Musíte to vyzkoušet, mě to žádní ptáci nikdy nevzali. Zkoušel jsem různé a míchat s vejci, stejně to nechtěli. Používám vejce, mrkev, mladé kopřivy, strouhanku a občas přidám roboran pro exoty.
Když krmí tak každý den, někdy obden.
V horku by tam neměly zbytky dlouho zůstat. Radši méně a víckrát denně.
Jsou další kteří na kupované nedají dopustit. Jestli máte možnost to nejprve vyzkoušet, než kupovat celé balení a pak vyhodit. Občas se sežene i malé balení. Vejce vařená déle jak 20minut jsou tutovka.Ty žerou všichni.
Já jsem dělal svoji, ale teď jsem zlusil koupenou suchou, nechtěli ji. Nastrouhal jsem vajíčko a mrkev, kopřivy a kousek jablíčka, přidám listy pampelišky a místo piškotů dávám tu koupenou a baští ji. Té koupené dávám vždy malinko více.Jinak dávám třikrát denně do malé misky kterou hnedka zkrmí.
Jak jde vydet každý ma svůj názor a skusenosti, ja davam pouze domaci a to jen v malem množství obden.vajicka nejsou preci hlavni slozkou krmne davky davam prednost ovoci zelenine a klicenem nebo macenem.Ted všude na poli roste zelene krmeni které je mozna lepsi nez je cpati vajickama ze strouhankou.
ne

XXX.XXX.195.189
Každý píšete kolik a jak často vaječku podáváte, ale nikdo nenapíšete jakým druhům. Je velký rozdíl v krmení papoušků z centrální suché Austrálie a krmením papoušků Jižní Ameriky. To samé u drobotiny nebo hmyzáků.
Mimochodem, v dnešní době už je známo, že klasická doma dělaná vaječina není zrovna vhodná pro krmení ptáků. Jde hlavně o stravitelnost bílku, který je lepší omezit nebo vyřadit.
hersyko palec hore
ne
napsal(a):
Každý píšete kolik a jak často vaječku podáváte, ale nikdo nenapíšete jakým druhům. Je velký rozdíl v krmení papoušků z centrální suché Austrálie a krmením papoušků Jižní Ameriky. To samé u drobotiny nebo hmyzáků.
Mimochodem, v dnešní době už je známo, že klasická doma dělaná vaječina není zrovna vhodná pro krmení ptáků. Jde hlavně o stravitelnost bílku, který je lepší omezit nebo vyřadit.
hersyko palec hore
Od toho je profil ve kterém jsou druhy vypsány...někdo to má vyplněné někdo ne...vy ten profil pro jistotu ani nemáte...
ne

XXX.XXX.195.189
stewe5
napsal(a):
Od toho je profil ve kterém jsou druhy vypsány...někdo to má vyplněné někdo ne...vy ten profil pro jistotu ani nemáte...
Jasně a tam je vidět, že většina zdejších jsou sběratelé druhů z rozličných oblastí a s rozdílnými nároky na krmení. Každá skupina ptáků vyžaduje jiné krmení. Bohužel, to ale málokoho už zajímá.
Ano

