Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2017 20:09
pepa2

XXX.XXX.113.134

Dobrý den, prosím o radu, mám 1 pár korel, při první letošní snůšce korely opustily vejce těsně před vylíhnutím, při druhé se jedno mládě vylíhlo, ale pár se o ně nestaral, ostatní vejce dopadly jako při té předchozí.U předchozího majitele mláďata prý vyvedly.V čem by mohl být problém?
Děkuji za odpovědi.P.

17.6.2017 20:35
Papoušek555

XXX.XXX.195.202

Další hnízdění by to mohlo už vit mě také některé páry vychovaly na podruhé nebo napotřetí ale tobyly mladé páry.

18.6.2017 08:01
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

pepa2 napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, mám 1 pár korel, při první letošní snůšce korely opustily vejce těsně před vylíhnutím, při druhé se jedno mládě vylíhlo, ale pár se o ně nestaral, ostatní vejce dopadly jako při té předchozí.U předchozího majitele mláďata prý vyvedly.V čem by mohl být problém?
Děkuji za odpovědi.P.

Dobrý den, může to být změna prostředí, píšete, že byl pár u předchozího majitele, tedy nyní je máte Vy a nepíšete, jak dlouho je máte ani jak staré korely jsou, to je důležité pro zjištění problému. Pokud je pár již více než 2 letý, tak by měl být už schopný normálně vyvést alespoň při druhém hnízdění mladé bez problémů.

Nemůže Vaše korely při hnízdění něco rušit? Chováte vícero párů najednou, nebo jsou jen spolu sami? Nebo nemají třeba nějaké nepohodlí při hnízdění? Další věcí také může být, že se jedná o tzv. nestabilní nebo lépe řečeno neharmonický pár, kdy se sice ptáci páří, ale po snůšce už to nefunguje (třeba se nestřídají v sezení, nebo opouštějí vajíčka příliš brzy, nestarají se o mladé, škubou mladé, nebo je zabíjejí atd.). I to se může bohužel stát a někdy se ten problém projeví hned, ale někdy první hnízdění dopadne dobře a problém se projeví až po dalším. Takže bohužel Vám nezaručím, že bývalý majitel Vám prodal třeba horší pár schválně, či o tom nevěděl. Opravdu se to projeví různě.

Já jsem měla kdysi pár, kde byly první dva odchovy v naprostém pořádku, další odchovy ale dopadly katastrofálně, samec začal být velmi agresívní, krmil mladé jen vodou, takže jsem musela dokrmovat, protože samice všechno nezvládala a v posledním odchovu zabil a zmrzačil několik mladých. Takže pár jsem musela úplně rozdělit, samice byla v pohodě ještě použitelná v chovu, ale samec nikoliv. Také se to projevilo až po 2. snůšce. Zkuste je nechat ještě jednou zahnízdit, popřemýšlejte, co by je mohlo nějak rušit nebo se jim nelíbilo (mě u jednoho páru letos samička nechtěla do budky, protože byla budka zevnitř ze hodně světlé překližky. Jiným korelám to vůbec nevadilo, jen té jedné. Nakonec jsem budku vystlala hnědou lepenkou, kterou si samice velmi oblíbila a hnízdí bez potíží, nyní má již druhou snůšku.

Tak zkuste třeba něco změnit ve voliérce (nebo kde korely máte), zkuste změnit podestýlku v budce atd. Zkuste i jiné krmivo. Po snesení vajíček podávejte dietnější stravu. Někdy se stává, že korely po snesení vajíček budku opustí, protože se znovu chtějí pářit. Bývá to třeba časté, pokud dostávají i nadále vaječnou míchanici, kterou je lepší podávat jen v době před snůšku a pak až v prvních 10 dnech po vylíhnutí mladých. Zkuste tedy něco změnit a nechte je zahnízdit ještě jednou. Pokud by ale byl výsledek stejný, tak opravdu nevím, asi bych to viděla opravdu na neharmonický pár, který není vhodný do chovu a zkuste jej prodat za symbolickou cenu třeba někomu jen jako okrasu do voliérky (Najdou se i lidé co nechtějí odchovávat, ale nechtějí ani ochočeného mazlíka, tak pro takové jsou tyhle korely nevhodné k chovu ideální). Pokud jsou oba jedinci pěkného vzezření a jinak neagresívní povahy, tak jim zkusit ještě na příští rok dát nového partnera.

Přeji hodně zdaru
M.

18.6.2017 10:37
simacek123

XXX.XXX.142.1

pepa2 napsal(a):
Děkuji za odpovědi.P.

Prodal vam je proto ze jsou na dve věci.Zbytek by vam mel dojit.

18.6.2017 13:46
lada 4

XXX.XXX.220.247

simacek123 napsal(a):

Silvie S.

12.8.2017 22:07
Silvie S.

