležitá stránka péče o něj.
kareta
napsal(a):
To máte pravdu že v knížkách vše nenajdete. Chce to chovatelskou praxi. Tady Vám odpoví každý teoretik. Musíte začínat od začátku a ne od konce. Co se v té knížce nedočtete tak klidně tomu Bártlovi zavolejte on Vám rád poradí.
Zdravím, já tedy nevím jak vy, ale co nemám vyzkoušené v praxi, tak to bych neradila, takže nevím, jestli tady odpovídají teoretici. Mimochodem, já nečetla ani jednu knížku o chovu papoušků, ale na druhou stranu bych si pořídit žaka netroufla, i když to byl a je můj sen, i když chovám papoušky víc než třicet let, ale prostě chodím do práce, nemám pravidelnou pracovní dobu, tak to nejde. A pořídit si žaka, který se dožívá xx let, v důchodu, tak to už vůbec ne. Takže pro mě smolík .
totas

XXX.XXX.144.116
eli22
napsal(a):
Zdravím, já tedy nevím jak vy, ale co nemám vyzkoušené v praxi, tak to bych neradila, takže nevím, jestli tady odpovídají teoretici. Mimochodem, já nečetla ani jednu knížku o chovu papoušků, ale na druhou stranu bych si pořídit žaka netroufla, i když to byl a je můj sen, i když chovám papoušky víc než třicet let, ale prostě chodím do práce, nemám pravidelnou pracovní dobu, tak to nejde. A pořídit si žaka, který se dožívá xx let, v důchodu, tak to už vůbec ne. Takže pro mě smolík .
Chováte 30.let? Nepřečetla jedinou knihu? Chovate, nebo vlastníte papouška-ky?
Už naposled. Já jsem si myslel Elí že je Vám víc let. Protože vše víte radíte a když Vám někdo napíše jiný názor tak se pomalu hádáte. Když já jsem se vrátil z vojny tak Vy jste se narodila. Chovám papoušky od 12 let. Je rozdíl chovat a odchovávat. To je jedna věc. A záleží taky kdo co odchoval. At se Vám vše daří.
@milan 3: ještě Vám prozradím takový malý fígl. V období puberty naše Amálka preferovala opravdu jenom mého manžela. Tak jsme se dohodli, že jídlo a mlsky bude dostávat jen ode mne. Zpívám jí také většinou já. Za zhruba 6 měsíců se její vztah k nám upravil, jak jsem psala výše. Doporučuji opravdu přečíst si knihu od p. Bártla a začít hodně pomalu, nespěchat. Máte čas a klidný, laskavý a trpělivý přístup přinese ovoce.
kareta
napsal(a):
Elí. Smím se zeptat jestli jsi někdy měla žaka ? Jestli ne tak snad TEORETIK jsi nebo ne? Tak proč tady nesmyslně dáváš hloupé rady ?
Nezlobte se, ale co jsem psala platí všeobecně, akorát že u žaků je to ještě víc umocněno. Kamarád řešil se žakem něco podobného. Aby byl s ním, bral si ho i do práce. Jenže on si jako na potvoru vybral za partnera jeho manželku, která se mu nemohla věnovat tak jako on. Dopadlo to tak, že se začal škubat a už niky nepřestal.
totas

XXX.XXX.144.116
Milan 3
napsal(a):
Pro Eva děkuji přesně to jsme udělali a kdyby vás napadlo ještě něco co pomůže tak budeme rádi za každou radu, snad to vyjde a ostatní co se jen nudí prosím at si najdou na hádaní jiné téma.
Bohužel jste si nepřišel pro radu, ale pouze pro útěchu, že děláte vše správně.
Simik...

XXX.XXX.213.22
Můj papoušek se naučil mluvit z videa na you tube. Párkrát sem mu pustila stejný druh papouška jako je on a zachvíli už mluvil celé věty + slova co slyšel od nás a ted mele a mele a mele a je to jen andulka :-D Zkuste to
Reichenowi

XXX.XXX.70.14
Milan 3
napsal(a):
Chci se zaptat muj žakouš už jeden rok říká jen ahoj a nic jineho. je možnost ho nějak přesvědčit, že existují i jiná slova?Za dobrou radu budu vděčný děkuji.
Pokiaľ nepomáha neustále "omielanie" niektorých dobrých slov, tak máte žaka introverta, ktorý nepotrebuje rozprávať. Niekedy sa to tak stáva. Zadovážte mu partnera, ktorý ho možno rozrozpráva.
Reichenowi