XXX.XXX.161.10
stewe5
napsal(a):
Stewe5 ode mě palec hore za reakci
ne
napsal(a):
Jasně a tam je vidět, že většina zdejších jsou sběratelé druhů z rozličných oblastí a s rozdílnými nároky na krmení. Každá skupina ptáků vyžaduje jiné krmení. Bohužel, to ale málokoho už zajímá.
Taky málo kdo chce radit, jestli může chovat andulky a amazoňana v jednom domě.
paja8
napsal(a):
Jak často požíváte vaječnou míchanici při krmení mladých.Mícháte si svojí a nebo dáváte kupovanou.
Aď si každý krmí podle svého a co mu vyhovuje, já osobně zůstanu u klasiky a dělám si míchanici sám.Mám přehled co v ní je a za 40 l sem neměl důvod jí ničím nahradit.Kupovaná muže bejt také dobrá ale že by bez chemie vydržela tak dlouho ?
lada 4
napsal(a):
Aď si každý krmí podle svého a co mu vyhovuje, já osobně zůstanu u klasiky a dělám si míchanici sám.Mám přehled co v ní je a za 40 l sem neměl důvod jí ničím nahradit.Kupovaná muže bejt také dobrá ale že by bez chemie vydržela tak dlouho ?
Domácí vaječnou míchanici podávám svým ptákům od nepaměti, recept mám od jednoho starého chovatele od roku 1970 a nikdy jdem neměl sebemenší problém, samozřejmě musí být"čerstvá"v chladničce v uzavřené skleněné nádobě max.48.h.!Poslední dobou mám velké úspěchy s kachními vejci!K.
lada 4
napsal(a):
Tak před 40 lety u nás bohužel jiná možnost nebyla, ta tady je tak posledních 15.let alespon u těch kvalitních směsí. Co se týče chemie v kupované, tak ta tam rozhodně asi nějaká bude. Ale ted si položte otázku co asi obsahuje vajíčko od slepice krmené dnes již pouze granulovanou a prumyslovou směsí ve které je chemie také? pokud tedy nemá člověk možnost vlastních domácích. A dělat si domácí a nakonec to stejně zasypat zminovanou tzv. chemií, mě příjde ještě horší varianta poněvač, tedy alespon já nejsem schopen vyvážit poměr potřebných vitamínů, minerálů atd. Je to, jen můj názor na samotnou vaječnou směs.
Nemáte tak docela pravdu, před 40.lety byly různé možnosti, rozhodně větší než se v dnešní době prezentuje!Mluvím dnes o vejcích od slepic z domácího chovu, né o těch "umělohmotných"ze Supermarketu!V přírodě si ptáci zajišťují přísun bílkovin živočišného původu podle své momentální potřeby různým hmyzem, jeho larvami atd., a právě náhražka v podobě slepičích vajec pro ptáky chované po generace v zajetí je zaručeně vhodnější, než jakákoliv sebekvalitnější vyrobená průmyslová "vaječná"směs plná vedlejších chemických produktů, a to v lepším případě!Obyčejně valná většina chovatelů volí z ekonomických, či jiných důvodů levnější druhy směsí, mnohdy pochybného původu!Jak již výše někdo zmínil, je základ bílkoviny slepičí vejce apod.+další doplňky(zelenina, ovoce, minerály )to nejlepší co můžete svýn ptákům v zajetí poskytnout, a to bez diskuze!K.
kubrt11
napsal(a):
Nemáte tak docela pravdu, před 40.lety byly různé možnosti, rozhodně větší než se v dnešní době prezentuje!Mluvím dnes o vejcích od slepic z domácího chovu, né o těch "umělohmotných"ze Supermarketu!V přírodě si ptáci zajišťují přísun bílkovin živočišného původu podle své momentální potřeby různým hmyzem, jeho larvami atd., a právě náhražka v podobě slepičích vajec pro ptáky chované po generace v zajetí je zaručeně vhodnější, než jakákoliv sebekvalitnější vyrobená průmyslová "vaječná"směs plná vedlejších chemických produktů, a to v lepším případě!Obyčejně valná většina chovatelů volí z ekonomických, či jiných důvodů levnější druhy směsí, mnohdy pochybného původu!Jak již výše někdo zmínil, je základ bílkoviny slepičí vejce apod.+další doplňky(zelenina, ovoce, minerály )to nejlepší co můžete svýn ptákům v zajetí poskytnout, a to bez diskuze!K.
Napsal jsem pouze svůj názor a Vy máte jiný. A to, že jsem si v začátcích svého chovu zažil objednávky prosa prostřednictvím ČSCH, o lesknici a ostatních zrninách nemluvě, atd. Zadavatel se zeptal dostal různé odpovědi a je jen na něm jakou cestou se dá.
Ono míchanice je podstatným, ale ne jediným faktorem. Kompletní mozaiku výživy, tj. konečný objem - kvantitu a kvalitu živin spolutvoří všechny komponenty zkrmované ptákům.
Osobně nepoužívám ani vejce, ani průmyslovou vaječinu. Vzhledem k zákl. krmné směsi a běžně užívaným doplňkům, chovaným druhům, technologii chovu, mikroklimatu chovného prostředí..atd. atd... již několik sezón zkrmuji během odchovu směs máčené lesknice smíchanou s suchou směsí pohankové, cizrnové, rýžové a kukuřičné mouky.
Jsem spokojen, avšak nepochybuji, že úspěchu lze dosáhnout i jinak..
simacek123
napsal(a):
Jak jde vydet každý ma svůj názor a skusenosti, ja davam pouze domaci a to jen v malem množství obden.vajicka nejsou preci hlavni slozkou krmne davky davam prednost ovoci zelenine a klicenem nebo macenem.Ted všude na poli roste zelene krmeni které je mozna lepsi nez je cpati vajickama ze strouhankou.
Pane simacek 123, naprosto souhlasím, jen s výhradou srovnání zeleného krmení plus naklíčené s vajíčkem.
Živočišnou bílkovinu, lepší hmyzí než vaječnou nelze srovnávat se zeleným nebo namočeným.
Vajíčka jsou jakousi startovací, sice náhradní složkou do toku a snůšky. Já přidávám i moučné červy. Pro hmyzožravce jsem měl šváby šedé, ale papouškovití o ně neměli zájem. Možná by nikdo nevěřil s jakou chutí berou m. červy australští papoušci. Nehrozí polykání chytinu, vysají pouze obsah.
Moudivláček
napsal(a):
Pane simacek 123, naprosto souhlasím, jen s výhradou srovnání zeleného krmení plus naklíčené s vajíčkem.
Živočišnou bílkovinu, lepší hmyzí než vaječnou nelze srovnávat se zeleným nebo namočeným.
Vajíčka jsou jakousi startovací, sice náhradní složkou do toku a snůšky. Já přidávám i moučné červy. Pro hmyzožravce jsem měl šváby šedé, ale papouškovití o ně neměli zájem. Možná by nikdo nevěřil s jakou chutí berou m. červy australští papoušci. Nehrozí polykání chytinu, vysají pouze obsah.
No napsal jsem to tak vseobecne, ktem cervum jse se ještě nedostal ale jiste skusim, akorat jim dopravam cerstve mravenci kukly.Ono je toho moc ani bych to nechtel rozepisovat, mim cilem je doprat svým jedincum co nejpestrejsi prirodni stravu, nejake michane chemicke nechci. to spise pouzivaji dle mého ti co nemaji tolik casu nazbirat s přírody.
Moudivláček
napsal(a):
Červy dávám křepelkám a astrildi se po nich taky mohou utlouct. Dávám ale jen čerstvě svlečené.
Žížaly mají stejný úspěch (ale letos u nás žížaly vůbec nejsou, jak u vás?)
Pyrury a mníšci se červů a žížal bojí
eli22
napsal(a):
Červy dávám křepelkám a astrildi se po nich taky mohou utlouct. Dávám ale jen čerstvě svlečené.
Žížaly mají stejný úspěch (ale letos u nás žížaly vůbec nejsou, jak u vás?)
Pyrury a mníšci se červů a žížal bojí
Tak s těmi žížalami jste mě překvapila. U hrabavých a třeba drozdovitých to je jasná obliba a špačci, kosi v přírodě jen tím mnohdy vykrmí mladé. Nebezpečí syngamózy zde je. Ale asi jim to tak nevadí. Žížal je v humózní půdě dost.
jurda123

