1524

XXX.XXX.59.222
Dobrý den, chci se zeptat zkušených, jestli můžu chovat pár kakariků v bednové kleci rozměru
105 x 50 x50 v paneláku. Nejsou příliš hluční ? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den
Letos jsem měl ač nerad zkušenost s odchovem kakariků v "bednové kleci" a popravdě musím říct není to ono.
Mám bednovou rozkládací klec (3 boxy, které lze odstraněním podlah propojit do komínu). Velikost jednoho boxu je 100x50x70 (dxšxv), měl sem v nich pár kde samička nebyla zvyklá na mrazy, normálně mám kakariki venku a tyto boxy využívám jako nouzové přezimování. Začala mi v únoru snášet na zem tak sem jí dal budku aby její úsilí nepřišlo v niveč. Nakonec mi ze sedmi vajíček vyseděla 4 krásné mladé, teď jsou těsně před odstavem. Budku už sem radši sebral aby nesedla dřív než je dám ven.
Ale zpět k vašemu dotazu, chov kakariků v bednovce z této mé zkušenosti nedoporučuju, je v ní teď tedy 6 ptáků a když projdu okolo tak je to blázinec. Obávám se zvýšeného rizika úrazu naražením o pletivo. Doporučuji pokud to jen jde klec udělat alespoň o půl metru delší a přidat hlavně na šířku aby se mohli ptáci při "proletu" vyhnout.
Jinak kakarici jsou relativně tišší, takže myslím že do bytu jsou OK, ale jsou to neuvěřitelní bordeláři, přeplivnout několik metrů slupkou slunečnice neni problém.
Doufám že jsem pomohl a přeji mnoho zdaru L. Pazdera.
Dobrý den,
podle mého, vhodné to moc není. Nejlepší by bylo zbudovat jim volieru. Jde to i na balkoně ve městě. Jinak místo klece je dobré jim zbudovat z králičího pletiva, nebo rabicového, volieru uvnitř. Například roh v místnosti, nebo celou jednu stěnu po celé délce o šířce 1m až 2. Prostě podle toho jak máte doma místo a možnosti. Nebo jim udělat jedno stanoviště venku a druhé uvnitř a nechat je aby si mohli přelétnout. popř. se dají přenést, aby neulítli nadobro.
1524
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat zkušených, jestli můžu chovat pár kakariků v bednové kleci rozměru
105 x 50 x50 v paneláku. Nejsou příliš hluční ? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, když jsem začínal, tak jsem měl podobnou klec doma s párem kakariků.
Hluční moc nejsou, ale bordeláři neskuteční. Všude voda, rozházené zrní a zelenina. Každodenní úklid a stírání kolem klece. Další problém byl s teplotou. Pro kakariky je u nás v bytech moc teplo. Ptáci pořád přepeřovali a nebyli nikdy dopeřený. Takže ještě binec z peří. O hnízdění se nedá v tomto případě ani mluvit. Pak jsem zbudoval venkovní voliéry a je to super.
Za mně kakariky domů určitě ne a to platí pro celou austrálii.
1524

XXX.XXX.59.222
were
napsal(a):
Dobrý den, když jsem začínal, tak jsem měl podobnou klec doma s párem kakariků.
Hluční moc nejsou, ale bordeláři neskuteční. Všude voda, rozházené zrní a zelenina. Každodenní úklid a stírání kolem klece. Další problém byl s teplotou. Pro kakariky je u nás v bytech moc teplo. Ptáci pořád přepeřovali a nebyli nikdy dopeřený. Takže ještě binec z peří. O hnízdění se nedá v tomto případě ani mluvit. Pak jsem zbudoval venkovní voliéry a je to super.
Za mně kakariky domů určitě ne a to platí pro celou austrálii.
Díky všem za reakce, za radu, za názory. Jen jste mně potvrdili i moje obavy, že to asi příliš vhodné řešení, myslím chov kakariků v poměrně malé bednovce v bytě, nebude. Tak snad se mi podaří vytvořit jim vhodné podmínky někdy v budoucnu. Díky.
Já mám kakariky v 1x1x2 a pouštím je na průzkum ven, při krmení vždy a při kontrole. Ve voliérce jen jeden pár,2 m na délku. Každý druhý den drny trávy pro hrabání. Známý má klece 80x50 - no to fakt ono není. Na vylítnutí a zalítnutí do klece si zvyknou bez problému, stačí se jim ze začátku víc věnovat, když to vidí u jiných ptáků, tak to chtějí taky. To by tylo řešení pro vás. Bednové klece s proletem po místnosti. PS díky kakarikům jsem si ochočil i pár modročelých rok starých, pyrury, neofémy, jen s mníšky je furt problém (-: Chovu zdar.
Zdravím, nechci zakladat zbytečně nové téma proto bych poprosil o radu tady, pořidil jsem do volné venkovní voliery par kakariku sameček rok a pul stary udajně po uhynu samičky, samička rok 16, voliera velikost 220x200x230cm s krytým záletem, dal jsem dvě budky jednu prkenou druhou kmenovou, oba dva ptaci velice aktivni vpohodě, samička neustale leze do budky a vypozoroval jsem že ji samec od budky odhani, všiml jsem si že samička je na zadech ošubana myslel jsem že je to od pářeni bohužel jsem dnes vypozoroval že když se samička nabízela k pařeni samec se kni přibližil a škubl ji na zadech, tak nevim s kakariky nemam moc zkušenosti napada mně jen tohle budto samec neni vtoku a samici odmita, nebo je agresivni proto se ho majitel zbavil, nebo je to normalní pruběh?opravdu nevim chovam jine druhy ptaku ale stakovou agresi jsem se nesetkal, děkuji za připadnou radu
Dobrý den
Jak dlouho ty kakariki spolu máte?
Každopádně takové to chování jsem nikdy u kakariků nepozoroval. Je dost možné že původní samcova partnerka uhynula kvuli napadání samcem a tak se ho chovatel zbavil. Osobně bych radši samce vyměnil. Když uvážíme jak rychlou generační dobu kakarici mají a kolik se průměrně dožívají tak se ani moc nevyplatí kupovat ptáky starší jednoho roku.
Chovu zdar L. Pazdera.
sahulalukas
napsal(a):
Dobrý den
Jak dlouho ty kakariki spolu máte?
Každopádně takové to chování jsem nikdy u kakariků nepozoroval. Je dost možné že původní samcova partnerka uhynula kvuli napadání samcem a tak se ho chovatel zbavil. Osobně bych radši samce vyměnil. Když uvážíme jak rychlou generační dobu kakarici mají a kolik se průměrně dožívají tak se ani moc nevyplatí kupovat ptáky starší jednoho roku.
Chovu zdar L. Pazdera.
Jsou spolu cca 2 měsice, dneska jsem jim odebral budky snad se zklidni, uvidime.