XXX.XXX.86.183
eli22
napsal(a):
Že to nemyslíte vážně?
Samozrejme to myslím vážne. Nie je rozumné automaticky od papagája očakávať, že bude rozprávať, hoci je to žako. Poznám veľa žakov, ktorí nerozprávajú, ale sám mám amazoňany v páre, ktoré rozprávajú. U iných chovateľov som ale daný druh rozprávať nevidel.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Reichenowi
napsal(a):
Samozrejme to myslím vážne. Nie je rozumné automaticky od papagája očakávať, že bude rozprávať, hoci je to žako. Poznám veľa žakov, ktorí nerozprávajú, ale sám mám amazoňany v páre, ktoré rozprávajú. U iných chovateľov som ale daný druh rozprávať nevidel.
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím, tuto diskuzi sleduji od začátku a bavím se.
Žaky chovám spoustu let, máme i ochočeného a mluvícího, ale říká jen pár slov která se naučil za nějakých 15 let, další kakadu bílý, ten je o něco mladší a slovník desetinásobě větší než žako.
Ze svého hlediska však považuji za nejlépe mluvící amazoňany oranžovokřídlé, mluví téměř každý ještě když nelétají, opakují spousty slov, která pochytí u nás doma, odchovna je v kuchyni.
Prostě jsou papoušci s darem na mluvení a bez něj, ale tady se setkáte s lidmi, kteří Vám podají návod I na rozdojení kozla.
A k té výchově celkově, nenosit papouška do práce a podobné aktivity, stanete se jeho otrokem, bude požadovat stále více, papoušek si prostě musí zvyknout i na samotu, buďto s ním jste, nebo nejste.U nás je to tak, různě střídavé služby v práci, takže žádná pravidelnost a Ať papoušci problém nemají, každý den se nemůžeme papouškům věnovat pět hodin, jak zde někteří píší, to může napsat jedině lenochod, kterého někdo obsluhuje a on si celé dny hraje s papouškem.Stačí vizuální kontakt i z uzavřené voliérky, prostě vždy není vhodné, aby papoušek byl na volno v bytě.Časově vše nastavte podle Vašich možností tak, aby to neomezovalo obě strany.
Základem celého dění jste však Vy, někdy je to opravdu náročné, kor žakové, jsou paličatí a nevyzpytatelní.
A ještě taková maličkost, píšete, že máte zkušenost s papouškem jeden rok, já téměř padesát a stále nemám pocit že jsem nad věcí.Ať se daří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Naše Julka (žako) má rok a půl a skládá věty, odpovídá, říká si co chce, musíte s ní mluvit, věci ukazovat a popisovat, já ráno vstanu a hned mi řekne "dobré ráno, budeme papat? " po jídle se zeptá, "poškrabkáš mě na pupíčku? " "dáme piškotek?" a je toho hromada co říká, na sousedku z okna řve "čau vole" buzeruje nám psy, to je pořád "Attilo na místo, Tarro ke mě"... a sobě jak přikazuje "Julinko, neřvi, Julinko aaaauuuu nekousej, Julinko na bidýlko..." teď jí zpívám prší prší jen se leje, tak uvidíme jestli se časem začneme doplňovat a v práci jsme taky až do 16:00 pak trávíme ještě cca hodinu a půl se psama venku a zbytek večera jsme s Julčou, nosím ji na rameni, chytáme spolu svačiny do práce atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
kareta
napsal(a):
Pro Milana. Kdyby jste mu to slovo zopakoval stokrát jak říkáte tak by Vám ho za dva tři dny zopakoval. Prostě se papouškovi málo věnujete.
Tak ono taky záleží jestli se ten papouch učit chce, dobré ráno jsme naší Julii říkali stráááášně dlouho a říkat to nechtěla, ale "holky, šup jdeme čurat" začala říkat za chvíli (takto vybízíme naše fenky aby se šly vyvenčit) nebo třeba slovo nazdar říkat nechce ani omylem, když řeknu nazdar, tak se jakoby urazí, odletí pryč, nebo přestane komunikovat... ale začala asi týden používat slovo "co" a "proč" a opravdu si začínám připadat jak s malým děckem...je to samé cóóó? nebo próóóč?