XXX.XXX.195.189
Tukan 1
napsal(a):
Myslím že se význam míchanice přeceňuje. Většina papoušků i astrildovitých v přírodě sbírá hmyz pouze příležitostně. Mnohem důležitější je nedorálé či naklíčené zrní, ovoce, zelené. Samozřejmě ne u ptáků kteří krmí mladé hmyzem i v přírodě.
Přesně tak, úplně stačí přidávat jako doplněk kvalitní hotovou směs.
Moudivláček
napsal(a):
Tak s těmi žížalami jste mě překvapila. U hrabavých a třeba drozdovitých to je jasná obliba a špačci, kosi v přírodě jen tím mnohdy vykrmí mladé. Nebezpečí syngamózy zde je. Ale asi jim to tak nevadí. Žížal je v humózní půdě dost.
Zdravím, teď konkrétně nevím, v čem jsem Vás překvapila. Že u nás nejsou žížaly? Opravdu na zahradě na jistých místech, co byly moje letité zdroje žížal, ani jedna. Nebo jak jste to myslel?
lada 4
napsal(a):
Přesně řečeno. Každý si jen musí uvědomit, že míchanice je jen doplněk a je náhrada stravy. Jen dodatek k rozmanitosti. Pak je pochopitelně vše v pořádku a každý ať si tam dá co uzná za vhodné. Je jen na ptácích jestli to budou brát.
sauri

XXX.XXX.245.158
Již několikrát jsem v minulosti tvrdil, že mi trend ve výrobě průmyslových míchanic, připadá trochu jako závod o "nejdokonalejší" recepturu, s co nejpestřejším obsahem komponentů a živinově co "nejnašlapanější"...a snad se mýlím, ale zdá se mi, že tento shon příliš nectí skutečnou potřebu ptactva, resp. podezírám výrobce, že ani žádné normy DPN neznají!?
Nevím, ale vždy mne zaráželo složení typu: "mléčné deriváty, rybí moučka, odtučněná sójová mouka, lecithin, péřová moučka, atd. atd. " složení, jak pro kulturisty to si pak vždy říkám, kde sakra tohle všechno seženou ptáci v přírodě? Nebo co "zázračného" z přirozené potravy takhle obsáhle kompenzujeme?
Když s míchanice užívá "uvážlivě" jistě může být přínosem, ale nevím zda "běžný" chovatel dokáže sám určit adekvátní denní dávku!? Spíš se jen experimentuje, nebo s to vůbec neřeší a ptákům se podává tzv. "ať si vyberou sami".
Já se už k problematice vyjádřil, ale ještě reaguji na Váš příspěvek. Tu první Vaši větu bych podtrhl a s ostatním též souhlasím.
Nemyslím si, že by se musel odstraňovat bílek, pokud se zachová poměr ve složení vajíčka, ale bylo by to na dlouhou diskuzi. Průmyslová "vaječina" je pro ty, kteří nemají čas. Nezkvasí, má základní živiny. Kdo má čas, může si s krmivem pohrát a krmit domácí vajíčka. Používám obojí.
Jak říkají v té pohádce Burian a Werich: Přiměřeně, přiměřeně. Pokud nejsou srovnávací studie obou míchanic ověřené pár roky odchovů, tak je zbytečné diskutovat.
stewe5 napsal, že nemáte profil, co kdybyste si nějaký založil?
Já si vždy rád prohlédnu co diskutující prezentují na svém profilu, ikdyž to nemusí být pravda.
Dnes je možné všechno.
Já se snažím o dodržení rozmanité pestré potravy respektující druh, věk, roční období velikost a teplotu chovného prostředí. U každého chovatele to může být jinak. A i u jednoho páru nemusí platit to co funguje u druhého. V tom je to kouzlo chovatelství.