XXX.XXX.160.148

Prosím o radu. Máme jeden pár korel ve venkovní voliéře s andulkami. Podruhé se jím vylíhly mláďata, po týdnu je zase někdo zabil. Mysleli jsme si, že to dělají andulky, tak jsme staré zavřeli mimi a nechali s korelami mladé s jednou starou andulkou. A stalo se to znovu. Mají dvě budky, v té druhé už zase bylo sneseno jedno vejce. Děkuji za radu.

12.8.2017 23:53
barp58

XXX.XXX.90.150

Silvie S. napsal(a):
Prosím o radu. Máme jeden pár korel ve venkovní voliéře s andulkami. Podruhé se jím vylíhly mláďata, po týdnu je zase někdo zabil. Mysleli jsme si, že to dělají andulky, tak jsme staré zavřeli mimi a nechali s korelami mladé s jednou starou andulkou. A stalo se to znovu. Mají dvě budky, v té druhé už zase bylo sneseno jedno vejce. Děkuji za radu.

Zabíjí andulka, urči tě jste tam nechali samici, ty to dělají jak se jim budka zalíbí. Andule odstranit

12.8.2017 23:56
barp58

XXX.XXX.90.150

barp58 napsal(a):
Zabíjí andulka, urči tě jste tam nechali samici, ty to dělají jak se jim budka zalíbí. Andule odstranit

Andulkám v takovém společném chovu více budek. Dál od budky korel.

12.8.2017 23:57
barp58

XXX.XXX.90.150

simacek123 napsal(a):

Přesně tak.

Silvie S.

13.8.2017 09:21
Silvie S.

XXX.XXX.160.148

S korelami zůstali jen čerstvě mladé andulky se samcem. Ve druhé budce, kde měly minule hnízdo, je sneseno jejich vejce. Nemůžou zabíjet korely, že se připravují na nové hnízdění.?NEBO..Korely mají velikost budek jak andulky..mláďata vypadají jak udušená. Ale to by korely poznaly ne? Děkuji za rady.

13.8.2017 09:47
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

Silvie S. napsal(a):
S korelami zůstali jen čerstvě mladé andulky se samcem. Ve druhé budce, kde měly minule hnízdo, je sneseno jejich vejce. Nemůžou zabíjet korely, že se připravují na nové hnízdění.?NEBO..Korely mají velikost budek jak andulky..mláďata vypadají jak udušená. Ale to by korely poznaly ne? Děkuji za rady.

Vzhledem k tomu, že andulky bývají mnohem agresívnější, než korely, tak bych spíš tipovala, že to udělaly andulky a asi bych se s korelami nenechávala ve společné voliéře. Někdy je to v pohodě, ale stačí jedna hodně agresívní andulka a příjdete o všechny odchovy mladých korel a ještě si často troufají i na dospělé korely. Já bych je raději chovala odděleně, ale letos už s tím nic nenaděláte, sezóna pomalu končí. Zkuste tedy alespoň příští sezónu vyzkoušet a dát je úplně odděleně, zda bude situace lepší, nebo stejná. Pokud by byla i nadále stejná, pak budete mít jistotu, že to dělají opravdu korely a takový pár dejte raději pryč. Korely mohou také někdy zabít své mladé kvůli dalšímu hnízdění, zvlášť pokud krmíte po celou dobu vaječnou směsí (nejlepší je krmit jen v období páření, během snůšky a inkubace přestat a pak max v prvních 10 dnech po vylíhnutí mladých a pak už vaječnou směs nedávat. Ale často spíše mláďata škubou, pokud zabijí, tak to už musí být opravdu nějaká porucha chování a pokud by situace v další sezóně byla nadále takto nepříznivá, tak takový pár bych dál v chovu nevyužívala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.8.2017 10:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

pepa2 napsal(a):
Děkuji za odpovědi.P.

Pravdepodobne to bude zmenou prostredia, ja som to tak mal s kakarikmi ktoré pred tým vyviedli desiatky mladých u predcházajúceho chovateľa a u mňa mala samica iba neoplodnené vajcia. A tiež závisí či ich predchádzajúci majiteľ choval v kiietkach alebo vo volierach a taktiež ich treba vyvarovať stresu. A prispôsobiť im stravu v čase hniezdenia.
Tiež som postrehol že veľký vplyv na vývoj zárodku má aj počasie. Keď sú veľké výkyvy tepla, alebo počas nočných búrok môžu samice opustiť búdky a už je problém.
Nechajte ich ešte tretí krát zahniezdiť a možno sa zadarí. A ak mladé nekrúžkujete tak skúste nekontrolovať búdku kým nebude samica spávať v búdke aj cez noc. Potom skontrolujte len občas raz za týždeň a keď sa vyliahnu tak potom môžete aj každé dva dni, pretože mladé sa budú liahnuť každý druhý deň a je dosť pravdebodopné že to najmladšie môže uhynúť, tým že ho tie staršie a väčšie môžu udláviť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík